Rusle fotorecept

paulapa - fotkapaulapa, 18. augusta 2011
Rusle (fotorecept)
Foto: paulapa

Keď sú prebytky, treba ich zužitkovať....

30 minút
príprava
15 minút
na 80 °C

Suroviny

Nálev:
2 l
0,25 kg
1 ks
0,5 l




Postup

  1. 1

    Rusle sa robia s veľkých uhoriek, ktoré už nikto nechce ani na šalát... Uhorky očistíme, pozdĺžne prekrojíme, stred vyberieme lyžicou. Očistenú uhorku nakrájame na pásiky, pridáme na mesiačiky nakrájanú cibuľu

    Rusle (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Uvaríme si nálev. U nás sa robil odjakživa tento nálev na uhorky aj červenú repu a rôzne miešané zeleninové šaláty. Je výborná sladko-kyselkavý, taký akurát

    Rusle (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Horúcim nálevom zalejeme uhorky a necháme vychladnúť toľko aby sme mohli rukou naplniť poháre a neobarili sa pri tom, čiže asi 5 minút.

    Rusle (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Rusle zmäknú a my ich môžeme plniť do pohárov.

    Rusle (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Sterilizujeme na 80°C 15 minút. Vyberieme z hrnca, otočíme viečkom dole, zakryjeme dekou a necháme tak až do úplného vychladnutia, prípadne aj dlhšie :-)

    Rusle (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Potom už len uložíme do komory a tešíme sa ako si v zime pochutíme

    Rusle (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Keďže mi ostal nálev tak som zavarila aj jeden pohárik baraních rohov celých a jeden pohárik šalát z baraních rohov, cibule a feferónky

Diskusia k receptu

zdezda
vďaka za recept, rusle robievala moja babka, ktorá pochádzala z Ruska, ja som ich ešte sama nerobila, no teraz ich určite urobím:-)
tatranka
Múdro zúžitkované uhorky,ktoré niekto vyhadzuje.Myslím,že recept veľa gazdiniek zúžitkuje.
klaura
patrím tiež k tým, čo veľké uhorky nechávajú na poli zožltnúť, a potom ... júúúj hambím ...
ale už nebudem ... vyskúšam rusle ... veru robievala ich naša mamka ... a ten nálev ... presne taký istý ako varím ja ... na všetko sladkokyslé ... :)
jezibabka1
tak toto som naozaj potrebovala, @paulapa si jednička, mám akurát v chladničke velké uhorky a nevedela som čo s nimi, ale teraz už viem, ešte raz dík
babkamt
Včera som vytrhala uhorky.Dlhšie som ich neoberala,takže narástli veľké,niektoré sú už zožltnuté.Manžel má rád rusle,chystám sa ich robiť.No asi až zajtra,dnes sa mi do toho už nechce púšťať,lebo by som musela ísť na povalu pre poháre.Len kedy toľko zaváranín pojeme.Včera som spravila posledný krát v tomto roku kvasáky.Dnes ráno som naoberala bielu a strakatú fazuľu,aj som ju vylúpala.Bude na zimu na polievku.
evanaaa
Rusle som spomínala tu včera pri nejakom recepte, mama ich robievala, ale nedávala asi zmäknúť, ona ich v pohári stavala rovno, takže nebolo treba, ale neviem čo ešte a aký nálev dávala.
paulapa
@evanaaa aj moja mama robila tak ako hovoríš, rusle krájala na hrubšie a stavala ich kolmo, pridala cibuľu a zaliala nálevom... ja to robím takto, je to jednoduchšie a lepšie sa plnia poháre...
bola som prekvapená, že na Vareche nie je recept na rusle, myslela som, že je to taký známy recept :-)
gittka
poznám rusle,len škoda,že tento rok nám uhorky skapaly skôr ako stihli narást na rusle...:))
valeri
pre mňa niečo nové, jednoduché a vyzerá, že aj chutné, ukladám a vyskúšam, páčia sa mi, v pohároch to vyzerá veľmi dobre.
lucylee
@paulapa mala som plnu tasku takychto uhoriek a vcera moje zavaracie hody pokracovali tymto receptom. Myslim, ze sa vydarili. Som zvedava, ked ochutnam. Vrela vdaka za recept!
karpos
Ako si poradit,ked v zahranici nemamozem zohnat deko na zavaranie? Cim sa da nahradt?
huck
Na rusle , lepsie povedane, ako sme ich mi doma volali - rusky mi casto , hlavne v zime pride ohromna chut, ale nikdy soim ich sama nerobila. Vcera som dostala od susedy poriadnu nadielku prerostenych uhoriek. Vdaka tebe @paulapa sa dnes s chutou pustim do do pripravy oblubeneho zimneho salatu s detstva. Rozmyslala som, ci by nebolo dobre pre dospelu cast rodiny pridat kusok stiplavej papricky.
huck
Ospravedlnujem sa a opravujem hrubu gram. chybu - z detstva ( 2.pad)
paulapa
@huck ďakujem za pripomenutie :-) veru už som dávno nerobila... ale mama robí a tá ma zásobuje :-) zo štipľavou papričkou určite nič nepokazíš :-)
havino
@Paulapa , zatial idem len zreferovať, že som robila prvý krát rusle na odporúčanie z diskusie tu na vareche, som veľmi zvedavá na chuť, lebo jeden chváli, druhý zatracuje, uvidím, síce prerastené uhorky som nemala, ale toľko, že už neviem čo s nimi, rusle som robila asi tri týždne do zadu, aj šalát mám sterilizovaný, aj čalamádu a čo je moc, je moc, tak už som len zvedavá na chuť, určite sa ozvem a pripomeniem recept, ak niekto chce skúsiť






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia