Mirabelkovo bazový džem s orechami fotorecept

alena45 - fotkaalena45, 16. augusta 2011
Mirabelkovo bazový džem s orechami (fotorecept)
Foto: alena45

U nás je roky tento džem veľmi obľúbený a nikdy nevydrží ani jeden pohár do druhého roka. Jednu várku robievam so slivkami a jednu Zobraziť celý popisU nás je roky tento džem veľmi obľúbený a nikdy nevydrží ani jeden pohár do druhého roka. Jednu várku robievam so slivkami a jednu s mirabelkami. Je kyselkavejší ako so slivkami, tak si vyberte. Hoci je s ním piplačka, najmä kvôli odkôstkovaniu mirabeliek aj bazy a navyše kvôli tomu, že nepoužívam žiadne želírovacie pomôcky, naozaj stojí za to.

4 hod minút
tepelná úprava

Suroviny

1 a pol l alebo slivky
1/2 a viac l
 hrsť, posekané na hrubo
1 kg




Postup

  1. 1

    Umyté mirabelky dáme variť asi na 5-10 minút. Keď sú mäkké prelejeme cez sito (použila som plastové na cedenie cestovín) a vareškou alebo naberačkou prepasírujeme do hrnca, v ktorom budeme variť džem. Znovu postavíme na sporák a pomaly varíme.

    Mirabelkovo bazový džem s orechami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Medzitým si umyjeme odstopkované bazové bobuľky a tiež ich dáme variť do menšieho hrnca. Asi po desiatich minútach bobuľky roztlačíme tlačítkom na zemiaky, aby sa z nich uvoľnili jadierka. Prelejeme cez plátno a jeho stláčaním vytláčame šťavu do ďalšieho hrnca. Ak niekomu jadierka nevadia, tento krok vynechá a umytú bazu prisype k mirabelkám.

    Mirabelkovo bazový džem s orechami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Mirabelky obsahujú veľa vody, tak ich necháme pomaly variť najmenej hodinu a potom prilejeme bazovú šťavu. Varíme spolu ďalšiu hodinu, kým sa nevyparí dosť vody.

    Mirabelkovo bazový džem s orechami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Medzitým si pripravíme vlašské orechy (ja som použila orechy z mrazničky) tak, že ich buď nasekáme nahrubo, alebo nalámeme v ruke. Po dvoch hodinách varenia prisypeme kryštálový cukor a miešame, kým sa cukor neroztopí. Džem začne hustnúť a tak prisypeme nasekané orechy. Varíme ešte 15-20 minút, miešame, aby džem nezačal prihárať, potom horúce plníme do pohárov a dáme do deky vychladnúť. Kto chce, môže variť džem s tyčinkou škorice, ale nie je to potrebné. Na obrázku sú už nalámané orechy.

    Mirabelkovo bazový džem s orechami (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

dorisa
Krásny džemík. Škoda, že nemám ovocie.
alena45
Dorisa, na toto nepotrebuješ ovocie, stačí ísť naoberať do prírody.
jatanika
a toto je super ... to musím odporučiť mamke ... džem zo žltých sliviek ešte bude variť :-)) ... mirabelky u nás divo veľmi nerastú... tak slivky zo záhrady a bazu z prírody...
tati2008
Za humnami rastie všetko,len cukor maju v obchode.Ide sa na to!
babidka
recept sa mi velmi paci ale si ho musim odlozit na buduci rok:-) tohto roku nemame ani mirabelky ani slivky - dokonca ani trnky !kedze vsetko v kvete skosil mraz ....aspon ze baza prezila :-) Ale urobim jeden experiment a mirabelky nahradim jablkami :-) Mozno sa vydari......
evanaaa
Mirabelky rastú nablízku, len sa mi ich nechce oberať ( sú verejnéň, ale už som z nich robila aj džem ale som nepasírovala a bol samá šupka. Na pár pohárikov ich treba dosť natrhať.
jerica
to môže byť veru fajnotka , stačí teraz na zmrzlinku a v zime na mascarpone alebo len jogurtík :-)) veru si ho uložím!!
alena45
Jerica, presne, ja ho mám rada v nedeľu na hrianky s maslom a dá sa vyjedať len tak. Mám večne nejaké alergické reakcie na chemicky ošetrované ovocie a zeleninu, tak ak si človek nájde v čistejšom prostredí svoju mirabelku a bazu, tak je to všetko v prírodnej sile. Robievam aj šťavy do menších fľaštičiek, aby po otvorení vydržali v chladničke aspoň pár dní, na chlipkanie, pretože dávam oveľa menej cukru akoby sa malo. Sestra bola ťažko anemická, už tu o tom bola debata a baza je super liek.
Danculka, ďakujem, nabudúce vyhráš Ty.
angelheart
Blahoželám k výhre, recept je super, akurát že my nemáme záhradu, takže ani mirabelky, ani slivky :( , ale možno budú "kúpenské" alebo darované, pre istotu ukladám :)
julica
Veru, veru, aj moju súkromnú súťaž vyhral tento recept :) mňam
andys
Gratulujem k výhre, naozaj výborný výber :)
dorisa
Blahoželám,krásny recept, a určite aj mňamka.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia