Rôzne

... a co dnes snídáte (12)

mijaita - fotkamijaita, 1. decembra 2022

Chutně a s úsměvem snídejme v posledním měsíci roku 2022. Nabírejme energii do roku 2023. Budeme ji všichni hodně potřebovat. K tomu nám dopomáhej Varecha :)

@zareaguj


Diskusia k téme

stefanm
...v dnešnom rannom filme u mňa účinkovali:
... skúsená dvojica na ktorú sa môžem vždy spoľahnúť...Rožok a Maslo
...ako hosť, z blízkeho obchodu chladené Granko so slamkou
...a v hlavnej úlohe nestarnúci a spoľahlivý Kvetovy med😋
...do komparzu som obsadil karovanu Kuchynskú utierku

...herci nesklamali, podali "chutné" výkony, akurát hlavný hrdina mi trochu lepkavo zapackal prsty...zase si chvíľku u mňa nezahrá!!!🙂🙂


haji
Dnes jsem snídala kafíčko a dva rohlíky s máslem a debrecínkou. Opět bude problém. Nevyjdou mi rohlíky na krutonky do pórkové polévky.
@stefanm doporučuje se medík rozmíchat s máslem, pak z pečiva neztéká. Ještě jsem to nezkoušela. Klasika je klasika, byť zákeřně lepkavá. Měla jsem minulý týden.
mijaita
@haji (1.12.2022 12:16)

Varis vichyssoise nebo jen porkovou? Mam tu cely porek na nejake cinske jidlo, ted jsem na vazkach, Rozhodilas mi jidelniceeeek!! :-)
1x haji
haji
@mijaita (3.12.2022 11:16)
Ahojík! Bude nejspíš pórková klasická, cibule, pórek, koření, projet tyčákem, podávaná s rohlíkovými krutonky na másle. Uf Strážím jeden rohlík, aby na zítra zůstal. Moje nervy. Ale do obchodu nejdu ani omylem.
haji
Asi spadne svět. Včera mi přebyly dvě kolečka knedlíku, které jsem vytáhla z mrazáku. Potupně jsem je dnes velmi brzy ráno snídala - opražené kostičky, s kouskem salámu a vejci. Neměla jsem to srdce knedlíky vyhodit. Jedno je jisté, do konce svého života už knedlík s vejcem nechci vidět, natož jíst. Mám splněno. Opravdu to není moje mísa!
frezia68
@mijaita (3.12.2022 11:57) Ci pirko ! @Mijaita ,Ty máš ale parádne raňajky,chválim. Ja skoro pravidelne kúsok malého chlebíka s Flórou (do nedávno maslo ) a káva. Idem von,desiata jogurt,alebo ovocie a potom obed podľa hladu,niekedy aj o 11.-ej. Dnes ešte nie je hotový,tak som zjedla kúsok chleba so syrom.Ale asi podľa veku,niekedy starenky si namáčali rohlík do mlieka a stačilo :-))). Mladší potrebujú sýtejšiu stravu a najmä ráno. Mňa chytá hlad večer...veľmi nezdravé :-))))))

mijaita
@frezia68 (3.12.2022 12:19)

Odpoledni nebo vecerni lahoda - křupavá houstička a studené, dobré mléko, aaaaaaaaaaaaach :-)
mijaita
Nerada knedlíky s vajíčkem? Musím k nim nejaky salát, to urcite. A tyk je mam rada cela kolecka opečená :-)
mijaita
@haji (3.12.2022 11:59)

Jeste to promyslim, v hledáčku mám zelný boršč neboršč, neboli borščovec! :-)
haji
@mijaita (3.12.2022 12:28)
Ufky, nerada, od dětství nerada. Je moc málo věcí, které nemusím /nejím/, knedlík s vajíčkem vede. Křenová omáčka. Rizoto. Jídla připravovaná na víně - ale tam se ještě zapřu, někdy. Ani na pivě, kromě guláše, tam je trocha piva na místě. Trocha.
Už jsem "zlomila" brokolici, stopkový celer a mám v plánu fenykl - časem.
Moje babička vždycky, když nám dětem doma něco nejelo: "Hladu na vás a červených polských vší!" U nás doma se nikdo, na to co komu nejede, nehrál. Sníst se muselo všechno. Mno, takže teď si ve svobodě vybírám. Dnešní knedlík s vajíčkem nebyl svoboda, ale "trenirovka", která nevyšla.
S pórkovou polévkou je to u mě klasika. Vždy vyhraje obyč. vodová, s krutonky. Ani masový vývar ne, zastiňuje mi to chuť pórku. Nanejvýš zeleninová kostka /v nouzi/ a nebo zeleninový vývar.
Dobře vyber!
mijaita
@haji (3.12.2022 13:35)

Porkovou a jine, zeleninove polivky varila vyborne moje mama. Tady me prekvapuji, protoze v kazde, je jeste i víc nez ta dana zalenina. Já ctím ty nase, domaci a tak bude porkova, porek, kosticka a máslová jíška. Ano, tu jsem se usnesla, ze si uvarim!
Ja si doma nemohla vybirat, az si budes vydelavat jez si co chces.... ale nic nebylo co by m i nechutnalo. Jen kapra mi nevnucivali na Vanoce a nemusela jsem to lámat. Na smazene vemínko, jsem delala drzky, ale nakonec to bylo dobre. Polivka bude zitra, dneska bude boršřovec :-) Mam rymicku, kuckam, doma labužo a horkou polivky léčí :-)
1x haji
stefanm
@mijaita (3.12.2022 11:57)

...som zvedavý (alebo sa teším?) na tvoje najbližšie foto, čo si si pripravila na raňajky
... mám rád tvoje "bizarné" nápady a kombinácie, ale iba na obrázku!!...ja radšej chleba s masťou!... stačí mierne osoliť a už po prvom suste sa mi oči samé blahom zdvihaju ku stropu a perám vládne priblbly úsmev uspokojenia 🙂
... pokojnú sviatočnú nedeľu prajem
stefanm
...dnes hneď zavčasrána som spáchal podvod!!!...to preto lebo sa mi, ešte so zlepenými očami, nechcelo mlieť dva-tri kúsky mäsa hoci mal som v sebe silné nutkanie na jemné mäsové hašé...tak som miesto mletého mäsa na cibuľke trochu opražil pečeňovu paštéku, pridal dve dobre rozmiešame a osolené vajcia, trochu byliniek a "Podvodnícke hašé" bolo hotové... naložil som si ho na biely! chlieb, dochutil cibuľou a kapary...chutilo😋
...som zvedavý koľko podvodov dnes ešte spácham🙂


bugout
U nás bol vajcový krém od @kimlo (je dlhodobo v rebríčku top nátierok) s bagetou a vianočka s medovou nátierkou podľa mojej babky to je zasa moja detsko-nostalgická sladká top....
kukulienka71
@frezia68 (3.12.2022 12:19) akoby som počula svoju mamu:-) tiež takto raňajkuje, zvykne si este na floru natrieť tricha syra a potom si dá polievku o 11-tej...ja aj 3x do týždňa jem ráno müsli, zalievam si ho horúcim mliekom aby vločky a orechy dobre zmäkli. Našla som konečne hotovú zmes, ktorá nie je moc sladká a je v nej viac druhov a v hojnom množstve orechov. Nie vždy ju dostať, tak keď majú, kúpim viac do zásoby. Niekedy si tam prisypem aj mleté sezamové semienka alebo mak a keď mám, na kolieska aj banán navrch.

mijaita
:-) nerozumím toku tvých slov. Jaké snídaně jsou bizarní??? Zelenina? Semínka? Topinečky? Ano, nelikviduju sunky, vajíčka jako mistr a hradní pán, snídám z toho, co mam v lednicci. A snídám to ráda!! Ještě nevím, jakým bizárem tě zítra obštastnim, tak alespon ten dnešní. :-)


stefanm
@mijaita (5.12.2022 20:39)

...uznaj , že tu, v týchto končinách, kde dominujú klobásy, slanina, bryndza a borovička, je kombinácia :...avokádo, figy, olivy a k tomu tvaroh a semienka, trochu "zvláštnosť"!!!

