Varenie

Ako vybavit manzela na cesty

1andy - fotka1andy, 3. októbra 2010

Ahojte vareskari a vareskarky moj manzel zacal jazdit pre dopravnu firmu do zahranicia a ja mam teraz dilemu ako sa s tym vysporiadat. Okrem toho ze mi velmi chyba, by som ho velmi rada nabalila dobrymi domacimi jedlami a nie sackovymi polievkami. Chcem Vas poprosit o nejake rady a recepty ako a co mu zabalit alebo lepsie povedane zavarit na cesty.Uz teraz sa tesim na vase receptiky a navody.dakujem

@zareaguj


Diskusia k téme

evas13
Milá 1andy všetko čo uvaríš, daj do pohárov a sterilizuj.
vini55
Presne, ako píše Evas 13, + dobrý plynový varič, ja keď som bol v podobnej situáci, tak som so sebou nosil mini kuchyňu, dva menšie tlakové hrnce. Problém je v tom, že naučiť sa variť pre jedného a na jedno zjedenie, /to sa mi nikdy nedarilo/. Môj spolucestovateľ- Lilina sa mala pri mne dobre...
vybusna
ja som sterilizovala vsetko do poharov...dcera ked chodila na vysoku by mohla rozpravat...neskor zase manzel...pracoval v brne, takze sa cosi tych poharov navlacil...normlane do tych malych , bola to vlastne len jedna porcia..z kazdeho jedla ktore som uvarila, som tu jednu porciu hned odobrala a zasterilizovala. dcera ta mi hovorila, ze si hocikedy ani neohriala, vypek si natrela na chlieb a a zajedala maso. muz ten studene jedlo neznasa, takze on si kupil mikrovlnku a ohrieva a varil si prilohy..teraz ma napadlo...mile damy....myslite, zeby sa dala takto zavarit povedzme hotova ryza?...len tak pre zaujimavost
janaalizibolenova
mne mamina tiez na intrak zavarala do flias, ale tych malickych od tatarky, lebo z velkej 7decky by to bolo pre mna vela a takto z tej malej mi to vyslo akurat na jeden obed, prilohy som si varila...ja teraz chystavam manzela na cesty, ale on chodi iba na 1dnove, takze to vzdy vybavim hotovym obedom v plastovej nadobke a termotaske so zmrazenymi naplnami...
sovka62
Môj zať už pár rokov jazdí pre zahraničnú firmu a potrebuje sa zbaliť na mesiac, takže presne viem, aké problémy máš pred sebou. Jeho firma má základňu v Španielsku, kde sú ceny podobné ako u nás, takže ak sa tom vôbec dostane, zvykne si tam niečo dokúpiť, prípadne sa naje v reštaurácii. Inak si tiež vozí poháriky so zavareným mäsom, paprikáše, guláše, vo vlastnej šťave a prílohy -ryža, zemiaky, cestoviny si varí na plynovej dvojplatničke. Bráva si aj salámy, klobásy, slaninu, vajcia (samozrejme má výbornú chladničku). Doteraz to takto fungovalo viac menej bez problémov. Až teraz nastal problém. Minulý týždeň bol na preventívnej lekárskej prehliadke a vo štvrtok mal výsledky. Pán doktor konštatoval, že je absolútne zdravý, ale cholesterol má 7,8! Takže predbežne má držať diétu a po troch mesiacoch sa uvidí. Keď mu zať pripomenul, čo robí a ako sa stravuje, aj pán doktor uznal, že je to naozaj problém. Takže teraz dcéra skúša zavariť zeleninovú polievku do pohárikov od detskej výživy, ale tak aby sa po otvorení zriedila rovnakým množstvom vody (lebo kde by vozil toľko pohárov?), skúša aj nejakú dusenú zeleninu a iné veci, čo by vyhovovali jeho diéte. Tak keď sa budeš rozhodovať, čo manželovi budeš chystať, zohľadni aj zloženie jedálneho lístka, inak manžel bude mať skôr či neskôr rovnaký problém ako môj zať.
1andy
