Toto som dostala mailom, možno zaujímavé pre tých ktorí to nepoznajú a na oživenie pre tých ktorí to poznajú. Tak si prečítajte čo nám prospieva a robí dobre:
*1 . SUŠENÉ SLIVKY
* Živiny: vitamíny A, B3 a B6, draslík, železo, vláknina
* Účinok: V množstve antioxidantov neprekonateľne vedú. Okrem toho sú
bohatým zdrojom vlákniny, pomáhajú udržiavať pod kontrolou krvný tlak,
chránia srdce, podporujú mozgovú činnosť, dodávajú energiu, predchádzajú únave, zlepšujú rast vlasov a prospievajú pleti i očiam.
*2 . HROZIENKA
* Živiny: vitamíny skupiny B, draslík, prírodný cukor, vláknina
* Účinok: Pri namáhavej telesnej či duševnej práci vám dodajú energiu
rýchlosťou blesku. Sú ideálnou maškrtou, pretože obsahujú ľahko stráviteľné cukry, kopec zdraviu prospešných látok, ničia voľné radikály a podporujú peristaltiku čriev.
*3 . ČUČORIEDKY
* Živiny: vitamíny C a E, betakarotén, myrtilín, železo, vláknina
* Účinok: Najdôležitejšou zložkou čučoriedok je myrtilín, teda rastlinné
farbivo s antioxidačným účinkom, ktoré chráni pred rakovinou a
degeneratívnymi ochoreniami. Modrofialové bobule pôsobia priaznivo aj na
hladinu cukru v krvi, regulujú trávenie, zlepšujú mozgovú činnosť a sú
lahôdkou pre oči.
*4 . ČERNICE
* Živiny: vitamíny C, E, kyselina listová, mangán, salicyláty, flavonoidy
* Účinok: "Čierne maliny" predchádzajú starnutiu pokožky a srdcovým
ochoreniam. Sú bohatým zdrojom salicylátov - aktívnych zložiek, ktoré sa
nachádzajú v acylpyríne a pomáhajú bojovať s infekciami. Niektoré štúdie
ukázali, že salicyláty majú aj protirakovinové vlastnosti.
*5 . RUŽIČKOVÝ KEL
* Živiny: vitamíny A a C, železo, sinigrín
* Účinok: Ružičkový kel je veľmi vhodnou potravinou pri detoxikácii
organizmu, pretože zvyšuje hladinu antioxidantu glutatiónu, ktorý pomáha
pečeni zbavovať sa jedov. Sinigrín zabíja bunky, ktoré majú sklon stať sa
rakovinovými.
*6 . BRUSNICE
* Živiny: vitamíny A a C, triesloviny, organické kyseliny, minerálne soli
* Účinok: Pôsobia dezinfekčne pri zápaloch obličiek a ochoreniach močového mechúra i močových ciest. Obsahujú látku, ktorá znemožňuje baktériám uchytiť sa v bunkovej výstelke, čím im bráni množiť sa. Okrem toho bojujú proti rakovine, infarktu a chorobám srdca.
*7 . JAHODY
* Živiny: vitamíny B6 a C, betakarotén, mangán, kyselina listová a elagová
* Účinok: jahody sú vynikajúcou zásobárňou vitamínu C (citrón sa môže pred nimi skryť), ktorý je nevyhnutný pri tvorbe kolagénu. Kyselina listová a elagová majú silné antikarcinogénne a protizápalové vlastnosti.
*8 . ŠPENÁT
* Živiny: vápnik, horčík, zinok, karotenoidy, vitamíny skupiny B, vitamín C
* Účinok: Ak si ho budete servírovať pravidelne, spoľahlivo vás ochráni pred voľnými radikálmi a zaktivuje vaše črevá. 50 g špenátu pokryje dennú dávku horčíka, ktorý posilňuje srdce a cievy, aktivuje látkovú premenu a v súhre s vápnikom predchádza predčasnému rednutiu kostí.
*9 . MALINY
* Živiny: vitamín B3 a C, kyselina listová, železo, mangán, flavonoidy,
antokyaníny
* Účinok: Vysoký obsah vitamínu C posilňuje imunitu a pomáha predchádzať mnohým neduhom, od srdcových chorôb až po očné problémy. Maliny účinne chránia aj pred baktériami a vírusmi, majú protizápalové vlastnosti a zabraňujú nepriaznivým zmenám v bunkách. Patria k najlepším ovocným zdrojom vlákniny a podporujú trávenie.
*10 . LUCERNA SIATA
* Živiny: vitamíny skupiny B, vitamíny A, C a E, vápnik, horčík, fosfor,
draslík, kremík, zinok
* Účinok: Lucernové klíčky sú veľmi ľahko stráviteľné a nabité živinami,
ktoré ocenia Každá bunka nášho tela musí denne odolávať približne
12 000 atakom voľných radikálov. najmä vaše oči, pokožka, srdce, nervy, mozog a imunitný systém. Lucerna je vhodná aj pre večne vyčerpaných, pretože odstraňuje duševnú i fyzickú únavu. Okrem toho zabraňuje predčasnému vypadávaniu vlasov.