...pozdravujem a prajem plnú čižmu Mikulášskej nádielky
... manželka si našla v papučke čaj na dýchacie cesty
1x kimlo
mijaita
@stefanm (6.12.2022 06:54)
Tak jo, jdem do diskuze :-) S usmevem!!!
Ja bych spis delila nejdriv na muze a zeny nez na kraje. Nasledne na chute a moznosti. A neposledni řade na jídla z jakehokoliv duvodu více či méně dietní.
Tvoje snídaně jsou pro me také chutné, ale v tu dobu těžké. To bych mohla od obeda dál.
Z duvodů ruznych odlehcuju (nejen snidane). Když nám dělá snídani syn, nemuzu. Nejlepší párky, volská oka, míchaná (spec) vajíčka, slanina.... Všechno mi chutná, ale jen si kousnu párku, bylo by mi těžko a ne málo. Tak od toho se odvijeji moje snidane. Vydesily te fíky. Po obede si lidé dávají zakusky, tak ja po snidani si dala malo sladke, macene fiky. A take se podivej na talirky, co si lide (jiste i tvoji krajane) nakladají kdyz je nekde snidanovy bufet!! :-) A tak se da pokracovat i co se tyka hlavnich jidel a neni to jen o chutích.
Taky v diskuzi je, bohuzel, jen maly vzorek toho, co lide snidají od Sumavy k Tatram. A ve svete!? Proto jsem vytvorila tuhle skupinu - diskuzi, je to zajimave sledovat a i se inspirovat.
Dobre rano, dobrou chut :-)





stefanm
@mijaita (6.12.2022 10:26)

...v plnom rozsahu súhlasím s tvojím vyššie uvedeným "traktátom" o vplyve rôznych okolností na obsah raňajkového menu podľa typu osobnosti a miesta výskytu
...nie vždy je možné nadbutnute návyky,napríklad zdravotnými alebo objektívnymi príčinami, dodržať (príklad... kúpeľňa liečba), ale všetkému sa dá osobným prístupom prispôsobiť!!...len je potrebné mať pevné zdravie a ešte pevnejšiu vôľu
...to je len časť môjho názoru na rozvinutú tému
... dobrý zbytok dňa prajem

... pridám niekoľko záberov z môjho"neduhu"...ja rád"mlsám" pred spaním


2x janger a haji
stefanm
...dobre naraňajkovany!!,... hladko oholený, krátko pristrihnuty a opäť nebezpečne krásny vyrážam do ulíc užívať si deň!🙂


stefanm
@mijaita (6.12.2022 11:21)

... rezeň patrí aj medzi moje tri najväčšie "lásky"... už pred desiatimi rokmi, keď som bol aktívny v pridávaní receptov na tejto www.stranke, ktoré som obohacoval o moje, takzvané, videopokusy, som svoje rezne spracoval do takéhoto klipu
... dnes už podobné videá nerobím pretože som bol upozornený organizáciou SOZA (Slovenský ochranný zväz autorský), neviem český ekvivalent, na nepovolené použitie hudobných a iných podkladov k mojím foto
... keď budeš mať, vo svojom uponáhľanom a hektický prežívanom živote tri minúty čas, môžeš si pozrieť...pre mňa je to už história spojená s nostalgiu
... pozdravujem!!!

 youtu.be/tks71MbMvik...
bugout
@stefanm (9.12.2022 10:16)
Rezeň a fašírka (v akej koľvek forme a podobe) sú moje top jedlá.... A ku téme na raňajky som dojedal predvčerajšiu sekanú (s rožkom a dijonskou horčicou) a popri tom piekol sekanú s kelom, ktorú som už obedoval aj olovrantoval 😂
1x haji
stefanm
@bugout (10.12.2022 08:28)

...rybou!!! sa "zakladateľke" tejto témy pravdepodobne nezavďačiš 😀... uvidíme?!?!
2x bugout a haji
bugout
@stefanm (10.12.2022 09:56)
Som si vedomý jej prístupu k rybám. Avšak niečo podobné som tu mal s tuniakom a to ju trochu zaujalo. Uvidíme...
haji
@bugout (10.12.2022 08:28)
Skvělá snídaně! Lososovou pomazánku miluju, tvoje vypadá skvěle. Takže mně si se zavděčil - rybou! Tuniaka můžu také, je to moje top ryba v konzervě. Nedávno jsem si dělala sardinkovou pomazánku, ale nic moc sardinky. Krásný obal, ale uvnitř havárie na severní točně.
Já dnes měla k pozdní snídani vajíčkovou smaženici na másle, s trochou nivy a chlebíkem. Ráno kafe a cígo, bez toho nefunguju.
mijaita
Heleeee, chalani :-) Vaše ryby, vase foto, vase komentare, hahaha! Dnes uz druhý důvod k usmevu a to je pro me nejvíc! Klidne si jezte treba i surströmming!! Naopak, tady je pro vsechno jedlé, skoro vesmírný prostor! Nekdo má kliku, ze kopr, kukurice, nudle s makem a mnoho jimych pokrmu a surovin vidí jen na obrázku! :-) Jiní se inspirují. proto i snídaně s rybou. Ja jsem roky travila zivot u vody a kazdou, opravdu kazdou rybu jsem ochutnala. I na cestach svetem, nejen netem. Tak jen snídejte, jezte, pomazanky, cele ryby, fotte, rada se podivam. A urcite vam vsem rybofilum, preju vasi delikatesu :-) ona tady neni citit a taky nekontaktuje moji dutinu ani utroby :-)
1x janger
mijaita
@bugout (10.12.2022 10:13)

No jo, vzpominam, museli jsme si koupit na cestu dzungli nebo kde nebyla zdna civilazace, nějake potraviny. S velkou chutí jsem si kupovala tunaky v oleji a k tomu konzervicku kukurice. Chutná mi to! Ale je zajimave, ze doma uz to nemelo ten punc prirodni jidelny :-)
haji
@mijaita (10.12.2022 10:49)
Pikantní vajíčko? a plná sklenice vajíček? Máme recept? Také chci poklad v lednici, prosííím!¨
Krásný den!
mijaita
Tahle byla křepelčí, tak ta už nejsou :-( V receptu je sklenice velkych. Az budou (jestli) zas ve sleve, zas naložím. Dobrá chutovka, moooc dobra!!
mamec
@mijaita (10.12.2022 11:08)
Manžel si nakladá s čerstvým chrenom, alebo zázvorom (a samozrejme koreniny k tomu). A používa červenú cibuľu, vajíčka sa pekne od nej sfarbia:)
janger
@mijaita (10.12.2022 10:45), veru chlapci sa nam tu rozdebatovali, vsimla som si aj ja. No parada :-). Tak to ma byt :-). Treba si trosku podebatovat a sprijemnit zivot.
bugout
@blissofplants (10.12.2022 18:08)
Viem, že sa stravuješ zdravo, určite vegetariánsky ak nie vegansky, ale šišky, ihličie a sušené pomaranče snáď nekupuješ na trhu na raňajky... 😂😂😂
bugout
@haji (11.12.2022 08:56)

