Rôzne

Bezmocnost

pito116 - fotkapito116, 17. februára 2013

co am dnest navarit ked som pred vyplatou??

@zareaguj


Diskusia k téme

radost
z ničoho uvar = n-i-č = ... daj si chlebík s masťou a cibuľou...a v pôste silu ducha cvič...:-)))
marianna76
zemiakové placky, zemiakovú kašu s kyslou kapustou - možno + párok dajaký... cestoviny s kečupom... je ťažko, keď nevieme, čo máš doma...
janger
Povedz nam, co mas doma (v chladnicke, komore...), iste nieco poradime :-).
marikafil
a čo tak pôst až do výplaty? len potom - po výplate - opatrne, aby si sa naraz neprejedol:-)
arasidka
sranda - nesranda, i také chvíľky v živote si pamätám. Bývalo niekedy i tak, že mama narýchlo spravila rascovú polievku, rozhabarkovala do nej posledné vajíčko a k tomu osmažila kúsky chlebíka. Ako druhý chod - a to nespomínam, to varievam často, lebo aj keď je po výplate , chlapi majú na to chuť, tak prečo nie: Jedná sa o klasické rezance, ak si ich neurobíš doma sám, iste nájdeš rezervu v komore, tak pome na to: Uvaríš rezance, scedíš ich, jemne omastíš - to je jedno s čím, to - čo ti do výplaty v chladničke zostalo. /krema Indulony/. Medzitým si na panvičke pripravíš hladkú múku, dostatočné množstvo na uvarené rezance, pokvapkáš trochu olejom, na jemnom ohni osmažíš, miešaš, musí múka voňať. A to máš už očistené dva-tri strúčiky cesnaku, ten pretlačíš na horúcu múku, ktorú si už odstavil od ohňa, Múku dobre premiešač, cesnak pustí trošku šťavy do nej, a to je všetko, žiadne zalievanie vodou, nič - jednoducho to na horjúce rezance nasypeš, píomiešaš, prikryješ trošku pokrievkou, aby sa to tam všetko sparilo. Sadneš a dáš si k tomu - buď čalamádu, buď uhorku, buď cviklu, alebo stačí trošku surovej kyslej kapusty.
Toto jedlo sa volalo jedlo chudobných, v časoch ťažkej hospodárskej krízy pred II. sv. vojnou to bolo často obživou pre biednych.
Kto to ešte neskúšal, nech to skúsi , pre nás to nie je len spomienka na prababičku a pradedečka, ale aj obľúbené jedlo, a nezáleží či je to pred penziou, alebo po nej.
2010
@pito116 , tym ze si nenapisal co mas doma sa ti pomoct neda ani poradit, mozno chod najpv vratit pivove flase.
jerica
To je ako keď sa pýtaš " čo robíš? a že NIČ , tomu sa povie , ale ako to robíš , NIČ , nauč ma to.
@2010 si stále v strehu , páči sa mi to , už som nedúfala , že sem páchneš.
sovka62
@arasidka , aká škoda, že to nie je medzi receptami. Mne by to určite chutilo, čím jednoduchšie, tým pre mňa lepšie.
sovka62
Mama občas robievala jedlo, ktoré nazývala šterc. Vraj sa jedlo počas krízy, keď ľudia naozaj hladovali. Na masti opražila hrubú múku do červenkava, podliala vodou, zakryla pokrievkou a nechala udusiť. Zostalo to sypké a podávala nám to s kompótom. Nebolo to naše obľúbené jedlo, ale mama to mala veľmi rada, tak sme zjedli aj my. Nakoniec, vždy sme zjedli čo sme mali na tanieri, u nás sa prieberčivosť netolerovala.
afataga
mile damy a pan, nemate pocit, ze je to len recesia?
2010
@jerica ,vecer uz nevladzem , uz len kybicujem (stara kancelarska mys) , mali sme cyklon a stilhka motorova pila ma nahana po zahumienkach.
Inac ked sa vari klasicky, slovensky = maso sa vyluci vacsinu tyzdna je velmi lacno navarit .
sovka62
@2010 , asi si dlho nebol doma. Dnes je drahé všetko, múka, zemiaky, kapusta a to bol na Slovensku vždy základ lacných jedál. Niekedy rozmýšľam, ako to mladé rodiny s deťmi a hypotékami zvládajú. Mám pocit, že to majú veľmi ťažké, my sme síce tiež začínali tak, že sme kombinovali biedu s núdzou, ale aspoň sme nemali na hlavou Damoklov meč dlhov.
anina6
presne tak sovka62, dnes sa už asi ani nedá lacno variť, všetko stojí pomerne viac. voľakedy boli múčne jedlá najlacnejšie, dnes len ked chceš obyčajné rezance s tvarohom, tak to stojí pomaly jak kus mäsa. ak však máš v zásobe zemiaky pito116, tak si ich upeč v rúre, k tomu šalat z kyslej kapusty s cibuľou a troškou oleja. jednoduché, rýchle a chutné.
sovka62
A ešte rada pre pitto116: malý hrniec vo veľkom a vodu na mäkko. Lacné.......
arasidka
Sovka, aj u nás sa robil šterc - no prosím, ďalšie jedlo pre dni pred výplatou :))
Do panvičky nasypeš hrubú krupicu / alebo ako ty píšeš, ak nie je krupica, môže byť hrubá múka/, presne to isté spravíš , opražíš jemne pokvapkané olejom, potom patričná malá dávka vody, zamiešať a na slabom ohni miešať ,prehadzovať krupicu dovtedy, až sa voda z toho vyparí a krupica sa začne rozpadávať.
