Rôzne

Ako rozoznám Mätu od Medovky?

magdalena30 - bez fotkymagdalena30, 28. apríla 2012

Dobrý deň

Na záhradke mi tento rok vykvitla mäta alebo medovka.Prosím poraďte mi ako to mám rozoznať? lebo na tom mieste som predtým rok mala aj mätu a aj medovku. A neviem teraz, ktorá mi vzišla. Nikde na nete som odpoveď na túto moju otázku nedostala, a ani nenašla.Minulý rok som to sadila prvý krát, do záhradky.

Ďakujem

@zareaguj


Diskusia k téme

vlasatka
A nepoznáte to podľa vône? Medovka má tvarom listy skoro ako žihľava a sú bledozelené( aspoň ja mám takú) a mäta má lístky trochu do fialova, ale podľa vône sa to dá veľmi dobre rozoznať.
vlasatka
Presne, tie linky od nadia56 sú dobré- presne tak vyzerajú
huck
Jednoducho, odtrhni listok bylinky. pomrv, požmol alebo stisni medzi prstami ... a ovonaj. Mata vonia typickou mentolovou vonou a medovka krasnou citronovou. Vona ich prezradi :)
margaretka28
Je to tak, ako píše @vlasatka a @huck , ale je ešte aj mäta kučeravá a tá vonia sitronovo aj mentolovo,niečo medzi tým,ale meta pieporná má výraznú mentolovú vôňu,tak si myslím,že s medovkou sa nedá pomýliť.
kuchticka
@margaretka , ta kucerava mata ani nie je na varenie a iste sa neda pomylit s medovkou. Je vela druhov maty, ale ta medovka lekarska je iba jedna njznamejsia s bledozelenymi listkami , alebo tiez zeleno-biele, take ako strafkovane, ktora ma rovnake hodnoty a ko ta jednofarebna.
bahadur
Varecháčky-chtěl bych Vám poděkovat za to,že jste jaké jste.Ty Vaše rady jsou fakt špica,žádne narážky urážky-prostě rady tak jak by v slušný společnosti měly být.Magdalena 30 jseš v dobrém spolku.Tady Ti poradí každý podle vlastních skušeností bez urážek a napadaní.
magdalena30
@bahadur Preto som sem položila túto záludnú otázku. A teraz som zbadala, že je tu táto diskusia 2-krát. Neviem ako sa mi to podarilo. Počkám kým to podrastie, a uvidím čo s toho bude. Viac menej mi to všetko vonia po citróne. A porobím si radšej tabuľky s názvami, aby som vedela kde vlastne čo mám... :-)
magdalena30
Idem ešte raz do záhradky a povoniam to všetko, zatiaľ je to veľmi malé tak sa to ešte viac menej podľa vzhľadu nedá rozoznať. A dokonca mi zimu prežilo aj OREGANO.
bahadur
Magdalénka to chce čas jak je toho moc tak si to člověk sem tam někdy splete. Kdo se někdy nespletl když je těch rostlinek víc druhů.Přeji Ti ať se Ti daří.
alena45
počkaj až zakvitnú, medovka má žltkasté kvety a mäta fialkové.
lilienocka
Presne tak, medovka vonia po citrone a ma listocky skor s vlnovkou, aspon ta moja. Mata je viac zubkovana a vonia po mojite :-)))