Nie je to škoda?

zajomato - fotkazajomato, 20. septembra 2017
Do záhrady chodievam vlakom. Hneď pri stanici je záhrada. Rastie tam starý ovocný strom, myslím si že je to ringlota, presný názov neviem.
V lete bol obsypaný plodmi. Keď začali dozrievať padali na zem a hnili. Záhrada je oplotená hrdzavým pletivom ale našiel som zrelú ringlotu pri chodníku. Bola veľká skoro ako slepačie vajce, oplákol som ju vodou ktorú si nosievam na pitie, a zahryzol som do nej. Bola mäkká ale nie zhnitá. To čo som zacítil na jazyku bola kaskáda chutí. Bol tam ananás, broskyňa a samozrejme aj ringlota ale sladká ako med. Takú kráľovnú ringlotu som jedol prvý krát. Plot nebol pri zemi upevnený a ľahlo som tam prestrčil palicu a doťahoval som si plody, ktoré boli najbližšie, vždy keď som šiel okolo.
@zareaguj


Diskusia k článku

zajomato
Nie je to ojedinelý príklad. Vedľa našej záhrady majú jedny susedia jabloň a druhí hrušku a pod nimi to vyzerá rovnako, mnoho hnijúceho ovocia bez úžitku. Keď vidím v supermarketoch alebo aj na trhoch tie ceny ovocia a pri tom ho toľko hnije v záhradách je to najmenej neúctivé a bezohľadné.


zajomato
Môj brat má pod Vysokými tatrami záhradu a jeho žena pestuje cesnak, taký ako vidíte na obrázku. Často si v obchode pýtam cesnak vypestovaný na Slovensku ale márne.
mitzy
Co ak zahradu vlastni stary clovek a nevladze tam chodit a starat sa ako za mlada? Netreba len sudit. Skus sa popytat a popripade sa ponukni ze ovocie pozbieras a cast si budes moct vzdy vziat.
zajomato
@Mitzy (20.9.2017 10:27)

Áno tiež som si to myslel, ale ja nechcem nikoho súdiť, na to sú povolanejší, lenže keď sa niekoho opýtam reakcie sú väčšinou záporné.
zajomato
@Kimlo (20.9.2017 09:42)

Ťaháš za nesprávny koniec, je to až také ťažké pochopiť.
mitzy
@Zajomato (20.9.2017 10:55)
Asi ano, ludia sa boja vpustit si uz do zahrady i suseda. Mi iba tak preletelo teraz hlavou - zahrady sme mali vzdy zo susedskych stran otvorene, vymedzene len krikmi ribezli alebo ulickou. Hranice boli strazene. Teraz su hranice otvorene a medzi susedmi su dvojmetrove ploty.
2010
Vsade na svete je to podobne, po 25 rokoch sme predali dom ... prve co novy majitel spravil vyrezal vsetky ovocne stromy. Ked som sadil vyberal som len odrody ktore sa bezne nepredavaju.
kecupicek
Niet nad to mať dobrých susedov, lebo sa hovorí, bližšia košeľa ako kabát, lepší dobrý sused ako rodina. Keď sme začali stavať dom, nemali sme široko ďaleko žiadnych susedov, pozemok bol uprostred velikánskeho poľa. Až po 20 rokoch, keď chceli majiteľom pozemky vyvlastniť na vojenskú bytovku, postavili domy pre svoje už dospelé deti. Máme dobrých susedov a navzájom si pomáhame. Jeden rok sa tekvica odrody Goliáš preplazila do susedovej záhrady. Zbadali sme ju až po prvých mrazoch. Vážila asi 40 kg a suseda nám ju chcela na fúriku vrátiť. Mali sme iné, nechceli sme ju. Poslala ju do škôlky a kuchárky z nej navarili kompót pre všetky deti aj zamestnancov obecného úradu.
kukulienka71
@Zajomato (20.9.2017 08:15)

