Spomienky na Bulharsko (dovolenka)

anilvap - bez fotkyanilvap, 8. septembra 2010
Tak dobre, ako v Bulharsku, sme sa už dlho nikde nenajedli. Ochutnávali sme miestnu kuchyňu radi a pre nás tajuplné názvy ich jedál postupne odkrývali svoje chute a vône v tom najlepšom zmysle slova. Hoci sme boli v malom mestečku, mali sme na výber z mnohých reštaurácií a takmer všetky sme aj vyskúšali. Najčastejšie sme však určite nakupovali v malej pekárničke - všetky koláče, osúchy, šišky a pečivo boli úžasné, len nás zo začiatku trošku klamali telom - tie čo sa "tvárili" ako sladké, boli zásadne slané a naopak. V obchode sa nám zada podarilo kúpiť namiesto jogurtov ochutené mlieko a namiesto kakaa sme si priniesli miestny nápoj z akejsi obilniny, ktorého názov som radšej rýchlo zabudla. V reštaurácii som sa už po týždni cítila ako odborník a tak som si bez nazretia do jedálneho lístku objednala Stražanku v očakávaní, že si pochutím na skvelom šalátiku. Bolo mi síce čudné, že mi nepriniesli príbor, ale keď sa predo mnou na stole ocitol zapekaný sendvič, razom mi svitlo. Zamenila som si Stražanku a Snežanku, nuž, stáva sa. A na záver vám prezradím môjho favorita: Sirene po šopsky - v keramickej miske dostanete horúci syr s parajkami, vajíčkom a kto chce, pridá si feferónku. Chutí to skvele - ak vás cesty zavedú do Bulharska, určite vyskúšajte.
@zareaguj


Diskusia k článku

honestka
A ak tam v kratkom case nepojdete, mozete si to urobit v pohodli svojej kuchyne: Suroviny: 4 porcie balkánského syru, 4 paradajky, 4 vajíčka, olivový olej, alobal. == Paradajky oloupeme a nakrájame na kusky, alobal pomažeme olivovým olejem dame na ne paradajky, na ne platky nakrájaneho balkánskeho syru a rozklepneme vajíčko-zabalíme a dáme do trouby - 200°C na 20 min. podavame s cerstym pecivom.
samanka
tak toto môže chutiť výborne. V Bulharsku som bola na prelome 90-tych rokov a vtedy nás kŕmili prevažne "európsky". Teda žiadna baranina a podobne. Ale šopský šalátik sme mali tuším ku každému jedlu.
evas13
Pekné, Bulhari vždy boli o stupienky vyššie ako iné štáty pri Čiernom mory a ich kuchyňu sme spolovice poznali, však nám pestovali zeleninu skoro pod oknami. A hlavne, že ste sa mali výborne. :)
babidka
Bulharsko je moja "srdcovka" a chodievam tam velmi rada uz od detstva . Mame tam priatelov a u nich sme objavili tu pravu a nefalsovanu domacu bulharsku kuchynu a u nas doma sa objavuju velmi casto bulharske jedla . Syrene po sopsky je manzelovo milovane jedlo ktore si dava ako "testovacie" v kazdej novoobjavenej alebo doporucenej restauracii .Podla toho ako mu chuti , tak hodnoti ich uroven .Niekde pridavaju este aj hriby , niekde stiplalave papricky . Zakladom je vsak dobry a kvalitny balkansky syr ktoreho maju vela druhov a az ked ochutnate 25-ty ,tak zacnete rozoznavat ich chut:-)))))
anilvap
Som rada, že som tu našla spriaznené duše :-)



 



TOPlist