Varenie

Ako zužitkovať párky?

lacnylaci - bez fotkylacnylaci, 28. decembra 2020

Pekný večer všetkým,

robím v mäsokombináte a pred Vianocami sme dostali odmenu. Tento rok sme fasovali v naturáliách. Ušlo sa mi obrovské množstvo obyčajných párkov. Niečo som rozdal známym, niečo dal na charitu, ale aj tak mi zostalo okolo 400 nožičiek. Bývam sám, takže moja spotreba nie je veľká. Mám mrazák, ale neviem ako ich mám minúť?

Čo som už robil:

- párky klasicky s chlebom a horčicou
- párkový guláš
-  varecha.pravda.sk/recepty/salat-z-obycajnych-parkov/47462...

@zareaguj


Diskusia k téme

smejkad
Nakrájať, oprazit a do takmer každej polievky, praženice, zapekanych cestovin...
Moji ľúbia opiect na masti aj s krúžkami cibule keď sa bavíme že párky...
Zapekanky, hot dogy, pizze...
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Také množstvo jedine darovať niekde, možností je veľa - útulky, sociálne zariadenia, nemocnice .....
mamec
Toľko párkov je skôr za trest, ako za odmenu :-)
Akože...
nemám nič proti párkom...
občas...
trochu...
ale čo je veľa, to je veľa!
tomeska
A čo tak zavarit'? práve pozerám na 3 dl flašu čo bola v nejakom darkovom koši. Pár fliaš na jedno použitie, by sa možno hodilo. Na 10 l slaného nálevu použijeme 300 g soli a 10 g sanytru - prevaríme. Plechovky vkladáme do vody teplé 80 °. potom ich postupne zahrievame až na 90 °C a od této chvíle registrujeme začiatok sterilizacie. . sterilujeme pri teplote 90 °C : 4 - 6 párkov 25 min. 8 - 10 párkov 35 min. Toto som vyčítala z knihy : Jozef Ďurík _ Domácí uzenář (zo slovenského originálu - Domácí údenár 1988 vydalo Osveta š.p. Matrin). Ak nemáš, hladaj v antkvar... je výborná . Tu sa píše o plechovkách. ale na flaške s párkami som nasšla .že by sa nemaly skladovat' v plechu- Síce po otvorení ,tak teraz neviem ako. Skúsila by som do tých fliaš. A je to 3 % solný roztok . Na Morave klobása vo flaši - no problém, tak prečo nie párky. ????





alina598
Určite by som ich dala do mrazáku, pokiaľ máš miesto a môžeš použiť kedykoľvek, pekný deň prajem všetkým ?
frezia68
200 párov ? No,niečo zmraziť a ja by som rozdala susedom,lebo mám rada len spišské,ktoré neobsahujú múku. Ale asi ich máš rád, tak si nechaj poradiť.
mamec
@tomeska (28.12.2020 23:55)
To by som sa bála, že mi rozpraskajú počas sterilizácie.
alena45
jeden - dva hotdogy by som si dala hneď. Z detstva si pamätám že z párkov možno spraviť výbornú frankfurtskú polievku, prípadne kelový prívarok sa u nás robil len s párkami. Potom máš možnosť urobiť z párkov rôzne pohostenie, napríklad obalením v lístkovom ceste, môžeš ich použiť aj do vlašského šalátu namiesto salámy a na Silvestra pripravíš párkovú hostinu pre známych.
kvakac
Čo tak párky s fazuľou, alebo šošovicou. Uvarené dať do pohárov a potom sterilizovať. Niečo ako Trenčiansky párok s fazuľou. Potom stačí len otvoriť a ohriať a obed je hotový.
tomeska
@ mamec . Rada je od odborníka , nie odo mňa. Ak lacnylaci dodrží teplotu a čas, tak by to mohlo vyjst'. A na pokus ich má dost'. Však ich nemusí zavarit' všetky. Do 3 dl pohára ide 5-6 ks. No a tiež mu nemusia chutit'. Neskúsí, nevie.
janamaria
pokrajaj na mini parky listkove cesto potry BBQ omackou alebo kecupom pokrajaj na pasiky poloz kusok parky zavin poskladaj na pekac potri vajickom a sup do truby.pochutka aj na solvestra k vinku alebo len tak.mozes dat aj daky dip k tomu
lorak40
@lacnylaci Segedynský guľáš,namiesto mäsa daj párky alebo francúzské zemiaky,grenadír pochod a do toho pomeľ párky.Spôsobov je veľa,predsa ích nevyhodíš.
emmuska7
@daanoo (30.12.2020 11:45)

podobné som videla a kúpila si raz v Lidl a boli dosť dobré. A povedala som si, že skúsim si doma spraviť, ale vždy som na to zabudla :D