Rôzne

Bazalka - pestovanie

blackwolfer - bez fotkyblackwolfer, 26. februára 2012

V strede zimy som sa rozhodol že si do črepníčka zasadím bazalku a
keď budem potrebovať do varenia tak si niečo zoberiem. Chcem sa
Vás opýtať že ako mám túto nádherne voňajúcu rastlinku pestovať
aby mi vydržala čo najdlhšie.

@zareaguj


Diskusia k téme

irenaw
bazalka je jednoročka, na parapete mi vydrží od jari asi do decembra, potom si zas vypestujem novú. na spodok črepníka daj keramzit, aby mala dobré odvodnenie. nemá rada, keď stojí vo vode. inak sa pestuje ľahko. keď sa trochu rozrastie, môžeš ju odštipovať nad druhým párom listov. pekne sa rozkonári a budeš mať bohatú úrodu. daj väčší črepník, aby sa mohla rozrásť. držím palce :)
rimanka3
+bazalku pestujem roky s úspechom. Práve teraz nastáva čas, kedy si kúpim špeciálnu zeminu a do niekoľkých plastových misiek zasadím semená bazalky. mám svoju obľúbenú velkolistú zelenú, ale vždy dám aj niečo nové. Naljväčší výber semien majú u nás v Baumaxe. Potom už len čakám, kedy sa objavia prvé rastlinky.Stáleich zľahka rosí. Medzitým si pri televízii vyrobím z novín asi 200 kusov malých kvetináčikov, asi 8 krát 3 cm. do tých potom zasadím po jednel plante a naukladám tesne vedľa seba do vhodných nádob. Je toho veľa a je s tým práca, ale mňa to baví. Sama potrebujem asi 60 ks a zbytok rozdám. Vmáji, keď je po mrazoch, vysadím do veľkých kvetináčo na balkón do vzdialenosti asi 10 cm. A potom už len jemne polievam a celé leto rosím. Vyrastie asi do pol metra. Čím viac trhám, tým je jej viac, takže stále rozdávam. Balkom mám otočený na juhovýchod. Keď ideme na dlhšie preč, dám kvetináče do tieňa a dobre zalejem, aby stála voda, prežijú vždy dobre. ydrží mi do prvých mrazov, potom zmixujem s olejom a zmrazím menšie porcie. Tá z obchodu mi na chladnom okne vydržala, ale to je len tak na ozdobu. Pestujem aj iné bylinky, ale okrem šalvie sa mi nič tak nedarí. Asi to bude tým, že bazalku milujem a ona to vie. Už sa teším ako každé ráno moja prvá cesta povedie k nej.
afataga
ja pestujem v lete bazalku vonku, ale aj v zime mam cely rok na parapete vkuchyni dva kvetinace, jednu velkolisti a druhu citronovu, aj teraz som siala, lebo tu staru sme uz pojedli, do kvetinaca dam zeminu, riadne ju zalejem a dam po tri semienka, za par dni vyjdu zo zeme, nesmie uplne vyschnut ani stat vo vode, ale jasne ze nie je taka silna a bohata ako vonku v lete, ma rada slnko.
marianna76
@lacquer tiež ma to zaujímalo, po dlhšom hladaní som našla toto:

NOVINOVÉ ZAKOREŇOVAČE

Noviny rozrežte na pásy široké asi 10 cm a dlhé 30 cm. Pomocou pohára z nich urobte valec, ktorý z jednej strany poskladajte tak, aby ste vytvorili dno. Papierové zakoreňovače naplňte substrátom a vysejte do nich osivo. Podľa nárokov pestovaných priesad si môžete veľmi jednoducho vyrobiť zakoreňovače rôznych veľkostí. Novinový papier sa veľmi rýchlo rozpadáva, preto pri vysádzaní buďte opatrní.
MINIZAKOREŇOVAČE Z RECYKLOVANÉHO PAPIERA

Náhradou minizakoreňovačov môžu byť aj papierové podložky na vajcia, ktoré sú vyrobené z veľmi pijavého materiálu, preto pri ich použití musíte dávať pozor, aby v nich substrát nepreschol. Spodnú časť tvoria rovnomerné priehradky, kde môžu rastlinky zakoreniť. Keďže sú priehradky pomerne malé, do každej vložte iba jedno semienko a výdatne polejte. Pred výsadbou obal narežte, aby nebránil rastu koreňov. Po niekoľkých týždňoch sa recyklovaný papier úplne rozpadne a stane sa potravou pre pôdne mikroorganizmy.

