Varenie

Čínska ostrokyslá

sjuz - fotkasjuz, 2. januára 2010

Milí kolegovia - neviete mi náhodou poradiť recept, ktorý sa bude najviac približovať originál čínskej ostrokyslej polievke? Manžel aj ja ju zbožňujeme - je veľa receptov na nete - aj zahraničných - ale akosi sa mi nedarí ju urobiť presne tak, ako v "číne" :) Žeby to bolo mnou... :)) ?
Manžel ma už chcel zamestnať na brigádu v činskom bistre :) - možno je to ten naj nápad - ak sa nám to podarí, dám vedieť :))

@zareaguj


Diskusia k téme

12 komentáre k článku
Ja má jeden recept priamo od číňana:
200g tofu, 250g šampiňónov, 1 tácka bambusových kličkov, 2 mrkvy, 2 vajcia, cesnak, čierne korenie, soľ, bujón, sójová omáčka, olej, pálivá mletá paprika, thajská sladká omáčka (THAI SWEET SOUCE), ocot, maizena. Dáme variť 1,75 l vody, do toho dáme pokrájanú mrkvu, šampiňóny, klíčky, tofu (tofu namočíme predtým do sójovej omáčky), pridáme soľ, bujón, čierne korenie. Potom ocot (asi 2PL, podľa chuti), thajskú omáčku. Vajcia vlejeme do polievky, pridáme maizenu rozmiešanú vo vode (po lyžičkách), až polievka zhustne (také sopľavé..) Na oleji opražíme cesnak a pridáme pálivú papriku a vlejeme do hotovej polievky. POZOR! Pri ochutnávaní už použitú lyžicu nevrátime do zvyšku polievky! Zmenila by charakteristickú hustotu. Namiesto tofu môžeme použiť kuracie mäso.
Ospravedlnujem sa ja som myslel taku "naozajstnu verziu" Juzno Azijsku ktoru je skoro nemozne vyrobit lebo je stiplava kysla a velmi aromaticka.
Tato Cinska verzia zo Sechuanu je v skutocnosti este lepsia ked sa prida lyzicka sezamoveho oleja a na miesto bieleho octu sa prida rizovy ocot co ma trochu sladkosti a mat super verziu pridat
pridat cinske susene hriby ( cierne hriby alebo shitake)
Kimlo - skusala som, mne osobne chutila, ale chybalo tam "nieco" :)
chodime na polievku do bistra pri carrefoure v BA, vedla msc donaldu, ale tofu sa mi veru nezdalo, ze by tam bolo....
Prezyvka - davala som samozrejme ryzovy ocot, ale mozno tam chybal ten sezamovy olej....napokon, aj v masach robi tu charakteristicku chut sezam. olej....asi ho kupim a znova skusim:)
Vdaka obom!
Všetko sú to dohady nás Slovákov, každý Číňan z inej oblasti pridáva do tej svojej pikantnej kyslej niečo zo svojho regiónu. Namiesto štipľavej papriky tam dávajú ostrú varenú čili pastu, ktorú si sami varia. Sójovú omáčku do polievky nedávajú, tú si môže pri stole dať každý, kto chce. Nedávajú ani thajskú sladkú omáčku, tá patrí do úplne iných jedál. A prepáčte, veľmi pochybujem, že tam dávajú naše čierne mleté korenie. To je výmysel. Cesnak a ocot áno, tiež rozšľahané vajcia, pomaly zapúšťané do polievky, zelenina a tofu - všetko nadrobno pokrájané. Tiež - a myslím, že to je absolútne samozrejmé, vývar - a ten pravý je z kačíc a v polievke drobné kúsky mäska, z obratých uvarených kačacích korábov. Zahustené solamylom alebo iným druhom škrobu, samozrejmosťou sú aj nadrobúčko pokrájané čierne čínske huby, inak "uchovec bazový". Pikantnou robí túto polievku čili pasta a cesnak. Nechcem sa robiť ťažko múdrou, ale za 6 rokov, čo spolupracujem s číňanmi a robím im zodpovednú vedúcu v reštaurácii, som trošku nazrela aj do ich hrncov. Bez namyslenosti. Dúfam, že som týmto mojím príspevkom nikoho neurazila. Ďakujem.
Je to pravda, sto číňanov = sto receptov na tú istú polievku. Pokiaľ si človek nezoženie originál recept presne od toho čo jedol, tak všelijaké pokusy a náhrady nemajú veľkú cenu. Viem ako kámoš, čašník, 3 mesiace uprosoval kuchárku aby mu dala recept na írske rebro, nakoniec povolila, a on ho dal tiež len dvom ľudom, mne a kamarátovi. Všetky dovtedajšie pokusy napodobniť írske rebro, stroskotali, jednoducho to nebolo ono...
Tu sme zasli trocha do inej problematiky , Cinania su velmi prisposobivy- setrny a hlavny problem je cena .Takze co je momentalne v sezone to tam bude ako najlacnejsie ( chut je druhorada , ine ked si varia doma pre seba.)Vsetky recepty su preto spravne hlavne aby boli lacne, napriklad v Anglicky hovoriacich krajinach maju vsade nastrkanu celerovu vnat ked je v sezone
Inak len tak mimochodom Thaijska Sweet Chilli sauce -originalna . Je perfektna tajna prisada do kapustnice, vsetci nasi znamy sa len cuduju preco ja nasa taka dobra....
Včera som trochu surfovala po nete, našla som receptov ojojój :)
Každý trochu iný, samozrejme. Sú aj v angličtine, jeden sa mi pozdával najviac, tak idem skúsiť.
Na asiafood.sk sú aj recepty, aj na túto polievku, tak som si tam hneď objednala suroviny, a vyskúšam ďaľšiu verziu :)
napr. tento:
Suroviny:
• ostro-kyslá pikantná Omáčka
• bambusové výhonky
• svetlá sójová omáčka
• shitake huby
• čierne huby
• kuraci bujón/Shitake bujón
• čili pasta Sambal Olek
• destilovaný ocot
• koriander
• voda
• cukor
• tapioka škrob
• kuracia prcia 200 g
• kuracia chrbty
• mrkva
• 3 vajíčka

Príprava:
1. Vodu (cca 880ml) nalejeme do hrnca a pridáme kuracia chrbty a varíme 20 minút(vývar).
2. Potom hotové kuracie chrbty dáme do inej misky a pridáme kurací bujón alebo shitake bujón a pridáme ostro-kyslú omáčku 50 g.
3. Pridáme kuracie prsia nakrájané kocky ,bambusové výhonky nakrájané na kocky, shitake huby (kocky) , čierne huby ( kocky) a nakrájanú mrkvu (kocky) a necháme váriť 10 minut. (shitake huby a čierne huby najprv musime namociť do vody min. 30 minut alebo cely noc.)
4. Pridáme svetlú sójovú omáčku 2 polievkové lyžice,cukor 3 polievkové lyžice ,destilovaný ocot 2 polievkové lyžice , čili pasta sambal 2 polievkové lyžice.a varíme ešte 5 minút.
5. Ked polievka zovrie (treba veľmi horúce 100 stupňov) pridáme 3 vajíčka vymiešame a varíme ešte 5 minút.
6. Potom pridáme Tapioka škrob zmiešame so studenou vodou (cca 100ml) a pridáme do hrnca, spolu zamiešame .
7. Necháme variť 10 min., pridáme koriander, premiešame a polievka je hotová.
Ano - momentálne občas zájdem u nás v práci do "číny" - a tá polievka fakt nie je vždy taká istá.... .) Ale vždy je chutná :)

Pridaj komentár do diskusie: