Nechcela som veriť vlastným očiam

aroooo - fotkaaroooo, 27. júla 2011
V pondelok som si kúpila v Tescu N.Zámky v akcii okrem
zemiakov aj kilové balenie mrazenej tresky za 2,99,pretože už
dávnejšie som chcela spraviť tresku v majonéze podľa receptu
od @Sracza.Dala som ju do chladničky, veď v utorok ju
spravím,nech sa rozmrazí. Podľa receptu bolo treba rybu uvariť
/tak trochu/ no a toto som s tou mojou asi nemala robiť,
pretože sa tak scvrkla, že som tie kúsky v tej troche octovej
vody ledva našla.Vodu som zliala,mini kúsky tresky dala do
plastovej misky a odvážila a nechcela veriť vlastným očiam, váha
ukazovala 40 dkg aj s misou, tú som odvážila samostatne
potom, mala 9 dkg, takže z kilového mrazeného balenia som
mala 31 dkg mäsa. Na toto nie sú žiadne normy, veď keď
chcem ľad nemusím kupovať mrazenú tresku a voda mi tiež
tečie doma. Toto pre mňa ako momentálne nezamestnanú
"luxusné "mäso som dokončila podľa receptu s jednou menšou
úpravou, pridala som tam aj 1 na jemno pokrájanú
cibuľku/potom to bolo to pravé orechové/.Takže treska aj keď
v menšom množstve je výborná, doporučujem tam pridať tú
cibuľku.
Pýtam sa varecháčov akú v budúcnosti použiť treskovitú či
akú rybu dostupnú v Jednote alebo Lidli /to mám v okolí /na
prípravu tejto špecialitky-tresky v majonéze,jogurte,kys.
smotane?
@zareaguj