ZAKOREŇOVAČE Z KARTÓNOVÝCH RÚROK

Rúrky z toaletného papiera majú niekoľko výhod – je ich dostatok, sú pevné, dobre vstrebávajú vodu a sú ekologicky neškodné. Postačí, ak ich rozdelíte na polovice, ktoré naplníte substrátom. Rovnako dobre vám môže poslúžiť aj rúrka z kuchynských utierok, ktorú podľa potreby rozdeľte na tri alebo štyri časti. Rovnako ako podložka na vajcia, aj kartónové rúrky sú vyrobené z hrubšieho recyklovaného papiera, ktorý pri výsadbe narežte. Tak ako všetky priesady, aj v tomto prípade je nevyhnutné otužovať ich a pred vysadením výdatne zavlažiť, aby sa lepšie prispôsobili vonkajším podmienkam.
megginr
aka zemina je najvhodnejsia na doma (v kuchyni:)) pestovane bylinky? kupujete substrat na izbove rastliny, alebo do coho ich vlastne sadite?
evanaaa
Na zeminu som sa aj ja chcela spýtať, myslím, že dobrá by bola tá Univerzálna, je na všetko - zeleninu aj kvety, aspoň ju využijete. Na bylinky by hádam stačila, nie ?
atari89
ja pouzivam zeminu na bylinky, maju ju v hornbachu aj baumaxe.. je taka pieskova a bylinkam a redkovkam sa dari v nej.. :)
megginr
@atari89 diky za radu, cez vikend hned nabehnem pre tu zeminu :) inak vysadzate bylinky zo semiacka, alebo kupujete rastlinky a tie piplete? co sa oplati viac?
rimanka3
ko formičku používam drevenú koreničku, papier musí byť taký, aby sa dobre zavinul, spodná časť musí prečnievať asi 4 cm. všetko pekne zatlačím a prelepím lepiacou páskou, ktorá je dlhá ako korenička a priemer dna spolu. Totop všetko pekne drží a vydrží. Pásku si vždy nastrihám a polepím si šaty, takže to ide rýchlo. Mám už dlhoročnú prax, môžem sa s tým aj živiť, tak mi to ide rýchlo. čo sa týka zimy, nepodarilo sa mi vypestovať nič, vždy po čase umrie. Asi jej nesvedčia tie horúce radiatory, ktoré máme pod oknami v paneláku.Ináč bez úspechu som pestovala v kýbli zemiak, zožrala ho plieseň, to isté sa stalo aj paradajkám a fazuľke. Tak už nič nevymýšľam, ale tajne snívam o jahode, takej, čo rastie do výšky. Tie kvetináčiky som videla kedysi dávno robiť v Receptári.
afataga
@rimanka3 ako som pisala, bazalku pestujem aj v zime, nesmie ale vyschnut, teda v Tvojom pripade ju musis asi polievat trochu kazdy den, jasne ze nie je taka ako v lete vonku, ale vzdy ju stihneme zjest skor ako ona stihne uhynut, vydrzi mi tak 3 mesiace, potom zasadim novu, teda skor zasejem :-)
abdul
Mám bazalku v črepníku od vlaňajšej jari . Kmeň už má drevený, ale listy sú stále zelené a voňavé. Mám zasiatu aj čerstú, ale som zvedavý dokedy táto vydrží. Každý deň do misky člapnem vody a nech pije koľko chce. Bazalka má na výšku 34 a rozmarín 40 cm.
irenaw
@abdul alebo aj ostatní ako prezimujete rozmarín? myslím pestovaný v črepníku. už sa mi to dvakrát nepodarilo. znížila som zálievku, preložila do komory na okno, je tam asi 10-12°C a rozmarín postupne chradol, redol, opadával. zo zúfalstva som ho ostrihala a na jar už nevyrástol :(. mám posadené ďalšie semienka, tak musím konečne zistiť ako s ním zaobchádzať. od jari do jesene sa mu darí výborne, o to viac ma to potom mrzí.
afataga
@irenaw ja som tiez dala rozmaryn na zimu do práčovne, kde je zimsie ako inde a znizila zalievku a tiez mi zdochol, druhy som ale pre porovnanie nechala na zimu v kuchyni na juznom okne a tomu sa dari, ale musim ho kazdu chvilu polievat, vyhonky ma ale slabe, budem ich musiet na jar ostrihat, ale radsej takto ako skapat, tak ja neviem, ake maju ostatni skusenosti, tiez by ma to zaujimalo, ale to je mozno na samostatnu diskusiu. @abdul gratulujem k babke bazalke :-)
babidka
Rozmarin ma domov v suchej a teplej oblasti a preto chce pomenej vody a dobre znasa aj teplo . Nie vsak na okne nad radiatorom :-) Ja ho drzim v zime na kuchynskom okne obratenom na juhozapad a preziva uz niekolko rokov . Ale je pravda , ze nemame ustredne kurenie :-) Cez leto ide do zeme - znesie aj polotien ale aj celodenne priame slnko a tesne pred prvymi mrazmi putuje najpr do zimnej zahrady a potom do kuchyne .
irenaw
ďakujem @babidka tentokrát skúsim aj ja nechať na parapete, nebudem ho nasilu zazimovávať. s radiátormi pri parapete problém nebude :)
motozuzika
Nedá sa bazalka namnožiť nejako doma, napríklad odrezkami? Chcela by som z rastlinky získať ďalšiu aj na budúci rok... vonku mi však nekvitla a doma za oknom to asi lepšie nebude...
marikahr
skusim obnovit tuto temu v takyto nestandardny cas ;-)
mate niekto skusenosti s pestovanim bazalky v kvetinaci v zime?
ked si kupim v supermarkete je velmi slaba a nevydrzi;
v lete pestujem na hriadke ale v zime mi chyba cerstva a zatial moje pokusy s vypestovanim na okne neboli uspesne :-(