Diskusie
- Zizu: Žĺtkové rezy 0 zatiaľ bez komentárov
- Mijaita: Vůně vánoc 7 najnovší komentár 17. decembra 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete? December 2025 1025 najnovší komentár dnes 18:36
- Daniela15: Prívarok - rednutie 13 najnovší komentár 28. novembra 2025
- Ellie17: Trapasy v kuchyni – priznajme si, zažili sme ich všetci! 6 najnovší komentár 12. decembra 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete? December 2025 1025 najnovší komentár dnes 18:36
- Mijaita: Vůně vánoc 7 najnovší komentár 17. decembra 2025
- Ellie17: Trapasy v kuchyni – priznajme si, zažili sme ich všetci! 6 najnovší komentár 12. decembra 2025
- Ellie17: Recepty po starých mamách: Čo u vás doma nikdy nesmie chýbať? 13 najnovší komentár 8. decembra 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, připravujete? November 2025 1079 najnovší komentár 1. decembra 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete? December 2025 648 najnovší komentár dnes 18:36
- Mijaita: Vůně vánoc 7 najnovší komentár 17. decembra 2025
- Ellie17: Trapasy v kuchyni – priznajme si, zažili sme ich všetci! 2 najnovší komentár 12. decembra 2025
Zážitky
- Kitchenguru: Stravovanie pre ženy 0 zatiaľ bez komentárov
- Movino: Jesenné snúbenie jedla s vínom priamo vo vinárstve 0 zatiaľ bez komentárov
- Kitchenguru: Čo si zabaliť na túru 0 zatiaľ bez komentárov
- Janac: Rímsky hrniec-čo to je? 30 najnovší komentár 18. novembra 2025
- Babinka: Domace cestoviny - do kazdej rodiny :) 36 najnovší komentár 18. októbra 2025
- Sonulienka: Čo je s @Haji? 4 najnovší komentár 10. októbra 2024
Najklikanejšie
recepty, videá a články
-
Pravá retro kokosová roláda z roku 1965, rodinný originál -
Domáce bezlepkové opekance „bobaľky“ s makom +video -
Chrumkavé slané praclíky +fotopostup -
Stromčeky z lístkového cesta, rýchle a efektné slané chuťovky +video -
Vianočná perníková torta -
Vianoční ježkovia s kokosom -
Jemné vanilkové pečivo s orieškovým krémom
-
Grilážové kocky Jožky Zaukolcovej -
Vianočné pečivo - plnené orechy -
Apsheron - lieskovoorieškový zákusok +fotopostup -
Jednoduchá orechovo-kávová torta -
Poctivá domáca hubová kapustnica s mrveničkou. Pochutnáte si, aj keď je bez mäsa +video -
Pravá retro kokosová roláda z roku 1965, rodinný originál -
Trojchodové menu z teplovzdušnej fritézy. Pestré hranolčeky, mandľové rezne a jednoduchý perník
-
Štedrák z lineckého cesta, bohatý vianočný koláč plný chutí VIDEO -
Trojfarebné šuhajdy plné čokolády a orechov VIDEO -
Mramorovaná poleva na sušienky a koláčiky. Jednoduchý spôsob, ako dosiahnuť wau efekt VIDEO -
Jednoduché triky, efektný výsledok. Takto zdobiť koláčiky ste ešte určite neskúšali! VIDEO -
Stromčeky z lístkového cesta, rýchle a efektné slané chuťovky VIDEO -
Vianočné pečivo pre lenivé gazdinky. Rýchlo hotové a bez vykrajovania! VIDEO -
Biela čokoládová saláma, jednoduchá cukrovinka, ktorú zvládne každý VIDEO
-
Sviatočný zákusok: 12 receptov na medové rezy. Od nehynúcej klasiky až po nové variácie -
Vianočná klasika: 13 receptov na vanilkové rožky. Máme tip aj pre lenivé gazdinky, ako ich urobiť raz-dva! -
Jemné a krehké: 11 receptov na strojčekové pečivo. Toto vám vydrží až do Silvestra -
Popraskané sušienky: 11x crinkles, jednoduché, ale efektné, hodné aj vianočného stola -
Ježe, rožteky, laskonky či medvedie labky: 13 receptov na vianočné dobroty s kokosom -
Použite tie správne: Tieto zemiaky sú najlepšie na zemiakový šalát. Prečo nie všetky druhy fungujú? -
TOP rebríček: 15 najčítanejších vianočných receptov všetkých čias. Upečte si na sviatky to najlepšie
Toto jedlo sa volalo jedlo chudobných, v časoch ťažkej hospodárskej krízy pred II. sv. vojnou to bolo často obživou pre biednych.
