Varenie

Chlebový posúch

klaura - fotkaklaura, 26. februára 2010

Milé varecháčky a varecháci, vie mi niekto poradiť ako upiecť dobrý, nadýchaný chlebový posúch?

@zareaguj


Diskusia k téme

jezibabka1
neviem, či Ti pomôžem, ale ja som aj včera robila posúch:1kg polohrubá múka, 1 prášok do pečiva, 1 Kl soli, asi 3dcl vody. Všetko som zmiesila, rozdelila na menšie bochníčky, ktoré som vyvaľkala a piekla na platni na miernom ohni.
jezibabka1
zabudla som, tie placky by sa mali vyvalkať asi na hrúbku 1cm, potom sa po upečení dajú pekne rozrezať a naplniť hocičím
jezibabka1
no do tretice všetko najlepšie, recept mám z knižočky: Dobroty z Malohontu pod názvom Vakaró alebo cigánsky chlieb.
egreska
Ja robim posuchy z kysleho mlieka ,su fantasticke: Receptik je od Janky O.(Olivia) :500 g hladkej múky, 1 vajíčko, 3 dcl kyslého mlieka (kefírové mlieko), 1/2 lyžičky soli, 1 lyžička sódy bikarbóny

Do misy si pripravíme múku, ktorú zmiešame so sódou bikarbónou a soľou.Pridame vajce a kysle mlieko. vypracujeme si mäkké cesto. To cesto musí byť fakt mäkké, radšej vlhkejšie, ale v žiadnom prípade nesmie byť tuhé, inak nebudú posúchy chutné. Necháme odpočinúť 1/2 hodiny.Cesto rozdelime na 5-6 kuskov a rukami poroztahujeme na nie moc tenke posuchy.Na troške oleja pečieme z obidvoch stran.Hodia sa k polievkam,ale aj s maskom a šalatom.Uz som ich robila aj s falošnou husacou pečienkou .Fakt vyborne!!!!
sjuz
Aj ja robím z kysnutého mlieka - je to výborné cesto. Vždy mi doma povedia - urob tú chudobnú večeru... :)
gabili
egreska aj ja robim take, ale vajičko tam nedávam len múku štipku soli,asidofilne mlieko a sodu bikarbónu ku hustej fazuľovej polievke
isar
Z detstva sa pamätám na nezabudnuteľné chlebové posúchy: Kus cesta, roztľapkaný ovál, sa potrell pomletými škvarkami, preložil a spojili sa okraje a to sa dalo piecť ku chlebu do pekárnika. Skôr sa upiekol ako chlieb. Mama nám to ešte teplé rozdelila, chrumkavá kôročka, omastené zo vnútra... ku polievke, alebo len tak.
klaura
Ďakujem, postupne vyskúšam všetky ... :)
babidka
ja si pamatam ako nasa tetka suseda pekavala chlebove posuchy spolu s chlebom v peci .robila ich z toho isteho cesta ako chlieb.vzdy sme sa na sobotu tesili lebo teta tie posuchy robila iba pre deti .upecene ich vybrala z pece a take horuce potrela horucou vodou a potrela maslom a posolila , alebo potrela horucim mliekom a pocukrila .ale nasla som recept na posuchy -baleše , ktore sa pecu na sucho na platni .
500 g muky , 3-3,5 dl mlieka , drozdie , sol , cukor .Urobi sa cesto -normalne kysnute , iba trosku redsie . Potom sa urobia placky ktore sa upecu na platni , potru sa teple maslom , potru slivkovym lekvarom a posypu praskovym cukrom . alebo iba mastou , skvarkami alebo komu co chuti . Ja ich peciem na starom sporaku na drevo a su naozaj dobre . treba ich vsak jest este za tepla lebo rychlo stvrdnu . recept som nasla davnejsie v nejakom casopise .
sovka62
te zlaté, rad-radom som si recepetíky prekopírovala a rovno na plochu, aby som ich nemusela dlho hľadať, keď ich budem robiť. Už sa mi slinky zbiehajú. Dúfam, že budú pripomínať posúchy, ktoré piekla moja starká v peci, prv ako do nej vložila chlieb. Milovali sme ich.
roska
Ten recept na posúchy z kyslého mlieka mi pripomenul detstvo. Ani mamka nedávala vajíčko a v nedeľu na raňajky ich robila nasladko. Urobila trošku redšie cesto, prisladila ho a vyprážala v oleji. Niečo ako šišky. Potom posypala práškovým cukrom. Vôňa vanilky nás vždy vytiahla z postelí.
sjuz
V sobotu som ich robila na večeru - potrela som olivovým olejom s roztalčeným cesnakom - rozvoniavali po celom dome:)