* 11 . BROKOLICA
* Živiny: vitamíny skupiny B, vitamín C, betakarotén, vápnik, železo, zinok
* Účinok: Okrem toho, že disponuje ochrannými látkami, ktoré pôsobia ako lapače radikálov, sa brokolica preslávila ako vynikajúci spevňovač kostí - dokonca lepší než jogurt. Má silné protirakovinové účinky, chráni pred infekciami a priaznivo vplýva na oči, kožu i nervy.
* 12 . ČERVENÁ REPA
* Živiny: železo, mangán, draslík, kremík, betakyanín, vláknina
* Účinok: Vynikajúco prečisťuje krv a má protirakovinové vlastnosti.
Podporuje prirodzenú obranyschopnosť organizmu tým, že napomáha regeneráciu bielych krviniek. Charakteristickú tmavočervenú farbu repe dodáva silný antioxidant betakyanín.
*13 . AVOKÁDO
* Živiny: vitamíny skupiny B, vitamíny C a E, karotenoidy, draslík, zinok,
luteín
* Účinok: Výborne vyživuje pokožku a pomáha ju udržiavať jemnú a pružnú. Vysoký obsah omega-3 mastných kyselín odďaľuje tvorbu vrások a podporuje činnosť mozgu. Antioxidant luteín sa osvedčil ako prevencia očných a srdcovo-cievnych ťažkostí.
*14 . GRAPEFRUIT
* Živiny: vitamín C, betakarotén, kyselina listová, lykopén, draslík,
flavonoidy, vláknina
* Účinok: Už polovica grepu na raňajky vám zlepší náladu, oživí imunitný
systém a podporí trávenie. Veľké množstvo vlákniny zbaví telo jedovatých
látok a zníži hladinu cholesterolu. Pri dlhodobejšom pojedaní grapefruitov
stratíte aj pár nežiaducich "kilečiek".
*15 . ČERVENÁ PAPRIKA
* Živiny: vitamín C a E, betakarotén, vitamíny B1, B2 a niacín, selén, zinok
* Účinok: Neobyčajne vysoké množstvo vitamínu C, A a E robí z papriky
obranného špecialistu, ktorý nedá šancu prechladnutiu, nádche ani chrípke. Paprika zároveň bojuje proti všetkým príznakom starnutia, vrátane degenerácie kože, chráni pred problémami s pamäťou a očnými ochoreniami.
*16 . ČEREŠNE
* Živiny: vitamín C, draslík, vápnik, horčík, kvercetín, kyselina elagová
* Účinok: Zapamätajte si, že čím tmavšie plody zoženiete, tým väčšiu porciu minerálnych látok dostane vaše telo. Čerešne prečisťujú krv a odvodňujú, vďaka čomu chránia srdce, krvný obeh, pečeň i obličky. Antokyaníny podporujú imunitu, kyselina elagová sa stará o zdravie pleti a vlasov.
*17 . KIVI
* Živiny: vitamíny B, C, E, luteín, draslík, vláknina
* Účinok: Pomáhajú predchádzať mnohým chorobám spojeným s vyšším vekom, od vysokého krvného tlaku až po nespavosť a vyčerpanosť. Vysoký obsah vlákniny podporuje trávenie a znižuje hladinu cholesterolu.
*18 . FAZUĽA
* Živiny: kyselina listová, železo, mangán, draslík, bielkoviny, vláknina
* Účinok: Kto by o nej povedal, že sa umiestni v top dvadsiatke potravín
bohatých na antioxidanty! Okrem toho je vynikajúcim zdrojom bielkovín, ktoré sa starajú o vyrovnanú hladinu energie a udržiavajú bunky
v dobrom stave.
*19 . CESNAK
* Živiny: vitamíny B6 a C, vápnik, síra, s-alylcysteín
* Účinok: Strúčik cesnaku je lepší ako antibiotiká, pretože si bez
vedľajších účinkov dokáže poradiť s baktériami a hubami. Popritom upravuje hladinu tukov, cholesterolu a výborne zrieďuje krv, čím znižuje
nebezpečenstvo infarktu. Síra asistuje pri tvorbe nových buniek a uchováva mladistvý vzhľad pokožky, vlasov a nechtov. S-alylcysteín zas pôsobí proti rakovine.
*20 . SEZAMOVÉ SEMENÁ
* Živiny: vitamíny skupiny B, vitamín E, vápnik, železo, horčík, zinok,
omega-6 a omega-9 mastné kyseliny
* Účinok: Napriek tomu, že majú miniatúrne rozmery, stali sa symbolom
nesmrteľnosti a starobylosti Indie. Sezam omladzuje, vyhladzuje vrásky,
pomáha organizmu vyrovnať sa so stresom, podporuje imunitu, aktivuje činnosť nervov, mozgu a posilňuje srdce i kosti.
som na ne veľmi zvedavá :)
www.mojalekaren.sk/ag-caj-bio-lucerna-siata-20x2g/...
www.biomajak.sk/product/alfalfa-120gr-lucerna-siata-med...