Varenie

Chlebik - chrumkava korka

zuzik01 - fotkazuzik01, 8. februára 2012

Ahojte, chcela by som sa opytat skusenych varechacov-
varechaciek, ktori maju skusenosti s pecenim chlebika, aby mi
poradili, ako dosiahnut, aby bola korka chrumkava nielen 15 minut
po upeceni. Aj ked ma chlebik skvelu chut a tmavu korku, po
vychladnuti alebo niekedy po cca 15 - 20 minutach korka akoby
navlhne a uz nie je viac chrumkava. Skusala som chlebik potierat
viackrat slanou vodou, ale nepomohlo to. Je mozno lepsie ho piect
"teplym vzduchom" nez klasickym ohrevom zhora a zdola? Tiez som
skusala ho piect na pizza kameni, ale vysledok je ten isty :-( Nezijem
na Slovensku a pamatam si ako sme kupovali taky intenzivne
chrumkavy chlebik, ktory ostal chrumkavy na povrchu dlho - aj
den, ked sme ho nedali do mikrotenoveho sacku...

@zareaguj


Diskusia k téme

evanaaa
@zuzik , podívaj sa do diskusií o pár stránok dozadu, 4.2 tam bola podobná diskusia na túto tému pod názvom: Kôrka na chlebe, bolo by zbytočné opakovať to isté, je tam niekoľko rád, iste sa ti zídu a niečo z nich si vyberieš.
zuzik01
dakujem @evanaaa fakt som si nevsimla, ze taka ista diskusia bola uz otvorena ;-) myslim si, ze najlepsie bude investovat do rimskeho hrnca...
ancicka
Práveže ked po upečení potrieš chlebík vodou,tak kôrka zmäkne.
rybarkuchar
Vieš možno je chyba inde. V teplote pečenia, hustote cesta, ... neviem - mne sa to nestáva a postupujem tak ako som Ti napísal.
andrejm
@Zuzik01

Chlebik pravdepodobne nie je dopeceny. Vlhkost z vnutra chlebika pri chladnuti prerazi do korky a ta zvlhne a zmakne. Skus sa pohrat z teplotou a casom pecenia (napr. chlebik dopekat dlhsie pri nizsej teplote, aby ti zvonka uplne nezhorel/nezcernal).
tomanek
Ja by som ale chcela vedieť, prečo je kôrka na chlebe po upečení tvrda a nie chrumkavá. Vnútri je chlebík mäkký aj niekoľko dni a je naozaj chutný. Kde robím chybu ?