a to ťa nenapadlo, že to tak malo byť? veď ak by niekto tie ringloty obral, ty by si nemal pôžitok zadarmo:-) Samo sa ti ponúklo...moja mama rada spomína na dedkove slová: Ak ti dávajú -ber, ak ťa bijú - utekaj! Príčin, prečo tie stromy nik neoberá, je x. Za naším dvorom je stará záhrada plná starších aj mladších ovocnín, dobrý ujo majiteľ umrel pred pár rokmi. Staral sa, kým vládal, potom už nik. Je mi ľúto čerešní, broskýň (z ktorých mi vždy dal zo dve vedrá), jabĺk aj mandlí, už ich prerastá burina, bo nemá kto ani kosiť, nieto plody oberať. Mám zábrany sa spýtať na samozber vdovu, lebo má deti aj vnúčence a bolo by mi čudné "vziať " spred nich, aj keď oni záujem už roky neukazujú. Manžel prelieza plot, len keď ničí bazu a iné invazívne rastliny, čo by nám vytlačili pletivo s trstinou. Nám by sa hodila záhrada s rodiacimi stromami, ale predávajú ju ako stavebný pozemok za vysokú cenu. Už roky:-( Takže áno, je to škoda!
radost
@Kukulienka71 (20.9.2017 22:55)

my sme tiež záhradkári-a sily ubúdajú-často sa bavíme s mužom ako bude ďalej..čítam mu tvoj príspevok o susedovie záhrade..manžel navrhuje:
nech ich skúsia osloviť-majiteľov-o prenájom záhrady-za starostlivosť o ňu by ste zberali úrodu..možno sa to podarí..bolo by to veľmi dobré riešenie pre všetkých..i pre záhradu..
želám dobrý deň
kecupicek
A ty si nevieš zasadiť? Veď v časopise záhradkár je dosť ponúk, kde sa dá jesenný cesnak na výsadbu objednať. @Zajomato (20.9.2017 09:37)

zolik
@Kukulienka , mam ten isty navrh ako @Radost , teda jej manzel.
Zdedila som chalupu s velkym sadom a kym ju predam, tak sa o nu stara sused s tym, ze si moze zobrat celu urodu. Je to obojstranne vyhodna dohoda :-)
bubaya
A možno preto nikto neoberá, že nevie čo s ringlotami. Taký strom máme pred domom. Keď sú tvrdé, sú kyslé, keď sú sladké, opadajú na zem a hneď začnú hniť. Lekvár je vodnatý, kompót zo zrelých je rozblemcaný na kašu, z tvrdých zas bez chuti. Skúsila som párkrát niečo z toho urobiť, ale bez úspechu. Najlepšie sú také, čo padnú práve na zem, na zjedenie.
kecupicek
Mali sme doma ringlotu, keď dozrievali plody, tak sme si s rodičmi vždy na nich pochutnávali, namiesto dezertu poobede. Raz, keď neboli rodičia doma tak sme sa hrali na vojnu dievčatá proti chlapcom a obhádzali sme susede čerstvo obielenú stenu na dome. Za trest sme museli celé leto zbierať ringloty a tá ich sypala prasiatku. Zo zabíjačky nám potom poslala klobásky. Boli lepšie ako ringloty. Keď strom veľmi zmohutnel ocko ho zrezal a zasadil jabloň. @Bubaya (21.9.2017 23:11)

