Varenie

Chlieb v pekárničke sa prepadá

michal513 - bez fotkymichal513, 30. decembra 2013

Ahojte, veľmi rád by som bol, keby mi niekto poradil s mojím problémom.
Pečiem chlieb v domácej pekárničke Zelmer.
Pečiem ho z čistej celozrnnej špaldovej múky..pridávam len soľ a droždie. Droždie používam čerstvé, kvôli cene.
Suroviny vložím do pekárničky, tá vymiesi cesto, cesto krásne nakysne, a keď sa začne piecť, chlieb sa v strede výrazne prepadne a zostane tam veľká jama. Skúšal som rôzne programy, robí to na všetkých.

Neviete niekto, kde je chyba???

@zareaguj


Diskusia k téme

luss44
keď sa dá viac vody ako treba, aspoň tak píšu v príručke k mojej pekárničke
mojack
..veľa droždia. Napis kolko dávaš, a kolko muky.
martinis
Dlho dlho som mal podobný problém, skontroluj si množstvo soli.
elian44
Veľa vody dávaš, na cca 500 g múky ide asi 300 ml vody, cesto sa nesmie lepiť
mariamka
keby si dal ten recept, tak by sme boli mudrejsi, tipujem tiez vela drozdia,.. na pol kila muky uplne staci stvrtka cerstveho. a ak chces peknejsi "sablonovy", kludne ho po vymieseni z pekarne vyber, supni na pekac a tam nechaj vykysnut aj upec, urcite sa neprepadne :)
vampil
No môže byť aj veľa vody,aj veľa kvasníc a aj oboje.To sa stane každému,lebo každý druh múky potrebuje iné množstvá.Najlepšie je aspoň zo začiatku všetko poctivo vážiť,mne to trvá max, 3 minúty a chlieb sa odštartuje:) a to robím kombináciu zo štyroch druhov múky. Tá poznámka k cene: jednoznačne sú sušené kvasnice najlacnejšie a navyše majú stálu ,,kvasivosť,, voči čerstvým. Pravda, zabudni na nejaké značkové,to je iba značkový ofajč,stačia,ba sú lacnejšie a lepšie obyčajné s ,,lastovičkou,,....
mstuartova
Aj ja používam "lastovičku" a zdá sa mi byť najlepšia. Mne sa zvykol chlieb "prepadnúť " iba pri hotových chlebových zmesiach. Tie sú zradné, i keď tmavé celozrnné sú výborné (až na nevyspytateľné droždie). Zvyčajne je v nich málo droždia, tak automaticky pridávam. Občas mi potom chlieb "prepadne".
paploska
vyskúšaj tento recept - 520 g špaldovej múky, 1 KL čerstvého droždia, 1 PL cukru (alebo medu), 315 ml vlažnej vody. Najprv ide voda, droždie a cukor. Potom múka a navrch soľ. Recept fungoval v drahej Molinex pekárni, lacnej Tesco pekárni aj v rúre :-) a podľa mňa tam naozaj dávaš veľa vody. Chleba pečiem asi 4 roky a je super :-)
lidia3
ja si myslim že je tam veľa droždia podla mojich skusenosti,zasadne nekupujem hotove zmesi ,to si potom možem kupiť aj chleba,takto viem čo tam dam a čo potom jem
paploska
a pečiem len z kuchenmeister múky hladkej a celozrnej, mne sa táto múka osvedčila ako naj. mkrni recepty.
morben
mne keď to robilo,začala som dávať o 1/2čl cukru viacej,a kupujem sušené kvasnice v jednote,tie sú najlepšie,a používam len polohrubú múku,to je jedno od koho,či z Lídla,tesca,jednoty.....alebo aj z hrubej je dobrý chlieb
merylas
Já bych řekla, že je buď hodně tekutiny nebo droždí, možná obojího. Používám taky čerstvé droždí, ale oproti běžnému pečení v troubě dávku droždí vždy snížím.
evanaaa
@paploska , prosím, kde kupuješ tú múku, viem, že ju používa aj @pusta a možno som sa aj jej pýtala, len neviem pri ktorom recepte. A ďakujem....