Kto to ešte neskúšal, nech to skúsi , pre nás to nie je len spomienka na prababičku a pradedečka, ale aj obľúbené jedlo, a nezáleží či je to pred penziou, alebo po nej.
@2010 si stále v strehu , páči sa mi to , už som nedúfala , že sem páchneš.
Inac ked sa vari klasicky, slovensky = maso sa vyluci vacsinu tyzdna je velmi lacno navarit .
Do panvičky nasypeš hrubú krupicu / alebo ako ty píšeš, ak nie je krupica, môže byť hrubá múka/, presne to isté spravíš , opražíš jemne pokvapkané olejom, potom patričná malá dávka vody, zamiešať a na slabom ohni miešať ,prehadzovať krupicu dovtedy, až sa voda z toho vyparí a krupica sa začne rozpadávať.
No ale takto upravenú krupicu použijeme na zemiaky, ktoré sme varili v šupke, potom sme ich očistili, nakrájali na drobné kúsky, cibuľku osmažili na oleji a na ňu sme dali trošku prepiecť za stáleho miešania nakrájané zemiaky, keď je to za pár minút už akurát, tak potom lna tie zemiaky s cibuľou pridávame takto upravenú krupicu. Dosolíme podľa chuti a mámej navarené. Môžem vás uistiť, že takto narýchlo pripravené krupicové zemiaky na cibuľke sú vynikajúcej chuti a kľudne to môžete použiť aj pri paradajkovej omáčke miesto knedlí - pasuje to dokopy.
U ná sa robíl "kajzešmor" - ako si ty Sovka písala, ale z krupice hrubej, ktorá sa zamiešala s mliekom, vajcami, štipkou soli, rozusteným maslom, trochou cukru , vznikla z toho hustá prehustá kaša za surového stavu sme ju naliali na plech, ktorý sme výdatne potrebli olejom, alebo maslom, dali sme to na pár mlinút zapiecť do trúby, akoby bol z toho koláč ale taký polosurový sme ho vytihali lz trúby von, vidličkami potrhali na franforce, nevypadalo to nejako priam kúzelne, ale to prišlo až potom - také potrhané sme to v tej vyhriatej trúbe nechali vysúšať, to sa pomaly opekalo, trúba sa ale nezatvorila, to si gazdina pred ňu sadla, vzala dve vidličky a pome pome - pekne tými vidličkami krupicové hrudky rozhŕňala dovtedy, až z toho bola zmes krupicových hrudiek, ktoré sa dali pekne sypať na tanier, obložilo sa to kompótom, jemne sa do stredu naliala trocha šťavy z kompótu a posypalo sa to párškovým cukrom. To bola polahoda!
a ja prosím o všetky jednoduché...lacné...babkovské recepty!!!!to tu rada hľadám...to mám veľmi rada...radostné spomienkovo...:-))
@arasidka , kajzeršmorn poznám, robieval sa na panvici, asi nás bolo menej jedákov. Je to chutné jedlo.
male kusky tiez pol cm. vzniknu nam take kocky a tie sa daju varit do mensieho mnozstva vriacej vody. po uvareni naberieme do taniera aj s vodou kde sa varili (vtedy este nebola vegeta, inac by sa to urcite ochutilo aj s nou), a dolejeme do potrebneho mnozstva (zalezi ako kto mal rad) mliekom alebo sladkou smotanou. Velmi nam to vtedy chutilo. ale je pravda, ze roky rokuce som to nejedla, to je spomienka z detstva.
No ale u nás sa zemiakové šúľance robia i na slano. Jednoducho nakrájaš cibuľku, dáš ju na panvicu s olejom a smažíš ju pekne do červena. A potom tú cibuľku naleješ na šúľance, zamiešaš a celé to trošku prisolíš, ak je to málo slané. A to je všetko, sadneš a futašuješ do seba. Moji chlapi to majú radšej ako sladké.
@sovka aj ty by si šterc a aj iné zabudnuté jedlá mohla dať do receptov, aby sme si ich mohli uložiť.
www.dominicancooking.com/593-locrio-pica-pica-rice-spicy-sardine...
@pito116 uvar si sekerkovú či kameňovú polievku ...... naješ sa ako král
napr. také Metilo: uvarné zemiaky s kyslou kapustou popučené a omastené slaninkou