Zdravá výživa

Aké menu na Vianoce

vatiky - bez fotkyvatiky, 20. decembra 2015

Ahojte,

tento rok som sa začala zdravšie stravovať aj s celou mojou rodinkou...mám ale dilemu...čo navarím ako vianočné menu, aby sme si aj pochutili. čo zvyknete pripravovať ako vianočné menu, píšte, poraďte...ĎAKUJEM...

@zareaguj


Diskusia k téme

bubaya
Nemusíš nič meniť, ak máte kapustnicu, rybu a šalát, tak do kapustnice nedáš veľa mäsa, smotany menej. V šaláte majonézu nahradíš sčasti jogurtom, rybu upečieš miesto vyprážania. Koláčov upečieš menej ako vlani, miesto pšeničnej múky dáš polovicu špaldovej a vo všetkých receptoch dáš o 30% menej cukru.
Alebo urobíš rybaciu polievku, tá je málo mastná a bez údenín, lososa na rýchlo, a ako prílohu podusíš napríklad stonkový zeler, alebo fenikel.
kukulienka71
tak ako bubaya píše:-) a šošovica je tiež zdravá, u nás býva nakyslo s hubami. Vianočku nepeč, (k nej treba maslo, džem alebo aspoň kakavko) ani štedrák, dajte si pár orieškov a sušené ovocie ak vás prepadne chuť na sladké. Šťastné a veselé!
2010
??? nie je jednoduchsie spravit presne ako robievate tradicne recepty -chute nez vsetko kazit nizkokalorickymi nahradami.
Co tak spravit uplne samostatne dve jedla - salaty ktore budu uplne nekaloricke.
A este ist s trochou tradicie a dat si do Vianoc post?
sovka62
@2010 , svätá pravda. Raz do roka bývajú aj v pekle hody, ako hovorili naši predkovia a tak si myslím, že vianočnom stole by mali byť tradičné jedlá. A ak niekto stráži svoj zdravie, či váhu, nemusí zjesť za vedro šalátu, po troške z každého jedla stačí a nie je čoho sa obávať.
tiginko
tiež som toho názoru ako @sovka , napríklad moja dcéra sa snaží zdravo stravovať a počas roka nezvykne ustúpiť zo svojich zásad. Ale Vianoce sú Vianoce, tam si dá zo všetkého, aj vyprážaného kapra, aj trochu toho majonézového šalátu, aj opekance prepytujem z bielej múky, aj oplátku. Ale sladkosti upečieme aj podľa jej predstáv, nielen tradičné a kapustnica, bez ktorej by neboli u nás Vianoce Vianocami, je vlastne diétna podľa jej predstáv - veď dobrá domáca klobáska z poctivého a zdravého prasiatka je zdravá :-)
marianne
Ja som si vianocne menu zmodernizovala, namiesto hlasickej majonezy robim uz treti rok avokadovu podla @2010 , podkovicky z kaprika nevyprazam, ale robim na masle s troskou olivkoveho oleja, vela rasce a cibule + lososa. Peciem kombinovanie aj 50 rocnu klasiku ale aj z roznych muk: spaldovej muky, raznej, celozrnej aj zdrave dezerty ci kolace..Ale najviac som bola sokovana,ze nikto u nas neprotestoval koli tradicnemu salatu a kaprovi, naopak dcera chodi na moj avokadovy salat, doma musi klasicky robit a aj muzovi sa velmi paci. Akurat kapustnica ostala bezo zmeny, ta jenoducho musi byt na aku sme zvyknuti, sniezikova so susenymi hubami, smotanou a rozslahanymi vajickami, varim 12l hrniec, dcera si uz objednala 10ks sedmickovych flias, sedi v nej cele Vianoce..
nadia56
@vatiky , uz niekolko rokov sa nasa vecera v tento sviatocny den sklada z kapustnice so susenymi slivkami,jablckami a hribmi, s troskou kyslej smotany, ryba je upravena na pare / kapor, treska, pstruh, losos.../, salat zemiakovo-cibulovy so sladkokyslym nalevom, bez majonezy, smotany, nemali sme ziadny problem vzdat sa vysmazanej ryby a majonezoveho salatu, mozno ta nieco z tohto bude inspirovat,
prajem ti pokojne a radostne vianocne sviatky ☺
babidka
Prajem ti pekne Vianoce :-)Aj ja som tiez za striedmost ale na Vianoce a Velku noc to zasa s tou zdravou vyzivou prilis neprehanam . Ved co je na tom , ak pomiesas raz v roku slane, sladke , mastne , vyprazane , kapustu aj bobalky s makom ? Ide vlastne iba o to , aby sme to neprehanali s mnozstvom jedla - ved nemusim zjest kotol kapustnice , vajdling mastneho majonezoveho salatu a haldu reznov a za tym tacku zakuskov :-) My jedavame lyzicu z jedneho , dve z druheho atd. a na zaver namiesto zakuskov si davame jablcka , lieskove oriesky a susene slivky .Mozno staci naozaj kde-tu ubrat napr. salat bez majonezy a rybu ugrilovat ,kapustnicu bez smotany a kolaciky nahradit napr.niecim z raw receptov . Ine je to samozrejme , ak musime drzat zo zdravotnych dovodov dietu -ale to je uz ina kapitola .
2010
Zaradenie extra nekalorickych salatov a pecenej zeleniny do tradicneho menu fungovalo super - hlavne pre mladych .
Merry Christmas