Moja stará mama bola zero waste ešte predtým, ako to bolo v móde

mitzy - fotkamitzy, 25. júla 2019
Viete si predstaviť, že ste terčom posmechu spolužiakov za cyklistickú fľašu s čajom, ktorý si denne nosíte do školy? Hm. Bolo to tak.. Lebo obchody umiestnené pri škole alebo bufety priamo v areáli priniesli Fantu a Colu a balené mlieko so slamkou a farbené mlieko so slamkou a Pogom navyše. A tak ďalej. No. Ja si to predstaviť viem, že sa vám posmievajú za ten čaj trápny luhovaný. Lebo som si nosila do školy tú cyklistickú fľašu deň čo deň aj ja. Proste nás zopár bolo. Boli to roky, keď ku nám ten luxus práve prichádzal. Luxus v podobe nových vecí z reklám na jedno použitie. (Och, aká som bola sama pyšná, keď som si nasporila a konečne si mohla aj ja vyložiť na lavicu Fruko a potom ho nafúknuť a skočiť na obal, ktorý rachol! :) A šumienka! To bolo niečo...)

Neveriacky som sa dívala na svoju starú mamu, ako umýva mikroténový sáčok, aby ho mohla vždy a vždy na niečo použiť. (To ešte mikrotenový sáčok aj niečo vydržal predtým, ako sa roztrhol po pol použití.) Bol taký smiešne skrkvaný od toho umývania. A čakal na mňa každé ráno s chlebom s maslom a redvičkami a samozrejme i jablkom a zmuchlane na mňa žmurkol, aby som si ho nezabudla vziať. Ako ja som si ho nerada brala...hlúpe dieťa.

Vlastne som mala šťastie, že mi moja stará mama každé ráno urobila desiatu do školy a neskôr ma naučila robiť si desiatu samú. Deti, s tými kupovanými desiatami, hm - asi to nebola celkom výhra. A ja som sa naozaj hanbila, že nemám - to, čo ony. (Lebo si z tých lepených chlebov robili srandu. Pričom žviachali na desiatu čipsy a cukríky. A ja som im ich naozaj závidela...a možno bol ten výsmech za to, lebo ony zas závideli mne)...ktovie.

A potom prejdú roky. A všetko je inak. Fľaša na bicykel je zrazu must have výbava. Chlieb s domácou nátierkou je objavená teplá voda v kaviarni v centre.

Niečo vám poviem. Staré mamy boli dávno zero waste, predtým ako to bolo vôbec v móde.
@zareaguj


Diskusia k článku

sovka62
@Mitzy , všetky staré mamy a u mňa, keďže som starší ročník, aj rodičia boli Zero Waste. Starí rodičia ani nemali nádobu na odpad a ani im nechýbala. Väčšina toho, čo domácnosť potrebovala, od potravín, cez ľanové a konopné plátno, olej a podobne, bola z vlastnej produkcie. O múku sa postaral mlynár, ktorý zomlel pšenicu a raž, o vajcia, mäso a mlieko domáce zvieratá, cukor dostávali za starostlivosť o cukrovú repu, tkaniny pochádzali z vlastných políčok, akurát prešli močidlom, aby sa dali spracovať. Do Vianoc bývalo popradené, po nich sa rozložili krosná a začínalo sa tkať, najprv ľanové, potom konopné a nakoniec handrové koberce. Do obchodu sa chodilo po soľ a petrolej (lebo v komore a maštali elektrina zavedená nebola) a okrem toho sa kupovala obuv, zriedka, lebo čižmy ku kroju vydržali desiatky rokov. Takto by už, pravda, dnes nikto nežilo, chápem.
Moji rodičia boli ďalšou generáciou. Tí už chodili pravidelne do práce, nosili výplatu. Ale časť starých zvykov sa zachovala. Chovali sme, pestovali a nádoba - popolnica - bola naozaj na popol, z kúrenia. Biologický odpad sa skŕmil, alebo skompostoval, šaty sme nosili jedna po druhej a keď boli malé všetkým, posunuli sa menšiemu dieťaťu z okolia, športové potreby tiež. Nápoje boli v skle, zálohovanom, takže sa nevyhadzovali, ale vracali do obchodu. A nebolo ich veľa, nikto doma neskladoval deväť litrov malinovky a ešte niekoľkonásobne, lebo rôzne druhy. Stačila nám voda, ak už veľmi bolo treba piť iné, tak domáci sirup.
Generácia mladších členov našej komunity je teraz v šoku. Čo sme to žili za život, sedľač pekelná?
Ani náhodou! Žili sme v Petržalke, v tej starej, ktorá ideálne spájala výhody bývania na dedine a s benefitmi, ktoré poskytovalo mesto. Odviezli sme sa tri zastávky autobusom č. 26 a boli sme na Šafárikovom námestí. Predstavenia v kinách, všetky premiéry na Novej scéne (lebo aj naša milovaná opereta) balet a opera v Národnom, činohra vo Hviezdoslavovom divadle a keď sme dorástli do príslušného veku korzo, tanečné popoludnia v PKO a pod.
Príroda v pohode, žili sme s ňou a pre ňu, všetko malo svoj poriadok.

