Lekcia "kulinárskej" angličtiny

elmer - bez fotkyelmer, 12. januára 2010
Chcel by som sa s Vami podelit o jeden nezabudnutelny zazitok, ktory sa nam stal cestou
na silvestrovsku chatu. Zvacsa chodime na chaty kdesi hore, pod Tatry a inac to nebolo
ani tento (vlastne uz minuly) rok. Kedze sme po ceste nejak vyhladli, chceli sme sa niekde
zastavit najest. Dalsou tradiciou v nasej partii je, ze ked uz sme "hore" snazime sa chodit
zvacsa po roznych kolibach a salasoch a jest skor jedla typu bryndzove halusky,
strapacky, pirohy atd...Proste taka slovenska klasika. Tento rok padla nasa volba na
"Janosikovu kolibu" v Liptovskej osade. To, ze jedlo, ako aj obsluha boli katastrofalne tu
teraz rozoberat nebudem.
Najviac nas zaujal jedalny listok, ktory v sebe skryval nejednu prekladatelsku perlu. Priam
nie jednu, ale jednu za druhou :) Uz popis samotnej restauracie bol prelozeny do
anglictiny absolutne neprelozitelne a nepochopitelne. Ako ked si niekto zapne translator,
nabucha do neho vety a schluss. Hotovo. Prelozene.
Ale podme ku konkretnym pripadom. Z jedalneho listka vyberam :

slepacia pecen - crow liver (v prekl. vrania pecen)
pecena klobasa s horcicou - roasted bacon with (v prekl. pecena slanina s (za with
nenasledovalo uz nic))
bryndzove a ine halusky - pasta

no zlaty klinec programu a zaroven cenu za prve miesto si odnasa :
cernohorsky rezen - black mountain schnitzel :))))))

Skoda, ze sme v danom momentne nenatrafili na ziadnych zahranicnych turistov, velmi
rad by som si pozrel ich vyraz tvare. Ked uz bolo vsetko zle, aspon sme sa dobre zabavili.
No odchadzali sme nahnevani a hladni. Je hanba, ze takyto podnik sa nachadza na
hlavnom tahu do Vysokych tatier a ak mozete, tak ho zdaleka obidte. Ach...
@zareaguj