kecupicek
Lekvár nemusí byť len z jedného druhu sliviek, môžu sa pomiešať rôzne druhy a dať medzi nich aj ringloty. Varím lekvár už roky na plechoch v rúre, bez miešania a veľmi si ho známi pochvaľujú. Myslím si, že aj z ringlôt by bol výborný, sladučký .
kecupicek
Naber odvahu a opýtaj sa, či si nemôžeš natrhať, veď za opýtanie nič nedáš. Moja kolegyňa chodievala s manželom na rybačku a v blízkosti boli záhrady, ktoré ľudia obhospodarovali. Ležala na deke a stále pozerala na červené paradajky za plotom. Nabrala odvahu a prestrčila ruka cez pletivo. Paradajka bola chutná a sladučká. Chcela ešte jednu. Prestrčila ruku cez plot, a vtom chňap, majiteľ ju chytil za ruku. Celá zapýrená sa ospravedlňovala, hanbila sa ako pes.- Nemohli ste si vypýtať?- prihováral sa jej majiteľ. Natrhal jej plnú misku, boli akési horké, už jej tak nechutili.
jozka2
Kecupicek,stal sa mi horsi pripad ako tvojej zene.Bola som na navsteve za Viednou,kazdy den po ranajkach sme s vnuckou sli chodit asi hodinu cez polnu cestu zrovna poza zahrady.Ked sme sa okruhom vracali tam neboli ohradene zahrady a boli take dlhe,ze mi pripadali ako pole.Na konci jednej takejto neohradenej zahrady boli ceresne,nadherne a zobkali ich vtaky,tak sme s vnuckou sa najedli prisli domov a vykladali ake pri ceste nadherne ceresne.Dohodli sme sa,ze na druhy den natrhame na kolac,naraz ja neviem s kade sa tam zjavila starka a moja vnucka s nou vedie konverzaciu.Zdalo sa mi,ze nejako dlho rozpravaju tak surim vnucku nech nerozprava,ale trha a ona nato babka ved to je jej koniec zahrady a ceresne su jej,ale kedze nikto z rodiny nejde ceresne oberat tak ich ozobkavaju vtaci,takze je rada,ze aspon si my natrhame.Verte alebo nie na druhy rok bola zahrada ohradena,vtaciky veselo ozobkavaju,ale my uz netrhame.
lenuckaaa
@Jozka2 (29.9.2017 03:14)

Vďaka takýmto Slovákom ako @Jozka2 si v Rakúsku budú stavať ploty, kde desiatky rokov neboli a ich nepotrebovali. Tam by si nikto z tamojších obyvateľov nedovolil vstúpiť na cudzí pozemok a ešte k tomu si prisvojiť bez dovolenia majiteľa ovocie zo stromov. Je jedno, že ovocie zobkali vtáci, to ešte nedáva nikomu právo si niečo cudzie vziať, je to proste krádež. Potom sa nečudujme, že Rakúšania nemajú radi Slovákov.
1x hadik
katka78
Vedľa nášho domu je roky zanedbávaná záhrada. Príroda je silná a tak sa v nej napriek nezáujmu majiteľov darí kvietkom a ovocným stromom. Jedného roku bohato zarodila mladučká marhuľa, plody krásne, veľké, zdravé. My máme marhuľu tiež, staršiu, 10x väčšiu, ale také výstavné plody nemala. Majitelia na záhradu nechodili a tak tie nádherné marhule deň po dni po jednej padali na zem a hnili. Po sezóne sa ukázala vlastníčka záhrady, zistila, že na strome nie je ani jeden plod, narobila kriku u nás, aj v celej záhradkárskej oblasti, že jej ktosi marhule ukradol. Darmo vysvetľovali, nedala si povedať a milú mladú potentnú marhuľu ešte v ten deň vyťala (!) Keď nie ona, tak nikto. Smutný príbeh o ľudskej lakote a tupote.
kecupicek
Poznám prípad z médií, kde susedom niekto oberal každý deň jablká. Pýtali sa všetkých susedov, nikto o ničom nevedel. Synátor bol na kurze IT, a tak kúpil maličkú kameru a pripevnil ju kocúrovi na obojok. Keď sa vrátili z práce boli, zvedaví čo kocúr natočil, veď aj tak stále drichme.! Čuduj sa svete! Sused, čo sa najviac rozčuľoval nad zlodejom, každé ráno prehodil debničky cez plot, obral jablká a potom ich predával na trhu. To bolo hanby! @Katka78 (29.9.2017 08:42)

babucka
Taky dokazu byt iba ludia,poniektori zavidia aj nos medzi ocami.
aroooo
My sme raz dávno z ringlót uvarili želé, recept si nepamätám asi len z tej šťavy, bol pevný, úžasnej chuti, priehľadný ako sklo a vynikajúci na šišky na ktoré sa nakrájal...



 



TOPlist