Varenie

Ako na rebarboru :)

veronika1984 - fotkaveronika1984, 9. mája 2012

ahojte varecháči, chcela by som sa spýtať, ako spracúvate
rebarboru do koláčov. zatiaľ som s ňou nikdy nič nepiekla. niekde
som čítala, že ju treba umyť, ošúpať, nakrájať a potom ešte
pocukrovať, aby pustila šťavu ... a práve tento posledný bod mi
vŕta hlavou. robíte to aj vy? a ak áno, tak ako? šťava sa zleje a
rebarboru opäť opláchneme? ďakujem za všetky cenné rady.

@zareaguj


Diskusia k téme

kuchticka
Niektory druh rebarbory sa nemusi lupat, len neviem jej nazov. Ja mam taku, co nelupem, ale nazov neviem, dostala som ju davno (korene) od ludi, co uz neziju abych sa spytala. Poznate to podla farby tych "palic" . Tie cerveno zafarbene sa lupu, tie viacej zelene (maju iba trochu cervenej farby pri koreni) tie sa lupat nemusia.
Rebarbora je chutovo vyborna, ale nemali by ju jest ludia co trpia oblickovymi chorobami. Na kolac s kysnuteho cesta sa nem usi predvarit ani predom pocukrovat, ale nakrajanu na drobno nasypat rovno na cesto, rovnomerne rozdelit a posypat drobenkou = muka, cukor, maslo v rovnakom mnozstve. posypat skoricou.
sovka62
Robievam z nej krehký koláč, je to cesto na jabĺčkové pité. Rebarboru ošúpem, pokrájam na kúsky, v kastróli podlejem lyžicou vody, pridám lyžicu cukru a na veľmi slabom ohni nechám prevrieť. Po vychladnutí pridám mleté orechy a cukor podľa potreby, aby zmes zostala kyselkavá. Pečiem medzi dvomi plátmi cesta. Inak som ju ešte nerobila.
danielas
Ja robievam koláčik tiež z dvoch ciest ako Sofka. Na spodok hlbokého plechu dávam krehké cesto, natriem ho slivkovým lekvárom,posypem tak asi na 1cm nakrájanou SUROVOU rebarborou. Tú posypem kryštálovým cukrom-na veľký plech tak zo dve hrste,trošku škorice a dám zapiecť asi na 30 min. Potom vylejem na predpečený koláčik piškótu zo 4 vajec a dopečiem.
kata50
Myslím, že rebarboru necukrujeme za účelom, aby pustila šťavu a ešte tú dobrotu aj opláchnuť. Staršie rebarbory-prerastené a tvrdšie, radšej s troškou cukru prevarím a potom dám do koláča. Cukor si dávaj podľa kyslosti rebarbory a tvojej chuti. :-))
hubata
Rebarbora sa preto podusí, lebo by sa ti neprepiekla, má vlákna. Ale dusí sa len naozaj v trošičke vody, lebo sama si pustí svoju šťavu. Ak robíš koláč z kysnutého cesta musíš k rebarbore pridať niečo čo vypije štavu z rebarbory pri pečení: strúhanku, mak, tvaroh, orechy. Prečo prebytočnú šťavu vylievať, veď sa môže precediť do pohára a vypiť. Napr. ryžový nákyp s rebarborou však už znesie viac šťavy, lebo sa ani toľko nepečie, len zapeká. Z rebarbory je dobrý rýchly džús pre deti od smädu: pomixuješ s cukrom a prileješ troška minerálky alebo vody. A máte prírodný džús čo po dlhej zime je priam vitamínová bomba!
Ja som veľký fanda rebarbory.
veronika1984
Dakujem za cenne rady... kolacik sa vydaril, len ma prekvapila kyslost rebarbory ... :) aspon sa jej uz nebudem tak bat :D
eldina
zajtra dávam recept na rebarborový sirup s jahodami,tak ked sa ti prejedia koláče a zvýši rebarbora-skús aj to..:)
delikatesa
Ahojte po dlhočiznom čase som nazrela sem a hľa diskusia na tému rebarbora. Kedysi som zháňala červenú rebarbou ale nepodarilo sa
:( mám len "obyčajnú". Z rebarbory robievam koláč, ktorý zalievam smotanou a posypem mandľovými lupienkami-vynikajúci. Recept bol z časpisu. A taktiež som robila rebarborový džem s čerstvou mätou a zázvorom. Môžem povedať luxusný džem :) mňam. A zajtra sa chystám na koláč. rebarbora je už krásna v záhradke :)
kuchticka
@delikatesa , hod sem recept n ten kolac zaliaty smotanou. neviem si to predstavit i ked kolacov rebarborovych som uz napiekla dost na rozne sposoby.
delikatesa
Recept som pridala, čaká na "schválenie" .Tak neviem kedy bude zverejnený.
delikatesa
Kto si chce ušetriť nervy cesto vyvaľkajte priamo v hlbšom plechu a urobte vyššie okraje, nakoľko sa koláč zaleje smotanou. Už sa pečie :)) mňaaaam
rulik
podobný je mangold ntreba si pomýliť