Čo sa stalo so svetom? Kam sa podel ten pokojný a spokojný život?
frezia68
Myslím,že ako Zero Waste aj umriem,aspoň čiastočný.Žijem si po svojom,pijem vodu z vodovodu,len občas malú,liečivú Fatru a odpad poctivo triedim.Mlieko z automatu,nepodporujem žiadne fľaše.Či tým triedením odpadu niečomu napomôžem?Neviem,počula som,že čo vytriedime,v konečnom dôsledku končí niekde v kope.Čo sa doma dá,recyklujem,nákupy nosím v textilnej sieťke.....jedlo nevyhadzujem,len ak nedopatrením splesniveje,aj to nie mojou vinou,ale skôr kvalitou výrobkov. A "inakosť" mi veľa nehovorí,každá nová generácia sa nechce podobať na starú a prináša niečo nové,vývoj napreduje.Mnohé nové veci sa mi nepáčia,nepáči sa mi užívanie veľkého množstva chemických liekov,ich časté reklamy v televízii,moc peňazí,zlá politika,korupcia.V televízii by som uvítala ľudové liečiteľstvo,silu byliniek a osobné skúsenosti s nimi a farmaceutický priemysel by sme oslabili.Ale to je na inú tému,my starší už veľa nezmeníme.Prežili sme hippies (mimochodom, tam by som možná zapadla,až na tie drogy) ,ak dožijeme,prežijeme.....len mi je ľúto za starými časmi. @Mitzy :pekná téma a @Sovka62 : zdieľam názor.
kukulienka71
pravdive kazde jedno slovo vyssie napisane. Vyvoj vsak nezastavime, mozeme sa len pricinit o to, aby sme my a nase deti reklamami a mozog vymyvajucimi clankami a ideologiami neboli ovplyvneni natolko, ze stratime kriticke zmyslanie a zdravy sedliacky rozum. Vsetko co bolo v minulosti dobre, na to treba stavat a zachovat to, vraciame sa k davno dennodenne pouzivanym uplne obycajnym cinnostiam, veciam, lebo vidime, ze konzumny sposob zivota je devastujuci. Len si to musime uvedomit este predtym ako to bude( co uz aj je) neudrzatelne. Pekna diskusna tema, @mitzy
evanaaa
Tak som si všetko prečítala a pochopila približne, čo ten výraz "Zero Waste " vlastne znamená. Ja ho čítam prvý raz, ani som ho doteraz nepočula....nie každý je o všetkom informovaný, možno som len jedna z množstva, ktorá som to nevedela, ale teraz už trocha viem čo to je, preto by bolo namieste hneď na začiatku definovať o čo ide, ale je možné, že všetci okrem mňa sú informovaní, tak je to aj zbytočné. Len chcem dodať, že aj napriek nevedomosti nabieham aj ja tento systém, myslením aj činmi, a snažím sa robiť to, čo je vhodné pre životné prostredie.
45678
@Evanaaa (26.7.2019 21:34)