Diskusia k článku

egreska
Poznam to tam,ale bola som tam pred mnohymi rokmi..teraz by to tam malo byt prerobene a nove...ale takto to tam dlho fungovat asi nebude..hamba nam!!
elmer
neviem, moc prerobene ani nove sa mi to nezdalo...
sovka62
A už je to tu opäť. Podnikatelia v cestovnom ruchu (česť výnimkám, poznám niektorých skvelých) sa sťažujú, hlavne na nedostatok klientov. Sktočne si myslia, že do takéhoto podniku sa niekto vráti? Mám podobnú otrasnú skúsenosť z reštaurácie, ktorá je v Zuberci, pred vchodom do múzea Oravskej dediny. Chceli sme ochutnať typické miestne jedlá. Z mizernej ponuky sme si vybrali údené koleno a zemiakové placky. Koleno varili možno pol hodiny, ani krájať, ani jesť sa nedalo a zlatým klincom boli zemiakové placky - z polotovaru McCain!!!! Odporné. A žiaľ, nie sú jediní, takéto placky ponúkajú v bufetoch na Orave a Liptove viacerí. Ale že Vám ich dajú v reštaurácii, kde majú kuchyňu a v nej kuchára, to už naozaj nechápem. O tom, že v ktorejkoľvek slovenskej reštaurácii Vám ponúknu polievku, ktorú uvarili z kuracích pŕs a mrazenej! zeleniny, že všetky prílohy pochádzajú z polotovaru a fritézy, že na jedálnom lístku sú len minútky - grilované a vyprážané, o tom je už aj škoda hovoriť. Kam sa podela napr. perfektná bratislavská kuchyňa (teda zmes kuchyne rakúskej a maďarskej)? Škoda hovoriť.
elmer
A co je najlepsie, tak par kilometrov za Liptovskou osadou, teda za Janosikovou kolibou je smerom do RK este "restauracia" Bodega...No este len to je VRCHOL!! Prisahambohu, ze v zivote som vo vacsom bordeli nebol, casnik bol drzy, arogantny...A jedlo? Sice sa na jedlo nema hovorit FUJ, ale v tomto pripade urobim vynimku...Pani Sovka, dal som si tam tiez udene koleno. Lenze namiesto kolena to bola nejaka velmi lacna, zla, proste fakt odporna rolka...No hnus, ostatni kamarati tiez strasne nadavali..A toto su len 2 priklady na hlavnom tahu do Tatier!! Je to naozaj katastrofalna az tragicka reprezentacia.
sandratamer
Nedavno som bola v jednej "pyceriji" v ruzinove a uz na tabuli pred vchodom ma vital napis: Pangácius zo zeleninou. Priatel sa casnicky ironicky spytal, ci este maju toho dobrého pangáciusa, a ona ze hej, ironiu zial nepochopila. Dali sme si vyprazany syr s hranolkami, ine by sme neriskli (nebol cas vymyslat, odbehli sme od prace). Priniesli megatanier s malym kuskom syra, stvrt kila hranolcekmi a pol kila surovej zeleniny. Na tatarku a kecup sme cakali 20 minut, jedlo uz bolo samozrejme na stole. Gastronomicky zazitok mesiaca, a to nemusim ist ani na Liptov :-)
bozulka
Viem,ze teraz budem trosku "vela" hruba,ale co by sa stalo keby sme taketo jedla - len tak uprostred restauracie vyklopili aj s tanierom na zem.Co by sa asi stalo??!!! Preco si nechame vsetko lubit?Mali bysme si vziat priklad od Cechov ti veru vedia pouzit svoje pravo,za svoje peniaze.Ja som to raz skusila a dodnes vidim udiveny pohlad personalu aj navstevnikov,ktori mi pri "hrdom"odchode zatlieskali.???
elmer
Bozulka, trafila si to na 100% po hlavicke. Taketo jedlo v restauraciach dostavame preto, lebo si s prepacenim nechame srat na hlavu. Namiesto toho, aby sme zle jedlo vratili, ho z 90% nasilu nejak zjeme "ved nechceme robit rozruch". Dokial to bude takto, restauracie si to budu dovolovat stale. Ked vsak restauracii za den vrati jedlo 50 hosti a nezaplati im zan, tak sa budu musiet zamysliet. Mna napadla este jedna pikoska z Janosikovej koliby. 2 ludia si objednali kavu. Jeden si objednal piccolo, druhy obycajnu kavu. Samozrejme ze dostali tu istu kavu, iba jeden v hrnceku normalnom a druhy v malickom :)))) No tiez to nevratil, ale vypil to. A to je presne nasa chyba. Ked chceme aby sa zmenili sluzby v restauraciach, musime sa zmenit aj my a reklamovat zle jedlo. Napokon je to taka ista sluzba/vyrobok ako ked si kupim zly televizor, tenisky...
bozulka
Este sa vratim k tej kvalite na TV PRIMA bezal jeden serial,kde si restauracie pozyvali uznavaneho sefkuchara,ktory robil prieskum-preco v tej ktorej restauracii byva malo hosti,preco krachuju alebo niesu ziskove .Niekedy pokulhaval personal,ale VZDY bola na vine kuchyna a samozrejme kuchar a tiez varenie z polotovarov z mrazenych veci bez, cerstvych byliniek a niekedy bohuzial bez hygieny./To bysom trestala najviac/Bohuzial Slovensko je Slovensko a tu byvam cim dalej tym menej hrda!!!!!!!!
Nebolo by dobre "o d k u k a t" aj tento program???
elmer
no ved sme odkukali "Bez servitky" :) :) :) Markiza chcela robit asi nasilu cooking show a vzislo z toho hento...
sovka62
