Varenie

Aj keby sa celý svet na hlavu postavil!

vcelka - fotkavcelka, 10. novembra 2010

Finty a fintičky, nápady, myšlienočky, objavy, obyčaje a rituály... u nás sa segedín (teda kapusta na spôsob segedínu) pripravuje zásadne bez smotany. Už nás mnohí obracali na všeobecnú smotanovú vieru, nám to ale chutí takto a basta. Nedávno tu dosť prekvapeníia (i úsmevov) vyvolala diskusia o haluškách - s vajcom (?), bez vajca, (?) dokonca s rôznymi druhmi múky. Alebo slovenská tradičná húska - s bielou či červenou kapustou alebo dokonca čalamádou?
Pivo s penou (ale niekto celkom bez peny.)
Krkovičku s cesnakom (a niekto cesnak ani za svet).
Kapra s do-chrumkava opečenou kožou (niekto ho však celkom oderie).
Lokše s masťou (a niekto s lekvárom a makom ako Moraváci)...
Aj keby sa celý svet na hlavu postavil a presviedčal nás o našej nepravde, my to robievame inak. Varešuľky a Varešníčkovia, vyznávate tiež nejakú svojskú gastronomickú výstrednosť?

@zareaguj


Diskusia k téme

enerrgizer
celý život skúšam uvariť zdravé jedlo z nezdravých surovín....už so veľmi blízko :-)
2010
marianne69 nie je to aj naopak ? z tych velmi zdravych vyrobit daco aby to bolo aj chutne...
alena45
@enerrgizer , ja sa tiež roky pokúšam uvariť zdravé jedlo zo zdravých surovín, ale nezdravým spôsobom. Takže baklažán si pokrájam pozdĺž na plátky, ponatieram ich horčicou, naplním šunkou, syrom, obalím v trojobale a vypražím. To isté s zelerom, cukinou a pod. Alebo si urobím teplý brokolicový šalát, ale namiesto olivového oleja dám kúsky slaninky a posypem Nivou. Zemiaky mám najradšej ako pyré, take veľa masla...
ailuj82
ja nepoužívam zápražky. Je to proti mojej chuti :)
Do paradajkovej polievky a omáčky dávam štipku škorice.
Nepoužívam čierne mleté korenie.
hannah22
tiež nepoužívam zápražky ale zátrepku a do paradajkovej polievky a omáčky tiež dávam štipku škorice a kurkumy, čiže mám svoju úchylku a zvyky ,a chutí mi chilli čokoláda mňam... :))
vcelka
To sú super úchylky, vďaka. Ani ja nepoužívam zápražku, ale nevadí mi v jedlách. Zato nemám rada chuť praženého cesnaku. Milujem ho čerstvý a potom na lángoši, alebo aj v upečenej krkovičke, ale kým sa pečie, tak sa mi žalúdok obracia. No a ozaj, zabudla by som - absolútne nenávidím kôpor. Takže aj z kôprovej omáčky kôpor von !!!!!!!!!!! Niekto spomínam, že si tvarohový osúch pekne okôpri, niekto kôprí aj bryndzové halušky... no tak to by mi cez prah nesmelo... :-))
tothka
Mňa takéto úchylky zatiaľ oblúkom obchádzajú. Našťastie. Lenže ja zjem všetko čo nezje mňa a potom si nadávam a vyčítam. Tiež úchylka.
alzbetka2
ja napríklad tiež milujem surový cesnak ako @vcelka , ale vadí mi pečené mäso prešpikované cesnakom, mám rada rascu ale v klobáse ju nemôžem ani cítiť:),alebo mám rada rohlík s masťou, čo môj muž by nezjedol, lebo sa to podľa neho nehodí a posledných 10 rokov sladím kávu medom...
sovka62
Robievam koláč, ktorý je podľa môjho okolia čudný (ale my s manželom ho máme radi). Čudný preto, že je tvarohový, ale nie je sladký a preto, že do tvarohu rozmiešaného so soľou a so smotanou, ktorý ide pred pečením na vrch posúšikov primiešavam hodne čerstvého kôpru. Ale takto ho robievala moja mama a taký mi chutí.
babav
Nenadarmo sa hovori:Kolko ludi,tolko chuti a zvykov!Preto nikdy nekritizujem chut a sposob pripravy jedal,ci uz slovenskych,alebo
z inych koncin sveta.Jedine co sa mi nepaci ,ak sa odsudzuje jedlo podla vzhladu,bez ochutnania.Nikdy nevieme o aky(+,-) kulinarsky zazitok sme prisli ,ak nove jedlo aspon raz neochutname ;-)
garanco
Ja mám veľmi rada fliačky s kapustou, pripravené so slaninkou a mčk a navrch si to hojne pocukrujem k r y š t á l o v ý m cukrom. Vraj, ako to môžem jesť? Môžem!
marianne69
Moja dcera je zas schopna namazat tatarku aj na acylpyrin...ked vidim v akych sialenych kombinaciach to zje,az ma raz skoro...naplo....minuly tyzden som ju chytila ako to dava na tanier ku dusenej hlavkovej kapuste!!!!! Nestihame ju kupovat a velka flasa padne za tyzden.
julica
ja nemam rada, ked sa do jedneho receptu, napriklad na omacku, nahadze vegeta, sojova, worcestrova omacka, kari korenie, kecup a horcica. mam to rada osobitne. A tajne zboznujem kuracie s broskynou, sladke devatdesiate roky :)
vcelka
