Diskusie
- Haji: Co dnes vaříte, pečete? Jún 2025 402 najnovší komentár včera 21:55
- Mdlenka: Bezodpadové varenie 3 najnovší komentár 23. mája 2025
- Martamm: Papierové košíčky na muffiny 6 najnovší komentár 14. mája 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, na čem si pochutnáváte? Máj 2025 734 najnovší komentár 3. júna 2025
- Lidka1: Rastlinná šľahačka 1 najnovší komentár 17. mája 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete? Jún 2025 402 najnovší komentár včera 21:55
- Dorenika: Linecké 9 najnovší komentár 11. júna 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, na čem si pochutnáváte? Máj 2025 734 najnovší komentár 3. júna 2025
- Ancicka: Zelená káva. 26 najnovší komentár 29. mája 2025
- Ivanluky: Zrazená kyslá polievka 22 najnovší komentár 27. mája 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete? Jún 2025 377 najnovší komentár včera 21:55
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, na čem si pochutnáváte? Máj 2025 4 najnovší komentár 3. júna 2025
Zážitky
- Kitchenguru: Stravovanie pre ženy 0 zatiaľ bez komentárov
- Movino: Jesenné snúbenie jedla s vínom priamo vo vinárstve 0 zatiaľ bez komentárov
- Kitchenguru: Čo si zabaliť na túru 0 zatiaľ bez komentárov
- Sonulienka: Čo je s @Haji? 4 najnovší komentár 10. októbra 2024
- Janger: Sledovať líšku v nore... 243 najnovší komentár 22. mája 2024
- Bylinka: Skúste a presvedčte sa . II.časť 36 najnovší komentár 2. decembra 2023
Najklikanejšie
recepty, videá a články
-
Viete, na čo ešte slúži háčik na konzerve? Tento trik oceníte, keď ste neminuli celý jej obsah VIDEO
-
Že vaše domáce hranolky pečené v rúre nikdy nie sú chrumkavé? Tento malý trik všetko zmení! VIDEO
-
Nepečená jahodová stracciatella torta VIDEO
-
Pečené cibuľové kolieska so syrom VIDEO
-
Vyprážané pirohy s tvarohom a údeným syrom VIDEO
-
Super nápad, ako využiť staré gumené rukavice. Tieto praktické tipy sa vám hodia do života VIDEO
-
Jogurtové placky VIDEO
-
Sladký obed: 12 receptov na tvarohové knedličky. Aj s tipom, ako ich robí herečka Hana Gregorová
-
Pochutnáte si: 13x nedeľný obed z bravčového stehna. Na prírodno, s omáčkou, aj ako obrátené rezne
-
TOP rebríčky: Obľúbené jedlá, jednoduché koláče aj sviatočné zákusky. Varte a pečte podľa najlepších receptov uplynulého mesiaca
-
Recepty na domáci termix: Najjednoduchší len z 3 surovín, aj taký, ktorý chutí ako za starých čias
-
Rebríček TOP 15: Syrové batôžky, vyprážané pirohy aj domáca zmrzlina. Pozrite si najsledovanejšie májové videorecepty
-
Čistý pôžitok: 14 spôsobov, ako si vychutnať čerstvé jahody. Tieto nepečené dobroty vám nedajú spať
-
Zabudnutý klenot: Na špik kedysi naše babky nedali dopustiť. Dnes sa opäť vracia na výslnie. Je naozaj taký zdravý?
Toto jedlo sa volalo jedlo chudobných, v časoch ťažkej hospodárskej krízy pred II. sv. vojnou to bolo často obživou pre biednych.
Kto to ešte neskúšal, nech to skúsi , pre nás to nie je len spomienka na prababičku a pradedečka, ale aj obľúbené jedlo, a nezáleží či je to pred penziou, alebo po nej.
@2010 si stále v strehu , páči sa mi to , už som nedúfala , že sem páchneš.
