Kvety a plody bazy čiernej pre zdravie

sdb - fotkasdb, 14. mája 2018
Začínam sa orientovať na poli prírodnej medicíny a pokukujem aj po veciach, ktoré dlhé roky boli pre mňa tabu "lebo som chorá a škodia mi". Oni mi totiž prekvapivo môžu pomôcť, ak využijem ich silu správnym spôsobom. Nie som autorom receptov, som len ich zberateľ a testovač. Ak máte lepšie skúsenosti s pomermi, či dokonca overený domáci recept na nejaký neduh, sem s ním, poteším sa! Vopred ďakujem!

Baza je 3 - 5 m vysoký ker. Konáre má vyplnené bielym pletivom stržňa. Opadavé, protistojné nepárno perovité listy sú zložené z 3 - 5 lístkov. Drobné päťpočetné voňavé biele kvety sú usporiadané do plochých chocholíkovitých súkvetí. Plody sú lesklé tmavofialové až čierne guľovité kôstkovičky. Plody dozrievajú v auguste až v septembri. Sú vynikajúcou jesennou potravou voľne žijúcich vtákov.
Baza je skoro celá rastlina liečivá, účinné látky sa nachádzajú v jej kvetoch, plodoch, kôre a aj v jej listoch…
• Baza kvet – vitamíny B, C, flavonoidy, silicu maslovú, saponíny, organické kyseliny a trieslovinu.
• Baza plody – tuk, sacharidy, bielkoviny, vlákninu, Vitamín A, B, C, železo, sodík, draslík, pektín, horčiny, kyselinu jablčnú a silice.
Príbuzný druh baza chabzdová (Sambucus ebulus) sa niekedy používa pri chorobách močových ciest. Je však jedovatá, možno ju použiť iba po konzultácii s odborníkom. Dorastá iba do výšky 1 – 1,5 metra, použite ako rozlišovací prostriedok.

Kvety bazy čiernej

Bazová limonáda
Umyte asi 15 bazových kvetov. Do priehľadnej 5 litrovej fľaše dajte vodu, pridajte asi pol kila hnedého cukru, nakrájané 3 citróny a umyté bazové kvety. Postavte na slnko a nechajte asi dva dni pracovať. Potom kvety a citróny vyberte. Popíjajte ako limonádu s ľadom.
Malinovka z bazového kvetu
• 8 priemerne veľkých kvetov z bazy malinovka z bazy recept
• 1 a 1/2 citróna nakrájaného na plátky
• 240 g cukru
• cca 3 litre vody
• trošku kyselky
Natrháme si kvety z bazy, ktoré potom opláchneme pod tečúcou vodou. Nakrájame si 1 a 1/2 citróna na plátky aj so šupkou. Nezabudnime tiež dôkladne opláchnuť citrón pod tečúcou vodou. Umytú bazu spolu s cukrom a troškou kyselky ( kyselka záleží podľa vašej chuti ) si dáme do umytého 4 litrového pohára aj s citrónmi. Najprv som pridala približne 1 liter prevarenej vody, ktorú som nechala troška vychladnúť. Poriadne som zamiešala, aby sa cukor roztopil. Potom som pridala zvyšnú prevarenú vodu ( dokopy by malo byť okolo 3 litre vody ) a zakryla gázou, ktorú som prichytila pre istotu gumičkou. Nechala poriadne vychladnúť a odpočívať pri izbovej teplote cca 15 hodín. Podávať chladené.

Bazový sirup
• 2 litre vody
• 25 ks bazového kvetu
• 2kg cukru
• 60g kyseliny citrónovej
Kvety zalejeme vodou, necháme stáť 24 hodín, potom precedíme a pridáme cukor. Zohrejeme, aby sa cukor rozpustil a nakoniec pridáme kyselinu citrónovú.