Ja kompozíciu ani nechválim, už som si zvykol, že taký výsledok by som ja nedosiahol ani za mesiac vo fotoshope 😂😂😂 Jej foto sú nádherne. Veľa ľudí tu ma krásne fotky. Ja som sa o to už prestal snažiť. Dospel som k záveru, že sa to nedá a neriešim to.
mijaita
Vyjimecne posnidam sladke (brzo zajim necim slanym) Vcera jsem delala palacinky podle rc daleke Asie a nechala jsem si na snidani. Dobre rano do bíla! K nam se to řítí, hlasali včera. Strechy jen pocukrovane a trochu slunicka :-)


haji
@frezia68 (11.12.2022 08:03)
@stefanm
Fotečky jako z pohádky, krásná atmosféra! U nás před pár minutami /běžela jsem k oknu v kuchyni/ začalo pár vloček poletovat - zatím mírně mokro na silnici. Uf, musím v sobě vykřesat jiskřičku radosti.... jejda! No, počasí a Matka Země mají právo sněžit, období zimy se hlásí o svoje práva. Mno a mě nastala povinnost nasadit "cepíny" na francouzské hole. To bude chtít ohňostroj radosti!!
Krásné dobré nedělní dopoledne!
haji
@mijaita (11.12.2022 09:09)
To je barvička! Dobrou chuť! Já dnes ke snídani klasicky, kafe a cígo. Uznávám, že to není na vystřelení z bot, ale co už?! Starého psa novým kouskům nenaučím.
frezia68
@bugout (11.12.2022 08:34) Takto je v Prešove. A Ty si kde ? Tak som mala zasypaný parapet.Ale sneh je ťažký a padá zo stromov. No sneží ďalej. Zima má byť biela,len nech nie je kalamita.Vôkol PP vraj vietor a to je horšie so snehom,ale tam cestári pracujú.




haji
@bugout (11.12.2022 09:03)
Každému co jeho jest. Také některé věci neumím a už jsem rezignovala. Např. vyvalování těsta, krájení řezů na stejné, úhledné díly. Tam nejsem. Ten umí to a ten zase tohle. Barevné spektrum lidského umu má plno barev. Nejlepší je spolupráce. A když není s kým spolupracovat, tak sám se sebou. Tu s lepším, tu s jiným výsledkem. Nebýt závislý na výsledku je také kumšt! Krásnou neděli!
blissofplants
@haji (11.12.2022 08:56)

Ďakujem slniečko🤗
Fotila som narychlo lebo sa uz stmievalo ale stihla som.☺️
Prijemnu nedelu prajem!
1x haji
mijaita
@blissofplants (11.12.2022 09:42)

Origos se na Filipinach dava pandanove barvivo, ja jsem dala potravinovou tekutou. Dovnitr se mota takovy deeesne dobra kokosova napln. Uz jsem si ulahodila, kavicky cerna k tomu :-)
blissofplants
@mijaita (11.12.2022 09:49)

Krásne vypadajú, ja už som mala 2 kávy☺️ide sa na raňajky, ovocia mám kopec tak asi kašu s ovocím čo viem že mnoho ľudí tu neobľubuje☺️
1x haji
mijaita
@blissofplants (11.12.2022 09:59)

Ovoce v jakekoliv mire, bez kase! Aj vubec to sladke moc nemusim, pro me je odpoledni dezert tmavy krajicek s maslem a cernou soli ke kafi :-) Ke snidani taky. Njn, chutove bunky jsou neco jako otisky prstu :-) Kazdy ma jine!!
1x haji
haji
@mijaita (11.12.2022 09:49)
Kokosová náplň - děsně dobrá? To mě zajímá, prosím, můžeš přiblížit? hmmmmm
mijaita
@haji (11.12.2022 10:07)

Musiš mit rada kokos :-) na másle chvíli opeču a pridam hnedy cukr. Do toho těsta je to moc dobry!
1x haji
haji
@mijaita (11.12.2022 10:15)
Ju, jsem kokosová, někdy vyzkouším! Velké děkuji za navigaci - takže takový kokosový karamelík hmm
janger
@frezia68 (11.12.2022 08:03), no to je krasa! Vsetko biele!

Ja som si dnes veru trochu dlhsie pospala:-). Musela som dohanat, v noci nie a nie zaspat, tak mi bolo akosi zima....
janger
V nedelu vacsinou nieco sladke, nie moc zdrave, no co uz narobim ;-).
Kavicka vzdy s mliekom. A stojancek na vajicko este z cias komunizmu, mam 4 kusy, farebne. Tusim som ho tu nedavno zazrela u teba, @mijaita , v ruzovom.


mijaita
@janger (11.12.2022 21:37) mas krasnou snidani, to bych i jedla, ale spis odpoledne. Slepicky mam jen tri, potrebuju na sobotu pujcit jednu a nikde nikdo nema :-( Ale jets nehazim pušku do obiliiiiiiii :-)



2x janger a haji
janger
@mijaita (11.12.2022 21:49), no vidis, ak by to bolo blizsie, tak kludne poziciam :-).

Ale mozno sa ti teraz niekto ozve z blizsieho okolia.
1x haji
stefanm
.... dnes:...mierne opečený chlieb, tavený syr, fašírka, ky. uhorka ročník 2022😋

...poznámka:...toto je (bola🙂) posledná fašírka zo štvrtkového obeda, ktorú som si schoval v chladničke za prepravky s vajcami, lebo by mi ju manželka pri nočnom "nájazde" zjedla! (áno..."zožrala" sa dá napísať aj slušne 🙂)


mijaita
Dnes také maso - ardenská paštika s čerstvým citronovým tymiánem a semínkama. Káva připomínala noc a moje nálada rozkvetlou zahradu :-)
Dekujeme za sníh, který už dorazil i k nam, auto bylo treba omést, pristí tyden "uz" vymením gumy. Zimní čas už fakt nastal. Dobré skororáno!


stefanm
@mijaita

... dobré ráno bolo
...chlieb, domáca cesnaková majonéza, šunka, salám, zelenina, vajco a "ľan"😋... čajík to istí...kavička u mňa nehrozí a cigaretka až poobede... každý sme iní, nie???!!!


mijaita
Dnes zapiekanki, balada a romance :-) Pravda, skoro k obedu, ale neni to jedno, kdyz je venku modro a krasne? :-)


stefanm
@mijaita (13.12.2022 11:57)

... pekné a určite aj chutné
... otázka:..zapekaš v v štandardnej rúre alebo v takej menšej, originál na drobné zapekanie?
... odpoveď nesúri🙂
1x haji
mijaita
@stefanm (13.12.2022 14:02)

Když jich delam vic, tak normalni, el trouba - horkovzduch, na snidani jen par, v remosce :-)
1x haji
stefanm
@mijaita

...mali sme remosku...starú, dobrú, milovanú... takú, ešte bez okienka na vrchnáku a keď som si ten vrchnák otočil a dal naňho alobal tak som to používal ako gril 🙂
...no keď sa syn od nás sťahoval, pozval ma na pivo a keď sme dobré dve hodinky posedeli a popili, využil moju "slabú chvíľku" a ja som mu dal súhlas, že si ju môže zobrať pre začiatok...odvtedy remosku nemáme ☹️

... drobná poznámka:...dobre sa v nej zapekali ryby 😀
... pohodový deň prajem
...
1x haji
kukulienka71
Dnes si zase nemôžem dať ráno cesnak, ale mak áno, stačí umyť zuby. Ostala mi zemiaková kaša od nedele, tak včera večer som rozmýšľala, či lángoš, či slané pampušky a či šúľance pripraviť. Z pohľadu užitočnosti zvíťazilo posledné. Tak raňajky boli takéto. Pekný deň!


haji
Začátek dne : kafíčko, cígo. Následně mě přepadly hlad a chuť. Bo včera jsem si přinesla čerstvý chlebík a v lednici dlela škvarková pomazánka /kupovaná/. Už není. Poctivě jsem se jí od včerejška věnovala. Krásný den přeji všem!
@kukulienka tyjo, ráno si robiť šúlance s makom - hluboce smekám! Vypadají svkěle!
stefanm
...ja zabíjačkovu kašu s krúpami veľmi nemusím, no ale keď už nám kamarátka dala tak, reku, okoštujem
...len tak, ledabolo, som si naložil jednu lyžicu na chlieb, mierne prikorenil, ochutnal a verte, že celý postup som zopakoval ešte trikrát...musel som sa sám brzdiť aby ostalo aj manželke lebo ona to miluje 🙂😋


mijaita
@stefanm (14.12.2022 11:10)

Jsem na tom asi jako ty. Nikdy dobrovolne nejim, taky bych takhle ochutnala a nakonec je to dobry. I kdyz, mne vadej ty kroupy. Ty nerada, vržou!! :-)
stefanm
@mijaita (14.12.2022 11:27)

...v tvojom príspevku pobavilo hneď prvé slovo🙂... že vraj "dneska"🙂... šak ty o takom čase raňajkuješ skoro furt, nie?

