Varenie

Ako sa servíruje zelenina v slepačej polievke?

zuzag - bez fotkyzuzag, 3. januára 2014

Dobrý deň,

zaujímalo by ma, ako sa to má robiť správne, podľa etikety. Nikde sa
mi nepodarila nájsť odpoveď, tak skúsim tu. Chutná slepačia
polievka sa nezaobíde bez vyvarenej zeleniny. V reštauráciách som
sa stretla s tým, že dávajú zeleninu nakrájanú do polievky, ale
maximálne je tam mrkva a petrzlen. Raz sa mi stalo, ze priniesli
polievku vo velkej mise, aby sme si každý naložili sami a plus priniesli
aj vyvarenú zeleninu v celku na samostatnom tanieri. Presne takto
isto to robievala aj moja babka. Zaujímalo by ma, ako to je správne,
či je to jedno, alebo si spravím trapas, ked k nám prídu hostia a dám
na stôl len vývar s rezancami a zeleninu zvlásť. Napríklad môj manžel
sa s tým nestretol, že by si mal sám naberať zeleninu. Koľko ľudí,
toľko zvykov, ale rada by som vedela, ako to je správne :). žiadnu
servírku ani kuchára nepoznám, tak snáď mi tu poradíte, čo hovorí
bontón, etiketa, pravidlá stolovania... ĎAKUJEM :)