Bazový rôsol z kvetu
• 1/4 kg bazového kvetu
• 1 liter vody
• 1 citrón
• 1 pomaranč
Toto všetko variť 15 minút a nechať 24 hodín stáť. Na druhý deň precediť, pridať 1 kilo a 20 dekov kryštálového cukru a variť do zhustnutia. Naplniť do výživových fľiaš.

Bazový rôsol z kvetu
• 20 veľkých kvetov
• 1l 100% jablkového džúsu
• 500g želírovacieho cukru 2:1
Kvety namočíe do džúsu, necháme stáť 24 hodín. Precedíme a pridáme želírovací cukor, varíme 10 minút. Plníme do sterilizovaných pohárov, zavrieme a otočíme hore dnom. Prikryté necháme vychladnúť.

Bazová tinktúra z kvetov
Túto bazovú tinktúru používajte ako kloktadlo pri bolestiach ústnej dutiny, zápaloch, chrípke a podobne.
• 150 g sušených bazových kvetov alebo 100 g čerstvých kvetov bazy
• 1 liter bieleho alkoholu (najlepšie vodka)
• uzatvárateľná fľaša
Kvety bazy vložte do alkoholu a dobre uzatvorte. Túto fľašu jeden mesiac nechajte lúhovať a sem-tam zatrepte. Po mesiaci môžete tinktúru scediť, ale keď nechcete nemusíte, ak Vám neprekážajú kúsky kvetov.
UPOZORNENIE
• Tinktúra obsahuje alkohol, takže ju neužívajte (vnútorne) pred jazdou autom
• Deti, tehotné alebo kojace ženy by nemali užívať túto tinktúru vôbec

Sušené bazové kvety na čaj
Čaj zo sušených kvetov (nálev) pijeme ako prostriedok potupudný pri
• Prechladnutí
• začínajúcej chrípke
• nádche
• kašli
• pri horúčke
Chladný nesladený čaj popíjame pri
• žalúdočných nevoľnostiach
• žalúdočnej a črevnej kolike
• žalúdočných kŕčoch
• k uvoľneniu plynatosti
• pri žlčníkových ťažkostiach
• menštruačných bolestiach
• neuralgických bolestiach
• migréne
Vlažný nesladený čaj pijeme po šálkach pri
• zápche
• vysokom krvnom tlaku
• ako močopudný prostriedok
• obličkových chorobách, obličkových a močových kameňoch
• chorobách močového mechúra
• prostate
• vodnateľnosti
Nesladený vychladený čaj pijeme po šálkach pravidelne jednu hodinu po jedle
• k upraveniu zažívacích porúch
• a ako mierne preháňajúci prostriedok
Kloktáme pri bolestiach v krku
Vlažným čajom vyplachujeme ústnu dutinu pri bolestivých a krvácajúcich ďasnách
Teplý odvar držíme po dúškoch v ústach
• pri zachrípnutí
• začínajúcom kašli
• bolení hrdla
• obtiažnom odkašliavaní
• zápalu ďasien
• opuchu ďasien
• a pri aftách v ústach
Vzhľadom k značnému obsahu vitamínu C, z čerstvo natrhaných bazových kvetov alebo zo sušených kvetov pripravený odvar je vynikajúci na rôzne ochorenia dýchacích ciest, predovšetkým pri prechladnutí, silnom kašli, alebo na liečenie príznakov astmy.
• Nakoľko kvet bazy je bohatý aj na flavonoidy, vynikajúco detoxikuje, osviežuje krv a čistí cievy.
• Okrem toho je obľúbenou zložkou pre ukľudňujúce, prípadne diuretické čaje a pleťové vody,
• je účinný ako liečivý obklad pri zápaloch očí.
Kvety bazy sušíme najlepšie zavesené na šnúrach , poprípade v malej vrstve v tieni max do 40 ° C. Baza nesmie zhnednúť, inak stráca na kvalite.

