Koľko jablka je na pesticíde?

flemi - fotkaflemi, 14. novembra 2010
Toto mi napadlo, keď sa jedno dievča pýtalo vedľa na BIRDZi na tému na úvahu. Ako školáčka som úvahy písala nie za úlohu, ale za odmenu. A touto filozofickou otázkou (o jablkách som sa zmieňovala tuším už v prvom príspevku) chcem začať ďalšie postrehy, ktoré mi v poslednom období ,,cvrnkli do nosu" ako pánu Menšíkovi v Popoluške.

Takže začneme lieskovcami. Sú výborné do cookies. Dokonca aj keď som poslúchla recept a výsledkom boli od bikarbóny nahorklé keksíky. No nič. Inak, naozaj sa oplatí kúpiť v akcií zmes orieškov a potom ich vytriediť - tak dostanete potrebných pár mandlí, kešu a para orechov (ešte ani neviem, kde skončia, asi v muffinoch alebo v slanom pečive). Aj zmes ananásu a papáje je dobrá do koláčov (tie používam vedno) a myslím, že i lacnejšia než kupovať ich oddelene v dávkach, ktoré ani neminiem.

A musím sa pochváliť - už viem urobiť slíže, ľudovo zvané rezance. Narozdiel od babičky ich nepripravujem štýlom ,,nudelmajster" ale skôr ,,japonský android". Podotýkam však, že doska na krájanie to prežila a granatír sa zaobišiel bez triesok...

Ďalší gastro záväzok si dávam v oblasti mäsa, v tom výrazne pokrivkávam - napríklad krájanie - mama ani babka ma k drahému materiálu nepustia a tak sledujem porciovanie cez vlákno len z dosahu noža. Okrem gulášu by zrejme bolo dobré zvládnuť i španielske vtáčiky (páni, ako dlho som ich nemala!), chilli (pravé americké), fašírky (počkať, tie som už robila....). Aha, a ešte zabíjačkové záležitosti ako klobásy, jaternice & krvavnice a tlačenku. Možno aj šunka by bola dobrá - babi má recept v jednej z kuchárskych kníh.

Už viem urobiť chlieb, pastu, vývar, lekvár i knedle, takže vedieť uvariť šunku sa zíde.

Včera som stála v rade v supermarkete a do očí mi udreli žuvačky (už dva roky nežujem). Značka sa začala predávať v čase môjho detstva a vďaka prenikavej chuti a superveľkým bublinám ich naša generácia vyžuvala tony. Tak mi napadlo, že tá chémia v nich by naplnila jeden žlto označený sud.

Apropo, ako tak brázdim Varechu (včera som prezerala i zozbierané recepty z časopisov a našla som presne JEDEN ks, ktorý stojí za to vyskúšať!), zisťujem, že je mimoriadne náročné vybrať, čo skúsim najbližšie. Aj vy máte ten problém?

P.S. Nedajbože aby som išla zisťovať, čo nové má Martha Stewart..........
P.P.S. Jablká ma už netrápia, aj tak ich vždy vydrhnem dočista.
P.P.P.S. Pokúša ma vyskúšať recept na keksíky pre psov. Našla som recept, ktorý je stopro jedlý, len neviem, či aj dobrý.......Posolím ich, nikomu nič nepoviem a výsledok zverejním.
PRISAHÁM.že.POSLEDNÉ.P.S. Pán Malík píše o kmínovej polievke! Dnes som varila a ešte ani nejedla! Týmto spúšťam anketu o tom, čo do nej patrí: či iba paprika a rasca, alebo aj vajíčko? Ja dávam petržlenovú vňať...
@zareaguj


Diskusia k článku

enerrgizer
do dobrej kmínovej môžeš a musíš určite dať to, čo máš rada...takže môže byť aj paprika, rasca a aj vajíčko a petržlenová vňať :-)
babidka
mila @flemi , naozaj je to niekedy tazke :-) este si v pozicii , ze iba pozeras mamke ci babke spoza chrbta na varenie a mozes o vareni aj filozofovat :-) pride cas , ked varenie bude aj narocnejsie ....vtedy budu recepty zaujimavejsie lebo budes musiet v hlave rychle triedit - toto je pridrahe , toto velmi pracne , pristiplave , vela vajicok , malo zeleniny , nebude im chutit , nemam garam masalu , musim spotrebovat karfiol ci nacaty syr :-)) No a recept na keksiky pre psov pridaj , my so @sjuz ho privitame , nasi havkovia su tiez fanusikovia Varechy:-))))))))))
vcelka
Predovšetkým tam doporučujem rascu, ostatné je vec originality... :-)
samanka
rasca je základ, dávam drvenú aj celú a keďže nemusíme chlebík nakrájaný na "smidky", tak aj vajce....niekedy ju "spotvorím" a pridám trocha bryndze, alebo tavený syr..
flemi
@babidka............ja tak (bohužiaľ) rozmýšľam už teraz

a hlavne ma štve, že slovenskí i českí topkuchári lejú do všetkého smotanu a servírujú polosurové mäso.........takže domáce a české kuchárky už ani nelistujem..........

okrem Jiřího Babicu...ten hovorí, že citrónová omáčka sa môže pripraviť aj s octom:-)
jezibabka1
ja som to tu už niekde spomínala, že rascovú polievku si robím, keď ma prepadne chuť na niečo mňam:) a dávam drvenú rascu aj štipku papriky a aj vajko, ja mám rada takto:)



 



TOPlist