@zareaguj


Diskusia k téme

smejkad
bonton zas tak neovladam, aby som si trufla ti poradit, ja to robim tak, ze zeleninu varim vo vacsich kusoch, pred servirovanim sa kazdeho opytam, na co ma chut a podla zelania mu pokrajam do taniera :-)
kedze taketo nieco robit pocas navstevy by bolo negustiozne, asi by som dala zeleninu bokom ako zvykla tvoja starka
ci je to podla bontonu-neviem, ale je to prakticke a kazdy si moze zobrat co ma rad a kolko mu chuti
jujoska
kazdy podla svojich zvyklosti... moj nazor je taky, ze zelenina podavana zvlast bude studena, kym si vsetci naberu a zbytocne ochladi polievku. Ja nechavam zeleninu vo vacsich kusoch v polievke, kto ma na co chut to si vyberie a ostatni ked nechcu, naberu si bez zeleniny. Moj syn od malicka nema rad zeleninu, keby som ju krajala na male kusky, ani by sa polievky nedotkol. A my ostatni zeleninu milujeme, tak si naberieme hojne
radox1
tiez servirujem nahriatu zeleninu zvlast,a kedze polievku podavam horucu,tak ju neochladi.
pusta
najradšej servírujem zeleninu v celých kusoch priamo v horúcej polievke v polievkovej mise, každý si môže nabrať podľa seba, podľa svojej chuti a koľko sa mu z čoho žiada. nič sa neochladí, jednotlivé kusy si môže pokrájať v polievke sám už na tanieri na aké tvary a kúsky chce on sám.
zeleninu podávam zvlášť na nahriatom tanieri len vtedy, ak bude ako predjedlo, resp. medzijedlo, zvlášť podávam čerstvo posekanú petržlenovú vňať na lopáriku, z ktorej si každý vezme sám.
toto sa mi vidí aj podľa "bontonu" a je to aj praktické.
pusta
s týmto servírovaním som sa stretla na veľkých banketoch, slávnostiach, promóciách, veľkých a známych reštauráciách u nás i vo svete, v interhoteloch, svadbách, ale aj doma u šéfkuchárov pri slávnostných príležitostiach.
mariamka
neviem, ci je na to specialny protokol, my v beznych domacich podmienkach pri beznom stolovani mame polievku v jednom hrnci, ale ak by som mala specialnu prilezitost, specialnych hosti a k tomu zodpovedajuci servis, urcite by bolo efektne to podavat zvlast, oslava by nabrala na vznesenosti a hostitelka na vaznosti :)
radox1
no podla mojich skusenosti som nikde nevidel,ze by som si vylovil z polievky celu mrkvu,a zacal ju krajat lyzicou,a keby sa pridali ostatni,by to bol pekny tukot a to k ziadnemu bontomu nepatri.
rea1
u mojich rodičov a starých rodičov sa vždy zelenina podávala na veľkom tanieri zvlášť, každý si nabral čo chcel a koľko chcel, a potom už bolo na ňom, ako to zjedol. otec si nabral vždy veľa zeleniny, časť zjedol a na zvyšok si nalial polievku, mama zjedla zeleninu vlastne ako predjedlo a až potom si nabrala čistý vývar s rezancami. lebo aj rezance, halušky či nakrájané palacinky (celestínske nudle) sa servírovali vo zvlášť mise, len v troche vývaru. ja som barbar a zeleninu nakrájanú na jednohubkové kúsky servírujem rovno v polievke. aj tak sa za ňou nikto netrhá, tak kým boli decká malé, aspoň takto som im nejakú vnútila (systémom nevyberaj to z tej polievky lebo ťa roztrhnem!) a ja milujem hromadu zeleniny s trošičkou polievky. tak sme si každý prišli na svoje. :-))
ja osobne si myslím, že trapas si rozhodne nespravíš, nech budeš polievku so zeleninou servírovať akýmkoľvek spôsobom.
mimka946
No ja študujem v odbore cukrár/kuchár a prave pred mesiacom sme toto preberali podľa toho čo sme sa učili viem že spravne sa to robi tak že uvarite vyvar z kosti,vyberiete ich,vložite zeleninu nakrajanu na väčšie kúsky (koreňovu) a uvarime do mäkká.Zvlášť sa serviruju len rezance ale vyvar sa dáva na stôl aj so zeleninou.
pusta
@mimka946 , ty máš pravdu! tiež to viem tak, ako si napísala a s tým som sa aj stretla všade, kde som vyššie napísala :-)
viera1
Zásadne sa zelenina do polievky po uvarení nakrája (efektne vyzerá nakrájaná vlnkovaným nožom).Nikdy sa nepodávajú celé kúsky zeleniny (etiketa nepripúšťa krájanie lyžicou).Taktiež mäso sa pokrája na drobné kúsky(na pol lyžice).Kto nemá rád zeleninu v polievke,tak ju tam jednoducho nechá.Doma zeleninu nakrájam a uchovávam ju v miske (prikrytú) zvlášť a aj rezance,ale to je z praktických dôvodov(uchovanie na druhý deň).Taktiež prekrajujem kyslú kapustu tak,aby pri naberaní na lyžicu nevisela z nej ako špagety.
Súhlasím s @radox .
radox1
samozrejme ze na honosnejsich plesoch nebude zelenina zvlast,ale v polievke spolu s masom.odporucam mimke nech si kupi listok a pozrie sa do polievky ci tam budu uhladne kusky alebo cela mrkva a dalsia zelenina.
pusta
samozrejme, že sa servíruje pokrájaná a to úhľadne - to mi @radox1 akosi ušlo mojej pozornosti :-)
ospravedlňujem sa za prehliadnutie.
pusta
@viera1 má absolútnu pravdu, že krájanie zeleniny na takých miestach je absolútne neprípustné v rámci etikety.
hovorila som o tom, ako ju podávam najradšej ja u nás doma, lebo vždy som narazila na protichodné požiadavky doma :-)
megdesign
To mate to iste ako slize/rezance v polievke. Niekto ich miesa do polievky a tak serviruje, ja zas zavaram v troche polievky slize/rezance zvlast a na stole su v zvlast miske. Kazdy si da na tanier slizov/rezancov kolko chce a zaleje vyvarom. V polievke ked su a zostane, tak za rozmocia a ostane z toho kasa. :)

