Zdravá výživa

Aké potraviny jesť na zníženie cholesterolu?

kacia - bez fotkykacia, 10. decembra 2024

Aké potraviny sa vám osvedčili pri vysokom cholesterole? Snažím sa teraz upraviť jedálniček, aby sa cholesterol znížil, ale čo sú také tie zásadné veci, ktoré by som mala jesť?

@zareaguj


Diskusia k téme

56859_1675025533 - profilový obrázok
dr
dr
Skôr by som sa opýtala čo nemám jesť. Živočíšne tuky, vyprážané potraviny, sladkosti, mäsové výrobky, tučné mäso. A ako píše @mirop treba sa hlavne poradiť s lekárom.
kukulienka71
Zlepši pomer omega3 k omega6, najviac sa mi osvedčil ľanový olej za lyžičku k hotovemu jedlu na tanieri.
mamec
@kukulienka71 (25.12.2024 10:51)
Ak na tanieri budeš mať zabíjačkové špeciality, tak to asi ani ten ľanový olej nezachráni:)
kukulienka71
@mamec (25.12.2024 11:55)

Jem ich veľmi málo. Vždy je to o pomere, ak sa chce niečo zmeniť. Nie som zástanca odopierania, no všetko treba s mierou. Pred +-8 rokmi som mala hodnoty horšie ako dnes, čo ich mám pekne v norme.
haji
@nadia56 (29.12.2024 20:18)
Mno, jen se to těžko obhajuje u lékaře, bo tabulky nepustí. Jednou tam člověk spadne a šup, je v obtížích. Na mně klečel obvoďák vloni, naštěstí mi nezkoušel vnutit léky na snížení cholesterolu. Stáhla jsem to, stejně brblal...
mamec
@nadia56 (29.12.2024 20:18)
Pozor na takýchto šarlatánov!
Nedaj sa mýliť tým, že má titul MUDr, to má aj Kotlár.
tomeska
@mamec (30.12.2024 12:17)
No, doveruj ale preveruj. Ak to máš z viac strán, z viac zdrojov , tak začneš premýšl'at'. Nič nie je jednoznačne správne. Taká kurkuma, vyletla ako raketa, aký je to zázrak. A ejhle, už som x článkov čítala , ako to s ňou je. Zázrak - ale opatrne. Je vel'a vecí ,o ktorých by sa dalo debatovat', ale na všetko človek príde sám štýlom - pokus -omyl. Všetko len dobré v novom roku...M
sashan
No ja neviem. Ale ja si dávam vysmážané jedlo iba ak kapra na Vianoce. Inak celý rok nie, keď dostanem chuť napr. na karfiol, pečiem ho v rúre. Bravčové mäso som jedla naposledy hádam pred 40 rokmi, väčšinou pripravujem kuracie a najviac morčacie. Každé ráno a niekedy aj ako prílohu k obedu si dávam misku domácej kyslej kapusty, a to už dlhé roky. Zeleninu a ovocie nakupujem v oveľa väčšom množstve ako mäso a iné výrobky.okrem toho mám menšiu záhradku, takže v letných a jesenných mesiacoch som pomaly čistá vegetariánka. A na záver, celý život som štíhla, pohybu som mala dosť, mali sme a ešte máme psa veľkej rasy, kde musíte byť na prechádzke v lese minimálne hodinu denne, za takmer každého počasia. Nechápem teda, prečo ja mám cholesterol zvýšený, nejde síce o nejaké radikálne hodnoty, ale pani doktorka, ktorá ma pozná, je tiež prekvapená. Trvá to už asi 20 rokov, životosprávu nemám ako upraviť a lieky brať nebudem. Takže určite to nie je vždy v životospráve, ale nikoho neodrádzam,treba vyskúšať všetko.
tiamostef
@haji (29.12.2024 21:31)
Jo, obhajovat niečo u doktora,je pre nich nemyslitelne,predsa sú samozvana autorita, vytvarajú svoj kult dokonalosti . No jedine čo dokázu je "lekat lidi - lek -ári"
Nie som lekar,ale už dávno sa vie že aby bigfarma mala zisky pravidelne znizuje tabulky hodnot,aby mali viac zákazníkov, napr u choresteloru su to statiny.
Hranica ktorá je podľa zdravotníka "‚normálna'" znizena z 280 mg/dl na 250. Tým sa im podarilo zabezpečiť, že väčšina populácie musí teraz brať drahé statíny na zníženie hladiny cholesterolu, vedúce k vyšším nákladom v zdravotníctve a k poškodeniu zdravia. Prečo? Viac chorych viaz ziskov pre farmaceuticky priemysel..
mamka4
Tiež sa s tým trápim roky. aj mne sa zdá že tabuľky navyšuju. Pred xrokmi, ked som ešte vtedy somešte neopatrovala svokru a mala som užasne kolegyne v práci, pre mna vtedy staršie dôstojtne pani, a ja som bola vtedy iba 50kilova, teraz mám viac ako 60,, ale som krpatá, a pani kolegyna prišla a povedala, posledny raz sa najem a umriem My mlade sme sa smiali, teraz t o vnímam inak.
1x haji
tomeska
Chytrý telefon a blbá babka. To vravím vždy od doby ,čo som si kúpila chytrý mobil. A je naozaj chytrý,. Hrozný žrút času ale najdete tam všetko. Stačí si nájst' jeden článok k danej tematike a hned' vám ich tam naskáče hromada d'alších. Články tam prezentujú rozni lekári . ""východní, západní""".hlavne na YouTub.Informácií fúra užitočných i nie. ,ale človek má aspoň nejakú predstavu o čom to je. Lekári(tí naši) sú niekedy velmi skúpi na slovo. Ja mám tiež problém s choletom, tak začínam uvažovat' či sa mám pustit' do debaty s mojim obvod'ákom,alebo nie. Ako by to dopadlo,nemám predstavu po istej skúsenosti. Asi dva týždne som mala jazyk biely ako posypaný múkou.Tak som šla na radu. Odpoved' : To nič nie je, musela by ste byt' narkoman alebo mrtva. No trvalo to ešte chvílu,než som začala liečit' močák. Candida... tak si vyber
Moja strava je pestrá ,,ja radšej zeleninu ako maso. Moj muž si na chleba s mast'ou naloží ešte plát slaniny. ja chol...liečim, on v pohode. nie.
Tak ako sa vraví. Všeho s mírou(Mírou?)


