Rôzne

Aké vianočné pečivo pečiete tento rok?

dr - fotkadr, 9. decembra 2021

Pridajte do diskusie aké vianočné pečivo pripravujete na tohtoročné Vianoce. Nech máme inšpiráciu, alebo zmenu. Podeľte sa s nami.

@zareaguj


Diskusia k téme

sovka62
Ja verim, ze navstevy povolia, nebudu riskovat, ze ich narod utlcie capicami.
Tak pomaly peciem, tento rok som sa prebojovala k desiatim druhom ( povodne ich bolo osemnast.
Takze: medovniky, lekvarove kolieska, medvedie labky, vanilkove rozky, linecke kolieska, bratislavske rozky makove a orechove, medovy zavin, plnene kokosky, kosicky Izidor a nakoniec stedrak.
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Ja medvedie labky podľa @Sovka62 , linecké kolečká, medovníčky, čokoládové kolečká s orechovým krémom a poliate čokoládou, mlynčekové linecké paličky zlepované a konce máčané do čokolády. A vianočka z kila múky plná mandlí.
evanaaa
No, a ja - nič....aj tak by som piekla len diabetické, tak ak budeme mať chuť, kúpim niečo hotové na zhrešenie.:)
afataga
Ja nepeciem, urobim iba nejake gulky, este neviem ake a robievam take akoze suhajdy: pomlete datle, orechy a rum do kosickov a zalejem horkou cokoladou, tot vsjo, nam to staci. Nerozumiem tomu, preco su Vianoce sviatky cukru, ale kazdy nech si robi ako chce. Nemusim ochkat potom, ze som pribrala 5 kg :-)
nephilim
@dr Dievka, dievka. Prečo mi toto robíš. Nepečiem. Fajn. Sem-tam. Základy ovládam. Premôžem sa. Tri dni sa plazím. Pod posteľou. Nad posteľou. Po rebríku. Vyťahujem sisine=sestrine recepty. Odložené. Odskúšané. Jej vykrajovátka. Osvietilo ma. Stolle. Štóla. Ghorayeba. Po mojom prvom mužovi. A linecké. Zliepané. Každý si lepí svoje. Ríbezľový džem pre mňa. Pomarančový s chilli. Pre druhého muža. Sám si ho miešal. Je charakter. Nie ako ja.

56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
@afataga (10.12.2021 20:00)

Čo upečiem podelím sa, nezjeme to všetko, ja skoro nič len ochutnám. Pečiem čo ľúbia moje vnúčatká. A okrem toho čo som napísala, že upečiem, idem skúsiť ešte iný recept ako som používala na zlepované oriešky, ktoré sa plnia plnkou kde sa najskôr nad parou vyšľahajú vajíčka s cukrom a potom sa vychladnuté spoja s maslom. A konce orieškov po zlepení máčam do čokolády.
babidka
Ked boli deti doma,pekavala som viac...a potom sa rozdavalo, lebo nebol to kto zjest. Odkedy sa dcery osamostatnili, peciem iba linecke, vanilkove rozky s mandlami a obcas nieco co si zelaju vnucata.Kokosove jeze alebo medovy kremes.Linecke aj rozky nam zvycajne vydrzia aj na Novy rok:-)Navstevy su zvycajne prejedene z domu a uvitaju skor ovocnu misu alebo ovocne slaty....
afataga
@dr (10.12.2021 20:29)