To iste aj o zelenine. Cim dlhsie je uvarena v polievke, tym je podla mna polievka sladsia a zelenina "brblavejsia". Tiez ju vyberam extra na tanier.
viera1
No,keby @zuzag nazvala diskusiu:Nehody pri stolovaní,určite by mnohí vedeli prispieť trapasmi.V konečnom dôsledku nejde o etiketu,ale o to,aby jedlo na tanieri nebolo problémom.Videla som kúsky z ražniči letieť cez dva stoly,závitok z bravč. mäsa na zemi atď.Pričom stačilo ,aby kuchár namočil špajdlu do oleja pred napichutím mäsa a v druhom prípade pekne prekrojiť závitok došikma.Čo má stolovník s tým potom robiť,keď má k dispozícii len tupý príborový nôž?
rulik
@magdesign ak aj ostanú rezance v polievke, určite sa z nich neurobí kaša ak boli správne uvarené, nie rozvarené
niekde sa rezance podávali zvlášť, pretože domáce boli pomúčené aby sa nelepili ked sa sušili, potom ked sa šli variť sa z nich múka striasla, ale nie všetko sa vždy podarilo a niečo z múky by sa dostalo do polievky a mohlo by ju zakaliť, u kupovaných sa to už nestáva tak sa môžu zavariť priamo do polievky
ak sa podáva polievka v dostatočne veľkej mise a dostatočné množstvo aby si stravník mohol vybrať len to čo chce, tak si myslím, že nezáleží na tom či sa podáva osve alebo spolu
eviana
@zuzag , veľmi sa nad tým netráp, hlavne navar chutne... Snáď nejdeš hostiť ako uviedla @jujoska anglickú kráľovnú :)
Spokojní najedení hostia aj malé faux pas prepáčia :)
@megdesign , robíš to dobre, pretože rezance alias naše trnavské slíže sú oveľa chutnejšie, keď sú uvarené vo vývare ako vo vode. U nás sa uvarené dajú do servírovacej misy spolu s vývarom a mäsom. Aby neboli ako kaša je dobré ich uvariť "al dente", pretože v horúcej polievke ešte trošku "dojdú". Zelenina sa pri väčších príležitostiach dáva na zvlášť tanierik, každý si z nej naberie koľko chce. Petržlenovú vňať zvykneme dať priamo do misy, ale je pravda, že väčšinou deti potom nad ňou ohŕňajú nosom :)
A ja tiež netvrdím, že stolujeme presne podľa všetkých pravidiel bontónu :)
megdesign
@rulik Urcite slize neprevarim (aspon dufam) :) A praveze tie kupovane, odflaknute, sa rozmocia vo vode. Domace nemaju taku tendenciu. Tie svokra necha v polievke a nic im nieje... Ja tak ale ee... :) Ja radsej osve :D
hubata
So zeleninou z hovädzej polievky som nikdy problém nemala: vybrala som ju na dva taniere pre dve deti a podala som im ich do rúk okolo 11.00 hod. k TV keď pozerali Matelka alebo Raťafáka Plachtu. Zbaštili aj zeler, kaleráb a pór (po záhorácky celer, kareláp a buraj) ani nevedeli ako..... V troche polievky som uvarila tenké slížiky, ale všetky som ich naraz nedala do polievkovej misy.
babidka
Doma podavam vyvar aj s pokrajanou zeleninou zvlast a rezance zvlast - lebo to mame radi takto . Ale pri slavnostnych prilezitostiach som sa stretla s tym , ze sa podaval vyvar s pokrajanou zeleninou aj rezancami spolu . Lenze - v zahranici som sa s rezancami v polievke /vyvare/ nestretla takmer vobec /okrem Talianska/.Vacsinou to bol cisty vyvar s pokrajanou zeleninou . Okrem Ciny a Japonska - tam som mala v polievke ....vsetko ! Ale to je uz iny kraj , ina polievka a ine predpisy co je vhodne a co nie :-)
mimka946
možno som sa zle vjadrla ale viem ze zelenina ma byt uhľadne nakrajana ale na väčšie kusky (takto je to v tch lepsich reštauraciach,doma si krajeme na take ake mame radi).A @viera1 no všade su podavane zvlášť v osobitnej miske.
janger
