Varenie

Cesto na medovnikovu chalupku - aby nezmaklo...

zuzik01 - fotkazuzik01, 27. novembra 2012

Mili Varechaci, minuly rok som piekla dva krat medovnikovu chalupku
a musim povedat, ze mala velky uspech. Robila som ju podla tohto
receptu:
 varecha.pravda.sk/recepty/pernikova-chalupka-...

fotorecept/22162-recept.html
Problem bol ale v tom, ze sa mi to velmi tazko skladalo - vlastne sme
to skladali dvaja ludia, lebo sa to muselo "maslickovat" a cesto
nebolo velmi tvrde. Cela chalupka bola ako z porcelanu :-(
Nasla som vela receptov na chalupku, ale rozmyslam, ktory je
najvhodnejsi, aby cesto vydrzalo tvrde. Mozno ak pouzijem recept
kde nejde ziadne maslo-margarin?
Pripadne, skusene varechacky, ktore mate skusenosti s
medovnikovymi chalupkami, viete mi poradit ako je najvhodnejsie
chalupku skladat? Rozmyslala som nad tym, ze by som este pred
pecenim zapracovala do platov spajle, aby jednotlive steny boli
pevnejsie...
Vopred vdaka za Vase odpovede a rady ;-)

@zareaguj


Diskusia k téme

irenaw
@zuzik01 chalúpku aj iné dekorácie zlepujem bielkovou polevou, dobrá poleva schne rýchlo. Kým to zaschne, pomáham si špáradlami a šálkami. Drží to tak, že po sviatkoch musíme chalúpku doslova rozlámať. Veľké diely spevňujem niekedy aj zozadu špajľou. Tu som vložila jeden návod, možno ti to pomôže:  www.mimibazar.sk/navod.php?id=964&user=105511...
aj tu vidno, ako je to zozadu spravené  www.mimibazar.sk/navod.php?id=389&user=105511...