...to je ako ten výrok:..."od zajtra nepijem, ale vždy keď vstanem je dneska"!🙂

...ale vďaka za pripomenutie..."drožďovku" mám rád a mali ju radi aj naše deti (keď si dobre pamätám 🙂)...jak som mohol naňu zabudnúť ??
mijaita
@stefanm (14.12.2022 13:10)

:-) Taknak to je, ze nez se dostanu k jidlu, udelam fotku, tak je to skoro poledne, vifičím do terenu, pak se najim...ale dneska, DNESKA dlouha slast v posteli. odpadla ranni autorozcvicka pres celou Prahu! Chut na tu drozdovku a veliky kafe presovany v konvicce, byla prevelika. A ze jsem si to uzila!! Ten obed uz bude za hodinku! :-)
denyany
Skvele sa to tu číta. 😋🙂Robíte chute nesmierne! Ja som prišla ráno z nočnej hladná...ako Čenkovej deti s vlkom z Červenej Čiapočky dokopy. V chladničke saláma, zvyšok nakladanej červenej kapusty, k tomu skvelý tmavý chlieb. Zapila som cmarom. A...ľahla spať. O 11:30 už som bola hladná zas. No mohlo mi tak vytráviť v spánku?
bugout
@mijaita (14.12.2022 22:14)
Ja viem, zvyknem ju robiť dokonca sme tu už spolu aj riešili recept ako ju robíš ty... No a závidím, lebo by som si najradšej dal v tomto momente a to sa nedá 😂
mijaita
@bugout (14.12.2022 22:42)

Ano, proto se divim! Ale tohle chapu, kdyz si to pak clovek uvari, neni to ono, jako kdyby to slo hned. To asi zname vsichni :-) Ale fakt se mi povedla :-)
1x bugout
bugout
@mijaita (14.12.2022 22:47)
Asi ju urobím zajtra.... Aj tak som nevedel čo budem jesť 😂
mijaita
@bugout (14.12.2022 22:54)

Tortilu mas nebo udelas? Bez mi to nejde. Jeste jsem pridala trochu cesneku a toho chili laoganma a chili oleje. Pod avokadem se mi utopil cerstvy syr, ale bylo ho docela malo aby bylo pro kazdeho.
bugout
@mijaita (14.12.2022 23:04)
Kupujem. Kukuričné tortily som nikdy neskúšal robiť doma.
bugout
@bugout (15.12.2022 06:45)
Raz aom zo zúfalstva použil tie čipsy tortilova a bolo to dobré. Len nesmú to byť také pofiderne čipsy, čo len majú tvar trojuholníku 😂
mijaita
@bugout (15.12.2022 06:52)

Kupuju normalni tortillas ale opecu je na trosce oleje. Vetsinou cesnekoveho. Par kapek to jisti. Mexiko je pro me zeme zaslibena (teda nejen) ale jako i vsude na svete, vari ji ruzne, neni kazda stejna. Ale ten zaklad stejny je. Tahle co varim, je nejrozsirenejsi.
Tesim se na tvoji a pak se dame do sopa lima, jo? :-)

1x bugout
mijaita
Zbyla jedna tortillita a opečená, klasika na kapce česnekoveho oleje, ozdobena jednim roztaženým vajíčkem, pokapaná chili olejem a zdobená vločkama chili, spolu se sluničkem rozzařila nový den.
Dobré ráno :-)


stefanm
... raňajky dnes:...nie, nieje to praženica na chlebe...je to super vajcova nátierka s cesnakovou príchuťou

...na oriešku masla mierne prehriaty rozotreny cesnak, jeden-dva centimetre nátierky v črievku (ja som "ukradol" vnučkam Kubko 🙂) a za stáleho miešania pomaly pridávané vyšľahané dve vajca...dochutil som soľou a dreveným cesnakom...potom si už s tým robte čo chcete!!!🙂😋

...ja som nám z jednej strany opiekol nasucho kúsky bagetky, z druhej pokapal čili oliv olejom a nato naložil lyžicu teplej nátierky
...pochutil som si, ako vždy, v "pelešku" s knihou na kolenách, mobilom po ruke a tanierikom pod bradou
... pekný deň prajem


bugout
@mijaita (15.12.2022 09:28)

Áno limektova je v pláne tú som však ešte neskúšal a ani nikde nechutnal.... A aj na zvyšné tortily už mám plán, vypražím a dáme si buď so syrovou omáčkou (len tak ako nachos v kine) alebo možnosť dva so salsa verde, nastruhanym bielym syrom a kyslou smotanou (také niečo ako chilaquiles). Salsu verde doma zbožňujeme verím, že aj ty.... (aj keď rozmýšľam či v nej nie je náhodou aj koriander 😂)
mijaita
@bugout (15.12.2022 11:29)

Tu salsa verde, kterou jsem v Mx ochutnala, byla bez koriandru :-) Doma mam jednu, dostala jsem, nemam odvahu otevrit. Co s ni potom, ze jo. Nebo si pro ni nekoho posli, dam ti ji!! :-) Vseobecne nemam mex kuchyni vubec rada, krome par jidel. jejich bezne tortily c se davaji k jidlu me doslova odpuzuji, zaparen kukurice smrdí. Ale hamburgery, to je level, o kterem si my muzeme nechat jen zdat!! :-) Tak at se dari a podel se!
bugout
@mijaita (15.12.2022 11:37)
Ja tiež mám pár obľúbených jedál a tým to končí. Je toľko rôznych kuchýň so špecifickými ingredienciami, že mám z každej niečo vytipované a obľúbené a na to sa snažím aj držať také univerzálnejšie ingrediencie. Mexiko tiež nejako obzvlášť neriešim, pár polievok a nejaké to grilované mäso (obľubujem na spôsob pastor s ananásom). No salsu verde len tak ako dressing 😂😂
mijaita
@stefanm (15.12.2022 13:33)

No, proc nezkusit ze surovin, ktere nam chutnaji. Ted cokoška s chili frci, kafe s tim muze byt i dobre. Jenze ja o cokoladu nestojim, o babovku jeste min. Ale nemuselo by to byt zle.
Snedli jste ji?
stefanm
@mijaita (15.12.2022 14:20)

... isteže...ale nezanechalo to, aspoň vo mne, stopu blaha a potešenia...ja som skôr taký "Slovakoklasik"...haluštičky, pirohy, zemiakplacky a klasické pečené a dusené mäsa
...do"exotiky" sa nepušťam ani len teoreticky
mijaita
@stefanm (15.12.2022 14:43)