Ok a mozem zasterilizovat aj veci zahustene mukou?(zapraska, zatrepka) a ako sterilizovat a kolko?dakujem za rady.
1andy
a vsetko co zavarim musi mat potom aj v chladnicke?
vybusna
sovka62....ta polievka na doriedenie..skvely napad..musim si to zapamtamt
vybusna
1andy...a nepomohla by skor instantna jiska?....neviem ako sa to povie slovensky...v cechach to bezne predavaju...je to zahustovadlo do omacok, polievok a tak...ja to nepouzivam, ale vidam to u mojej dobrej svokry....
evas13
Sterilizované poháre nemusia byť v chladničke, len salámy, syry, nátierky, ako radí Sovka pridávaj vic zeleniny. Polievky a všetko môžeš sterilizovať aj keď sú zapražené.
1andy
vybusna to je mozne a je to u nas po slovenky hotova zaprazka ale myslim si ze to je na tom istom zaklade ako domaca vas13 dakujem za odpoved
1andy
evas13 s staci ked to po dovareni dam do poharov a zavriem,pohar postavim dole hlavou aby sa viko prisalo alebo to treba este sterilizovat tak ako ked zavaras? ak ano kde rura?hrniec? a kolko. dakujem
1andy
sovka62... dakujem za radu, tie polievky ako hovoris by mali byt hustejsie ale asi aj chutovo vyraznejsie aby boli dobre po doriedeni vodou....ak budes mat recept tak posli skusim aj ja.Teraz idem skusit slepaciu cesnacku ktora tu bola prednedavnom pridana. Moj drahy ju ma rad a aj vytaminky vo forme csnaku na cestach nie su na zahodenie.
2010
Kazda diskusia musi mat dakoho kdo ma iny nazor. Ja som sa v svojich mladsich rokoch nacestoval ako idiot.Len som nemal moznost nosit nic so sebou, a tak isto sme mali male deti a pozicky na krku.
Tak mi stary sef poradil ako na to." Jedz to co domaci jedia " usetris aj sa dobre najes.V kazdom meste aj v tom najdrahsom sa da vyborne najest za lacno len sa treba prisposobit, nebudem snivat o vepro knedlo zelo , ked si mozem dat za facku v pristave v spanielsku vybornu paelu ani nie za EU 3 a v Blave by ma stala EU 15. Treba sa opytat domacich, nie slovakov co prenasaju klobasy a nikdy vonku nejedia, lebo si myslia ze usetria.
gittka
,môj syn tiež jazdí a bráva si jedlá z domu,ale väčšinou zmrazené.vraví,že jemu to vyhovuje(má dobrú chladničku v aute)a tak ja mám zasa doma v mrazáku nádobky s rôznymi druhmi jedál.
monzet
Ja príliš neporadím,ale aspoň pridám svoju skúsenosť.Manžel je v zahraničí už nejakých 5-6 rokov,a veru nebalila som mu stravu a nezavárala ju ani na začiatku a ani teraz.Ja súhlasím s @2010 ,manžel tiež v každej krajine je to,čo aj "domáci" (páči sa mi ten citát -" Jedz to co domaci jedia " :-) )Takto vyskúša kuchyne rôznych národov,rôznych reštaurácií a rôznych úrovní.Hlavné je,že má teplé jedlo každý deň minimálne raz.A potom,keď príde domov,vychutnáva tú našu,domácu kuchyňu.
sovka62
Bolo by skvelé, keby naši kamionisti mohli jesť podľa rady 2010 a monzet. Len si treba uvedomiť, že pri svojom povolaní si nie sú pánmi. Odjazdí 8 hodín, odstaví na parkovisku na diaľnici a k dispozícii má akurát tak bufet na benzínovej pumpe. Aj tam sa varí, ale všetci vieme čo a za čo. To by boli celý čas na hranolkoch a vyprážaných jedlách.
sovka62