Mozno je to tym, ze nemam vnucata. Ale aj doma mama piekla len linecke, vanilkove rozky a medovniky, ale tie dodnes neviem preco, lebo ich nik nemal rad, potom sme niesli babke pre sliepky :-) no a otec mal rad kremove, tak jemu vzdy nieco, s cim sa napchaval, aby sa to nepokazilo :-). Pravda je, ze ked som bola mala, bavilo ma vykrajovanie. Ale ako som napisala, je to kazdeho vec, co a kolko pecie a zje, uz mam dost rokov na to, aby som vedela, ze nie vsetkemu mozem rozumiet.
zojenka
@nephilim , krásny príspevok, držím palce pri pečení. Prajem Tebe a cele Tvojej rodine zdravie, lebo to je najhlavnejšie, lásku, pokoj, skrátka všetko, čo si želáš. Si veľká bojovníčka. Pekné sviatočné, ale aj všetky obyčajné dni.
mamec
@afataga (11.12.2021 11:28)
Ja tiež pečiem každý rok medvedie labky a vanilkové rožky len kvôli sebe. Vždy sa síce zjedia (u nás sa zje všetko), ale keby som ich nespravila, tak by nikomu nechýbali. Ja ich nejem takmer vôbec, robím ich čiste z nostalgických dôvodov. Mama ich zvykla robiť.
haji
@nephilim (11.12.2021 09:57)
Držím pěsti! Ať se ti daří! Krásné Vánoce a úspěšné přípravy. Jsi statečná, šikovná a trpělivá žena. Pevné zdraví tobě i celé rodině, krásné svátky všem!
smejkad
@trencanka (11.12.2021 09:34)

To bola taká reakcia cez slzy. Nikdy nezjeme, čo sa napečie, takže som zvykla nosiť mami, susedom a tak. Tak to bolo myslené.
chorvatka
Mam tri milé - malé vnucata a kedze tu vo Francii sa tradicne podava "bûche" cokoladova rolada, robim uz roky len tu, plnka je z gastanového pyré aj so slahackou. Toho roku som si vsak podla Varechy upiekla ( mozno len pre seba ???) medovnikovy zavin so susenym ovocim. Kapustnicu robim len pre manzela a starsieho syna a "solim" ju obycajne slzami, tak sa mi velmi cnie za slovenskym stedrym vecerom, hoci som tu pol storocia !
Ale vnucatka sa uz tesia na slovenské medovnicky, ktorymi ozdobim vianocny stromcek.
Rozpravkové Vianoce vsetkym varechacom (ktorym takto dakujem za recepty a inspiracie) a zelam im v novom roku veselu mysel a za vrece zdravia !
pivonka
@dr

Už som upiekla kokosky podľa receptu z Varechy, akože pre dcéru, lebo ona kokosové ľúbi. Ale asi som ich piekla príliš včas, lebo som ich už zjedla. Už mám kláštorné rožteky a makové katarínky, tiež podľa Varechy. Neviem, či sa tento rok stretnem s rodinou, lebo oni veľmi dôkladne dodržiavajú všetky príkazy, zákazy, nariadenia... takže podľa svojej chuti ešte izidorovu roládu, tú oni neľúbia. Ale už tuším, že budem na amen piecť parížske rezy, bez tých nie sú sviatky.
atina1947
Pro deti a vnoucata uz nepecu, nechutnalo by jim nase bez cukru, nam upecu vanocku, vanilkove rohlicky, trochu lineckeho, orechove uly, kokosove nepecene, vsechno z nahrazkami cukru.
martamm
@sovka 62 (9.12.2021 18:40)
@sovka , tiez som kedysi piekla vela druhov, ale to sa tu zislo cez dvadsat hosti. Teraz nas bude len sest, tak spravim nejake tri druhy, aspom nepriberiem z dojedania 😊
1x haji
sovka62
@martamm (15.12.2021 18:49)

Martuska, nas je celkom osemnast. K trom dceram pribudli zatovia, pat vnucata, dve vnucky uz vydate, jedna nam darovala dve pravnucata, druha jedno... ako sa v Trnave hovori (to ty poznas) je nas ako Savaranov. Tak sa nieco zje, kazdy to svoje oblubene, nieco sa zabali a vzdy pripravim balicky pre susedky z ulice. Su to dve damy v rokoch, jedna 101 a druha skoro 90, takze uz davno nepecu.
Nakoniec toho nikdy nie je privela.
haji
@jarkaje (16.12.2021 19:54)
Košíčky Izidor? Když se píše bez diakritiky, žijí slova svým životem.
sovka62
@jarkaje , to je moj vymysel. Kakaove kosicky, vnutro potrete ribezlovym dzemom, potom orechovo-rumova plnka, navrchu je nastriekany cokoladovy krem.