tiamostef
@tomeska (10.1.2025 20:50)

candida je prekyslenie organizmu to majú červy a rakovina radi. Na candidu zabera borax. Z prekysleneho organizmu zápal a ked je zápal v tele ukladá sa cholesterol.
K cholesterolu:
Citujem::"Jednoduše řečeno, bez zánětů v těle není možné, aby se cholesterol usazoval na stěnách tepen a způsoboval onemocnění srdce a mrtvice. Bez zánětů by se pohyboval volně tělem, jak to příroda zamýšlela. Jsou to záněty, kvůli nimž se cholesterol usazuje.
Zánět není nic komplikovaného – je to jednoduše přirozená obrana těla před nepřáteli, jako jsou bakterie, toxiny.
Jakmile plné buňky extra glukózu odmítají, hladina cukru v krvi vzroste, což vede k další produkci inzulínu, a cukr je proměněn na tuk a uskladněn v tukových tkáních.
Co má toto všechno společného se záněty? Hladina cukru v krvi je udržována ve velmi úzkém rozsahu. Nadbytečné molekuly cukru se totiž navazují na různé bílkoviny, které pak poškozují stěny tepen. Opakovaná poškození vedou k tvorbě zánětů. Když si několikrát denně zvednete hladinu cukru v krvi, je to totéž, jako byste rozdírali citlivou vystýlku svých tepen kartáčem...
 www.lekarenskypetrolej.cz/velka-cholesterolova-lez/...
mamec
@sashan (10.1.2025 16:47)
Myslím, že seriózny lekár sa takto neprezentuje, veľmi mi to pripomína Bukovského.

Ja mám tiež vysoký cholesterol a som chudá. Lekárka povedala, že u niektorých ľudí to nie je nevhodnou stravou, ale genetikou.

