Varenie

Ahojte

liviar - bez fotkyliviar, 8. júna 2011

milé varecháčky. Chcela by som vás poprosiť o radu. Som laik samouk a včera som robila prvýkrát zákusok, kde som musela šľahať bielky s cukrom nad parou a mne sa to vôbec ale vôbec nepodarilo. Sneh sa mi nedal poriadne rozotrieť na plnku a pustilo to akosi veľa šťavy. Takže neviem, vlastne ako dlho sa majú tie bielka šľahať, aby to bolo super. Možno tu už je nejaký recept s podrobnejším opisom na šľahanie, ale som tu pomerne nová a nemám prejdených veľa receptov. Za rady už vopred ďakujem

@zareaguj


Diskusia k téme

elekra
A treba ho dosť dlho šľahať, kým sa na povrchu nádoby netvorí jemný snehový film. Aspoň ja to tak robievam.
janazjarku
Ja nad parou šľahám vždy v plastovej miske nie je taká "vodivá" ako kovová. Voda nesmie vrieť len "pariť" a dôležité je dodržať pomer bielok a kryštálového cukru a tiež sa ti nesmie zatúlať do bielka ani kúštik žĺtka :-) no a na šľahanie používam elektrický šľahač to , aby som si neoparila ruky bo i tak som začínala :-D
sandratamer
Ešte jedna rada - cukor pridaj až keď už más bielky trochu našľahané, keď už sa ti vytvorí pena a nie naraz, ale po častiach, pokojne aj na 5 krát.
enge149
najskôr vyšľahať bielka v šľahači so št.soli,/do polotuha ako na každý zákusok/,postupne ako už píšu pridávať cukor,ja používam iba kryštálový jemný a potom nad parou,netreba sa veľmi ponáhľať,môže vrieť voda,ale nie veľmi silno a šľahať do tuha,aby stál na metličke/1 bielok 6 Dg cukru/,použiť hneď alebo pri plnení šamrónov alebo na ozdobu torty prikryť vlhkou utierkou,aby sneh nevyschol a môže stáť aj dlhší čas,ale zakaždým prikryť,mne sa takto vždy podarí../pozor,sneh sa môže aj prešľahať,vtedy sú v ňom malé hrčky/radšej šľahať postupne a pomalšie a ten cukor len po lyžiciach,ak nemáš ešte takú prax,postupne Ti to pôjde super..
liviar
Veľmi pekne ďakujem za rady. Nabudúce vyskúšam » varecha.pravda.sk/recepty/obliz-prst-celiaticky-fotorecep... a dám vedieť ako sa mi podaril.


jeka
na každé vajíčko dva polievkové lyžice cukru,najprv vyš+aháť bielka,potom pridať cukor a asi desaľ minút šľahať nad parou,zložiť a ihned natrieť nakoláč(bez plnky),alebo trocha vychladiť a potom natrieť.