No ale takto upravenú krupicu použijeme na zemiaky, ktoré sme varili v šupke, potom sme ich očistili, nakrájali na drobné kúsky, cibuľku osmažili na oleji a na ňu sme dali trošku prepiecť za stáleho miešania nakrájané zemiaky, keď je to za pár minút už akurát, tak potom lna tie zemiaky s cibuľou pridávame takto upravenú krupicu. Dosolíme podľa chuti a mámej navarené. Môžem vás uistiť, že takto narýchlo pripravené krupicové zemiaky na cibuľke sú vynikajúcej chuti a kľudne to môžete použiť aj pri paradajkovej omáčke miesto knedlí - pasuje to dokopy.
U ná sa robíl "kajzešmor" - ako si ty Sovka písala, ale z krupice hrubej, ktorá sa zamiešala s mliekom, vajcami, štipkou soli, rozusteným maslom, trochou cukru , vznikla z toho hustá prehustá kaša za surového stavu sme ju naliali na plech, ktorý sme výdatne potrebli olejom, alebo maslom, dali sme to na pár mlinút zapiecť do trúby, akoby bol z toho koláč ale taký polosurový sme ho vytihali lz trúby von, vidličkami potrhali na franforce, nevypadalo to nejako priam kúzelne, ale to prišlo až potom - také potrhané sme to v tej vyhriatej trúbe nechali vysúšať, to sa pomaly opekalo, trúba sa ale nezatvorila, to si gazdina pred ňu sadla, vzala dve vidličky a pome pome - pekne tými vidličkami krupicové hrudky rozhŕňala dovtedy, až z toho bola zmes krupicových hrudiek, ktoré sa dali pekne sypať na tanier, obložilo sa to kompótom, jemne sa do stredu naliala trocha šťavy z kompótu a posypalo sa to párškovým cukrom. To bola polahoda!
margaretka28
Ja som si obľúbila chlebové halušky, čo robili moja babka.Možno to znie divne, ale je to strašne dobré, aj som rozmýšľala, že to sem dám, ale po istých skúsenostiach nemám odvahu. Je to úplne jednoduché, uvaria sa klasické halušky zo zemiakového cesta, nechajú sa vychladnúť, najlepšie ked zostanú z predošlého dňa a také studené sa dajú na panvicu z masťou a pomaly sa ohrievajú, pripekajú a do toho sa namrví chlieb, ale mal by byť tmavý, vtedy je to najlepšie, halušky aj s chlebom sa ohrejú a pripečú a je to strašne dobré, ten kto to najedol, si to asi ťažko predstaví, ale naše babky boli naučené spotrebovať každú omrvinku z kuchyne, nič sa nevyhodilo a všetko si vážili, moja babička už nežije, ale rada na ňu spomínam, vedela vykúzliť aj z ničoho pochúťku, v tomto bola naozaj majster, možno aj preto, lebo bola prinútená okolnosťami, ako mladá vdova vychovala sama 9 detí, prežila vojnu,tak sa musela obracať, np ale to som už odbočila od témy, tak sa ospravedlňujem.:-) Pekný večer všetkým !
radost
@margaretka28
a ja prosím o všetky jednoduché...lacné...babkovské recepty!!!!to tu rada hľadám...to mám veľmi rada...radostné spomienkovo...:-))
sovka62
@margaretka , ja ani teraz nevyhadzujem, nedá mi to, u nás sa nikdy neplytvalo a už sa to nenaučím.
@arasidka , kajzeršmorn poznám, robieval sa na panvici, asi nás bolo menej jedákov. Je to chutné jedlo.
levandula
staci ked mas doma hladku muku a trochu mlieka, pripadne sladkej smotany(ale to uz je nedelna varianta). Ked uz babicka, u ktorej sme travili letne prazdniny ,nevedela co uvarit pre zhyckane mestske deti, navarila nam sciranku.,bola to velka pochutka. z vody a hladkej muky sa urobi makke cesticko(maksie ako na rezance), z toho sa vytvoria postupne dlhe sulky, take hadiky hrube asi pol cm. nakrajaju sa na
male kusky tiez pol cm. vzniknu nam take kocky a tie sa daju varit do mensieho mnozstva vriacej vody. po uvareni naberieme do taniera aj s vodou kde sa varili (vtedy este nebola vegeta, inac by sa to urcite ochutilo aj s nou), a dolejeme do potrebneho mnozstva (zalezi ako kto mal rad) mliekom alebo sladkou smotanou. Velmi nam to vtedy chutilo. ale je pravda, ze roky rokuce som to nejedla, to je spomienka z detstva.
aroooo
Vážené varecháčky, ak by Vás to veľmi nezaťažovalo, nedalo by sa to pridať medzi recepty, nie všetci môžeme vyvárať ako v interhoteloch, a hlavne keď výplata nie je žiadna, len sociálka a podľa toho čo ste sem dali vyzerá to na chutné jedlá.Komu sa zdajú jednoduché, nech nečíta.
arasidka
Takže - zemiakové šúľance poznáme všetci - makové,orechové,tvarohové - fantastická dobrota!
No ale u nás sa zemiakové šúľance robia i na slano. Jednoducho nakrájaš cibuľku, dáš ju na panvicu s olejom a smažíš ju pekne do červena. A potom tú cibuľku naleješ na šúľance, zamiešaš a celé to trošku prisolíš, ak je to málo slané. A to je všetko, sadneš a futašuješ do seba. Moji chlapi to majú radšej ako sladké.
arasidka
aroooo , dnes nie, ale zajtra moje recepty, na ktoré si pamätám z detstva a ktoré som si obľúbila a varím ich ešte i dnes, napíšem do receptov.
letisia
@arasidka teším sa na tie "staré" dobré a jednoduché recepty.
@sovka aj ty by si šterc a aj iné zabudnuté jedlá mohla dať do receptov, aby sme si ich mohli uložiť.
gordonko
aj ja sa teším na staršie recepty tiež si ich uložím