Držím ti palce
zuzik01
@irenaw a nerozpadavali sa ti tie platy, ked si tam pichala tie spajle?
Inac som pisala adminovi nech mi prilozi fotku mojej chalupky, ale stale este cakam. Tam vidiet ako som spajala jednotlive steny so stuzkou. Ked som ale trosku silnejsie zatiahla, tak sa mi to rozpadavalo pod rukami. Mozno je to tym, ze je tu vysoka vlhkost vzduchu?
irenaw
vôbec sa nerozpadávali, tenké okrúhle špáradlá som použila na spichnutie dvoch dielov dokopy a špajle zas na vystuženie veľkých kusov zo zadnej strany. myslela som, že ti chalúpka mäkne postupne, ako naberá vlhkosť. ak je cesto krehké hneď po upečení, tak skús iný recept a trošku dlhšie peč, aby sa viac vysušilo. pri návodoch mám recept, ktorý na tieto "stavby" používam. aj tu je veľa 3D dekorácií, iste si vyberieš.
irenaw
Cesto:
500 g múka hladká T 650
120 g cukor kryštál
150 g med
100 g maslo
1 ks prášok do pečiva
1 čl škorica mletá
1 čl korenie medovníkové
2-3 PL kakao
2 ks celé vajcia
poleva:
1 ks bielok
150-170 g cukor práškový
2-3 PL solamyl
sovka62
@irenaw , rozlámať chalúpku po sviatkoch? Manžel dal jednu upiecť asi pred piatimi rokmi, na sviatky ju vytiahne a po sviatkoch opäť zabalí do hodvábneho papiera a pevnej krabice, :-))))))))))))))))))))))
irenaw
veru tak @sovka62 rozlámať a zjesť :-) veď už si plánujem, akú dekoráciu upečiem tento rok :-)
zuzik01
@irenaw skusim teda piect podla tvojho receptu tento rok ;-) a to pouzivas chlebovu muku?
zuzik01
heureka, podarilo sa mi vlozit foto ;-) na obrazku je vidiet ako som spajala jednotlive steny pomocou ruzovej stuzky, no a ked som viac zatiahla, tak sa mi to rozpadavalo :-( tiez je tam vidiet ako som musela s bielou nitou spojit vrcholce domceka, lebo to bolo makke a ten vrch sa mi ohybal :-( ale chalupka nakoniec vydrzala ;-)
irenaw
@zuzik01 na fotke veru nevidno, že sa ti zle pracovalo, chalúpka je prekrásna. áno, používam múku pšeničnú hladkú chlebovú T650. držím palce a budem rada, ak dáš vedieť, či to bolo lepšie. a ja možno tento rok spravím takú so stužkami, veľmi sa mi to páči. a nebudem ju musieť rozlámať, stačí rozviazať :-)
zuzik01
ja som bola tiez prekvapena ako sa mi to cele nakoniec podarilo, ale ked som ju potrebovala niekde presunut tak som sa bala, aby sa mi nerozpadla... budem musiet tiez upiect nejaky "podstavec" ;-)
to mnozstvo cesta ti vyjde na jeden domcek?
honestka
medove upecene platy si nechaj presusit a potom ich krasne zlepis bielkovym kremom a chalupka ti bude drzat roky ako u @Sovky.
najdi si recepty, kde sa pridava minimum tuku a viacej medu.
irenaw
cesto vystačí na domček s podstavcom a nejaké medovníčky na dekoráciu. vyvaľkané na 4-5 mm. ale záleží aký veľký domisko chceš :-)
lubjak
@zuzik01 ,detom som robievala podobne pernikove chalupky.Uz su velke ,tak som im kupila upecene chalupky v Ikea.Jednu sme uz poskladali a bola som milo prekvapena ,ked v navode bolo ,ze chalupka sa zlepi roztopenym cukrom.V panvicke som roztopila cukor,musi byt taky rozmer ,aby sa v nej ponorili aj dlhe strany chalupky,musi sa robit rychlo ,lebo cukor rychlo tuhne,panvicku som mala stale na najslabsom stupni,inac cukor stvrdne/aj to sa mi stalo/.
Treba davat pozor na roztopeny cukor,nesmu to robit deti/kvacli mi tri kvapky ,mam tri obrovske pluzgiere/.Ale vysledok stoji za to.Chalupku som prilepila na podlozku,potom klasicky ozdobila cukrovou polevou.Mozno pomoze tato metoda.
zuzik01
@lubjak a to sa da len roztopit cukor a to je vsetko? ziadna voda k tomu alebo nejaka ina tekutina? Inac to ma nenapadlo a mohlo by to fungovat ;-) pouzivala si k tomu nejaky stetec alebo si len jednoducho macala jednotlive strany do cukru?
lubjak
do panvicky das praskovy cukor,alebo jemny krystalovy,miesas ako na karamel,ale nechas roztopit do cira,robis na slabom plameni,aby naskaramelizoval,bez vody.Preto sirsia panvica lebo namacas priamo steny, naraz co potrebujes zlepit.Pracujes rychlo,lebo hned to tuhne.Chalupku som mala zlepenu naozaj za par minut .Pekna bola hned.Este neozdobena.
martac
obry den,prosim kde najdem postup receptu ,ktory je uvedeny vyššie, na medovnikovu chalupku? dakujem
kukulienka71
Vďaka tvojej diskusii, @zuzik01 , som spolu s dcérkou "vyrobila" náš prvý medovníkový domček. Cesto podľa @irenaw , ktorej týmto ďakujem. Nechala som ho ale dlhšie v rúre, aby sa presušilo. Na poleve vidieť, ako je dôležitá jej hustota, prvé zdobenie sa dosť roztekalo. Steny o podklad som prilepovala roztopeným cukrom. Ešte strechu podopieram špajdlami až do úplného zasušenia spojov. Príjemný advent želám