Pobavila si ma, úplne presne si to vystihla :-))), hoci nemám problém s cudzími výrazmi,doslova má irituje,prečo na Slovensku preferujeme ako niečo výnimočné ,cudzie vyrazy, cudzie názvy pre pomenovanie firiem,či dedinských krčiem... pozdravujem a prajem príjemné letné chvíle:-)
rulik
tiež som nosieval na desiatu 2 chleby s maslom a reďkovkou, aj som závidel rožky, kým som neprišiel na to, že majú 2 suché konce, Dubčekov rožok-to už bola iná kategória
sovka62
Mal si ho zabalený v papierovom vrecku @Rulik ? My áno a vrecko sa v škole zásadne nevyhadzovalo. Ak sa dalo, použilo sa viac razy a nakoniec skončilo v sporáku, keď sa zakladal oheň.
haji
Na svačinky jsem chodila ve škole do jídelny, takže bez obalu. Když jsme jeli na výlet, šli na pochoďák, tak svačinku jsem měla zabalenou v látkovém ubrousku. To bylo super. Později je vystřídaly papírové pytlíky. Babka je též recyklovala - donesla jsem domů a hezky znovu, nebo na podpal. Někdy se mi snažila vnutit pytlík od mouky - ale to už jsem považovala za potupu. Papírové ubrousky byly k mání hodně později. Nejraději jsem si brala jablko, hrušku - to se nemuselo balit.
Igelitovými sáčky - ty pevné ještě dnes omývám. Mám je rozdělené. Opakovaně je používám. Nestydím se za to už jenom proto, že jsou drahé. O těch, které se roztrhnou ještě před příchodem z marketu se zmíním též. Používám je, když na nic jiného, tak na odpad. O odpadu psát raději nebudu. To je jedna velká, smutná kapitola.
Ani já nevěděla o pojmu zero waste. Některé objevy objeveného jdou mimo mě.
Moji prarodiče, rodiče zažili válku. A ta je hezky proškolila. Co mohli, nám předali. Dodnes s tím pracuji. Ale je to stále obtížnější, komplikovanější. Proč? Protože konzum, nejen on. A zdravý selský rozum? Hore už je to vzpomenuté, odchází někam mimo člověka. Třeba ho někdo vyhrabe, pod dalším anglickým módním názvem. Jen jestli to postačí?

evelynba
Mám podobné pocity ako @Radost a už chápem svojho otca, ktorý sa už v posledných rokoch nevedel vyrovnať so zmenami okolo, stále sa s niekým hádal, všetko mu vadilo, každého stále napomínal... a keď dostal porážku, mohol to zvládnuť, ale už sa vôbec nesnažil. Ja tiež samozrejme ešte nechcem odísť a tak sa snažím robiť aspoň čo môžem, recyklujem, minimalizujem odpad, použitý kuchynský olej nosí manžel na benzínku, igelitky síce používam, lebo ich máme doma plno ešte z dávnejších rokov, ale používam ich stále dokola až do zničenia a potom ich ešte použijem na plastový separovaný odpad a vyhodím spolu s ním.
Ale som skeptik, moja malá kvapka mi často pripadá zbytočná v tom mori, resp. oceáne toho zlého, čo sa deje, a to nielen v celom svete, ale aj naokolo. Možno aj ja si privodím porážku, keď stále musím tiež ľudí napomínať, napr. keď po sebe nezatvoria kontajner a potom vietor rozfukuje sáčky a papiere po sídlisku, alebo ide od trafiky, rozbalí si cigarety a celofán aj papierik hodí na zem a pod. No ale človek ešte dostane vynadané, že ty stará xxxx staraj sa o seba, ešte môže byť rád, že nedostane po papuli.
Ale som rada, že som urobila aj ďalšiu dobrú vec, svojich synov som vychovala tak, že si vážia životné prostredie, tiež poctivo separujú, úplne automaticky zatvárajú všetky kontajnery, keď idú okolo, zdvihnú zo zeme napr. plastovú fľašu a hodia ju do žltého kontajnera atď. A učia (a aj my učíme) tomu aj svoje deti (vnučky). Tak mám aspoň iskierku nádeje a viery v budúcnosť.
Peknú nedeľu všetkým. :-))
finczi
Nuž aj ja sa snažím prispieť ako viem... triedim odpad, kúpila som vrecúška na nákup ovocia a zeleniny nech nemusím používať tie plastové, šetrím vodou a energiami. V práci vediem k tomu deti, čo má hlbší význam ak to je tak aj v rodinách. Ak je možnosť, nakupujem bezobalovo. Myslím, že to nieje veľa, ale ak nás bude stále viac, hádam to bude ( je ) prospešné. Dôležité je nevzdávať sa a nepoddať sa tlakom okolia, reklamným ťahom a módnym trendom. Prosto - používať svoj rozum a skúsenosti našich rodičov a starých rodičov. Krásny deň prajem! Ďakujem za peknú a dôležitú tému ako aj za možnosť vyjadriť sa.
radost
@Evelynba (28.7.2019 10:42)

priateľka v myslení neznáma
môj muž vraví:
dožili sme sa dôchodku
dožili sme sa staroby
ale
vo veľmi škaredej dobe..
a kto to robí..??
my
ľudia
to nám tak uškodil ten
konzum..??
či chaos-
ktorý tu niekto cielene zavádza..??
držme spolu
neubližujme si..
dožime v pokoji a s radosťou..
:-)
2010
Realita , len 10 % svetovej populacie zije v zlatej klietke ktora sa vola europa.
Vacsina svetovej populacie nema ani sajnu co zero waste znamena. Maju iny problem ked polka ludstva zije z menej ako z jedneho eura na den - prezitie v chudobe...
Takze sorry pre dobry pocit je to OK, ale ze to daco vyriesi je to len propaganda.
Proti tomu co clovek vidi v azii su slovenske osady raj na zemi.






