Dobrý deň,
zaujímalo by ma, ako sa to má robiť správne, podľa etikety. Nikde sa
mi nepodarila nájsť odpoveď, tak skúsim tu. Chutná slepačia
polievka sa nezaobíde bez vyvarenej zeleniny. V reštauráciách som
sa stretla s tým, že dávajú zeleninu nakrájanú do polievky, ale
maximálne je tam mrkva a petrzlen. Raz sa mi stalo, ze priniesli
polievku vo velkej mise, aby sme si každý naložili sami a plus priniesli
aj vyvarenú zeleninu v celku na samostatnom tanieri. Presne takto
isto to robievala aj moja babka. Zaujímalo by ma, ako to je správne,
či je to jedno, alebo si spravím trapas, ked k nám prídu hostia a dám
na stôl len vývar s rezancami a zeleninu zvlásť. Napríklad môj manžel
sa s tým nestretol, že by si mal sám naberať zeleninu. Koľko ľudí,
toľko zvykov, ale rada by som vedela, ako to je správne :). žiadnu
servírku ani kuchára nepoznám, tak snáď mi tu poradíte, čo hovorí
bontón, etiketa, pravidlá stolovania... ĎAKUJEM :)
kedze taketo nieco robit pocas navstevy by bolo negustiozne, asi by som dala zeleninu bokom ako zvykla tvoja starka
ci je to podla bontonu-neviem, ale je to prakticke a kazdy si moze zobrat co ma rad a kolko mu chuti
zeleninu podávam zvlášť na nahriatom tanieri len vtedy, ak bude ako predjedlo, resp. medzijedlo, zvlášť podávam čerstvo posekanú petržlenovú vňať na lopáriku, z ktorej si každý vezme sám.
toto sa mi vidí aj podľa "bontonu" a je to aj praktické.
ja osobne si myslím, že trapas si rozhodne nespravíš, nech budeš polievku so zeleninou servírovať akýmkoľvek spôsobom.
Súhlasím s @radox .
ospravedlňujem sa za prehliadnutie.
hovorila som o tom, ako ju podávam najradšej ja u nás doma, lebo vždy som narazila na protichodné požiadavky doma :-)
www.youtube.com/results?search_query=etiketa&sm=3...
mam tu knihu doma, nevravim, ze je expert, ale urcite znaly, ale o podavani polievky so zeleninou tam veru nepise :)
To iste aj o zelenine. Cim dlhsie je uvarena v polievke, tym je podla mna polievka sladsia a zelenina "brblavejsia". Tiez ju vyberam extra na tanier.
jasne, som v pohode :-)
niekde sa rezance podávali zvlášť, pretože domáce boli pomúčené aby sa nelepili ked sa sušili, potom ked sa šli variť sa z nich múka striasla, ale nie všetko sa vždy podarilo a niečo z múky by sa dostalo do polievky a mohlo by ju zakaliť, u kupovaných sa to už nestáva tak sa môžu zavariť priamo do polievky
ak sa podáva polievka v dostatočne veľkej mise a dostatočné množstvo aby si stravník mohol vybrať len to čo chce, tak si myslím, že nezáleží na tom či sa podáva osve alebo spolu
Spokojní najedení hostia aj malé faux pas prepáčia :)
@megdesign , robíš to dobre, pretože rezance alias naše trnavské slíže sú oveľa chutnejšie, keď sú uvarené vo vývare ako vo vode. U nás sa uvarené dajú do servírovacej misy spolu s vývarom a mäsom. Aby neboli ako kaša je dobré ich uvariť "al dente", pretože v horúcej polievke ešte trošku "dojdú". Zelenina sa pri väčších príležitostiach dáva na zvlášť tanierik, každý si z nej naberie koľko chce. Petržlenovú vňať zvykneme dať priamo do misy, ale je pravda, že väčšinou deti potom nad ňou ohŕňajú nosom :)
A ja tiež netvrdím, že stolujeme presne podľa všetkých pravidiel bontónu :)
passie.horeca.nl/video/22040/19340_Indekken_en_serveren_...
passie.horeca.nl/video/22037/19336_Indekken_en_serveren_...