Takze, marinovany krab.

vevajda - fotkavevajda, 24. augusta 2011
Jedna nasa Korejka nas, mna s manzelom, jedneho vecera pozvala do vychytenej krabej restauracie tu v Soule. Krab ako taky nebol pre nas az takou novinkou, aj ked, nemozem povedat, ze kraby milujem. Kazdopadne, tato restauracia vraj ma velmi specialny recept na pripravu.
Vedela som ze je zle, ked mi povedali, ze svoje kraby marinuju bez akejkolvek predchadzajucej tepelnej upravy. A potom to prislo – velikanska misa s chudakom krabom rozseknutym napoly. Princip jedenia bol jednoduchy – lyzickou vyskrabkat vnutro z panciera, a zajedat ryzou a vselijakymi inymi prilohami (o ktorych sa este v buducnosti zmienim). Dovod, preco mi to cele nechutilo bol scasti vo farbe masa (sivo-siva) a v konzistencii (nedovarene vajicko na hnilicku).
Mozno to bolo tym, ze pred tymto kulinarskym zazitkom sme jedli kraba pred dvoma rokmi v Singapure (takisto specialny recept), a ten bol vyborny. Najma preto, ze bol uvareny v uzasnej cervenej omacke, ktora palila ako cert, ale vobec to nevadilo, lebo masko bolo chutne.

Kazdopadne..po dvoch mini-lyzickach tejto sivo-smutnej pochutky, som si pozrela menu este raz, a objednala som si radsej horucu polievku. Mojim spolustolovnikom krab velmi chutil, takze to cele nevyslo nazmar – ale myslim si, ze na kraby sa budem, tak ako aj doteraz, chodit pozerat iba do akvaria. Vedeli ste, ze kraby ziju na dne a zivia sa bahnom a vsetkymi moznymi necistotami, ktore my ludia do mora vyplujeme..?




@zareaguj


Diskusia k článku

michsamant
Suroveho kraba by som urcite nedala :) ale taky dobry krabik urobeny s dobrou masala alebo upeceny v pahrebe...to je velka dobrota.
babav
Nie je "krab ako krab"! Vnutro by som nejedla,ale masko z krabich klepiet je velka pochutka ...len velka piplacka, ak si ho z nich musime vykliestikovat vlastnorucne;-)
2010
Vola sa to po Anglicky -tomalley - v podstate pecienka , pankreas.
Slovenske slovo neviem ?
evusik
ja som kraba nikdy nejedla, ale rada by som.... zato som jedla rakov, tie sme ako deti chytali na potoku a brat ich robil na ohník v kotlíku, dodnes si na to pamätám ako sme vycucávali račie klepietka - bolo to výborné!!! dnes paradoxne by som si ti na Slovensku dala kraba z dovozu ako nášho raka :-)
@Vevajda každopádne máš zážitok, aj keď negatívny, ale aj taký sa ráta :-)
vevajda
Ved presne to, aj ja som jedla kraby predtym, v uplne inej uprave a boli uzasne, aj ine morske potvorky..ale toto mi proste nesadlo.
babav mas svatu pravdu :)
evas13
Vevajda, hovoríš, že kraba už nie! Ja by som ho veru dala, ale musel by mi ho niekto pripraviť a ja by som sledovala ako sa to robí, ináč nemám naň odvahu. Pripájam sa k ostatným, aby si napísala viac o živote a kulinarstve v Kórei, rada si to prečítam. :)))
vevajda
urcite napisem, aj o kulinarstve aj o inych zazitkoch :)
zatial poviem len tolko, ze korejska kuchyna je uzasna - co mozno malokto vie. Ked sa povie azijska kuchyna, vacsina ludi si predstavi cinsku ci japonsku kuchynu - a korejska pride skratka. Ja si uz bez niektorych jedal neviem zivot ani predstavit :)
2010
Ano robime doma ,ale nepridavam, minuly tyzden bolo co poznas ...


tinca
@vevajda aj prasiatko poje všelijaké pomje a mäsko väčšine chutí, to len k tomu čo žerú kraby
vevajda
2010 no klobuk dolu, dala by som si aj hned :)
tinca, svata pravda
2010
Ja som to poslal taketo "rozobrate " lebo potom ako sa to cele domaga a vysledok je .....Bibimbap... ktory sa neda odfotit.


vevajda
bibimbap ktory sa neda odfotit a ani popisat slovami, taaaaaaaky je dobry :) pocuj 2010 ked tak kukam na tie casy kedy sem vkladas veci, nie si nahodou v Korei?? :)
2010
O hodinu po predu, dlho pre mna robili dvaja Korejci takze som sa priucil .
hubata
Niekedy pozerám na TV Arirang ako korejčania varia a fascinuje ma ich spôsob krájania - najmä zeleniny, ale aj ich čistota. Mimochodom pozerám aj staré remeslá: modrotlač, výroba papiera, farbenie vlny, ženy prekrásne vyšívajú.
sladkacokolada
s takýmito pochutinami sa ja vobec nekamarátim, keď som pred nedávnom na dovolenke videla plnú misu krabov, ktoré sa nám pietli popod nohy cez deň, véľkým oblúkom som túto pochutinu obišla:) Ja by som sa nenechala ani pozvať na takú večeru, obdivujem ťa a teším sa na ďalšie zážitky.



 



TOPlist