Tekuté reťaze v spreji

hubata - fotkahubata, 4. januára 2013
Chalupu sme mali pri potoku a to bol raj pre deti v zime aj v lete. Len naša starenka lamentovala keď mala ísť vyfintená v zime do kostola, lebo vtedy si namiesto kapcov obúvala kordovánové čižmy a tie sa jej príšerne šmýkali.

To neušlo pozornosti jej pravnukov Maťka a Miloša a tí dostali skvelý nápad: potiahli tatkovi z Trabanta "tekuté reťaze v spreji" a kázali babke aby otrčila nohy a postriekali jej čižmy.
Babka tomu zázraku veľmi neverila, najprv vynález ofrfľala - ale potom uverila: na dvore pri studni 80 ročná babka trénovala na tej istej šmykľavke ktorú si Maťko a Miloš polievali večer kýblami vody, aby im čo najdlhšie vydržala. Šmyk sem - šmyk tam a babka by bola zabudla ísť aj do kostola, nebyť susedky Marišky čo sa pre ňu zastavila aby sa spoločne podopierali o bakuliach popri potoku.
Mariška keď to videla, tiež otrčila čižmy a babky smelo odkráčali bez paličiek pomodliť sa za nás - bezbožníkov.
Samozrejme že si to babky nenechali pre seba, ale hneď na mieste sa pochválili akí sú Maťko a Miloš šikovní chlapci.

Maťko a Miloš sa stali slávnymi svojimi "tekutými reťazami v spreji" po celej dedine, lebo vlastne všetky domy boli postavené pri potoku a v zime sa šmýkalo aj tým čo leteli do roboty na autobus s odchodom O5.15 hod. Dokonca aj vedúca "zmiešaného tovaru" Betka si prišla obzrieť to čudo, aby to mohla objednať, lebo zákazníci pýtali "tekuté reťaze v spreji".

Ale neboli by to Maťko a Miloš, keby si z toho nespravili aj srandu: za záclonou sledovali babky a dedkov ako idú v nedeľu do kostola a rozdelili dôchodcov na "múdrych" t.j. tých ktorí používali ich vynález a na "blbcov", ktorí sa po moste plazili štvornožky, lebo tam to podmŕzalo najviac.

Keďže sme mali to šťastie že detská izba bola oknami otočená k mostu, nie raz som ich načapala ako sa za záclonou rehnia aj piati......
@zareaguj


Diskusia k článku

kuchticka
@hubata , trasiem sa od smiechu - no nesmieme sa cudovat ked tito "raubiri" (sa hovori v Cesku) mali po kom podedit taketo vtipne lumparcenie. Iste z nich mas radost a
kuchticka
@hubata , trasiem sa od smiechu - no nesmieme sa cudovat ked tito "raubiri" (sa hovori v Cesku) mali po kom podedit taketo vtipne lumparcenie. Iste z nich mas radost a
kuchticka
Zapasim s novym PC. Dostala som darcek - najnovsi stolny, ale vsetko je tu inak, ide to rychle a kym sa nazdam sa to i "samo" odosle este nedopisane a to dvakrat. Kus!!!
hubata
Ja som dostala darček od nemenovanej ružovej firmy s internetom: nefunguje mi a preto ho mám požičaný od dcéry. Ale hlavná vec že faktúru musím zaplatiť a až potom reklamovať. Som zvedavá ako to dopadne, mala som kvôli nefungujúcemu internetu absenciu aj na www.varecha.sk.
Tak sa všetkým ospravedlňujem, že som sa nepripojila svojimi komentármi ku krásnym receptom a k všetkým pekným želaniam k Vianociam 2012 a k novému roku 2013.
Takže o čo neskoršie, o to srdečnejšie všetko naj, naj, naj všetkým členom varechy, redakcii a želám si aby sa nám tu spoločne v mieri a porozumení na celej Zemi dobre žilo.

Nech má každý deň, každý človek na celej zemeguli vždy dostatok jedla a pitnej vody.
pivonka
@hubata , Krásne želanie, krásne si to povedala.
Tvoj príbeh si viem živo predstaviť, normálne to vidím a smejem sa. Náhodou chlapci boli zlatí, pomohli starým ľuďom a komu niet rady, tomu niet pomoci. :-)))
medulienka122
Moja kolegyňa mala dcéru, ktorá jej tiež nastriekala čižmy tekutými reťazami, ale ako stúpila na behúň, ťahala ho so sebou až k dverám, a tam jej ho museli prácne odlepovať -do práce prišla s mierne vysokým tlakom...:-))
evanaaa
@hubata , chlapci si mali dať vynález patentovať. Nám do roboty stačilo natiahnuť staré ponožky na čižmy, alebo tie tenké gumičky, ale mne aj tak nič nepomáhalo, ja som každú zimu ( aj nezimu) párkrát zletela ako tá raketa.
A keďže si absentovala, aj aj tebe prajem krásny rok, prežitý v zdraví a s plnou peňaženkou. Ostatným tiež, ale to som už niekoľkokrát popriala.
gordonko
@hubata aj ja som sa smial máš skvelích huncútou.... a čo ??? škodoradosť najvätšia radosť ... ved aj ja som bol huncúť ... a niekedy ešte som
...šťastný a veselý a nech nám to pečie
gubics
Reťaze v spreji sú vymyslené na pneumatiky aút, ale treba chvíľu počkať kým sa usušia, aby sa nelepili. Ale pokiaľ máte problémy so šmykľavou cestou tak Vám doporučujem protišmykové návleky na topánky. Mám to vyskúšané , dobre a bezpečne sa s nimi chodí.Buď si vygoolujte protišmykové návleky na topánky tam ich nájdete veľký výber, alebo si kliknite sem:  protismyku.eu/580-protismykove-navleky-na-topanky...
radost
@gubics ja protišmykové návleky na obuv používam asi 15-20 rokov...nie také-ako sú v tvojom linku...ale je to perfiš pomôcka-hlavne pre menej mobilných..starších ľudí..bez nich už v zime nevyjdem z domu..
helca103
Naozaj veselý príbeh, dobre som sa zasmiala. Chlapci sa pobavili a babkám pomohli lepšie chodiť po ľade.Reťaze v spreji som mávala v aute stále lebo som bola na cestách celú zimu, no teraz som ich už dávno nekupovala.Máš chalanov, šibalov :-)
maminkatn
ze teda,,,,,co tie detuxy nevymyslia,,,,,su mudri,,,a ze po kom,,,xixixix



 



TOPlist