Mam to jednodussi - jim rada, ochutnavam rada, varim rada a nejsem zacyklena. Po exotikach miluju nasi, vasi, evropskou kuchyn. Kazde ma neco zajimaveho. V kazde zemi se da vybrat neco dobreho. Ale i kdyz jsme se mohli jsme se utlouct v Turecku po jejich jidlech tak uz za 4 dny uz jsme se tesili na nasi kuchyni, ceska jidla.
Je to zvlastní.
stefanm
...mne sa zdá zvláštne prečo sa tu každý snaží naučiť sa robiť spravne súši, hamburgery, soap Azteky a takého Japonca, Američana či Mexičana ani len nenapadne urobiť si poctivé šúľance, slivkové knedliky alebo sviečkovu!!!
mijaita
@stefanm (15.12.2022 15:55)
Tak tomu nerozumim co pises. Kolik tisicu rc tady, to jsi dalsi, ktery by tu chtel mit 250 pagaciku a stejna mnozstvi, opakujicich se rc na klasiku?
Take se domnivam, ze mnoho nas varit slusne imi a klasika je samozrejmost, jen se sem nepridava? To mi prijde trochu kratkozrake v dnesni dobe, kdy se muze cestovat, jsou socialni site, knihy, casopisy a my, co jsme svetu otevreni se nebudeme ucit nic noveho, nova jidla varit a ochutnavat?
1x bugout
bugout
@stefanm (15.12.2022 15:55)
Nemyslím si, že máš pravdu. Ľudia čo radi jedia a skúšajú nové jedla idú spôsobom ako ja.... Google a what to eat in Mexico....a Pozriem, uvidím a pripadne vyskúšam a samozrejme druhá možnosť cestujú a skúšajú a keď chutí skúsia pripraviť doma. Keby tu boli dookola recepty na bryndzové halušky bola by to nuda...
bugout
@mijaita (14.12.2022 22:47)
Sopa azteca urobena a zjedená.... Podarila sa mi mimoriadne. Len sme sa to tak vrhli, že som nestihol fotiť. Skúsim zajtra ešte mi ostal vývar aj všetko ostatné, takže si dám na obed repete. A skúsim aj, odfotiť. Moje foto jedál však vyzerajú aj tak na nič (obzvlášť polievky 😂
mijaita
@bugout (15.12.2022 18:12)

Je to tezke, vim, uvarim, musim davat na stul, fotit neni cas, nebo jen tak tak. Snazim se dat, pokud je to mozne, neco na stranu a pak az vyfotit. Napis jak jsi delal, foto dej, neres kvalitu!
bugout
@mijaita (15.12.2022 18:57)
Skúsim zajtra urobiť foto. No a k príprave. Uvaril som vývar kurací trup + cibuľa + cesnak + tymián + bobkový list.
A samotná polievka. Pokúsil som sa trochu opiecť paradjaky (čiže šupkou na horúci olej) potom som pridal nadrobno nakrájanú šalotku a po chvíľke som pridal paradjakovy pretlak (mal som málo paradajok). Zalial pripraveným vývarom. Do hladka rozmixoval... (do základu som nedal cesnak, lebo už vo vývare ho bolo dosť cítiť (aktuálne mám nejaký podozrivo moc cesnakový ten cesnak 😂)
Do misky som dal vypražené tortily. Zalial polievkou, na vrch dal nastrúhaný čerstvý kravsky syr a avokado. A skoro som zabudol pikantnosť zabezpečil isot.
mijaita
@bugout (15.12.2022 19:50)
Ano, uz nase vylepsene verze. Oni ji vari mnohem jednoduseji. Ale za co te obdivuju, ze das ty opecene tortily do polivky. Vzdyt je z nich za chvili blato!! Vzdycky je chci vedle. A doma taky vedle, jen na fotku aby bylo videt. Skvele ze chutnala. Doufam, umis i svickovou!? :-)
1x bugout
bugout
@mijaita (15.12.2022 19:54)

Áno tých receptov je veľa a keď už som sa babral s vývarom išiel som asi najzložitejšiou cestou 😂😂 a mne tam vyhovuje keď sú rozmočené, dotvárajú konzistencie polievky.... Ono vypražené kukuričné tortily dosť vydržia. Ja ich reálne vyprážam nie opekám na troche oleja. A potom ja s nimi robím ako aj pri bežných krutónoch. Presne ako ty, vedľa a vždy si pár nasypem aj čerstvých nech pekne chrumkaju, ale potrebujeme mať aj tie rozmočené. Poviem na rovinu, že sviečkovu som nikdy nerobil aj keď ju máme radi. Ale perkelt, paprikáš, guláš (obzvlášť segedin), fašírky, sekaná a kvantum iných pre naše zemepisné šírky bežných jedál robím veľmi rád a často. Veľmi rád jem a preto aj rad skúšam nové jedla. Keď idem niekde do zahraničia, tak týždeň pred tým skúmam ich národné a tradičné jedlá ktoré chcem ochutnať. Manželka pozerá galérie a múzeá ktoré navštívime a ja hľadám kde a čo pôjdeme jesť 😂
stefanm
@mijaita (15.12.2022 16:04)

... úplne súhlasím s prvou vetou v tomto príspevku!!
ale táto diskusná téma má názov
"...a co dnes snídate" tak v nej nebudem reagovať a rozvíjať úplne inú tému
bugout
@cesminaz (16.12.2022 09:34)
Najskôr musel zapracovať môj mozog, že prečo zdravíš z Turecka potom som si uvedomil, že žijete v Maďarsku a nie v Turecku 😂. Takže prajem príjemný pobyt (a prípadne sviatky, neviem ako na tom ste s Vianocami...) . A k raňajkam, prosím ťa čo je v tej panvičke? A ešte úplne hore naľavo od syru? Vyzerá to ako chleba alebo bageta niečim natretá alebo ešte lepšie s niečím zapečená...
@stefanm tlačenka je jedlu ku ktorému mám asi najzvláštnejší vzťah. Môžem povedat, že mi nechutí ale raz za "prestupný rok" sa jej z chuti priam nažeriem. 😂😂 (samozrejme musí mať ten prívlastok "domáca")
bugout
@kvakac (16.12.2022 11:24)
Pečeňový syr, Slaninka, nejaká tá zelenina, bear grylls od gerberu a kde je pečivo?? Žeby delená strava? Obávam sa, že v pečeňovom syre bude niečo čo delenú stravu aj tak pokazí 😂
bugout
@mijaita skoro som od včera zabudol aká je dobrá tá polievka... Keby nebolo vonku hnusne asi idem do obchodu nakúpiť a varím ďalšiu várku....


2x kvakac a haji
bugout
@kvakac (16.12.2022 11:52)
Ja by som osobne zvolil klasický slaný rožek.... Aj keď mám pocit, že som ich už ani, nevidel predávať, presne ako bosniaky.
bugout
@kvakac (16.12.2022 11:52)
A aby som nezabudol nádherné raňajky. Aj keď ja by som to asi večeral, ráno nejako takto veľa jesť nezvyknem.
kvakac
@bugout (16.12.2022 11:57)

Mne stačili aj grahamové rožky ja som skromný. Ja zas naopak ráno je moja najenergickejšia časť dňa a večera mi stačí krajec maslového chleba a pohár kyslého mlieka.
1x bugout
bugout
@kvakac (16.12.2022 12:03)
Som si vedomý, že to robím zle a naopak. Je to tým, že večeriame doma spolu tak to vymýšľam kombinujem a veľa krát varím. Raňajky, ak aj sú tak len niečo šup šup (víkend je zasa niečo iné) Čo už.... Zvyk je železná (a v tomto prípade aj nezdravá) košeľa. Apropo ja zasa grahamovy rožek s maslom a kyslé mlieko môžem kedykoľvek a kdekoľvek...
1x kvakac
mijaita
@bugout (16.12.2022 11:52)

Anooo, to je ona, lahodnice úžasná :-) Chvili mi trvalo, nez jsem pochopila a pak mi doslo, ze ji mas v taliri a ne v misce :-) Ty tortily jako kase - vec chuti, ja rada křupanky nebo jen tak vlozene do pol a hned jezené. Zitra bude yale corbasi
1x bugout
bugout
@mijaita (16.12.2022 12:13)
Ak si pamätám ty tortilu len opekaš na oleji, že? Skús naozaj vypražiť ona stvrdne natoľko, že keď normálnym tempom ješ na kašu sa nestihne rozmočiť. A teda dnes som mal vypražené od včera (včera som ich ešte horúce zalial polievkou) a držali ešte viac. Aj keď asi záleží aj od kvality samotnej tortily.
bugout
@mijaita (16.12.2022 12:13)
A áno tanier. Polievky jem skoro vždy z misky, ale tam je fotiť ešte väčší problém. Takže dnes som ju kvôli tebe jedol za stolom z taniera a nie v posteli z misky, touto cesto pozdravujem @stefanm keďže veľmi rád jedávam v posteli 😂😂 pár krát som po fotení prehodil veci z taniera do misky a šup do postele.... Uvidím ako a kde budem jesť zajtra to jahňacie stehno 😂😂😂
mijaita
@bugout (16.12.2022 12:40)

