Varenie

Akú múku na chlebík...poradíte?

miamia - fotkamiamia, 16. decembra 2012

Naposledy som piekla len s ražnou tmavou chlebovou...no katastróóófa! Lepila sa ako glej...a chlebík nič moc. Taká som bola sklamaná...:( Poradíte odskúšané múky, kombinácie a výrobcov...?

Zatiaľ mám odskúšanú len hladkú chlebovú múku, a jej kombináciu so špaldovou celozrnnou hladkou (80%)...oba chlebíky boli super.


@zareaguj


Diskusia k téme

medulienka122
@miamia , teraz si ma fakt zachránila, idem piecť chlieb, lebo nám došiel a obchody sú u nás ďaleko, ráno som vybrala ražnú múku zo špajze, aby nebola taká studená, ale mala som trochu z nej strach, že bude chlieb hutný, ťažký,nechcelo sa mi veľmi do toho, ale teraz si mi vďakabohu potvrdila moje obavy. Urobím pol na pol z hl.múky 00,inú nemám. Ja som zvykla kupovať už hotovú múku do pekárničky, napr. na zemiakový chlieb
lusinkab
@miamia no vyrobcov ti neporadim lebo zijem mimo SK,ale pouzivam raznu muku na chlebik dost casto kedze nam doma velmi chuti. 150 g razna muka 350g chlebova muka biela,1 sacok (7g) susene drozdie, 2PL olivovy olej , 1PL med,10g sol, 100 ml mlieko,250ml vody,hrst tekvicovych semienok,2 hrste slnecnicovych semienok vsetko hodim do pekarnicky na program cesto .... ak je cesto urobene tak ho premiestnim do formy na chlieb,necham podkysnut cca 1 hodinu a do rury na 190 stupnov cca 50 minut ... to je taky moj rychlovkovy a osvedceny chlebik :-)
mijaita
Nejlepsi, obycejny chleb delam z hladke a zitne mouky v pomeru 1 : 1
K 750 g hl.m. pridam 750 g zitne mouky, 60 g drozdi , 850 ml vlazne vody, 2 KL soli a 2 KL kminu. Drozdi pridam rozdrobene primo do smesi mouky, zadelam testo 1 hod necham prikryte kynout. Pak prohnetu, dam do osatky a necham pomoucene kynout jeste 1/2 hod. Pecu zasadne jen v predehrate troube na pomoucenem plechu na spodnim rostu 60 - 70 min pri 200°C
Mam pak krasny, krupavy, pecen chleba.
turistka
miamia, pečiem z múky pšeničnej, keď prihodím za hrsť-dve pšeničné otruby, tiež cesto lepí, ale nie je to na škodu. Ražnú, tmavú, chlebovú nepoužívam. Je tu na stránke veľa gazdiniek, čo pečú chlieb a určite Ti poradia ešte viac. Príjemné sviatky :-)
miamia
Ďakujem krásne za postrehy. Takže som s tými mojími 100% ražnej pekne prestrelila...! :D
irenaw
to je fakt, cesto z ražnej múky je hrozné lepidlo. a keď ti ani nechutil, tak zrejme fanúšik ražného chleba. ja mám naopak celoražný chlieb veľmi rada, ale pečiem kváskový, s droždím robí veľa ražnej múky neplechu. tak len skúšaj pšeničnú a špaldovú, celozrnnú a hladkú T650 a nájdeš si ten svoj. každý máme iné chute. môžeš pridávať semiačka, vločky, slad, zemiaky, bylinky, cesnak, pivo, cmar... aj základný recept z jednej múky tak bude vždy iný. držím palce.
irenaw
malo byť ...tak zrejme nebudeš fanúšik ražného chleba... :-)
miamia
@irenaw , včera nám moc nechutil, zvykneme jesť, keď je ešte trošku vlažný...nedokážeme sa ovládnuť, ale lepil sa nám na zuby! :D dnes je o hodne kompaktnejší, aj chuť je už príjemnejšia...ale pochváliť sa ním veru nedá :-/ je to škoda, lebo inak aj tmavé chlebíky máme radi...
julica
Múka odtiaľto je niečo celkom iné ako múka v bežnej distribúcii - vonia. A chlebík z nej sa rozpúta na jazyku.  www.mlyn-zrno.sk
pachola
môj chlieb ... základ hladká múka ,viac ako polovicu, potom pridám buď ražnú,žitnú špaldovú ,grahamovú ,jedno vajce, čerstvé droždie ,voda 2 poháre lyžička soli, a lyžička cukru, trochu olivového oleja , slnečnicové, jadierka, ľanové semienka, pohánku buď ako vločky alebo drť
medulienka122
Milá @miamia , ani pol na pol nie je dobre, chlieb je ťažký, hustý, kôrka taká tvrdá /medium/, že ani elektrický krájač si s ním neporadí, teraz ho suším pokrájaný na drobné kocky, hádam ho nejako využijem...najbližšie dám asi len 1/4 ražnej
miamia
@medulienka to ma mrzí, ten môj našťastie nebol tvrdý, len hutný a pri spracovaní hrozne mazľavý...ale asi závisí aj od výrobcu múky... videla som tu aj recept na 700g ražnej a 200g hladkej a vyšiel skvele...tak nechápem :-/ práve pečiem ovsený, tak snáď mi vyjde! :)
martan
Osobne už chlieb jedávam zriedka - vzhľadom na jeho ´prospešnosť´. Občas však pečiem pre priateľov. Kvasnice sú rafinovaný urýchľovač modernej doby, ktorý úžasne prekysľuje telo. Keď už piecť chlieb doma, tak kváskový, z čerstvo pomletej bioobilniny. Ražná múka je taká ako ju opisuješ. Odľahčiť ju som zvykol nahradením jej časti kukuričnou múkou - na povrchu chleba (alebo koláča)sa potom utvoria praskliny. V práci sme to nazývali, že sa chlieb usmieva. Veľmi chutná a výživná je i múka z kamutu a trochu netradičná, no zaujímavá je amarantová.Je dosť výrazná, stačí pridať 10-15% celk.objemu. A lacnú ´orechovú´príchuť spravia pridané sušené pšeničné klíčky. Prajem mnoho chutných výtvorov !
miamia
vďaka @Martan za rady a inšpiráciu...tá amarantová múka bude asi prvá, ktorú vyskúšam... :)
adelka82
Na chlebík používam 200g žitnej múky a 800g buď hladkej múky Babičkina voľba na kysnuté cesto alebo chlebovej múky. Oba sú super