Už sa fašank .....

jelenik - fotkajelenik, 14. februára 2012
Bez dlhých rečí dávam sa hneď do písania sľúbených receptov záhoráckých kuchárek.
Na úvod to nebudú smažené šišky, ale:

Smažené hviezdy.
2 ceué vajca rozšprudlujeme s huadkú múkú a fajnovým hrnkem mléka. Spravit cestíčko jak na lévance. Do kastrólka si dat rozehrít sáduo, v ňem formičku dobre rozpálit, potom namočit do cestíčka a dat spátky do rozpáleného sádua. Hotové obalovat v cukri a jest.

Kynúté.
1 smetol, kúšček sádua, 20 deka cukru, 20deka orechú, dvje vajca, kúšček kvasnic a múky podlá potreby. To spouem zhneteme a necháme pokysnút. Upečené namáčáme ve víne a v cukri.

Kokosové.
20 deka kokosovej múky, 26 deka cukru mletého, 3 ceué vajca, 50 deka múky /napoly huadkej a krupičkovej/. Múka sa dá na desku, do teho kokos, cukr a vajca. Šecko sa zhnete a potom sa vycíská strikáčkem. Peče sa v tepuej trúbje a potom posýpáme cukrem.

Mreškový koláč.
2 vajca, 1 pohárek vínový smetany, 1 hrnek fajnový cukru, 1 náprstek friškej soli, jednu putričku, múky kolko to znese. Zarobí sa cesto husté jak na okeš. Potom sa to natre lekvarem a z teho cesta sa navrch spravjá mrešky, posype sa sekanýma orechama a solovým cukrem. Po upečení sa to zjí.

De nic - tu nic.
Ušlaháme tuhý sneh z jedného bílka, pridáme užičku octu a cukru kolko to znese. Vyhneteme cesto, rozváláme a vykrajujeme formičkú. Necháme na desce oschnút, potom kuademe na vzmascený plech a pečeme.

Pozerám, že ešte 4 recepty mi zostali nenapísané. Urobím z môjho príspevku trojdielny seriál, takže dnes končím, pokračovanie nabudúce.
Mjejte sa jak scete /dneskaj báraj valentínsky/!
@zareaguj


Diskusia k článku

jelenik
@to som sa pokusila, ale zda sa ze nie uspesne. Mam byt smutna?
eevapa
hviezdy som robila,ale od oka,nikde som nenašla koľko čoho treba ,,,dííík za recept
irenaw
a ja už mám bez dlhých rečí odkaz na ploche :) ďakujem
sovka62
Skopírovala som si a odložila, už len pre tú reč (a aj pre formičky na smažené hviezdy, ktoré najmenej tridsať rokov suším v zásuvke, haha).
hubata
@sovka62 - šanuj si formičky, už také nedostaneš.
Len ma jedno mrzí @jelenik : musím tieto recepty si kopírovať do Wordu, škoda že si ich nedala sem aby sme si ich mohli stiahnuť do KK. Potom na ne zabudnem .....
Sa mi lúbja ty recepty, lebo do každého ide za hrnek vína, takže zbytek zostane pro kuchárku .....
jelenik
@mkcharmante
uz sa usmievam, dakujem
@hubata
pri čítaní Tvojej odpovede som sa /jakož ináč/ musela usmiať a spomenula som si na dávne susedky. Mama s dcérou, už staršie osoby a obe si radi uhli vínka. Starenka sa nám raz sťažovali na tú svoju dcéru: "zas mi šecko vypiua, mjeua sem to schované, ale to našua a keby mi aspoň krapenku necháua. Ó mám to já céru. Ani na porádný burčák nepočká, vypije to ešče také mútné."
Takže enem krapenku, aby byua kuchárka co k čemu.
@eevapa
som potešená, že nemusíš robiť hviezdy "enem tak od oka"
@sovka
formička si síce na svoj čas počkala, ale dočkala sa, haha.
eevapa
@jelenik tak si predstav ,že mi volala mama inak bude mať 83 rokov,,,,,nááá zapomjeua sem ti povidat ,že do tých rúží nedávaj huadkú múku ,ale polohrubú ,aby tak fajnovo chrumkali a nebyli mlágavé,,,,rúže, pre vysvetlenie ,voláme tvoje hviezdy,lebo to železo má tvar takej kvetiny teda po našom rúže. to som jej len predvčerom spomenula,že som našla recept a ona si robila starosti ,aby sa mi to podarilo :-)
jelenik
@eevapa
a robila si ich uz podla maminej rady? Ci podla mojho receptu a boli "mlagave?" Ja som totiz nikdy rúže-hviezdy nerobila. Verim, ze sa Ti podarili :)
eevapa
@jelenik dala som sem recept aj foto pozri si ich.a robila som to z tej polohrubej múky,,,chrumkave su
jelenik
@eevapa
dakujem za foto. Ja si na ne z detstva pamatam, len som ich nikdy nerobila, ani "zelezo" nemam. Som rada, ze sa oprasil stary recept, Ty si ho varechackam aj vylepseny ukazala a narobila chute vyskusat. :) A pozdravujem aj mamu, lebo dobre poradila, ako ich urobit chrumkave.



 



TOPlist