Sirene po šopsky

redakcia - fotkaredakcia, 4. augusta 2009
Sirene po šopsky
Foto: BG

Tradičná bulharská pochúťka z jednoduchých surovín a s nenáročnou prípravou. Hoci sa v Bulharsku zvykne podávať ako predjedlo, ide o pomerne výdatný pokrm, ktorý Zobraziť celý popisTradičná bulharská pochúťka z jednoduchých surovín a s nenáročnou prípravou. Hoci sa v Bulharsku zvykne podávať ako predjedlo, ide o pomerne výdatný pokrm, ktorý je vhodný aj ako obed alebo večera.

4
porcie
10 minút
príprava
15 minút
na 200 °C

Suroviny

200 g
50 ml
4 ks
4 - 8 ks
4 ks




Postup

  1. 1

    Na prípravu sirene sú ideálne špeciálne zapekacie misky z bulharskej ľudovej keramiky. Miska má keramickú pokrievku s otvorom na odvod pary a veľkosť presne na jednu porciu. Ak bulharské misky nemáme, použijeme menšiu zapekaciu misu, v ktorej pripravíme všetky porcie naraz. Nebude to mať tú originálnu fazónu, ale chuť ostatne rovnaká.

  2. 2

    Zapekaciu misku vymastíme trochou olivového oleja. Paradajky sú najlepšie veľké južanské, vtedy stačí jedna na každú porciu, v prípade menších plodov ich počet primerane zvýšime. Paradajky nakrájame na väčšie kúsky (komu prekáža šupka, môže ich predtým spariť vo vriacej vode a ošúpať) a rovnomerne rozložíme na dno misky.

  3. 3

    Bohato posypeme čubricou (typická bulharská bylinková zmes). Ak čubricu nemáme, použijeme iné južanské bylinky ako oregano, šalvia, bazalka. Nesolíme, slanosť zabezpečí balkánsky syr. Nemusí to byť pravé bulharské sirene, postačí akýkoľvek syr balkánkeho typu alebo feta, najlepšie z ovčieho či kozieho mlieka. Syr pokrájaný na väčšie kúsky poukladáme na paradajky.

  4. 4

    Na každú porciu rozklepeneme jedno vajce a ozdobíme feferónkou. Ak máme misku s nepriedušným vekom, použijeme ho, ale nezakrývame misku úplne. V prípade misky bez veka použijeme na zakrytie alobal, do ktorého urobíme jednu malú dierku.

  5. 5

    Zapekaciu misku vložíme do rúry rozohriatej na 200 stupňov a zapekáme kým sa syr nerozpustí až nepripečie, 10 - 15 minút. Podávame s čerstvým chlebom alebo pečivom.

Diskusia k receptu