Nekdy si take ulahodim rano s kavickou v posteli, ale uplne nejradsi jim v aute :-) Jasne ze ne gulas, ale rada si neco koupim a jim klidne i chlebicek! Nejradsi jsem mela kdyz jeste prodavali u benzinek rizek na chlebu a okurku. To uz asi hygiena zakazala?
mijaita
@bugout (16.12.2022 14:04)

Ja bramburky, zmrzlinu, ovoce, ted jsem mela takovy polosuseny, malinky fiky.
mijaita
@bugout (16.12.2022 12:35)

Mam najedeno, nazkouseno, moje lepsi nez Mx, davam na panev jen par kapek cesnekoveho, nebo citron oleje. A davam je uz nakrajene na prouzky a opekam do lehce hneda!! Krupou a jsou lahodne :-)
haji
@bugout (16.12.2022 14:04)
Já nic. Musela bych jít pěcha.
cesminaz
@afataga (16.12.2022 10:20)

😊 ale kdeže, to si ako predstavuješ?! Tam vedla olív to je lekvár, 3 čerešne sú v ňom👍
cesminaz
@bugout (16.12.2022 09:47)

To je skoro ako melemen. Paprika, salça, trocha voda na zriedenie, jemné volské oko a na vrchu je kavurma🙂 Bolo to velmi chutné takto spolu. By som povedala že taká lacnejšia a rýchlejšia varianta leča. Pravdaže okrem tej kavurmy🙂


cesminaz
@bugout (16.12.2022 09:47)

Jaj a to druhé je utoustovaná bageta so syrom a nato natreté niečo podobné salçe🙂 Pozdravujem a prajem tiež príjemné a pohodové dni.
1x bugout
stefanm
... opečené ocesnakované bagetky, majonéza s pažítkou, vajco, sušená nakladana paradajka a olivy...samozrejme v pelešku 🙂
...
haji
@stefanm (18.12.2022 08:46)
Čítaš po ránu Tacita? Ty se nezdáš...
stefanm
@haji (18.12.2022 11:03)

...hej... čítam ráno...lebo večer po dvoch-troch strankách mi klesnú rýchlo viečka, pred očami tma a zaspím aj s okuliarmi na očiach! 🙂
stefanm
@mijaita (20.12.2022 08:42)

... tvarohová poránu... dobrá voľba 😋

to ja som nám urobil na masle opraženú slaninu s cibuľkou a roztopenou pečeňovou nátierkou rozmiešanu s okorenenymi vajcami a ešte teplé naložené na bielom chlebe😋... mňam!
...no a k tomu čajík... ty, dúfam, silnú čiernu kávu?!...či?


mijaita
@stefanm (20.12.2022 09:37)

Ja to jen ctu cos vyrabel a uz je mi těžko. Ale to je tim, že je rano. Sice je to prinejmensim zhůvěřilost s tou paštikou, to dost dobře nechápu, ale když musís, tak musíš. že? :-)

Kavička, já? No a jaká! :-)


stefanm
@mijaita (20.12.2022 09:47)

...nerozumiem výrazu "zhůvěřily"(a nechce sa mi Googliť), ale viem, že nemusím!!!...chcem!
haji
@stefanm (20.12.2022 09:37)
Věřím, že ti chutnalo. Sto lidí, dvě stě chutí. Paštika sice není kaviár, ale co už, když je na ni chuť a ještě v teplém provedení. Někdo nepochopí, jiný zbožňuje. Také mívám různé pochody chutí. Dnes jsem snídala piškoty. Z nutnosti. Potřebovala jsem něco neutrálního a suchého do žaludku, pod Ibalgin. Není čas na hrdinství.
Klidný den přeji!
stefanm
@mijaita

... vieš... oná, tá paštéta bola domáca, z nedávneho "zabíjačkového balíčka" čo sme dostali od rodinných známych a bola to lahôdka a výrazne ochutila miešané vajíčka
... podobnú "nátierku"nám podávali na malom kúsku odkrojeneho rohlíka ako predjedlo, keď sme boli na prvom spoločnom obede s budúcimi svatovcami v dosť luxusnom rezorte v našom meste (Enchanté)
...nedehonestoval by som význam paštéty v gastronómii!!!
mijaita
@stefanm (20.12.2022 11:50)

Urcite jsem nerekla, ze to nemuze byt dobre, jen mi prislo divne jeste do toho slaninu a na to vejce. Chute ne zle, ale takova divna kombinace - zhuverilost :-)
bugout
Ja to slovo poznám z pesničky, jeho obsah nie 😂😂 ale slohovu prácu kvôli tomu čítať nebudem. V každom prípade, slanina vajce úžasná kombinácia a do toho paštéta (nebudem riešiť druh a kvalitu) môže byt dobre. Praženicove nátierky sú bežná vec. Polievky a nátierky sú moja úchylka 😂
1x haji
bugout
@mijaita Ono pokiaľ ide o nátierku na báze praženice mám k tomu sám predsudky 😂 a priznám sa, že som nikdy takú nátierku asi nejedol. Pre mňa nie je ani tak otázna teplá paštéta, ale skôr celkovo teplá nátierka. (aj keď také diabolské tousty su fajn, a teplým chlebom sa ohreje aj tá zmes; začínam sa zamotávať) A nemám ani odpoveď či sa to má jesť výhradne za tepla, alebo studené. Lebo studená praženica sa mi zdá čudná rovnako ako teplá nátierka. A teda ak sa tá natierka má jesť len teplá tak pre mňa stráca to čaro "Studenej" kuchyne, teda že pripravím odložím do chladu a podľa chuti a potreby jem. Rovnaké zmiešané pocity mám keď je na obloženom chlebíku pod šunkou namiesto masla vlašský (alebo iný šalát). Šalát sa skrátka je vidličkou a s rožkom. Ani si neviem predstaviť, že by som jedol šalát s chlebom. Hold každý máme nejaké tie preferencie.
mijaita
@bugout (20.12.2022 18:43)
:-) Kdyby tu kazdy napsal, popsal, co rad a co muze a nemuze, asi bychom se nestacili divit!! Kazdy ma nejakou svoji "prasarnicku" ale tou se nechlubí :-) Nebo keep smiling !
1x bugout
haji
Dnes netradičně, snídala jsem! haha Kafíčko, cígo být musí. Ale dnes jsem vybočila a udělala si pomazánku "co lednička dala": vejce na tvrdo, zbytek drceného nepravého lososa, majonéza, sůl, pepř, špetka cukru. Dva krajíce chleba na hrubo navršené pomazánkou. Výborné to bylo! Potřebuji energii k výkonu. S rybkami je to sázka na jistotu.
Krásné pozdravení nejen ku Praze letí!
mijaita
@haji (21.12.2022 10:32)

Jestli ten losos byl uzeny, tak asi byla i dobra! :-) Otazka. proc cukr?
Jaky vykon hodlá cloumat tvym majestatem?

