Tanec ,,,svitanie,,,

izabella929 - fotkaizabella929, 26. februára 2012
Milé varecháčky a varecháči. Rada čítam vaše zážitky, ale na
prispievanie veru mám málo času. Keďze vás zaujal príspevok
ktorý som pripojila k tvarohovo-kôprovému koláču a svadobných
zvykoch, dám ešte jeden veľmi milý a zaujímavý.U nás, na
slovensko-maďarskom pomedzí sú aj takéto svadobné zvyky. O
polnoci je nevestin tanec, čo je solo pre nevestu. Tancuje v
strede parketu, krsná matka má v ruke polievkovú misu v nej
veľkú varechu a všetci svadobčaniahodia do misy peniaze a za ne
si nevesta s nimi zatančí.Po tomto tanci nevestu oblečú do kroja,
krátku vyšívanú sukničku, väčšinou je červenej farby , aby dobre
ladila s bielou krásne vyšívanou zásterkou a taktiež šatkou na
hlavu uviazanou do zadu.Nad ránom, keď prichádza svitanie
neveste naložia do košíčka zákusky a veľkú varechu, mladý pán
dostanefľašu a ide sa po celej dedine na tanec svitania.Na čele
sprievodu už dosť unavených svadobčanov ide krsný otec
nevesty a v káričke má naloženú kupu slamy.Po celej dedine
kladú zo slamy ohne a okolo ohňa sa tancuje a veselí. Pri tom
zastavujú okolo idúce autá a ponúkajú zákuskami.Stáva sa, že
mnoho ľudí sa prebudí a zapoja sa do tanca a veselice. Tento
svadobný sprievod dopreváza harmonikár a krásna hudba a spev
sa nesie dolinou.Nezaz sa stáva, že keď sa svadba koná v letnom
období, že sa veru tancuje na boso a v káričke sa vezú aj
topánky svadobčanov.Keď svadobný veseliaci sa sprievod prejde
od jedného konca dediny na druhý, vrátia sa všetci domov už
poriadne unavení, vyšantení a spokojní, že predstavili všetkým
novú gazdinku a mladého gazdu.
@zareaguj


Diskusia k článku

sovka62
No to je krásne. A takéto zvyky sa držia doteraz? Páčilo by sa mi zažiť takú svadbu, len keby som mala aspoň o 40 rokov menej, teraz by som do rána ťažko vydržala.
izabella929
@sovka62..chv íľku sa to prestalo robiť, lebo ako vieme, aj sobášov ubudlo..dnes žijú páry na divoko..ale zase sa začínajú objavovať svadby po starom...takže ide sa na sobáš do kostola na peši , doprevádzané kapelou a tiež sa už objavujú aj ,,,tance svitania,,,je to krásne a veru je čo pozerať..určite by si vydržala, lebo by ti nedalo, aby si sa toho tanca okolo ohňa nezúčastnila...
hubata
Prekrásny zvyk, ešte som o tako nepočula. Vlastne sa teší s nimi celá dedina a zoznámia sa s nimi i tí čo neboli pozvaní na svadbu. Jááj tak by som si dala svadobných koláčov .......
fialka49
Na Morave som častokrát zažíla zvyky, keď sa niekoľkí svadobní družbovia zavčasu ráno poobliekali za rôzne maškary a s harmonikárom, príp. i ďalšími muzikantami nás svadobčanov zobudili muzikou, (prvýkrát som bola očarená, kým som nevedela, čo to znamená) doslova nás vytiahli z postelí - mali psinu, že včera ešte pekne upravení svadobčania - a ráno ženy strapaté a niektorí muži s očami občas vhodnými na darovanie na transfúznu stanicu - maškary nás povykrúcali, vytancovaním nás preberali k životu a zatiaľ ďalší nás obrali o kabelku, topánky, hodinky, ..... Po omši sme išli do reštaurácie na obed, ktorý pokračoval zábavou. Kto chcel naspäť svoje "ukradnuté" veci, musel si ich vykúpiť pri licitácii za zvukov veselej muziky a tancu buď ženícha či nevesty. Výťažok šiel na konto mladomanželov. Rada na to spomínam.
izabella929
@hubata presne tak a keďže je nedeľa väčšina dedinčanov je doma, je z toho tanečná zábava priamo na ulici..no a o koláče na takej svadbe veru nie je núdza..od výmyslu sveta gazdinky napečú na takú svadbu..no a v nedeľu podvečer sú dozvuky..zase príde kapela,najbližšia rodina , susedia a musí sa pojesť všetko, čo zostalo zo svadby...znova sa mulatuje často aj do polnoci..
irenaw
mohlo by sa viac takýchto zvykov oživiť. musí tam byť výborná nálada a ľudia sú si trochu bližšie. pekné :)
bejgi
to sú krásne zvyky :) myslím si ,že každý kraj má tie svoje, či už na Slovensku, Morave, Maďarsku...ešte to nieje s nami až také strašné, keď ľudia dokážu stále ísť v šľapajách svojich predkov... a krásne zvyky uchovávať, veď čo je krajšie ako šťastný a veselý zážitok s ľuďmi, s rodinami...
izabella929
@irenaw..ve ď ano, už aj únava a alkohol graduje, ale veselie tohto druhu veru nemá chybu..no a mnohí dedinčania sa vďačne pripoja...)
izabella929
@bejgi , veru tak krásne zvyky, podľa môjho názoru to s ľudstvom ešte nie je tak zlé...hlavne na dedinách...
evanaaa
Hneď je svadba krajšia, ak je spojená s takýmito krásnymi zážitkami a zvyklosťami, len škoda, že už pomaly miznú, len málokde sa vyskytnú, najmä tie mestské svadby nestoja za reč. Bodaj by sa čo najviac zvyklostí zachovala, keď nie inak, aspoň na video, pre ďalšiu generáciu.
izabella929
@evanaa , ale mám pocit, že sa k týmto zvykom zase vracia..minulý rok sa vydávala moja susedka a veru všetko robili podša starých zvykov...strašne sa mi to páčilo, keď pozvaní hostia večer nosili do domu nevesty koláče a dary...mulatovali veru až do 3 h. vnoci...no a na sobáš išli všetci do kostola na pešo...krásne.-) v nedeľu ráno o 5h. ma zobudil krik, spev , hudba,,otvorila som okno, že čo sa deje...prišli po mňa a vytiahli ma von a tancovali sme okolo ohňa...škoda, že som to nefotila...všetci boli takí milí a tak krásne sa zabávali...)
mracik9
Tak toto by som chcela zažiť,na výhode mám pocit že všetko krásne vymiera,každý sa opičí po západe a naše zvyky už asi nikto neuznáva,držím palce aspoň vám.
izabella929
@mracik9 , nuž je to zážitok veľmi príjemný.-)máš pravdu, už sa celý svet opičí po západe, hoc odtial iba všetko zlé k nám prišlo..( kým si to uvedomí naša ,,,slovač,,,bude možno neskoro...



 



TOPlist