Finty a fintičky, nápady, myšlienočky, objavy, obyčaje a rituály... u nás sa segedín (teda kapusta na spôsob segedínu) pripravuje zásadne bez smotany. Už nás mnohí obracali na všeobecnú smotanovú vieru, nám to ale chutí takto a basta. Nedávno tu dosť prekvapeníia (i úsmevov) vyvolala diskusia o haluškách - s vajcom (?), bez vajca, (?) dokonca s rôznymi druhmi múky. Alebo slovenská tradičná húska - s bielou či červenou kapustou alebo dokonca čalamádou?
Pivo s penou (ale niekto celkom bez peny.)
Krkovičku s cesnakom (a niekto cesnak ani za svet).
Kapra s do-chrumkava opečenou kožou (niekto ho však celkom oderie).
Lokše s masťou (a niekto s lekvárom a makom ako Moraváci)...
Aj keby sa celý svet na hlavu postavil a presviedčal nás o našej nepravde, my to robievame inak. Varešuľky a Varešníčkovia, vyznávate tiež nejakú svojskú gastronomickú výstrednosť?
Do paradajkovej polievky a omáčky dávam štipku škorice.
Nepoužívam čierne mleté korenie.
z inych koncin sveta.Jedine co sa mi nepaci ,ak sa odsudzuje jedlo podla vzhladu,bez ochutnania.Nikdy nevieme o aky(+,-) kulinarsky zazitok sme prisli ,ak nove jedlo aspon raz neochutname ;-)