Diskusie
- Lidka1: Rastlinná šľahačka 0 zatiaľ bez komentárov
- Kjuraj: Kypriaci prášok 1 najnovší komentár 14. apríla 2025
- Lukash: Ako na dobrý šošovicový prívarok? 1 najnovší komentár 11. apríla 2025
- Redakcia: Čo dnes varíte alebo pečiete? Apríl 2025 312 najnovší komentár dnes 21:37
- Redakcia: Čo dnes varíte alebo pečiete? Marec 2025 367 najnovší komentár 1. apríla 2025
- Redakcia: Čo dnes varíte alebo pečiete? Apríl 2025 312 najnovší komentár dnes 21:37
- Yanco: Ako upiecť jaternicu 7 najnovší komentár 16. apríla 2025
- Kjuraj: Kypriaci prášok 1 najnovší komentár 14. apríla 2025
- Lukash: Ako na dobrý šošovicový prívarok? 1 najnovší komentár 11. apríla 2025
- Ivanko162: sekla sa nam plnka maslo s pudingom 13 najnovší komentár 4. apríla 2025
- Redakcia: Čo dnes varíte alebo pečiete? Apríl 2025 192 najnovší komentár dnes 21:37
- Kjuraj: Kypriaci prášok 1 najnovší komentár 14. apríla 2025
Zážitky
- Kitchenguru: Stravovanie pre ženy 0 zatiaľ bez komentárov
- Movino: Jesenné snúbenie jedla s vínom priamo vo vinárstve 0 zatiaľ bez komentárov
- Kitchenguru: Čo si zabaliť na túru 0 zatiaľ bez komentárov
- Sonulienka: Čo je s @Haji? 4 najnovší komentár 10. októbra 2024
- Janger: Sledovať líšku v nore... 243 najnovší komentár 22. mája 2024
- Bylinka: Skúste a presvedčte sa . II.časť 36 najnovší komentár 2. decembra 2023
Najklikanejšie
recepty, videá a články
-
Zapekaná bravčová panenka v slaninke VIDEO
-
Zábavný spôsob, ako farbiť vajíčka. Skúste túto metódu s kypriacim práškom a octom VIDEO
-
Lístkové tyčinky s pestom VIDEO
-
Krémové kuracie karí pečené v rúre VIDEO
-
Nepečený cheesecake à la dubajská čokoláda VIDEO
-
Tvarohová vianočka bez kysnutia VIDEO
-
Pudingovo-šľahačkové poháre s likérom a čokoládou VIDEO
-
Veľkonočná plnka: Zistite, čo všetko do nej môžete dať, aj ako ju upiecť pekne nadýchanú a šťavnatú
-
Nestarnúca klasika: Punčové rezy, metrový koláč, opitý Izidor, oblíž prst... 10 receptov na tie najobľúbenejšie veľkonočné zákusky
-
Veselé sviatky: 12x veľkonočné linecké koláčiky. Pozrite sa na tie tvary a na to zdobenie! Také môžu byť aj u vás
-
11 receptov na veľkonočné rolády: Krásne na pohľad, lahodné na jazyku. A prezliecť do nich môžete aj známe zákusky!
-
Čokoládová, kokosová, karamelová aj mrkvová: 9 receptov na veľkonočnú tortu. Jedna vám vystačí na celé sviatky
-
Jednoduché a predsa výborné: 10x lekvárové taštičky. Pečie ich aj herečka Eva Pavlíková, vyskúšajte aj jej recept
-
Pestré farby a lahodná chuť: 9x vajíčková tlačenka, chuťovka ako stvorená na veľkonočné pohostenie
Toto jedlo sa volalo jedlo chudobných, v časoch ťažkej hospodárskej krízy pred II. sv. vojnou to bolo často obživou pre biednych.
Kto to ešte neskúšal, nech to skúsi , pre nás to nie je len spomienka na prababičku a pradedečka, ale aj obľúbené jedlo, a nezáleží či je to pred penziou, alebo po nej.
@2010 si stále v strehu , páči sa mi to , už som nedúfala , že sem páchneš.
