Ta to už de sme

silvi - fotkasilvi, 18. augusta 2013
dneska sme šli piecť škvarkové pagáče, otvorili sme dózu, kde sme
pár mesiacov v chladničke skladovali škvarky a namiesto nich bola
iba prašivá zelená hmota. ani orezať od plesne sa to nedalo, aj
zvnútra zelené. Ale aspoň nebolo treba nič piecť. Škoda škvarkov :-(
@zareaguj


Diskusia k článku

hubata
Hovoríš, že ste oškvarky skladovali "pár mesiacov v chladničke".... Ak by oškvarky boli vytopené z naozajstnej slaniny a zaliate masťou tak aby nemal vzduch prístup - toto by sa ti nestalo. Moja babka skladovala oškvarky zaliate masťou v geletke a keby sme ich nepojedli v lete s paprikou, paradajkami a cibuľou tak by vydržali do novej zabíjačky.
Humus kupujeme ......
silvi
my sme doma topili všetko podomácky len sme nezaliali masťou fnuk
micanela
nema kazdy zahradku, prasiatko ...

ale mne sa viackrat stalo, ze som kupila osvarky u masiara a boli tak hnusne, ze skoncili v kosi
sovka62
U starkej vždy bývala v komore geletka s mletými škvarkami. Nezaliate masťou, veď sa z nej postupne každú chvíľu odoberalo. Ani po lete im nič nebolo.
Veru, kupujeme a jeme veci, ktoré nás hádam aj zabijú....
kuchticka
Kto vie ako toho brava krmilii a CIM??? Ved mast I oskvarky z domaceho prasiatka vydrzi dlho bez zavady i bez chladnicky - iba v chladnejsej spajzke.
janazjarku
Ta to šme na Slovensku :-) a preto si musíš škvarky sama vyškvariť a tak budeš mať istotu , že budú dobré len kde budeš tú zdravú šviňu chovať ? :-D
sovka62
Janka, veď áno, vyškvariť, ale z čoho. Máme mäsiara, ktorý predáva len mäso zo zvierat chovaných a porazených na Slovensku. Tak som si u neho objednala 5 kíl slaniny. Tešila som sa na domáce škvarky a masť. Odložili, čoby nie, ale nevzala som. Slanina bola vysoká najviac pol centimetra, len švihle, z toho by masť ani dobré škvarky neboli.
ernest
Môj kamarad Pali robí tak, zo 5 kíl slaninky zopar litrov vína a popri tom príjemnom stretnutí sa ,rezaní slaninky , popíjaní , ich vyškvaríme .To sú super večery ,niekedy mu zostane len vyškvarená masť
ciernalabut
Ale píšete tu, že jeme kupované veci čo nas môžu aj zabiť, ale to, že keby sa dalo tak "Silvi" pleseň len oškrabe a škvarky použije to nikomu nepríde divné ? To fakt som sama ?? :-O
mata3636
@ciernalabut - to fakt si myslíš, že pleseň je len na povrchu? ak je potravina napadnutá plesňou, tak tá pleseň je všade. divné je skôr to, že v dnešnej dobe si to môže ešte niekto myslieť a ešte to aj odporúčať :-(
goralik
@ciernalabut ty si nikdy neoškrabovala pleseň? každý oškrabuje pleseň, naposledy som zo syra škrabala, ked treba tak treba, snáď to nevyhodím... a huby sú zdravé to mi nikto nevezme
hubata
Ale @goralik : iná pleseň je na plesňovom syre a iná pleseň je na splesnivených oškvarkoch ......
A s tými hubami by som nežartovala.
rimanka3
Tak to som v šoku, ja ani psovi nedám oškrabaný plesnivý syr, veďplieseň môže spôsobiť rakovinu.
amelie
@goralik , myslím, že je veľký rozdiel medzi plesňovým a plesnivým syrom. ten druhý naozaj radšej vyhoď. Rovnako "oškvarky" a podobné dobroty z Tesca a iných dobročinných obchodných sietí, ak si nechceš zničiť zdravie.
evanaaa
Ušľachtilá plieseň, aká je na syroch, je niečo úplne iné........ak je na ovocí škvrnka pliesne, treba hneď vyhodiť, ona sa totiž rozrastá aj do hĺbky a okolia. Moja svokra odkladala chlieb pre prasatá, aj plesnivý a keď som jej povedala, že nech ho vyhodí, lebo plesnivé ani prasce nesmai žrať, povedala mi - šak to je penicilín, aj ten je z huby -, musela som jej vysvetliť, že to je iná, pre lekárske účely vypestovaná, s pliesňou na chlebe nemá nič spoločné.
vanilka111
no to ja som sa tiež pozastavila na tým oškrabaním... ak je niečo plesnivé na povrchu, znamená to,že vo vnútri je to už pokazené, nikdy by som nedávala ani sebe ani iným niečo také, viac sa oplatí vyhodiť ako dostať rakovinu. a plieseň z chleba je vraj najhoršia a často ju ani nevidieť a už je tam, len si ju človek ľahko pomýli s múkou, ktorá býva na vrchu.. po troch dňoch keď sa chlieb nezje...sliepkam.. niektorá suseda bude rada..



 



TOPlist