1x haji
sashan
@mamec (10.1.2025 23:44)

Som zdravotníčka a niečo o tom viem. U mňa to nie je genetikou, nebudem to rozpisovať. A stým Bukovským....ako si všetci naši "odborníci " z neho robili posmech a teraz sa reklama na vitamín D objavuje na každej internetovej stránke, v časopisoch, dokonca som ju videla aj v čakárni u lekára. Zato také rady, ako majú mať ľudia respirátori aj na prechádzke v lese upadli do zabudnutia.A nikto o tom už radšej nerozpráva. Takže ani pokus poradiť sa so svojim lekárom o probléme cholesterolu nemusí vždy dopadnúť podľa predstáv.
mamec
@sashan (11.1.2025 10:26)
Samozrejme, ale o tom, že Bukovský je len šmejd s titulom predsa nie sú pochybnosti.
Žiadny lekár nikdy nespochybňoval prínos vitamínu D, to nie je objav Bukovského. Jasné, že s opatreniami sa to preháňalo, ale nie všetko bolo z rozhodnutia lekárov a hlavne na začiatku nebolo dostatok poznatkov. Takisto s tým nosením respirátora v prírode: seriózny odborníci to hneď od začiatku doporučovali tak, že keď je tam človek sám, nemá ho mať. Lenže keď na turistickom chodníku bola premávka "jak na Václaváku", tak tam asi malo opodstatnenie sa chrániť.
sashan
@mamec (11.1.2025 11:32)

Ale áno, smiali sa lekári z prínosu vitamínu D, čo sa týka posiľnovania imunity.Tým, že som pracovala v zdravotníctve som si všeličo vypočula aj na vlastné uši. A máte pravdu, v covidových dobách títo "odborníci" ľudí strašili a odrádzali ich od dovolenky pri mori. Takže tie videjká, ktoré som videla z turistických chodníkov u nás v horách, to bol naozaj des. Tam tie vírusy veru veselo hľadali adresátov. Zato ja a moja celá rodina sme si upevňovali zdravie dvakrát za leto na poloprázdnych chorvátskych plážach. Doteraz som za to vďačná.
No ďaleko sme sa dostali v debate o zvýšenom cholesterole. S ním si zatiaľ neviem poradiť. Ale dobu covidovú sme prežili bez straty desiatky.
haji
@tomeska (10.1.2025 20:50)
Mno, u lékaře musí být člověk diplomat a věštec v jednom. Naštěstí mi do hlavy nevidí. Prostě přeberu si informace a zařídím se. Jasné, když jde do hodně tuhého, sklapnu kufry, o tom žádná. Jakmile to povolí, projdu nasbírané informace, přeberu si je, zařídím se, případně učiním změny takové, jak je cítím. Postavit si bílý plášť na pidestal a bezhlavě věřit všemu, co hlásá, je někdy nebezpečné. Pár takových zkušeností mám za sebou. Včetně bouřlivé reakce na látku, kterou mi podal, přestože mám na kartě, že jsem na ni alergická a přesto, že jsem se hodně bránila. Jediné, co mě mrzí je, že každý by měl vystudovat lékařskou vědu jako základ pro život a pak studovat něco dalšího, co ho bude živit. Bo laik je laik a má to těžké. Musí se zajímat, jinak se zmítá v kotrmelcích a nestačí se divit čím a jak prochází. A hledat. Např. pracoviště, kde mu pomohou, když to jinde nejde.
Jo a pokud jde o Míru, tak ten je pěkně vypečený! Trefit míru/Míru je někdy kumšt.
raduz
@kacia potraviny maju vplyv na cholesterol iba z 20%. Zvysok je genetika a pritomnost nejakeho chronickeho ochorenia. Takze moc to riesit netreba potravinami ale radsej ist za endokrinologom, ktory urobi testy a zisti co je vo veci, pretoze vyssi cholesterol je dokonca u starsich ludi preferovany a stara povodna norma bola 8,0, nova je 5,5. Za vsetkym je biznis. Rovnako plati, ze nizky cholesterol este neznamena, ze sa clovek vyhne mrtvici ci infarktu. Okrem cholesterolu treba sledovat Lipoprotein a Triglyceridy, uroven HDL cholesterolu. Takze potraviny toho vela neovplyvnia. U kazdeho je to infividualne preto sa na tieto veci pytat tu asi nema velky vyznam…

1x haji
2010
Minuly rok ked mi pan velky profesor urcil nespravnu diagnozu co ma potom stala mesiac v nemocnici vsetko kontrolujem umelou inteligenciou aj teraz hned na temu chloresterol znizenie vyprodukovala dvoj strannu odpoved, rozdelenu na zivotny styl, dieta- jedla, lieky. Niesom lekar tak neposielam ziadne dalsie informacie.