1x haji
haji
@mijaita (21.12.2022 10:37)
Losos byl nepravý - drcený, barvený. Ale pořád je to RYBA. haha
Špetka cukru /pár zrnek/ se dává /nejen/ do pomazánek - "zakulatí" chuť pomazánky, je lahodnější a plnější. Také se dává např. do sladkokyselých nálevů špetka soli. Sůl/cukr se vzájemně podpoří. Podle pravidla: kam víc soli, pár zrnek cukru, kam víc cukru, pár zrnek soli - do tuhé konzistence. Do tekuté je míra větší. Není to můj výmysl. Do pomazánek jsem se to naučila kombinovat v kurzu studené kuchyně a podobné vychytávky létají někdy i tu na Vareche, jen to zachopit. Do pomazánek doporučím raději cukr moučkový, líp se rozmíchá a nezlobí, když není čas např. na kutr či rozležení. Uf
Jdu se pustit do druhé skříně. Cloumat se nehodlám, sotva držím pohromadě. A rozpadnout se před Štědrým dnem by bylo nemilé. Papáá
mijaita
@haji (21.12.2022 10:53)

:-) dekuji za osvetu! No, kdyby nahodou, tak cukr jedine ten co krupe!! Moozna ze to nekdy na kavova lzicce zkusim, ale nevim, nevim... znam jine moznosti zdurazneni chute! Ale nebudu si tu nabíhat na kamenování :-)
1x haji
mijaita
@haji (21.12.2022 10:53)

Ty snad taky vanocne uklizis?? V zivote jsem to nedelala a delat nehodlam. Uklizim kdy je treba. Zadnemu diktatu nepodleham. Je to den jako kazdy jiny, slunce vychází i kdyz je schovane. Cest tvemu pocinani!! :-)
haji
@mijaita (21.12.2022 12:26)
Ptala ses. Já odpověděla. Nikde není psáno, že to někdo musí zkoušet za každou cenu a proti srsti.
mamec
@mijaita (21.12.2022 12:29)
Správny prístup!
Veď na Vianoce predsa chodí "Ježiško" a nie kontrola z hygieny, nemusí sa všetko ligotať:)
Upratovať treba len toľko, aby sme sa cítili príjemne, netreba sa zodrať.
mijaita
@haji (21.12.2022 13:13)

Vidim, ze psane slovo neznamena vzdy dobre slovo i kdyz je dobre mysleno!! Ano, ptala, jsem to chtela vedet a jsem rada ze vim a protoze neznam, rada vyzkousim!! To preci neznamena, ze se do toho budu nutit? Ja jsem zvidava, vzdyt i kazdou rybu, ktera se vedle me ocitne, ochutnavam!! Vsimni si, jake rc tu varim mnohdy. Njn, dej si cígo !! :-)
1x haji
haji
@mijaita (21.12.2022 12:29)
Mno, toto co dělám, je revize textilu, už i obuvi. Použitelné jde do krabic. Vezme si je kamarádka. Co může, použije, zbytek posune do rodin s dětmi v pěstounské péči. Zavítá sem méně častěji a Vánoce to jistí. Věřím, že mi krabice nebudou doma dlouho strašit. Takovou revoluci nedělám často. Raději nosím na hnízdo...
Vánoční úklid mě bere jenom když chci. V posledních letech nechce moje tělo spolupracovat. Asi tak.
haji
@mijaita (21.12.2022 13:20)
Dám si i kafe, cígo na sucho není ono.
Vinnou klobásu mám ráda, jednou za čas je to příjemná změna. Mám ji ráda na oběd a nebo k večeři - hezky s brambůrkem a nějakým salátkem.
mijaita
@haji (21.12.2022 13:31)
Ale vis co? Nevim, jestli se mi tak moc zmenily chute, ale kam moje pamet saha, chutnala opravdu jako vinna a mela jsem ji rada. Mnoho let jsem ji nekupovala a uz mnoho let mi nijak zvlast, nikdy i vubec, nechutna. Kazdy rok to stejne zkusim a ta vinna klobasa co pamatuju, to opravdu uz neni. Jak jsi na tom ty? Tahle byla opet na rok posledni.
1x haji
haji
@mijaita (21.12.2022 13:42)
Vinná klobása se v našich končinách nevyskytovala. Prvně jsem ji jedla cca před 10 léty, byla z řetězce a tak mi přijde, že je pořád více/méně stejná. Bo kupuji též v řetězci, dokonce i u nás je k mání cca 7 let. Považovala jsem to za zázrak, to víš, periferie... Pro mě je to pořád celkem příjemná změna. Asi existují určitě i nějaké domácí od vyhlášeného řezníka někde z Čech či odkud. Protože nemám s čím srovnat, tak jsem v klidu. Kupuji ji tak 1 - 2x do roka.
mijaita
Šťavnatá a zdravá :-) snídaně dnes. Mistička salátu z řapíkatého salátu, mrkve v majolce se slunečnicovým krajíčkem. Balada a romance :-)


mijaita
@stefanm (23.12.2022 14:26)

Famozní slivovice! Na Morave umej, jooo! Ale síla :-) Uz se tesim na snidani zase. Mam rada cerny caj se slivovici, ale tehle by byla velika skoda.
1x haji
stefanm
... tuším, že pán @bugout tu raz napísal, že má "zvláštny" pocit, keď pod šunkou na chlebíčkoch je šalát...tak keď sa pozrie na moje dnešné raňajky bude ho mať
... pokojné sviatky prajem

... poznámka:..."dominantou" na foto dnes nie sú raňajkové chlebíčky ale moje "Vianočné" ponožky 🙂


mijaita
Kolik let se zdycky tesim na tohle rano, na tuhle snidani? Rizecek, salat. Vytunila panackem slivovovce. V tichu jen pohadka a ja. At spej co nejdyl :)


mijaita
@stefanm (25.12.2022 11:05)

Znas film Dira u Hanusovic? Tak v ty se zrovna nachazim :) K tomu odporna zima, mlha šedo. Brrrrr, ale obetave vozim kocarek!
stefanm
...na centrálnom Šariši v treťom najväčšom meste na Slovensku krásne jasno...teplomer v aute udáva+12°C...na to, ako som sa naobliekal, "pocitovo" +20°C🙂...a v kalendári 25. december!!!...svet sa mení!


mijaita
@stefanm (25.12.2022 15:00)
:) mam tu cast rodiny a dlouho uz trcet nebudu. Zas budu trcet chvili doma :)
1x haji
haji
Včera jsem měla super snídani. Italskou specialitu, ale bohužel, nepropracovala jsem se ke krabici s etiketou. Bylo mi ústně sděleno, že je to sicilské panettone. Jemný /nejspíš/ piškot s náplní meruňkovo/asi i pomerančovou. Od rána se brodím google, ale vypadá to na to, že spíš byla pandoro - italská vánoční bábovka. Bo to mělo i žebra - tvar bábovky. Hezky s kafíčkem hmmmmm
stefanm
... dnes som nám na raňajky nerobil nič!!
... ostalo od včerajšej "hektickéj" rodinnej oslavy zopár kúskov zapekanej veky

...kto chce nech si prečíta ako som ich urobil (kto nechce nech nečíta 🙂 ale aj tak si to určite prečíta lebo sa mi to podarilo a boli výborné!)

...v mrazničke som objavil asi tak 150 gramový kúsok údenej šunky od Veľkej noci tak som ho nastrúhal, pridal nadrobno nakrájanú suchú salámu (tuším Malokarpatskú), nastrúhal som aj kúsok tvrdého syra (neviem akého lebo ho manželka vybrala z obalu a uložila do zatvaracej krabičky), pridal k tomu 3 či 4 (už si nepamätám) nadrobno nakrájané cherry paradajky, jednú tiež nadrobno nakrájanú sušenú paradajku v oleji, dve čajové lyžičky kapary, štipku soli a zalial som to v dvoch-troch lyžiciach kyslej smotany rozmiešanej s jedným vajcom a k tomu pár kvapiek palivej paprikovej pásty (kúpenej v predajni "Primitivo" s originál Talianskymi výrobkami), na vrchnáku má ozdobným písmom, (neviem určiť fond písma 🙂), nápis "Crema di Peperonico" a poriadne rozmiešal... celé som to strčil do chladničky (bol to problém bo som tu mysku
stefanm
@stefanm (27.12.2022 08:30)

...🙂🙂🙂... pokračovanie tu, bo som išiel opraviť to "y" v slove miska a ťukol omylom na Pridať komentár (a ono to hneď pridalo🙂)

