Varenie

Americky jablkovy kolac - hladam jednoduchy recept

igor13 - bez fotkyigor13, 28. septembra 2010

zdravym vsetkych varecharov. na youtube som nasiel nejake americke jablkove kolace. oni tam zvyknu pouzivat "pie crunch" ako cesto (dole, aj navrch). ja teraz neviem,ci je to listkove cesto alebo nie.

v pripade, ze mate niekto dobry a rychly recept na takyto americky jablkovy kolac, tak sem s nim :-))
na webe je toho strasne vela ale malo som nasiel kolacov z hotoveho (listkoveho) cesta vhodnych do takej plytkej kolacovej formy na pecenie (znovu taka aku poznate z americkych filmov)

vie niekto nieco poradit?

Dakujem

@zareaguj


Diskusia k téme

babi
@igor13 to je veľmi jednoduché: kúpené lístkové cesto / 2/3 rozvalkaj do okrúhla tak aby bolo väčšie ako priemer formy Vlož dnu tak aby si mal zakryté aj okraje/ môže trochu prečnievať/ naukladaj jablká nakrájané na plátky aj v dvoch troch vrtvách - posyp kryštálovým cukrom škoricou posyp hrozienkami a môžeš ak sekanými orechami. Z poslednej 1/3 cesta vyvalkaj kruh na zakrytia okraje postláčaj zo spodnám cestom potri žltkom, popichaj a šup do rúry.
sovka62
Americký aple pie určite nerob z lístkového cesta. Tá spodná vrstva by nenaskočila, zostala by ako glej. Vyskúšaj to maslové cesto uvedené v linku.
alexdidi
Doporučujem upiecť podľa linku, je to orginál apple pie a je výborný....určite nie lístkové cesto....
babi
Máte pravdu, že má byť z maslového cesta, ale on si vyslovene pýtal recept na koláč z lístkového cesta, aspoň tak som to pochopila
honestka
mozes sa pozriet aj na tento recept. Pie z listkoveho cesta by ti velmi nechutila...
igor13
dakujem za vsetky tipy. asi urobim taky kompromis. kedze v peceni som uplny zaciatocnik, tak na vyrobu cesta si velmi netrufam. najma ma desi praca s velmi studenym maslom a bez robota (ci food procesora), cize rucne. to by nemuselo dobre skoncit. je tym padom velmi pravdepodobne, ze urobim z listkoveho cesta ale zavin a nie do formy. ide hlavne o jablka, nie? :-)) aspon u mna, milujem tu chut zohriatych jablk v ceste
tothka
Skús si spraviť menšie kúsky - pokrájaj rozgúľané lístkové cesto na obdĺžniky - veľkosť nechám na teba- na jednu polovičku poukladaj pokrájané jablká, posyp cukrom a škoricou, druhú polovicu si radielkom priečne narež vo vzdialenosti asi dva cm , ale nie až do konca a prikry touto časťou jablká, okolo zatlač, aby ti nevytekala pri pečení šťava a šup do rúry. Peč pri vysokej teplote, lístkové cesto to vyžaduje.
babi
ak ti stačia pečené jablká tak to je pocháťka . Stačí ak rozrežeš jablká na polovičku, vyberieš jaderník a do jamky čo po ňom ostal daj zmes lekvár,alebo med, sekané orechy trochu škorice a daj piecť. Trvá to chvílku a je to výborné.
igor13
babi, tak ono to cesto k tomu nie je na zahodenie. ale moze to byt aj v listkovom zatocene. jednoducho ta kombinovana chut je super. chcel som na americky sposob ale musim asi prejst najprv zakladnou skolou. do pecenia som sa este nepustal, to varenie mi ide lepsie
sovka62
Neboj sa toho cesta, smelo sa do neho pusť. Uvidíš, že budeš prekvapený aké je to jednoduché. A predstav si aký budeš hrdý, keď sa dielo vydarí!
babidka
@igor13 , naozaj to skus . tie cesta su uplne jednoduche a ked chces jedavat vlastne kolace/ tie su najchutnejsie !/ tak je najvyssi cas
zacat :-) Cesto na pie len vyzera zlozito - v skutocnosti si to jednoducho das vsetko do misy a "patlamo , patlamo" o chvilku je cesto hotove :-)Drzim palce :-)
honestka
@igor13 : pripajam sa k tej podpore aby si to skusil. Neboj sa, ze nemas robot. na toto cesto sa praveze robot nepotrebuje, pretoze jeho technika je velmi jednoducha. Dolezita je ta "studenost" surovin vody a malsa(tuku). Tuk si nakrajaj na male kocky daj do muky a prstami rozmrv na taku drobenku ako ked sa robi na ovocny kolac. (alebo si mozes pomoct aj vidlickou). az potom postupne lyzickami pridaj vodu len aby cesto ostalo pokope- take akoby domrvene. daj do gulky zabal do folie a sup do chladnicky. ked ho vyberies a rozbalis krasne sa ti rozvalka. Toto cesto praveze NESMIE byt tak dobre vypracovane, ako sme my zvykli robit trebarz "linecke cesto". Skus a daj vediet vysledok!
babav
@igor13 , ak chces upiect naozaj originalny americky jablkovy kolac,musi to byt paj.To cesto je velmi jednoduche ,ako ti
pracne vysvetlila honestka.Niet co pokazit!
babi
@igor13 dobré rady tu odzneli, ale od skúsených kuchárok.Nikdy som to síce neskúsila, ale videla som že sa predáva aj krehké cesto už hotové . Videla som to pri lístkovom ceste v chladiacom boxe. Tak môžeš vyskúšať aj to ak si netrúfaš na vlastnú výrobu
evanaaa
Babi, dobre mu radíš, keď mu mide o tie jablk´, krehké, či lenecké cesto do formy, dobrá plnka, na vrch poprípade mriežky alebo ďalší plát ako pri jablčnom pité, to by bolo najlepšie, ale ak sa , Igor13 chceš naučiť, musíš skúsiť, raz treba začať. A budeš mať radosť z vlastného " diela".
evanaaa
oprava - ...mu ide o tie jablká,...linecké.... .
igor13
tak ste ma ukecali. mam obavu prave o to tvrde maslo, ze ako to budem hnietit. dam kazdopadne vediet .dakujem za rady zatial a drzte palce
igor13
dievcence. tak som to vyskusal. cesto nebolo ono. ja nechapem ako mam robit s tvrdym maslom tak aby som ho zapracoval do cesta. ved ono sa musi predsa zohriat, minimalne v rukach aby sa spojilo s mukou a vodou...nie?

cesto bolo velmi krehke ked som ho vybral z chladnicky. dal som ho na formu, pichol vidlickou a az sa trhalo. v ceste som videl prave take male stvorceky ako som nakrajal maslo. jednoducho sa cele neroztopilo do cesta. po upeceni to cesto nebolo az tak zle, trochu maslove, mal som malo naplne z jablk, ale to uz nebude taky problem vylepsit. no s tym cestom...si neviem rady zatial