Tiez neviem, ako je to presne, ak sa chceme riadit etiketou...Mozem len povedat, s cim som sa stretla ja, tu u nas a ako to robim ja doma...Ked robim slepaciu, hovadziu polievku, tak zeleninu varim dvakrat. Najprv pouzijem zeleninu pri (dlhodobej) priprave bujonu...Zelenina si splni svoj ucel, odovzda bujonu svoju chut...Tuto zeleninu potom vyberiem a do bujonu dam uz len na kratko povarit novu, cerstvu davku zeleniny (a je jej dost), pokrajanu na kusky. A takto polievku aj podavam (s kuskami zeleniny, ktora nie je rozvarena). Ked niekedy davam aj sliziky, tak tie uvarim zvlast, ale tiez ich podavam spolu s polievkou. V restauracii (tu) som sa este nestretla s tym, ze by sa polievkova zelenina podavala zvlast. Tak ako spomina @babidka , je to bud len cisty bujon, alebo je to polievka so zeleninou, ale vtedy je zelenina v polievke, nie zvlast...Nuz ale, vsade su zvyky ine...Ja si myslim, ze ak sa postaras o starostlivo, vkusne prestrety stol, prijemnu atmosferu, nic nepokazis ani jednym sposobom (zeleninu zvlast alebo spolu)...Nech sa ti dari :-).
viera1
@mimka946 opýtaj sa svojej majsterky odb. výcviku,odkedy sa podávajú cestoviny zvlášť.Ja som praxovala v reštauráciách I.cenovej skupiny ako učnica a po vyučení som robila v hotelovej reštaurácii,kde sa podávalo na striebre.Je pravdou,že som nebola v reštaurácii cca 8 rokov,ale toto som ani nepočula.Prílohy k hlavnému jedlu áno,ale vložky a závarky v polievke-ak toto niekto vymyslel,no neviem...
viera1
Pozerám,že si z Popradu,napíš mi,prosím,reštauráciu - zájdem si tam.
arasidka
My máme najradšej, keď sa zelenina vyberie, nakrája na malé kúsky, mäsko tiež, potom sa primerané množstvo nasype do polievky a každý si naloží na tanier. Rezančeky, alebo krupicové knedlíčky sa varia osve, dajú na misku a kto chce koľko, toľko si naberie. Zostatok zeleninky sa zje pred obedom, a keď je mäsa viac, tak i to a k tomu sa dá fajnový nastrúhaný chren.
mimka946
som z pp ale praxujem v kk chodte do hociktorej restiky na namästi,ale dobre chcela som pomoct nie hadat sa zabudla som ako tu na vareche xhodi hned zvady..prepacte a inak viera1 az teraz som si vsimla ze aj ty si popracanka aj ked ja som skor slavkovčanka...
mimka946
prepacte mam preklem je to námestie..no bola som rozpisana,prepacte
viera1
@mimka946 ty máš problém s čítaním? Pýtala som ťa slušne,aby si mi napísala reštauráciu,kde podávajú rezance zvlášť.A môže to byť aj Kežmarok.Zaujíma ma to a zájdem si tam.Tak mi napíš konkrétne.Aká hádka?
danka21
Rezance osobitne - tlieskam. Poculi ste uz o celiakii a o tom, ako v tomto state sa celiatik nema kde najest?
viera1
@danka21 nie je problém povedať obsluhe,že ich nechceš...V reštauračných kuchyniach držia všetko zvlášť.
jozefj
viera1 Rezance zvlášť podávajú v každej lepšej reštaurácii.Napr Hotel GRAND v Jasnej.Hotel Družba v Jasnej.
mimka946
@jozefj presne,podavaju zvlášť v každej dobrej reštike tak isto aj vo vsetkych hoteloch v poprade,a kedze si z pp tak vieš ze namesti niesu bohvieaké dobre reštiky skus hociktory hotel...
alexandricka
No ja tak varim kazdu nedelu, ale iba bez hosti. Takze mame 3 chody. 1. Zelenina a varene maso, 2. Polievka so slzikmi, 3. V pripade ze este vladzeme hlavne jedlo. Sme tak zvyknuti a zostane polievka cista.
evanaaa
Ja keď uvarím polievku - vývar, jedno akú, či mäsovú, zeleninovú, precedím ju do menšieho hrnca, zeleninu vo väčších kusoch zvlášť do misy a rezance tiež zvlášť do druhej a mäso takisto. Je to aj preto, lebo jej navarím veľa, aj na niekoľko dní, môj muž tak chce, a naberáme si z každého do vývaru podľa chuti a ohrievama v mikrovlnke, lebo ak by som polievku v hrnci vždy zohrievala naraz, mohla by skysnúť. A čo sa týka servírovania, ešte som hosťom polievku nedávala, neviem, ale v tom prípade by som možno postupovala ináč. Moja mama robila rezance priamo do polievky, ale to boli také "vlásočnice", tenúčke, nedala ich veľa a polievka sa zjedla ešte v ten deň.