1x haji
beatacsontosova
Pre nás Vianoce bez niektorých koláčikov proste neboli Vianoce, cez rok ich nerobím, vždy iba nna Vianoce. Čo to zjeme my, časť sa dá rodinke a časť susedom. Mám Linecké, strojčekové, grilážky, úliky, makové roládky,orechové košíčky. Ešte urobím polovičiakovi zopár šamrolí a potom slané, vegetky, praclíky, pagáčiky, posledné sa pečú bobaľky:) robím mini dávky, radšej viac druhov :)
3x haji, dr a pivonka
farbuska
Upiekla som linecké koláčiky (budú zlepované trnkovým lekvárom), lieskovcové cimpr-campr (recept odtiaľto z Varechy - sú veľmi chutné), marokánky, zázvorníky (tiež podľa receptu z Varechy), nepečené bounty guľky. Ešte urobím gaštanové jazýčky a niečo ďalšie nepečené. Hádam aj voľačo slané.
3x haji, dr a sovka62
tomeska
Dnes som sa už pustila aj ja do vianočného kolotoča. Upečené nič, ale zamiesila som si cesto na linecké , vanilkové rožky, marcipán na linecké, a hlavne lístkové cesto na trubičky. A ešte sú objednané parížské rohlíčky. Na to je už uvarená parížská šlahačka. Venčeky som odmietla, nno uvidím... V stredu príde chlapská posila, ( 8 a 5 rokov) tak aby som ich zabavila, budú robit' niečo nepečené .A delit' sa bude na 4-5 dielov. Takže len tak po pár kúskoch a na Nový rok možem piect' znova.
3x dr, sovka62 a haji
marianne
@haji (16.12.2021 20:52)

:-)) tiež čítam že košický Izidor...hútam či už aj v Košiciach majú svojho Izidora...Už som googliť chcela..
1x haji
marianne
Ja pečiem ani nie pre seba, ale máme dve malé zlaté pirane 7 a 5 a tie veru lúbia pojesť koláčikov. Klasika: vanilkové s tými Lili už pohla riadne, Kubko lúbi pudingové gule. Napchal do líc ako škrečok. Budú kokosky, štóla od p.Žideka na Nový rok a niečo makové, vianočka, štedrák, vajčák a orechové sucháriky. Medovníky tiež. Ja mám rada orechové ovsenky, tak tie pre seba. Na Silvestra opitého Izidora, ale že naozaj opitého, mám skvelý recept od tety, od nej je naj. Boli časy, keď som piekla aj pre mamu...bolo zo 20 druhov, teraz som ubrala na minimum. Ja nie som moc na sladké, radšej slané očká pre mňa, ale domáce osadenstvo si so sladkým poradí hravo.
2x haji a dr
kukulienka71
pečiem už od novembra. toho roku ma to neskutočne baví, prehrabala som si staré recepty, vytriedila tridsaťrocné novinové výstrižky( raz to muselo prísť), a videla som jednu českú pekárku, ako piekla dcére na svatbu asi 30 druhov drobnèho pečiva. Video bolo zrýchlené, no bolo úžasné vidieť tú super organizáciu práce profíčky. Asi ona ma motivovala najviac. Robila som trojfarebné retro kokosové guľky, šamrole, strojčekové- teraz mám 4. dávku zarobenú v chladničke a 3. dávku na orechové rohlíčky, linecké z 3 dávok, žerbo guľky, florentinkové guľky( tie sú fakt fajnové), laskonky boli mini a aj normál, ešte v stredu budú ďalšie, medvedie labky podľa @sovky tiež viacero dàvok, jedna bola pre hmenj bez kakaa so zázvorom a pomaranč.aromou a ešte boli ak makovo-citrónové. Crinkles som robila prvý ale nie posledný raz, čokoladové sú fakt výborné a boli aj makovo-citronové ale tie boli akési tvrdé. orechy a košíčky sú upečené v krabiciach, priebežne ich naplním. Medové rezy sú hotové. Vianočka nesmie chýbať! veľa som porozdávala, pečiem niečo rodine aj známym, malé pozornosti klientom... dôvod sa nájde, len nech je čas a chuť k pečeniu:-)
kukulienka71
@ kucharka (21.12.2021 08:32) ďakujem. Viac fotiek som sem už pridala kam to patrilo ku koláčikom, podľa ktorých som piekla( medové rezy, strojčekové od @ mojaradost, normál laskonky), aj k @ haji do diskusie Čo dnes varíte...
tak aby som to tu nezahltila, len čo mi ostalo v mobile:-) a na úliky som zabudla, to je recept od českej známej, no formičky som objednala rozoberateľné z tej starej to nevhcelo vyjsť:-)Pekný den, nech sa darí v kuchyni!



