Milí kolegovia - neviete mi náhodou poradiť recept, ktorý sa bude najviac približovať originál čínskej ostrokyslej polievke? Manžel aj ja ju zbožňujeme - je veľa receptov na nete - aj zahraničných - ale akosi sa mi nedarí ju urobiť presne tak, ako v "číne" :) Žeby to bolo mnou... :)) ?
Manžel ma už chcel zamestnať na brigádu v činskom bistre :) - možno je to ten naj nápad - ak sa nám to podarí, dám vedieť :))
Problem je ze sa pouziva zaklad ktory sa da kupit ako marinovacia pasta v Azijskych obchodoch.Vyrobit ten zaklad na Slovensku je pomerne zlozite lebo suroviny su uzko specifikovane na tropy (ako Galangar typ zazvoru , kafirova limetka, citronova trava ,krevetova pasta ,palmovy cukor atd.)
tu je recept v anglictine:
allrecipes.com.au/recipe/805/authentic-thai-tom-yum-soup....
200g tofu, 250g šampiňónov, 1 tácka bambusových kličkov, 2 mrkvy, 2 vajcia, cesnak, čierne korenie, soľ, bujón, sójová omáčka, olej, pálivá mletá paprika, thajská sladká omáčka (THAI SWEET SOUCE), ocot, maizena. Dáme variť 1,75 l vody, do toho dáme pokrájanú mrkvu, šampiňóny, klíčky, tofu (tofu namočíme predtým do sójovej omáčky), pridáme soľ, bujón, čierne korenie. Potom ocot (asi 2PL, podľa chuti), thajskú omáčku. Vajcia vlejeme do polievky, pridáme maizenu rozmiešanú vo vode (po lyžičkách), až polievka zhustne (také sopľavé..) Na oleji opražíme cesnak a pridáme pálivú papriku a vlejeme do hotovej polievky. POZOR! Pri ochutnávaní už použitú lyžicu nevrátime do zvyšku polievky! Zmenila by charakteristickú hustotu. Namiesto tofu môžeme použiť kuracie mäso.
Tato Cinska verzia zo Sechuanu je v skutocnosti este lepsia ked sa prida lyzicka sezamoveho oleja a na miesto bieleho octu sa prida rizovy ocot co ma trochu sladkosti a mat super verziu pridat
pridat cinske susene hriby ( cierne hriby alebo shitake)
chodime na polievku do bistra pri carrefoure v BA, vedla msc donaldu, ale tofu sa mi veru nezdalo, ze by tam bolo....
Prezyvka - davala som samozrejme ryzovy ocot, ale mozno tam chybal ten sezamovy olej....napokon, aj v masach robi tu charakteristicku chut sezam. olej....asi ho kupim a znova skusim:)
Vdaka obom!
Inak len tak mimochodom Thaijska Sweet Chilli sauce -originalna . Je perfektna tajna prisada do kapustnice, vsetci nasi znamy sa len cuduju preco ja nasa taka dobra....
Každý trochu iný, samozrejme. Sú aj v angličtine, jeden sa mi pozdával najviac, tak idem skúsiť.
Na asiafood.sk sú aj recepty, aj na túto polievku, tak som si tam hneď objednala suroviny, a vyskúšam ďaľšiu verziu :)
Suroviny:
• ostro-kyslá pikantná Omáčka
• bambusové výhonky
• svetlá sójová omáčka
• shitake huby
• čierne huby
• kuraci bujón/Shitake bujón
• čili pasta Sambal Olek
• destilovaný ocot
• koriander
• voda
• cukor
• tapioka škrob
• kuracia prcia 200 g
• kuracia chrbty
• mrkva
• 3 vajíčka
Príprava:
1. Vodu (cca 880ml) nalejeme do hrnca a pridáme kuracia chrbty a varíme 20 minút(vývar).
2. Potom hotové kuracie chrbty dáme do inej misky a pridáme kurací bujón alebo shitake bujón a pridáme ostro-kyslú omáčku 50 g.
3. Pridáme kuracie prsia nakrájané kocky ,bambusové výhonky nakrájané na kocky, shitake huby (kocky) , čierne huby ( kocky) a nakrájanú mrkvu (kocky) a necháme váriť 10 minut. (shitake huby a čierne huby najprv musime namociť do vody min. 30 minut alebo cely noc.)
4. Pridáme svetlú sójovú omáčku 2 polievkové lyžice,cukor 3 polievkové lyžice ,destilovaný ocot 2 polievkové lyžice , čili pasta sambal 2 polievkové lyžice.a varíme ešte 5 minút.
5. Ked polievka zovrie (treba veľmi horúce 100 stupňov) pridáme 3 vajíčka vymiešame a varíme ešte 5 minút.
6. Potom pridáme Tapioka škrob zmiešame so studenou vodou (cca 100ml) a pridáme do hrnca, spolu zamiešame .
7. Necháme variť 10 min., pridáme koriander, premiešame a polievka je hotová.
som ju x-krát a vždy bola iná a chutná.