@1andy , ešte k tomu zaváraniu. Určite nestačí dať uvarené jedlo do pohára a vysterilizovať viečko. Po naplnení musíš pohár sterilizovať 1 hodinu pri aspoň 90 st. Celzia, nechať 24 hodín stáť a opäť sterilizovať hodinu. Už vidím reakcie, ktoré ma budú napomínať, že stačí sterilizovať raz dve hodiny, ale nesmieme zabudnúť na sporulujúce baktérie. Tie ich spóry sa totiž zničia až varom pri 120 st.C a to pri bežnej sterilizácii nedosiahneme, to ide len v autokláve. A keď sterilizované potraviny chladnú, určitý čas sa teplota drží okolo 40 st.C a to je práve teplota, pri ktorej sa spóry otvoria a obsah sa pokazí. Ale keďže sú už otvorené a bez ochrany, opakovaná sterilizácia do 24 hodín zabezpečí, že sa zničia skôr, ako môžu začať produkovať toxíny a samozrejme aj ďalšie baktérie. Takto nás to učili na mikrobiológii a takto som to praktizovala celý život a verte mi, funguje to.
honestka
My sme na zaciatku dostali nezaplatitelnu radu, ze je dobre vediet, ako sa da najlepsie najest, ked cestujeme po miestach, ktore su nove. 1/ Zastavit sa na miestach cestostrad pred vstupom do velkeho mesta, tam-kde maju oddychove miesta Trikari, kamiony a velke traky, lebo to je dobry poznavaci znak, ze sa tam da dobre a pomerne aj lacno najest, pretoze oni prave poznaju rozdiel, kedze su stale na cestach. Neviem, ako je to v Europe, v USA a Canade to plati fajn; Urcite lepsie ako chodit priamo v meste do restauracii za velke peniaze. 2/ boli velke obchodne strediska, ktore maju restauracne miesta s roznymi kuchyniami a je to oproti restikam ovela lacnejsie. Sterilizacia v poharoch je tiez najosvedcenejsia, hoci mnohe traky su dnes vybavene aj mraznickami a mikrowlnkami.
1andy
sovka 62 mas pravdu a niekedy nemaju ani to a tak som radsej ked viem co je a viem ze si to spapa rad lebo je to pripravovane s laskou.
1andy
sovka 62... dakujem za radu ale ja som uz jedlo naplnila hned ako som ho dovarila do poharov ktore som pred tym vysterilizovala v mikrovlnke zavrela a otocilahore dnom. podla teba to nestaci a mala by som to teraz este raz sterilizovat hodinu, len potom neviem ci mi s toho jedla neostane kasa. Nebude to potom moc rozvarene? myslim maso a tak.
janazjarku
No kto by si pomyslel, že sa tu dozviem čo zabaliť na cesty :-) Aj môj manžel je kamionista a to už veľa rokov. Desať rokov jazdil na Sibír a tam si nikdy zo sebou nič okrem nejakej trvanlivej salámy, klbásky nenosil, lebo vravieval načo nosiť drevo do hory ? Strava v Rusku v síce podivných motorestoch bola vraj veľmi chutná a čím častejšie tie svoje podniky navštevoval tak úmerne k tomu rástli aj porcie jedla :-) najviac som mu "závidela" ozajstný boršč. Teraz vzhľadom k rodinnej situácií chodí do sveta "len" na týždňovky a tiež z dôvodov ako uvádza @sovka vždy niečo pribalím ak sa ocitne na "holom" parkovisku . Dnes sú už našťastie kamióny priestranné a vybavené ladničkou či mikrovlnkou takže ja nič nezaváram, ale napríklad dusené mäso spolu aj so zemiakmi /všetko v jednom/ vydrží v pohode. Tiež som minulý týždeň uvarila údenú rolku, zvyknem upiecť mäso, alebo vypražiť "šnicle". No čo sa týka polievok tie si dopraje podľa toho kde sa nachádza. Výsledky cholesterolu sa na jeho 35 ročnom "vysedávaní" za volantom sú viac ako skvelé :-) Takže ja odporúčam niečo zobrať z domu a niečo vyskúšať od domácich, lebo tam sa vraj dá aj všeličo zistiť o mentalite národa. Je to veľmi ťažká práca a tak si treba aj dopriať niečo dobro-čerstvé .-)