2x haji a dr
kucharka
@kukulienka71 (21.12.2021 09:34)
Vyzerá to všetko na zjedenie :-))
U nás sa moc toho nepieklo, chystáme na na SK ... mama bude mať toho napečené až až :-))
Ja som robila (s dcérkou ) len pár koláčov do balíčkov a darčekov...




kucharka
Aj vianočné karty sme maľovali ... :-))
Tie sa pridajú do balíkov s koláčmi...


2x dr a haji
marianne
@afataga (10.12.2021 20:00)

a máš nejaké gramáže od toho, či len tak od oka....ďatlí mám, aj orechov, rumu liter aj čokolády...1 balenie ďatlí má tak 200g...koľko orechov k tomu asi? rumu už dolejem podľa chuti...) a necukruješ predpokladám.. akú konzistenciu približene..len tak ....přimneřene....
1x haji
marianne
@afataga tak som sa chopila činu, dala som na 200g datlí, 100g orechov, a panáka rumu a že vynikajúce. Mám 40 guličiek idem akurát zaliať čokoládou. Ak sa mi podarí naťiahnuť foto dám
marianne
@afataga (10.12.2021 20:00)
Inak zrachovala som kalórie a z tohto veru neschudneme, kaloricka bomba. Ale že mega dobrá. Ďakujem za rcp krásne sviatky všetkým...



afataga
@marianne (22.12.2021 12:45)

Mrzi ma, ze som ti nestihla odpovedat, ale ako vidim, poradila si si. Ja davam 1 salku datli a 1 salku orechov, hrozienka v rume tak cca 3PL a konzistenciu doladim rumom :-), cim viac orechov, tym musis dat viac rumu a aspon mas vyhovorku, ze to bolo treba zriedit :-). Konzistencia trochu redsia ako na gulky.
Ja kalorie vobec neratam, neboj, ak ich nezjes 10 nepriberies. Cukor netreba, miesto cukru su datle, furt lepsie ako biely cukor, myslim.
kukulienka71
@kucharka (22.12.2021 08:18)
ďakujem:-) na vašich koláčikoch vidieť kus lásky. S deťmi sa dobre pečie, uži si to, kým sa dá. Moja už nechce tvoriť z cesta( ani z ničoho), som rada, ak vyloží riad z umývačky:-)) dnes som nakladala ešte do balíčkov aj ja, toto je mix 1 kg, naspodku dva druhy medvedie labky a orechové rožky v cukre aj v poleve, tie nevidno. Už len naplním ďalšiu dávku laskoniek a zajtra upratujem kuchyňu. Ale ešte večer som rozmýšľala nad venčekmi... asi by som si už mala vyložiť nohy a nemyslieť na nič. Prajem šťastný návrat domov a pokojné Vianoce.



marianne
@afataga (22.12.2021 15:14)