mitzy
@v šetci ďakujem, že ste sa zapojili pod článoček. Zaujímavé čítanie od každého jedného :)
afataga
Staci si pozriet zopar videi, ako ludia ziju a pracuju v Azii, ako sa pestuju a postrekuju plodiny, ako sa vyrabaju a farbia latky, ako sa siju odevy atd. vacsinou bez ochrannych pomocok, samozrejme vsetek chemicky odpad sa vypusta do riek a mori. Proti tomu je vyhodeny papierik ako kvapka v mori.
Len napr.:


1x haji
radost
@2010 (28.7.2019 14:26)

prečo si opustil 10% šťastia v zlatej klietke..??
prezradíš..??
1x leaela
rulik
@Sovka62 ako inak, pekne po spotrebovaní poskladať a vložiť do tašky, až keď sa už dosť zamastil, dostal som nový
ja som si myslel, že tie reďkovky nosím len ja s bratom
nephilim
Vraciam sa k Tvojmu článku. Už zas. Obvykle s Tebou súhlasím. Ticho. Dnes nie. Zero waste neznamená zero waste /len/ potravín. Staré mamy rozhodne neboli zero waste. Je to zavádzajúci pojem.
Zero waste je doslova nulový odpad. V ideálnom prípade princíp 5 R. Odkaz na SK stránku:

 www.zerowasteslovakia.sk


Čo sa nedá dosiahnuť.
Staré mamy neboli ZW. Už som upratovala/pomáhala upratovať skriňu/pozemské statky. Po tete. Pratete. Babičke. Atď. Súhlasím s Tebou. Plastov je priveľa. Videla som mikrovrecká okolo supermarketov. Ale čo s oblečením starým? Dederón? Hliníkový príbor? Moje staré mamy rozhodne neboli ZW. Škrečkovali piate cez deviate. Nič sme nesmeli vyhodiť. Po ich smrti to istil veľkokapacitný kontajner.
Bez sklenenej fľaše na vodu sa nepohnem. Nakupujem aj v sekáčoch. Som pristará na naj módne trendy. Vymieňam. Požičiam si. Požičiam. Mám drvič na zvyšky zeleniny+ovocia. Lebo kompost. Mám v aute prepravku+plátenky. Na nákupy. Stále to však nie je ZW.
buchtabuchta
No, stare mamy si trochu idealizujeme. Stare mamy miesili chleba rucne, lebo nemali hnetac, piekli kvaskovy, lebo nebolo drozdie. Pouzivali bylinky a med, lebo nebol aspirin a penicilin, presivali oblecenie, lebo halt nemali na nove a vsetko sa vyuzilo, kym drzalo pohromade....nerobili odpad, lebo organicke veci zozrali sliepky, alebo zhnilo na smetisku......a sacky nemali, lebo sacky este neboli. Keby sa clovek stale spraval zodpovedne, nerobil bordel, smeti daval kam treba, nebol nenazrany, nemal 3 bachory, tak nepotrebujeme zerowastovat este ani dnes.
sovka62
V nedeľu mi prišla na Viber fotografia našej pravnučky. Boli s mamou na návšteve u našej najmladšej dcéry. Pravnučka mala oblečené chutné tričko a pod obrázkom bola otázka, či si to tričko pamätáme. Nepamätali, tak nám objasnili:
Nové tričko nosila Angelika (naša vnučka, dnes tridsaťročná). Po nej ho zdedila jej sesternica Monika (mama pravnučky), ktorá ho nosila, kým jej nebolo malé. Neskôr ho obliekala svojej bábike a teraz ho obliekla svojej dcére. Skvelé, nie?
buchtabuchta
PS: toto mi vysvetloval sused,co precestoval ako humanitarny pracovnik celysvet:
Divime sa, ze ludia v Azii,juznej Amerike rozhadzuju plastove flase po pralese? ze neseparuju, nezbieraju, ze su hlupi, nevzdelani........... Lenze ti ludia si odtrhli kokosovy orech, mango.......zjedli co sa dalo a zbytok hodili do kriakov, kde sa o to postarala priroda. Robili to tak mozno aj miliony rokov. Teraz im nejaky mudrc navozil vodu v plastovych flasiach, zradlo v plastovych obaloch....oni vodu vypiju a flasu hodia tam, kde prave su. Nechapu, ze o flasu sa im priroda nepostara ako o kostku z manga. Nie su hlupi, ani neporiadni......
radost
@Buchtabuchta (30.7.2019 10:48)