Inac ked sa vari klasicky, slovensky = maso sa vyluci vacsinu tyzdna je velmi lacno navarit .
Do panvičky nasypeš hrubú krupicu / alebo ako ty píšeš, ak nie je krupica, môže byť hrubá múka/, presne to isté spravíš , opražíš jemne pokvapkané olejom, potom patričná malá dávka vody, zamiešať a na slabom ohni miešať ,prehadzovať krupicu dovtedy, až sa voda z toho vyparí a krupica sa začne rozpadávať.
No ale takto upravenú krupicu použijeme na zemiaky, ktoré sme varili v šupke, potom sme ich očistili, nakrájali na drobné kúsky, cibuľku osmažili na oleji a na ňu sme dali trošku prepiecť za stáleho miešania nakrájané zemiaky, keď je to za pár minút už akurát, tak potom lna tie zemiaky s cibuľou pridávame takto upravenú krupicu. Dosolíme podľa chuti a mámej navarené. Môžem vás uistiť, že takto narýchlo pripravené krupicové zemiaky na cibuľke sú vynikajúcej chuti a kľudne to môžete použiť aj pri paradajkovej omáčke miesto knedlí - pasuje to dokopy.
U ná sa robíl "kajzešmor" - ako si ty Sovka písala, ale z krupice hrubej, ktorá sa zamiešala s mliekom, vajcami, štipkou soli, rozusteným maslom, trochou cukru , vznikla z toho hustá prehustá kaša za surového stavu sme ju naliali na plech, ktorý sme výdatne potrebli olejom, alebo maslom, dali sme to na pár mlinút zapiecť do trúby, akoby bol z toho koláč ale taký polosurový sme ho vytihali lz trúby von, vidličkami potrhali na franforce, nevypadalo to nejako priam kúzelne, ale to prišlo až potom - také potrhané sme to v tej vyhriatej trúbe nechali vysúšať, to sa pomaly opekalo, trúba sa ale nezatvorila, to si gazdina pred ňu sadla, vzala dve vidličky a pome pome - pekne tými vidličkami krupicové hrudky rozhŕňala dovtedy, až z toho bola zmes krupicových hrudiek, ktoré sa dali pekne sypať na tanier, obložilo sa to kompótom, jemne sa do stredu naliala trocha šťavy z kompótu a posypalo sa to párškovým cukrom. To bola polahoda!
a ja prosím o všetky jednoduché...lacné...babkovské recepty!!!!to tu rada hľadám...to mám veľmi rada...radostné spomienkovo...:-))
@arasidka , kajzeršmorn poznám, robieval sa na panvici, asi nás bolo menej jedákov. Je to chutné jedlo.
male kusky tiez pol cm. vzniknu nam take kocky a tie sa daju varit do mensieho mnozstva vriacej vody. po uvareni naberieme do taniera aj s vodou kde sa varili (vtedy este nebola vegeta, inac by sa to urcite ochutilo aj s nou), a dolejeme do potrebneho mnozstva (zalezi ako kto mal rad) mliekom alebo sladkou smotanou. Velmi nam to vtedy chutilo. ale je pravda, ze roky rokuce som to nejedla, to je spomienka z detstva.
No ale u nás sa zemiakové šúľance robia i na slano. Jednoducho nakrájaš cibuľku, dáš ju na panvicu s olejom a smažíš ju pekne do červena. A potom tú cibuľku naleješ na šúľance, zamiešaš a celé to trošku prisolíš, ak je to málo slané. A to je všetko, sadneš a futašuješ do seba. Moji chlapi to majú radšej ako sladké.
@sovka aj ty by si šterc a aj iné zabudnuté jedlá mohla dať do receptov, aby sme si ich mohli uložiť.
www.dominicancooking.com/593-locrio-pica-pica-rice-spicy-sardine...
@pito116 uvar si sekerkovú či kameňovú polievku ...... naješ sa ako král
napr. také Metilo: uvarné zemiaky s kyslou kapustou popučené a omastené slaninkou