Ja jedlo zásadne reklamujem, teda ak ho mám platiť. Ale čo spravíte, ak Vás deti pozvú do reštaurácie na slávnostný obed pri príležtosti svojich štyridsiatich narodenín? Nechcete pokaziť oslavu, tak " držíte hubu a krok. Zjete polievku (akože vývar) z mrazenej zeleniny, vrátane ružičkového kelu, zjete rezeň plnený nivou, ktorá mala byť vyhodená najmenej pred dvomi týždňami, a napriek tomu, že v objednávke bolo výslovne uvedené, že jedlo má byť pripravené bez húb, zjete aj tú hubovú omáčku z prášku, ktorú sa Vám z mäsa nepodarilo odstrániť. A keď za takúto porciu deti zaplatia 6oo korún, len si v duchu pomyslíte, že Vás mali poslúchnuť a oslava mala byť doma na terase. Človek by predpokladal, že aspoň na výnimočnú udalosť v rodine sa reštaurácia pripraví a použije čerstvé suroviny, ale pre nich je to skôr príležitosť zbaviť sa toho, čo v chladničkách zavadzia. A toto nie je jediná negatívna skúsenosť so slávnostným jedlom v reštaurácii, žiaľ, stalo sa nám to viackrát. Mám pocit, že majitelia týchto zariadení si dajú záležať hlavne na vzhľade interiéru, na ten minú kopec peňazí (hlavne na umelé kvety) a potom im nezostane na zaplatenie kvalitného personálu, ktorý by sa postaral o spokojnosť hostí. Mňa teda určite neočarí nikto, kto ma pozýva na obed, alebo večeru do reštaurácie. Ak je to len trochu možné, každému takémuto pozvaniu sa vyhnem, preto sa i s priateľmi radšej stretávame vždy u niekoho doma, kde si navaríme podľa chuti.
bozulka
Mila sovka62,asi mate smolu v Trnave na restauracie my sme boli asi pred rokom v Trnave v divadle a predtym sme chceli povecerat tak sme hladali po celej pesej zone az sme nakoniec skoncili naproti divadlu a musim Vam povedat,ze tam tiez nepoznali cerstve suroviny okrem oblohy/uhorky,papriky a kuska salatu/.Musim sa priznat,ze v poslednom case radsej choddim na slavnostny obed do restauracie lebo moje sily sa niekam stratili a ja si rada necham pochutnat na jedle od profesionalov.Mame par podnikov,ktore su kvalitne a nedovolia si priniest nieco co by nam nechutilo.Viem sa vzit do Vasej situacie co v takomto pripade urobit aby to Vasich blizkych nebolelo,ale ja bysom aj tak jednala.
Zelam Vam aj nam aby sa taketo zazitky z nasich restauracii stratili navzdy v nenavratne !!!
demonator
Pocuvaj elmer tebe ak sa nieco nepaci v restauracii tak preco to neriesis priamo na mieste s majitelom ale vipisujes to po internete
elmer
pocuvaj demonator..je uplne jedno, ci som sa tam stazoval alebo nie..chcel som len ludom usetrit ich peniaze, cas a nervy :) ale mozno to tam bude pre ineho gastronomicke nebo...je to moj uhol pohladu
demonator
ja neviem ani ci si sa tam stazoval a ani ci nie ale mne sa nepaci ked niekto dava rady inym a ako si daju s prepacenim srat na hlavu a podla vsetkeho si si dal srat na hlavu aj ty ale to je tvoj nazor ja ti ho neberem ja som sa tam napriklad bol najest a mne tam chutilo ale to je jedno tesilo ma
bozulka
demonator,mozno mas pravdu,ale si este prilis neskuseny ,su ludia,ktori si pochvaluju aj to co odmietaju niektore zvieratka.
Ako sa hovori-proti gustu ziadny disputat-.
Tiez som za priame riesenie,ale nie kazdy to dokaze,ale nikdy sa nema prekrocit zakon slusnosti a Ty si ho prekrocil.To je zase moj nazor.
demonator
ja nehovorim ze som skuseni ale ak som prekrocil zakon slusnosti tak ho prekrocil aj elmer lebo pisal to iste vo svojich prispevkoch a tiez 25rocny neni moc skuseny je o par rokov starsí ale to je jedno ja som nechcel nikoho urazit a ani nikomu krivdit ja len pisem co si myslim dovidenia
zemo
Odkaz pre elmera a detonátora, čo ho kritizoval, že "vipisuje" na internete a nevybaví si to ručne stručne s majiteľom reštaurácie.
1. Elmer a spol. sa poháda sa s obsluhou. Odíde hladný. Ak to "vipise" na internet, viacero ľudí sa tomuto podniku vyhne. Aspon takto ľudí ochráni pred hlúpou vareškou v Jánošikovej kolibe, ktorú tiež poznám a je to šit až hovädo.
2. Podľa prihlásenia ste obidvaja mladí. Len elmer skôr dozrel, milý detonátor vybuchujúci od zlosti...
nyja
Ak sa vám chce, skúste si prečítať o úrovni slovenskej gastronómie v hlavnom meste  bratislava.sme.sk/c/5147951/pavel-pospisil-bratislavske-r...

Bratislavská dedina je ako každá iná slovenská dedina, len možno ešte vypuklejšie tu vidieť tie problémy....
Inak elmer ma pobavil tými pikoškami z jedálneho lístka. Tiež som raz videla v jedálnom lístku preklad do Aj.... steak with a sky :-D
a radšej som si ho nedala, aby mi nebodaj nepriniesli tanier s veľkou špinavou (bratislavskou) oblohou :-D a rezeň by sa nezmestil :)))



 



TOPlist