Varenie

Bôb

hamka3 - fotkahamka3, 6. januára 2012

Milí Varecháči, poraďte mi nejaký dobrý recept .V záchvate zdravej
výživy som si kúpila balíček bôbu a neviem, čo s ním. Poznáte nejakú
mňamku ? Budem vám veľmi vďačná za odpovede!

@zareaguj


Diskusia k téme

damisa
www.biorecepty.sk/bob.html pozri sa sem tam píšu nejaké recepty, ale môj otec si ho varieval v slanej vode a len tak ho posolený jedol,priznám sa, že ja som ho nejedávala, tak dobrú chuť
arasidka
hAMKA, NEVIEM SI PREDSTAVIť vIANOCEB EZ VARENéHO BôBU. Stal sa nedmysliteľnou pochúťkou . Ako píše Damisa, jednoducho deň pred varením namočiť do vody, na druhý deň zliať a znovu v čerstvej vode variť - bez soli. Tú stačí pridať posledné 2 - 3 minútky pred odstavením. Naberieš si ho na tanierik koľko chceš a jednoducho ho stlačením medzi dvomi prstami vyjedáš zo šupky. Určite existuje mnoho receptov na jeho prípravu, ale táto je u nás jediná a tk ho máme všetci najradšej.
alena45
suchý bôb som dávala močiť spolu s fazuľou a varila fazuľovú polievku alebo omáčku. A vlastne ho môžeš použiť tiež na výrobu falafelu alebo hummusu namiesto cícera.
bobarka
Keďže som rodená bôbarka, cítim sa povinná vyjadriľ sa. Pamätám sa že , u nás mama na vianoce varievala bôbovú kašu, ktorej sme hovorievali aj fučka. Pamätám si aj to,že mi nechutila a radšej som sa jej vyhla.Až dnes si uvedomujem,aké to bolo zdravé a dobré.
jelenik
bob v nasej zahradke nechyba, lebo tiez ho mame radi len tak uvareny vo vode, no pripraveny ako paprikas je tiez pochutkou. Namoceny bob /cez noc/ olupem a dam na cibulku usmazenu do sklovita. Pridam bobkovy list, mletu cervenu papriku a cierne korenie /to zviazem do kuska gazy, prip. obvazu, aby sme ho nemuseli potom medzi bobom hladat/ a necham varit. Po zmaknuti bobu zahustim mukou rozhabarkovanou v mlieku a pridam smotanu. Prilohou moze byt cestovina, zemiaky.
hubata
@jelen ík to môže byť teda parádna papanica zvlášť z mladého bôbu. Voľakedy sa bôb porozhadzoval medzi zemiaky a tiež som ho uvarila a dala troška pripiecť na olej. To bolo pre deti. No a nám dospelým som ten olej ochutila ešte štipľavou paprikou, ml.č. korením a cesnakom. Večer pri táboráku sme si na tom pochutnávali ako na orieškoch. Len potvory - vylupovať som musela ja, nikto nemal trpezlivosť - ale zbodnúť to už áno!
hamka3
jelenik určite to skúsim. aj si ho uvarím vo vode aby som mala čo pojedať namiesto čipsov. ďakujem za rady!
jelenik
@hubata
máš pravdu, z mladého bôbu je to parádnejšie, preto ho zberám než je suchý a dávam si ho do mrazničky. A aj fazuľku mám radšej takú mladú.Pred týždňom som bôb uvarila len tak na pochutnanie a to, čo zostalo som ošúpala a dokončila ako spomínaný paprikáš. K spokojnosti mojich stravníkov.
@hamka3
chutné a hlavne zdravšie pojedanie /miesto čipsov/ želám.
dublinka
Pridávam sa k arasidke -- aj u nás sú Vianoce už niekoľko generácií neodmysliteľné bez bôbu, vareného v slanej vode!
2010
Velmi pouzivana surovina v arabskych krajinach, napriklad super jednoduchy recept Bessara , ale ktory ma vela variacii dakde ako dip ale aj ako husta polievka, dakde pridavaju extra petrzlenovu vnat aj cibulu a ochucuju citronom atd.





julanda
Používam len čisto zelený - nedozretý bôb. Najčastejšie len tak uvariť v slanej vode pojedať pri telke, zbožňuje ho celá rodina. Alebo varím polievku na spôsob zeleninovej. Akurát že sa to podobá skôr kaši, moji stravníci ho musia mať nahusto. Ešte šťastie, že si ho pestujeme sami.
2010
Myslim ze ma nepustia do egyptu ked som pridal k ich narodnemu jedlu ful medames kus udeneho masa.
No co super fuzia .