nuž
a-ako to nazvať..??keď nejdú s dobou..??
teda dobre..sú zaostalí..tak..??
vidíš-oni nepoznali lenina..nevedia teda:
učiť sa..učiť sa..učiť sa..
:-)
buchtabuchta
@Radost (30.7.2019 13:52)

Nejdu s dobou.........., nam kolko rokov trvalo, kym sme prisli na to, ze pet flase su problem? a este to furt vacsina nechape. 30 rokov sa triedi odpad na Slovensku a kolko ludi este stale nevie kam to ma smarit, hoci vedla je napisane papier, plasty....kolko vzdelanych a gramotnych.....a chceme aby nejaky peruansky Indian separoval.
buchtabuchta
@2010 (30.7.2019 14:36)
Nemusi nevyhnutne, Germani su poriadni od prirodzenia. Aziati, to je zas ina rasa. Bola som v Thajsku 3x mimo turistickych tras, a vsade bolo cisto, poriadok, ziadni zobraci, ziadna chamrad, bice som nikde nevidela, ani zakazy, prikazy. Je to skratka v nich.
radox1
@2010 (30.7.2019 14:36)

ktore nejdu po europskom liberalnom modely..........ten bic treba prezmenu na tie nase liberalne naivne hlavy,ktore vedu europu do zahuby.
kecupicek
Spomíname s manželom na časy, keď sa podojené mlieko dávalo do hlinených hrncov a keď sme mali chuť mohli sme sa napiť v pivnici z ktoréhokoľvek. Do obchodu sme chodievali s kanvičkou na mlieko aj pivo, pre rodičov. V sobotu sa piekol chlieb a nikto neriešil do čoho ho zabalí, zjedol sa len tak zafičalo. Z domáceho plátna bol na stole veľký obrus, v ktorom bol zabalený a každý si dával sakramentský pozor, aby ho po odkrojení poriadne zabalil. Do školy sme nosili menšie plátenné obrúsky na desiatu. Chlebík sme rozbalili, obrúsok prestreli a po dojedení vysypali omrvinky vtáčikom na parapetnú dosku. Pili sme vodu zo školskej studne, ktorá bola vo vedre pod umývadlom. Pili sme všetci z jedného hrnčeka a žiadne epidémie nás nepostihli. Otec kupoval v meste vždy nejaké noviny a tie sa použili na všetko, čo bolo treba zabaliť, aj na odkazy, kde kto išiel- namiesto SMS, nakoniec aj na rozkurovanie v peci a WC. Žiaden odpad sme takto defacto neprodukovali. Aj ten bio sa v jeseni vyviezol na pole a zaoral. Čudujeme sa domorodcom. Hovorí vám niečo názov filmu: Bohovia sa museli zblázniť? Nebolo by krásne žiť opäť v takej dobe? Ale by si naša matička Zem vydýchla?
izabella929
Stále sa opakujúce vety,,že svet sa spamätá až vtedy, keď bude pozde,,nič neriešia a ide sa i naďalej vo vyšľapaných chodníčkoch, ktoré priniesla žiaľ táto doba..temer 2 týždne som sledovala cestu a príbehy písané a fotené rukou jednej priateľky z Česka, ktorá navštívila zem svojho manžela vo Vietname..všetky fotky napovedali o tom živote, ako sa tam ešte dnes žije..2 vety mi zostanú navždy v mojej hlave..jedia všetko, čo kolo seba majú , rastie a žije..no aj v tej strašnej chudobe sú,,, povinní sa postarať o rodičov a starých rodičov,,,a druhá veta: zlaté naše Česko, tu by som nedokázala žiť,,,chudoba je na každom rohu, žijú veľmi skromne, ale človek čleveku je človekom...videla som fotky, pri ktorých tuhne krv..malé dievčatko sotva 8 ročné má chrbte svojho súrodenca a idú pešo veľmi dlho z malých osád do mesta, aby mohli žobrať a neumreli od hladu..keď vidím, čo sa všetko v našich odpadových nádobách nachádza, zamýsľam sa nad tým, či ozaj toľko potrebujeme všetkého, aby sme mohli čo nevládzeme pojesť vyhadzovať..napokon mám obdiv k tým ľuďom, ktorí tam žijú veľmi skromne, ale okolo domu majú čisto a poriadok, aj keď ich domy sú ozaj úbohé a veru niet na opravu prostriedky..a už k reálnemu odpadu sa je veľmi ťažko vyjadriť, moria, oceány, celá príroda je plná umelých vriec a fliaš..ako je to možné, že sa toto zastaviť nedá..možno práve o toto ide, zničiť celý tento svet..veľmi smutné...