...misku nemal kde dať lebo je chladnička úplne plná
...potom, keď bola téma debaty pre mňa nezaujímavá (tuším dámy preberali vône parfémov, neviem 🙂), som rýchlo zmes navrstvil na chlebíčky, na desať -pätnásť minút strčil do rúry 150°C horný ohrev s ventilátorom (ale kto už vie koľko stupňov v tej rúre je?)...mierne vychladnuté som preložil ja pripravenú misu, doladil saninkovym čipsom a podával zúčastneným hosťom... chutilo, chválili
... poznámka:...po ich konzumácii výrazne stúpla spotreba vína 🙂


kuko95
@kuko95 (28.12.2022 10:13)

Ako ste na tom s parkami ?ja osobne ich milujem a najlepšie sú na raňajky s čerstvým rožkom a pivom :)))
1x haji
danda3
Ahojte, manžel kapustnice, ja kvaskové oškvarkové pagáče s cesnakovou nátierkou. Pagáče som piekla včera na kolaudáciu u syna, ešte že som si pár nechala doma.


mijaita
@danda3 (29.12.2022 09:04)

Kolik let se chystam na pagace? 1x jsem se do nich pustila, krasny rc od @kukulienka. Darilo se, mela jsem radost. V posledni fazi jsem to taaaak zkur.ila, a uz jsem je nikdy nepekla.
Takove je mas krasne!!!
2x danda3 a haji
haji
@mijaita (29.12.2022 10:25)
Dobrou chuť! Foto snů... hmm Uzení není koníček, ale kůň, v případě tvého syna. Je moc a moc šikovný!! Že zdravím, ať mu to udí i v novém roce 2023 na 150%!!
haji
@kuko95 (28.12.2022 10:13)
Já párky miluju. Od dětství je to moje slabina. Jenže kvalita dnešních párků je sporná, není to ono. Léta jsem snídávala v práci párek se sýrem, od soukromníka. Musela jsem s tím přestat, váha, zdravá výživa... bylo to moc těžké. Teď si párek dám ráda, ale ta chuť je někde pod ponorem. Přesto čas od času neodolám. Dobrú chuť! S čerstvým rožkom, horčicou a pro mě, prosím, bez piva. Mńam
mijaita
@haji (29.12.2022 11:11)

Prodavaji u nas v Bille a jiste i Kauf, parky javořické. Nekupujeme jine. Nesním jich behem roku moc, spis je mam jako chutovku, kdyz me honi mlsna! A klidne i samotné Chutná mi horcice smichana s majonezou, nebo majonezove wasabi. Kdysi jsem milovala k parku hromadu chleba s maslem. Z duvodu zachovani hmoty jsem ho odbourala a dneska jedine samotne. nebo malinky kousicek chleba.Divne, ze? Ale je to tak.
1x haji
danda3
@kuko95 (28.12.2022 10:13)

Párky kupujeme u súkromníka teľacie, ja raz začas, jeden vnuk ich miluje, jeho brat radšej chlieb s maslom a džemom. Vnučka má rada, jej brat ako kedy.
haji
@mijaita (29.12.2022 11:18)
Nahlédnu na ně. Já též můžu párek samotný. Ale teď už oparně. Jo, na 1. máje v parku u stánku, hezky párek/cigáro s hořčicí a rohlíkem/chlebíkem hmmm to muselo být. A "bróža" od hořčice či párku /nebo oboje/ na horní části oděvu. Bez toho nebyl 1. máj 1. májem. Nezaměnitelná chuť, atmosféra. Díky za navigaci.
Krásný den!
haji
@danda3 (29.12.2022 11:28)
Párky/stryptýzky u babičky v neděli večer - nezapomenutelné!
1x danda3
mijaita
@haji (29.12.2022 11:46)

Jsem zvedava, jestli je objevis. Pochutnas si. Moje dite jine nepapa a ja uz taky nekupuju jine. Tak dej pak vedet!!
1x haji
kukulienka71
Dostala som chuť na dusené jablko. Na masle, do škoricou. Ani neviem, prečo som ich predtým šúpala. Dobré párky sú fakt výhra, mne v črievku nechutia, musím si ich vyzliecť. A k nim najradšej tatarku, kečup a horčicu, z každého trošku.


mijaita
@kukulienka71 (29.12.2022 13:38)

Moje nejoblibenejsi kombinace ale k tomu, do toho, jeste spoustu macenych rozinek!! Na kolac, samotny, do strudlu, do buchet.... vsude!!! :-)
1x haji
stefanm
...pred:
...nasucho opečená bageta, smotanová pomazánka s cibuľkou, sušená paradajka, syr, tatárska, kapary, čili lupienky, olivy a čaj 😋


stefanm
@mijaita (30.12.2022 10:13)

...ten tanierik, je to vlastne podšalka pod misku "bujónku" čo ja používam na všetky polievky, lebo obedujem väčšinou pri tv a to sa lepšie drží pod bradou jak normal hlboký tanier
...a nakladam si naňho raňajky preto, lebo je v kuchynskej skrinke hneď v predu 🙂


danda3
Ahojte, posledné raňajky tohoto roku ja - káva+ kúsok štedráku, včera upečeného, muž - fazuľovicu. Na túru kváskový chlieb so salámou ( od toho istého mäsiara ako berieme párky, robí aj špekačky), syr, maslo, uhorka. Zjedené na Tematíne.😁
stefanm
@mijaita (31.12.2022 14:13)

...ja som jeden čas mal "silne obdobie piva"...to som musel mať skoro za každým jedlom... najradšej Staropramen "
... už ma to prešlo...doma len občas, najradšej po nejakej údeniny...i to len tretinové kvasinkove (Hogerland je výborný)
2x danda3 a haji
stefanm
@stefanm (31.12.2022 16:49)

...zase som nedokončil a omylom ťukol na "pridaj koment"
...to pivko je Hoegerden a chutí tak:

(Ochutené zvrchu kvasené pšeničné pivo, dokvasované vo fľaši, s obsahom alkoholu 5 %. Má sladko kyslastú a zároveň korenenú chuť, ktorá je výrazne odlišná od ležiakov. Je veľmi obľúbená a vzniká bez filtrácie, iba prirodzeným dokvasovaním v sudoch a fľaškách. HOEGAARDEN WHITE je veľmi osviežujúce pivo s jemnou horkosťou, rozpoznateľnou chuťou koriandra a s náznakom pomaranča.)




haji
@stefanm (31.12.2022 17:14)
Děkuji za osvětu - pivo HOEGAARDEN už jsi tu tuším několikrát chválil. Se po něm poohlédnu. Nejsem pivař, ale zaujal mě ten odborný rozbor chutí spolu se snoubících... hmm
haji
Krásné dobré Novoroční ráno!
Snídám kafíčko a italskou vánoční bábovku Pandoro. Podařilo se mi ji uschovat před sebou sama od Vánoc. Skvělá snídaně!
@mijaita přeji všechno nejlepší do nového roku 2023, pevné zdravíčko, ať jsi stále svěží a plná inspirace, ať se ti ve všem daří! Plno nových chutí, ale i těch osvědčených!
U nás teď dobře 8°C a Oskar předvádí svoje paprsky jak může.
mijaita
@kukulienka71 (2.1.2023 13:15)

Vidíš a já ji dělám bez cibulky :-( Hned pristi bude s cibulkou! Díky za inspiraci! Šťastný a veselý!! :-)
tiginko
@danda3 (31.12.2022 14:27)

Ja riadne naloženého zemiakového šalátu s bohapustou majonézou, ako hovorí moja dcéra. Deň vopred pripravený a nikdy inokedy iba na Vianoce. To sú moje raňajky, až kým sa neminie. Záleží na veľkosti misy a počtu stravníkov. Bohužiaľ, tento rok ich je veľa. Robím si srandu, musím kúpiť väčšiu misu :-)
1x danda3
danda3
@tiginko (2.1.2023 19:15)

To som kedysi jedavala aj ja na Vianoce, kým sa neminul, asi sa chute menia, na sladko raňajky nejedávam, toto je výnimka, cez rok kváskový chlebík s pomazánku plus zelenina. Rada Ťa vidím.😁