@pito116 uvar si sekerkovú či kameňovú polievku ...... naješ sa ako král
marikahr
nám mama varievala kukuričnú krupicu, posypanú škoricovým cukrom a poliatu maslom. Nemala som to extra rada, ale teraz som si na to spomenula a dostala som na ňu chuť. Už mám kukuričnú krupicu kúpenú, ale ešte na ňu neprišlo ...
marikahr
Kto má zemiaky a kyslú kapustu tak má veľa možností :-)
napr. také Metilo: uvarné zemiaky s kyslou kapustou popučené a omastené slaninkou
arasidka
aroooo, ešte som nič nenapísala, včera som už aj sedela pri receptoch, ale ešte nie som celkom fit, nádcha síce ustúpila, ale vypadám - "jakokebych bola pánu farárovi oškvarky kradnút"... pod nosom mám niečo v podobe jedného svetadielu - Austrália v plnej kráse. Bojím sa zasmiať, bojím sa aj ústa otvoriť, lebo Austrália začne bolieť. Ale dnes to je o nejký ten kúsočok lepšie. A veru, premýšľala som aj nad tými receptami, vzhľadom k tomu, že väčšina tých receptov, ktoré som už dala sem na Varechu, sú z čias mojej starej a prastarej matere, či to bola "bída", či "hulárová omáčka", či "jarná hráškovo-kalerábová omáčka", ešte je niečo v zálohe, tak si počkám na inšpiráciu, zatiaľ - kuc kuc - idem, aby som vás nenakazila.
9153_1557420417 - profilový obrázok
pn
pn
@daniela1 ,tak teraz som sa zasmiala,dlho som to nepocula...musim to povedat muzovi ked sa ma opyta,co budem varit...(ale on mi nebude rozumiet a kym mu to vysvetlim :) :)