V pohode, až na hrozienka som ich trafila, trosku v inom pomere, ale sú super, som neodolala a koštla... Ja som ich myslím už aj robila minulý rok, len som zabudla od koho a nemohla som nájsť recept, keď ich mam milión. V diskusii sa mi rozsvietilo. Páči sa mi, že sú veľmi variabilné, dám čo mám rada. Ďakujem.
1x haji
tomeska
Tak,dopečené, nabalené, tubičky špicové, parížské rolíčky placaté- takže placky ale chut'ovo dobré,.Brigádíci už prišli, tak zajtra budeme miesto sladkého robit' rezance do polievky. To bude vačšia zábava,možno stihneme i zemiakový šalát.
Všetkým Vám, čo "chodíte" na Varechu a tiež aj Redakcii Varecha prajem krásne ,št'astné a spokojné vianočné sviatky.
V novom roku len samé dobré veci, zdravie,št'astie,pohodu, ..... M.
haji
Letos jsem začala a skončila celkem rychle. Fofr kokosky, dál už mi zdraví dalo stopku.
Ze svého okolí slyším jedno a totéž - cukroví nevyšlo podle představ. Kvalita mouky si myslím. Už jsme to tu několikrát probírali - tuším @sovka62 - psala o mouce, zpracování zrna, vyzrání, tedy nevyzrání, nevysušení zrna. Z takové suroviny se umletá mouka chová úplně jinak. Zkušenost ze včera - nemohla jsem zahustit guláš zátrepkou, nehustlo a nezhustlo. Pak už jsem rezignovala a nechala to tak. Kamarádka pekla dvě štoly, koupila si mouku Babiččina volba, aby měla kvalitu zaručenou. Lepivé, rozteklé, nakonec místo vytvarování štoly musela udělat mazanec - hromádku. Po upečení nevyskočila, v řezu je štola víc hutná a jakoby bez chuti /i když postupuje vždy stejně a dodává kdeco - rozinky, kůru, ořechy, citronát atd./. Její sousedka pekla Hanácké koláče a místo koláčů vytahovala jednolité rozteklé dílo přes celý plech. I plakala, nacpala to do koše a je nešťastná. Nejde o prachy /a že to nebyl laciný špás/, ale nadřela se u toho, než vůbec vyrobila těsto, nějak koláče zabalila.... Z cukroví kuličky uděláš, ale z gumových desek místo koláčů nejde udělat nic. Z nekvalitní mouky to moc nejde. Ještě lité těsto, to není tak háklivé na postup, tvar. Tož tak.
Krásné Vánoce a pokud vám vše vyšlo podle plánu, blahopřeji! Pokud ne, i to se někdy může stát. Zkušenost má dvě strany jako mince. Jeden nikdy neví, která strana padne.
2x dr a afataga
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
@haji (23.12.2021 10:22)

Tak si ma @haji trošku vyplašila, práve mám zarovené cesto na vianočku. Som sama zvedavá ako bude vyzerať.
1x haji
haji
@dr (23.12.2021 10:43)
Klid, nenechej se ovládnout strachem. I v této době platí na všechno přísloví: Strach a peníze jsme nikdy neměli!! Držím pěsti! Suroviny jsou dnes jako ruleta. A Štěstěna má teď napilno. Určitě to dobře dopadne, věř sobě, surovinám a s pomocí Boží to dáš!!
1x dr
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Dobre to dopadlo. :-)
Prajem Vám všetkým varecháčom krásne, pokojné sviatky, prežité v zdraví.


haji
@dr (23.12.2021 13:37)
Krásná je, výstavní vianočka!! Jsi šikulka! Také přeji krásné, pohodové Vánoce!
1x dr
cizmy
U nás sa nakoniec podarilo z tých "suchších" spraviť linecké koláčiky, medovníky, kokosové ježe a žĺtkový koláč (vždy s vrstvou slivkového lekváru medzi cestom a orechovou masou). Prvýkrát som skúšal zo zvyšných bielkov od lineckých robiť štafetky. Výzorovo neboli nič-moc, ale čokoláda a výborný krém to zachránili. Tradíciou na sviatky je u nás tzv. šachovnica v župane (pásy rolády v tortovej oblátke) a trojfarebné rezy (orech - káva - kakao) s karamelovým krémom. Ďakujem za množstvo inšpirácií a dúfam, že každému padli napečené dobroty vhod. Raz za rok si ich predsa dopriať môžeme, nie? :D