Foto: evusik
Talianska chlebová placka Focaccia sa dá robiť na mnoho spôsobov, jednak ako čistá chlebová placka alebo s bylinkami, rajčinami, olivami.... ale aj Zobraziť celý popisTalianska chlebová placka Focaccia sa dá robiť na mnoho spôsobov, jednak ako čistá chlebová placka alebo s bylinkami, rajčinami, olivami.... ale aj plnená tak ako som ju upiekla dnes :-)
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Droždie (1/2 kocky) rozmiešame vo vode, postupne pridávame múku až nakoniec vypracujeme redšie cesto...
-
2
.... prikryjeme utierkou a necháme hodinku vykysnúť.
-
3
Neoddeliteľnou súčasťou talianskej kuchyne je bazalka. Ja si ju pestujem doma v truhlíku. V marci vysejem celý sáčok na husto do truhlíku....
-
4
a potom už len pretŕham vždy keď potrebujem do varenia. Pretŕham pokiaľ nie je bazalka od seba asi na 8-10 cm, potom už len otrhávam lístky, neskôr ju zaštiknem aby nekvitla. Takže nič nevyhodím a bazalka mi utešene rastie...
-
5
pestujem aj takúto fialovú ale tá je oveľa menšia
-
6
bazalke odstránime korienky, pridáme ešte kmín, umyjeme a...
-
7
cesto nám medzi tým vykyslo, rozdelíme si ho na dve časti. Pripravíme si plech, ja som použila guľatý. Plech polejeme olivovým olejom a cesto naň roztlačíme rukami. Na polovicu rozložíme na hrubšie nakrájanú mozarelu a poukladáme lístky bazalky a natrhané lístky kmínu.
-
8
Cesto preložíme, ešte polejeme olivovým olejom, posypeme morskou soľou a prstami pozatláčame do cesta. Necháme nakysnúť asi pol hodinky....
-
9
a dáme piecť na 200°C asi 15 - 20 minút.
-
10
Z uvedeného množstva pripravíme dve focaccie. Plniť môžeme samozrejme hocičím, výborná je s plesňovým syrom, ale použiť môžete aj údený syr, šunku, sušené paradajky, olivy.....
-
11
chutí teplá aj studená...
Ja som mala na zahrade len 2 druhy, ani neviem, ake...jedna bola zelena a jedna fialova :) Ale obidve strasne dobre, uz sa tesim na leto a vela vela bazalky.
Chcem sa Ti zároveň poďakovať za recept - zapekaný syr a smotanové zemiaky- , ktorý som robila v stredu a mal úspech. Ingrediencie som doplnila ešte o mrazenú zeleninovú zmes (upratovala som mrazničku) a výsledok bol celkom slušný ......