Inac ked sa vari klasicky, slovensky = maso sa vyluci vacsinu tyzdna je velmi lacno navarit .
Do panvičky nasypeš hrubú krupicu / alebo ako ty píšeš, ak nie je krupica, môže byť hrubá múka/, presne to isté spravíš , opražíš jemne pokvapkané olejom, potom patričná malá dávka vody, zamiešať a na slabom ohni miešať ,prehadzovať krupicu dovtedy, až sa voda z toho vyparí a krupica sa začne rozpadávať.
No ale takto upravenú krupicu použijeme na zemiaky, ktoré sme varili v šupke, potom sme ich očistili, nakrájali na drobné kúsky, cibuľku osmažili na oleji a na ňu sme dali trošku prepiecť za stáleho miešania nakrájané zemiaky, keď je to za pár minút už akurát, tak potom lna tie zemiaky s cibuľou pridávame takto upravenú krupicu. Dosolíme podľa chuti a mámej navarené. Môžem vás uistiť, že takto narýchlo pripravené krupicové zemiaky na cibuľke sú vynikajúcej chuti a kľudne to môžete použiť aj pri paradajkovej omáčke miesto knedlí - pasuje to dokopy.
U ná sa robíl "kajzešmor" - ako si ty Sovka písala, ale z krupice hrubej, ktorá sa zamiešala s mliekom, vajcami, štipkou soli, rozusteným maslom, trochou cukru , vznikla z toho hustá prehustá kaša za surového stavu sme ju naliali na plech, ktorý sme výdatne potrebli olejom, alebo maslom, dali sme to na pár mlinút zapiecť do trúby, akoby bol z toho koláč ale taký polosurový sme ho vytihali lz trúby von, vidličkami potrhali na franforce, nevypadalo to nejako priam kúzelne, ale to prišlo až potom - také potrhané sme to v tej vyhriatej trúbe nechali vysúšať, to sa pomaly opekalo, trúba sa ale nezatvorila, to si gazdina pred ňu sadla, vzala dve vidličky a pome pome - pekne tými vidličkami krupicové hrudky rozhŕňala dovtedy, až z toho bola zmes krupicových hrudiek, ktoré sa dali pekne sypať na tanier, obložilo sa to kompótom, jemne sa do stredu naliala trocha šťavy z kompótu a posypalo sa to párškovým cukrom. To bola polahoda!
a ja prosím o všetky jednoduché...lacné...babkovské recepty!!!!to tu rada hľadám...to mám veľmi rada...radostné spomienkovo...:-))
@arasidka , kajzeršmorn poznám, robieval sa na panvici, asi nás bolo menej jedákov. Je to chutné jedlo.
male kusky tiez pol cm. vzniknu nam take kocky a tie sa daju varit do mensieho mnozstva vriacej vody. po uvareni naberieme do taniera aj s vodou kde sa varili (vtedy este nebola vegeta, inac by sa to urcite ochutilo aj s nou), a dolejeme do potrebneho mnozstva (zalezi ako kto mal rad) mliekom alebo sladkou smotanou. Velmi nam to vtedy chutilo. ale je pravda, ze roky rokuce som to nejedla, to je spomienka z detstva.
No ale u nás sa zemiakové šúľance robia i na slano. Jednoducho nakrájaš cibuľku, dáš ju na panvicu s olejom a smažíš ju pekne do červena. A potom tú cibuľku naleješ na šúľance, zamiešaš a celé to trošku prisolíš, ak je to málo slané. A to je všetko, sadneš a futašuješ do seba. Moji chlapi to majú radšej ako sladké.
@sovka aj ty by si šterc a aj iné zabudnuté jedlá mohla dať do receptov, aby sme si ich mohli uložiť.
www.dominicancooking.com/593-locrio-pica-pica-rice-spicy-sardine...
@pito116 uvar si sekerkovú či kameňovú polievku ...... naješ sa ako král
napr. také Metilo: uvarné zemiaky s kyslou kapustou popučené a omastené slaninkou