Diskusia k článku

ajuschka
no odteray už mrazené ryby asi nekupujem. takýto luxus si už na slovensku asi nikto nemôže dovoliť....
kata50
Od serióznej firmy, by malo byť na štítku napísané % glazúry , ktoré ryba obsahuje a aj krajina pôvodu, odkiaľ je ulovená. Potom sa zákazník môže rozhodnúť.
kucharronald
@Aroooo Skús niekedy kuknúť pult, kde sú syry. ževraj tam niekde mali aj čerstvú, chladenú tresku. Ja sa tam vždy kuknem, ale chladené ryby tam nie sú. Ak chceš dobrú rybu, skús kúpiť od nejakého rybára v okolí...
julica
keď rybu, tak chladenú. do mrazených vecí sa dá hocičo zakamuflovať - ako si sa aj ty na vlastnej kozi presvedcila. Je to hnus, ale da sa bojovat - nekupujte to
marcy
bola by som zabudla,mám zdroj na čerstvé pstruhy ...vždy doplním zásoby ( zamrazím si ),lebo ryby milujeme...do pol hodiny hotové a zdravé
hubata
To je to napichané mäso! Zájdi v rámci výletu k nejakej rieke, zoznám sa s rybármi a určite ti nejaký čerstvý úlovok radi predajú aby mali na kosňáky.
klaura
mala som podobnú skúsenosť, odvtedy ryby iba chladené !!!
evilauri
@aroooo , mi kupujeme tresku "aljaska" kazdy tyzden, tiez zmrazenu,(u nas vo Viedni) ale toto sa nam este nikdy nestalo...Tie filety su po upeceni take iste ako pred tym. Kilo stoji 3,99.Pozrela som prave do mrazaku, su z NordwestPacifik, od firmi Almare... Ked si citam taketo prispevky, tak som naozaj rada, ze som na tom Slovensku nevyrastla (aj ked som sa tam narodila), toto co sa v tejto krajine deje uz naozaj presahuje hranice...A je mi to fakt luto :-(
aroooo
@evilauri , už som ten sáčik vyhodila do smetí, ale tiež to bola "aljaska"treska, deklarované mala 80 % mäso, 20 % glazúra.No darmo vytieklo z nej veľa vody, možno keby som to vypražila a nie dala 2 x zovrieť by tam toho ostalo viac, veď trojobal by niečo pridal...
evilauri
Z balicku som vycitala, ze Aljaska-Seelachsfilet 95% a Wasser 5%, ja som to este nikdy nevarila, ale neda mi to...Nechcem uz teraz smradit z rybou lebo deti uz spia, az rano odidu do skolky tak obetujem jednu filetu do vriacej vody, mne to fakt neda ...len ma proste zaujima, ci je u nas kvalitnejsi tovar ako na Slovensku, @aroooo hned po akcii podam spravu :-)))))
aroooo
@eilauri ,podarilo sa mi ešte zachrániť kus sáčku z tej tresky pred smetiarmi, stojí tu:Výrobca-či ten čo to balil BizLabs, Hlbokozmrazené filety z Aljaškej tresky/Theragra Chalcogramma/veľkosť 226 g, balené 18.4.2011,spotrebovať do 18.4.2013,DovozcaTaper,s.r.o. Hurbanova 23 Košice,krajina pôvodu Čína,zloženie"Filet z aljašskejtresky80%,voda 20%,stabilizátor E451,hmotnosť 1 kg,Glazúra 20%,schválený závod pre EU:2100/02567,farmový chov,Lot:110418016J.Po kúpení o 19 hod.som to dala do chladničky,ráno okolo8 vybrala,ešte stále to nebolo rozmrazené,snažila som sa z toho ešte na niektorých miestach odstrániť tú glazúru/ľad/ a okolo 11 som to hodila do horúcej octovej vody,zovrelo-spenilo, odstavila,sadla pena tak ešte raz,nechala v tom asi pol hod. a vybrala ten zázrak z vody.Ešte som to ani nedala na sitko odkvapkať,lebo varecháč Sracz podľa ktorého receptu som to robila písal necediť, aby to nebolo veľmi suché.No a samozrejme som si to aj odfotila do mobilu aj so škatuľkou zápaliek na porovnanie.Fotku ti neviem poslať,neviem ako sa to vkladá do počítača/bolo by už asi na čase to vyskúšať,no nemám ani návod/Som zvedavá čo ti vyšlo z toho varenia/váha pred a po uvarení/ a zároveň si sprav tresku v majonéze podľa Srácza z varechy.Ahoj
evilauri
Ahoj @aroooo , tak uz som vyskusala...tak pokus je uz hotovy :-).Hodila som do vriacej vedy jednu filetu , povodna velkost 18 cm. Po piatich minutach sa trochu zbehla, asi tak o 2 cm. Naschval som ju varila az 20 minut (ved nejde o obed ale o pokus :-), no a cuduj sa svete, ked som ju odmerala, tak krasavica mala presne 15,8 centimetra! Ono to bude asi tym pomerom vody, ktory je napisany na obale? Tato nasa Aljaska pochadza z "Ochotskisches Meer/Beringsee" a dodavatelom je Royal Greenland GmbH, Bremen, Germany...
Ale to porovnanie s tou zapalkovou skatulkou sa ti teda podarilo. Fotku by si si musela poslat na pc,na mail- adresu, potom ulozit a potom natiahnut na varechu... aaaaale naco tolko roboty, ja si tu rybku viem celkom dobre predstavit, musela byt zlata :-)
Ten receptik podla Sraca som pozerala, vyzera velmi chutne, tak skusim :-)))
aroooo
@evilauri , škoda, že si to neodvážila pred a po varení.K tej fotke-prenos do počítača mám k telefónu ešte niekde nejaký kábel, ktorý je vraj na to, tak až budem mať na to náladu tak budem špekulovať kde to zapojiť a čo ďalej.A čo ty o pol tretej ráno, snáď si len nechcela niečo variť z Varechy?Ahoj



 



TOPlist