Plody bazy čiernej (zrelé, ťažké strapce)

Dozreté plody bazy čiernej sú približne od augusta do septembra a spoznáte ich tak, že stopky nad plodmi sú fialovej farby a majú ťažké strapce, plody padajúce dolu, „zvesené hlavy“.

Bazová nevarená šťava
Prenikavé úspechy čiernych bobúľ, ma utvrdili v názore, že čierna baza, zvlášť čerstvá nezvarená šťava z plodov, má v sebe protizápalový faktor. Tento prírodný liek odporúčam ako pomocnú liečbu:
• pri bolestivých zápaloch trojklanného nervu a sedacieho nervu (ischias).
• Množstvo vitamínu C2 chráni proti zápalu pľúc
• V Baze bola nájdená aj látka znižujúca krvný cukor
Najjednoduchší a pritom doteraz najúčinnejší spôsob výroby a použitia je nasledujúci:
Z košíka natrhaných plodov vytlačíme dreveným lisom (šťava nesmie prísť do styku s kovovými predmetmi, ako je masový strojček) alebo jednoducho len tlakom rúk šťavu, ktoré majú dozreté plody veľké množstvo.
Do pollitrovej fľaše vlejeme 50 ml čistého liehu alebo 100 ml rumu, brandy či vodky, na hrot noža Petolu (benzoanu sodného alebo kyseliny benzoovej) a ostatok dolejeme čistou (možno ak prefiltrovanú šťavou). Takto pripravená tekutina vydrží v chlade uložená až do nasledujúcej úrody plodov. Benzoan a lieh (v akejkoľvek vyššie menovanej podobe) zosilňuje účinok a robí šťavu stráviteľnejšou. Pri ťažkostiach (špeciálne bolestivom zápale trojklaného nervu a ischiasu ) sa užíva po jedle 3x denne 1 lyžica, ak je pripravená s liehom alebo 4 lyžice s ostatnými destilátmi. Je dobré zajesť kúskom suchého chleba. Ak je šťava použitá nalačno alebo vo väčšom množstve, môže spôsobiť žalúdočné problémy, nechutenstvo, výnimočne aj zvracanie či hnačku. Podľa potreby sa užíva 5 až 14 dní.

Ovocná šťava z bazy
Vylisované ovocné šťavy z bazy sú nielen chutné, ale pôsobia aj ako mierne preháňadlo a pomáhajú nášmu telu zbaviť sa odpadových látok a toxínov. Vlákniny a organické kyseliny regulujú funkcie čreva, prispievajú k rozloženiu nahromadeného tuku.
Z hľadiska chudnutia sú zvlášť výhodné vlastnosti ešte výraznejšie, ak sú konzumované na lačný žalúdok a medzi jedlami: dve lyžice šťavy z čiernej bazy pridané k prírodnej minerálnej vode alebo do bieleho jogurtu prispievajú k úspechu chudnutia.
A ešte jedna dobrá rada: 1 polievková lyžica sirupu z bazového kvetu vmiešaná do šálky vody takmer okamžite umlčí pocit hladu!

Bazový lekvár z plodov
• 1 kg zrelých bobúľ
• 3dcl vody
• 2kg jabĺk
• 500g cukru
• 500g želírovacieho cukru
Nazbierajte asi kilogram zrelých bobúľ bazy čiernej a uvarte v 3dcl vody. Potom 2 kg nakrájaných jabĺk prevarte v 4 dcl vody a celé to spojte. Vzniknutú zmes pomiešajte a pridajte pol kila cukru a pol kila želírovacieho cukru.

Bazová kaša
Užívame 3-4 lyžice denne po dobu 1-2 týždňov pri všetkých
• neuralgiách
• ischiase
• zápale trojklanného nervu
• zápale medzirebrového nervu
• neuralgických bolestiach hlavy
• reumatizme
• a proti zápche
Očistené vyzreté plody dobre rozvaríme s vodou na kašu. Necháme vychladnúť, prelisujeme, pridáme cukor (1/2 kg na liter šťavy), trochu pektogelu a zvaríme za stáleho miešania do zhustnutia. Pozor aby sa zmes nepripálila – zhorkne a nedá sa jesť! Ukladáme do malých pohárov, previažeme dvojitým celofánom alebo je normálne zavaríme a uložíme. Po otvorení čoskoro spotrebujeme, pretože ľahko plesnivie, hlavne vo vlhkom prostredí.