siuuu
Pekný článok - každá aj malá snaha sa cení, aj keď osobne si myslím, že celosvetovo je to utópia, ale niekde treba začať. Tak si šetrime aspoň to naše malé slovenské životné prostredie. Desí ma množstvo odpadu, ktorý by sa ešte dal využiť - či už sú to potraviny, alebo oblečenie alebo iný spotrebný tovar. Ja sa snažím separovať, a druhotne využiť čo sa dá, čo nepotrebujem ponúknem niekomu komu sa možno hodí (výmena, dar, predaj za symbolické ceny). Veľké rezervy vidím aj v legislatíve - napríklad množstvo potravín, ktoré takmer denne vyhadzujú v súlade so zákonom obchodné reťazce, pri troche snahy by sa veľká časť dala za symbolickú cenu predať alebo aj darovať potrebným.
julica
Veru, konzum nás likviduje, plasty zaplavili rieky a potoky - ale treba sa pozrieť na tých, čo ich spotrebujú najviac, nei na tých, čo ich vyhadzujú na viditeľné miesta. Neviditeľné je nebezpečnejšie. Recyklácia nič nerieši a gro problému je inde. Doprava, každý má auto, zaletí na iný kus zeme, pričom len jedn ajazda do tej spomínanej Ázie má na svedomí uhlíkovú stopu väčšiu než ročná jazda autom... Ľudia v osade či tí najchudobnejší žijú síc ev odpadkoch, ale tie nám škodia najmenej. Zato my, bohatá Európa, zamorujeme životy iných... a potom nadávame na migrantov, hoci ich migrácoiu máme na svojich rukách, resp. bruchách a lenivých zadkoch. A ešte sa niekto bude vysmievať deťom, keď na to upozorňujú, protestujú keď chcú žiť aj v budúcnosti :(
buchtabuchta
Nuz, ja som tiez chcela byt velmi aktivna a zero waste a eko, bio........a tak som detom kupila nerezove flase do skoly, aby nenosili tie hnusne plasty, a ze im reku vydrzia par rokov a kov sa dobre recykluje. Flase ale maju jeden zasadny nedostatok - decka potratili vrchnaky. Nove sa kupit nedaju, len cela flasa, co pri flaske za 15 euro je dost velky nedostatok. Tak zas maju tie hnusne plastove zo sportu za 4 eura, lebo tam je silikonovy kruzok, ktory drzi ten vrchnak, aby sa nestratil. To zas niekto chcel byt superbioelkologicky a vadil mu tam silikonovy kruzok.....tak mam doma 6 flias, ktore su mi na dve veci, na nic a na ........a papierove slamky sa nedaju recyklovat, lebo su hrube....recyklacia baterie do elektromobilu vyprodukuje viac skodlivin, ako jeden dieselovy motor....keby to nebolo smutne, tak by sa na tom dalo aj dobre zasmiat.
haji
@Buchtabuchta (18.8.2019 02:52)
Každou chvíli řeším něco podobného. Součástka, když už je k sehnání, je dražší než sám nový výrobek. Je to tak nastavená a spotřebitel si může - trhnout tlapkou. Dalo by se pokračovat do nekonečna. Všechny baterie /do mobilů, elektromobilů apod/ jsou jen zkratka dalšího vyčerpatelného zdroje. U nás už si brousí zuby na Cínovec, že tam je lithia hromada. A svět ho potřebuje, takže tomu nikdo nezabrání, úplatní lidé se dříve nebo později najdou. Kšeft je kšeft. Když se kácí les, létají třísky. Evoluci je to volno, ta je neúplatná a jde stále dopředu. Klidně si může vybrat jinou inteligentní formu. Zatím to tak vypadá, že zvířátka, rostliny, Matka Země jsou inteligentnější než celé lidstvo dohromady.



 



TOPlist