@julica ; z duše mi hovoríš (či vlastne zo žalúdka). Ani ja nemám rada miešanie všetkých možných surovin. Ale páči sa mi Tvoje kurča s broskyňou... taká pekná výstrednôstka, presne v duchu: Aj keby sa celý svet na hlavu postavil, že je to nemoderné a netrendové a donebavolajúce a odsúdeniahodné a... a... a... a ty to máš aj tak rada.
aja1616
Moji chalani, kedysi do seba, o dušu, "dlávili" detské piškóty namočené v sirupovej vode a mne sa z toho ježili vlasy. No, keď som si na autobusovej zastávke náhodne vypočula od iných detí, aký je dobrý chlieb s maslom posypaný vegetou a aké sú vyborné kolienka (tie cestoviny) so sirupovou vodou, tak som sa len potajomky usmievala. Nedá mi nespomenúť, ako si vylepšil desiatu môj syn. Vtedy bol druháčik. Pripravila som mu chlieb natretý maslom a syrokrémom. Ráno nazrel na desiatu (kontrola musela byť) a v omyle, že má chlieb len s maslom, natrel si naň ešte slivkový lekvár. Na to čo jedol sme prišli až večer, po upozornení, aby som mu viacej nedávala chlieb s maslom. Desiatu však zjedol a vôbec sa mu nezdala čudná. Sto ľudí, sto chutí. Treba skúšať a možno si obľúbime aj to, čo má rád náš sused. Myslím na tanieri....
ailuj82
a ešte ku všetkému pijem mlieko. Či je to chlieb s paradajkou, s klobásou, so salámou.... To ma naučil moj manžel. Ani mne sa to predtým nehodilo :)
julica
chlieb s vegetou jedol moj partak - bratranec. dalsi kamarat zas chlieb s korenim alebo horcicou, ja som von vybiehala len so suchym a taveny syr som si vecer pri rozpravke vychutnala jedine tak, ze som si ho "krajala" drevenym sparadlom. A zlty noz s dlhou tenkou cepelou mi babka zosekla na maly, tak sa bala , ze "si oci vypichne". To je take srandovne, ako dieta dojde k takym ritualom a ako mnohe zachovava aj do dospelosti
vcelka
Našťastie, moje dieťa žiadne takéto pachúťky zatiaľ nemá... vegeta u nás doma nie je...
marianne69
Ja mam zas rada ciste chute,jednoduche recepty,nie moc prekombinovane,ale moja polovicka zas pravy opak, ten tam da vsetko od kraja, co mu pod ruku pride,ale musim povedat je to dobre skoro vzdy sa po tom zaprasi az na nejake vynimky:-))))
havino
ked som bola malá, najlepšie chutil od susedovie kamarátky,kde bolo 8 detí, chlieb natrený masťou a posýpaný kryštálovým cukrom, nevedeli čo je džem,ak tak lekvár, vtedy som to vymenila za chlieb s maslom a paradajkou, ktorý mne moja mama dala do ruky
zlatawa
Ja tiež nikdy nezabudnem na suseda,ktorý tiež miloval chlieb s masťou,ale natretý nahrubo aspoň pol cm a poriadne posypaný kryšt.cukrom.Nám so sestrou sa pri pohľade na neho dvíhal žalúdok.Ale presne,ako píšete,koľko ľudí,toľko chutí.........
vcelka
Ja som až ako dospelá prvý raz videla tlačenku polievať octom. Skoro mi oči vypadli. U nás sa traduje, že otec dostal moju mamu na domácu tlačenku, ale o takejto verzii nechyrovali ani v otcovej rodine ani u mamy. Môj manžel to bežne takto jedáva, ja sa bežím pred tým smradom skryť až do detskej izby... Milujem tlačenku a môže byť aj s cibuľou ale určite bez toho octu (pritom zbožňujem kyslé nakladaniny)..
dorisa
Naša rodina doma jedáva vianočku s kapustnicou, to nás naučila moja bývalá svokra, takže pred Vianocami nezháňam kapra,ale vianočku. Keď tá chýba, tak ani kapustnicu nechcú jesť. A teraz moj priateľ je skoro s každym jedlom mlieko,mne sa to vobec nehodí a on si pritom pochutnáva. Tlačenku tiež jedávame s octom. No, a ten moj raňajový chlieb s maslom a banánom, to je teda tiež riadny výmysel. Ten chlieb, ako zlatawa píše, s mastou a posypaný cukŕom sme jedávali ako deti.
dorisa
@sovka62 , takéto a iné slané koláče teraz prichádzaju do módy, robia sa zo všeličoho, aj sa chystám nejaký upiet, lebo kvoli priateľovi pečiem sladké a ja to veľmi nemusím. Ja som skor na "klobásové" koláče.
vcelka
Rozmýšľam, či by túto diskusiu nemal pozrieť psychoanalytik... :-)) Namôjduišu tu čítam o zvláštnych chutiach... Mňa zase prekvapili známi s tým, že na Vianoce jedávajú hrachovú kašu zaliatu kapustnicou. Tak to som onemela. No a že vraj to v kraji Nízkych Tatier býva ako regionálna špecialita. Dve výborné jedlá, ale spolu ??????????????????????????????????!!!!!!!!!!
switchy
Ja nezjem kečup ako prílohu k čomukoľvek ani keby to bola posledná vec na svete. Naopak ak sa pridáva do jedla na dochutenie počas varenia, nevadí mi :))