Bazový diabetický rôsol:
Vyzreté plody rozvaríme, vylisujeme, do šťavy pridáme umelé sladidlo, pektogel a 0,5 hodiny varíme. Uzavrieme do malých pohárov a sterilizujeme. Ukladáme do studenej miestnosti.

Bazové víno:
• Do 1 l bieleho vína dáme
• 100g vylisovanej šťavy alebo džemu, prípadne 50 g sušenej bazy.
Uzavrieme a uložíme na 3 dni do chladu. Užívame každé 2 hodiny polievkovú lyžicu pri neuralgii.

Bazový likér
• 1 liter vody
• 2 litre plodov
• 1kg cukru
• 20g vanilkového cukru
• 1PL kávy
• 500ml rumu / vodky
Do hrnca dajte liter vody a 2 litre umytých plodov bazy. Povarte 20 minút, preceďte a pridajte 1 kilogram cukru. Opäť 20 minút povarte, primiešajte balíček vanilkového cukru a lyžicu mletej kávy. Varte ešte 5 minút a nechajte vychladnúť. Prilejte pol litra rumu alebo vodky, a likér stočte do fliaš. Skladujte v chlade a tme.

Bazová tinktúra z plodov
Doporučená denná dávka bazovej tinktúry z plodov ako prevencia je 1 ČL ráno alebo večer a pri zdravotnom probléme 2 krát denne po 1 ČL. Túto bazovú tinktúru môžete používať ako prevenciu alebo pri chrípke, nádche alebo inom infekčnom či bakteriálnom ochorení.
120 g čerstvých dozretých bobúľ bazy
3,5 deci jemného bieleho alkoholu (najlepšie vodka)
uzatvárateľná fľaša
Príprava je veľmi jednoduchá, zrenie trvá to mesiac. Do uzatvárateľnej fľaše dajte umyté plody bazy a alkohol, dobre ju uzatvorte a nechajte jeden mesiac lúhovať. Sem-tam s touto tinktúrou pohrkajte, aby sa pretrepala. Po mesiaci tinktúru preceďte a prevarte. Potom ju opať uzatvorte a dajte do chladničky.

Sušene bazové plody na čaj (drvené)
Plody bazy dozrievajúce na jeseň sa sušia najskôr na slnku, a potom sa dosúšajú umelým teplom, aby sa stopky dali dole. Hotové vysušené plody sú čiernofialové a lesknú sa. Ich chuť by mala byť kyslasto sladká.

Na zdravie!
@zareaguj


Diskusia k článku

haji
Moc pěkný článek o baze, ale podle mě by textu více prospělo začlenění jinam, tady se informace ztratí a to by byla velká škoda.
kecupicek
Práve som videla pri poľnej ceste rozkvitnutý bazový krík. Moja mamička robievala z bazových kvetov osviežujúci letný nápoj. Som rada, že som natrafila na tvoj príspevok. Je tu mnoho vecí, ktoré si človek zopakuje a nájde, keď to potrebuje. Držím ti palce, aby ti tieto prírodné produkty pomohli, lebo ja sa držím hesla, že človek je sám sebe najlepším lekárom. Nevzdávaj sa, príroda je mocná čarodejka.
astheart
No, s bezem chebdím se dost dobře splést nedá, protože bez chebdí nedřevnatí, není to tudíž keř. Častěji si ho lidé v době květu pletou s bezem červeným (Sambucus racemosa), který je také považován za jedovatý. V době zralých bobulí už jsou barevně rozlišitelné. :)



 



TOPlist