Huspenina z balkóna...

alexdidi - fotkaalexdidi, 13. januára 2011
K vyrozprávaniu tohto zážitku ma inšpiroval @pacun110 svojím receptom na studenô.Pred mnohým, mnohými rokmi, keď som s varením ešte len začínala, ale už vtedy som rada varila a piekla, pustila som sa aj do prípravy huspeniny. Po mnohých hodinách varenia, spokojná s výsledkom, ako sa mi moja prvá huspenina vydarila, krásne ponalievaná do misiek, už vychladená, ale sa nezmestila do chladničky. Nuž, ale čo, veď ešteže je zima a po ruke veľká loggia....Poukladala som ju, teda tú huspeninu pekne na pekáče, ďalšími pozakrývala(ochrana pred vtáčikmi, ktoré v zime ešte poletujú i pred prachom) a tešila sa na ráno, keď bude už pekne stuhnutá.
Hneď ráno po zobudení som šla skontrolovať môj výtvor...Zložím pekáč, čiže pokrievku huspeniny a čo nevidím?! V miskách je polievka v ktorej pláva mäsko.....No verte, že mi bolo do plaču a možno som si aj poplakala....utekám k telefónu a volám mamičke, čo sa mi to hrozné stalo....a odpoveď bola pre mňa ohromujúca : v noci bol mráz a huspenina po zmrazení sa zmení na vodu.....Tak na takéto ponaučenie na vlastných chybách sa určite nezabúda celý život....
@zareaguj


Diskusia k článku

bambulka51
Joj to mi je veľmi luto,hlavne ked to clovek robí s elanom,to je potom -krute!A este k tomu mladej gazdinke.
jerica
tiež kamarátke zamrzla huspenina , niekto jej poradil aby ju znova prevarila, tak aj spravila a bolo po probléme:-)Našťastie mne sa to nestalo , hoci prvú vodu zlejem. Mávam ztuhnutú ako kameň .
frezia68
Mňa si týmto poučila a ďakujem za radu-nevedela som.Ale je pravdou,že robím tak raz do roka a potom jeme aj 4 dni,lebo málo sa robiť nedá(aspoň jedno koleno,kože paprčky,aby stuhlo)a želatínu nepoužívam.Ale máme radi....cibuľka,citrón...:-)
jerica
nepočula som že by sa dávala želatina, netreba šetriť na kožiach, tá je dobrá "želatina"tiež ako @frezia neviem robiť málo , stačí raz do roka.
alena45
nielen dobrá, ale aj zdravá s prírodným kolagénom.
babidka
ajajajajaj ! to muselo byt sklamanie .....:-)Mne sa to TAKMER stalo v panelaku tiez , ale zachranila ma susedka:-) Uvarila som huspeninu a ked na balkone stuhla , tak som pozvala susedovcov "na kostovku" .Huspeniny bolo vela lebo som tiez nevedela odhadnut kolko sa asi zje .Susedka nastastie videla kolko misticiek mi na balkone este ostalo a kedze jej uz raz zmrzla , tak iba zalomila rukami . Vonku uz totiz mrzlo :-), tak sme rychlo pakovali huspeninu do chladnicky.
klaura
toto je dôkazom, že človek sa stále učí ... :) už si dám pozor, a huspeninu stuhnúť do mrazu nedám ...
marianne69
..huspeninu casto nerobim,aj ked ju velmi lubim....dobre vediet...tiez pocujem prvy krat... skoda namahy aj penazi,ale na druhej strane ...ovela horsie veci sa stavaju....co uz, ked je pruser na svete:-)))
janaja
Predpokladám, že každá z nás má nejaký nepríjemný zážitok z varenia, tak ako marianne píše, vždy si treba povedať, že nikdy nebolo tak, aby nemohlo byť horšie. Ale je to k hnevu, hlavne keď sa už slinky zbiehajú.
babav
@alexdidi , na vlastnych chybach sa clovek najlepsie uci a ziadna prirucka nie je taka uzitocna ako vlastna skola skusenosti,ale to iste sama vies najlepsie,ved tie vyborne gurmanske jedla z tvojej kuchyne sa tiez vsetky nevydarili na prvy raz ;-).Ci ano?
honestka
ked varim huspeninu tak vo velkikom hrnci, lebo manzel ju ma ozaj rad. lenze po par dnoch jedenia, ked aj on ma dost-robim presne tak, ze nejake mnozstvo zmrazim a ked znova pride chut, tak len prevarim a papa sa dalej. robievala to tak starka, ked im tiez zmrzla huspenina v miskach, ked sa na nu prizabudlo vzdiat ju dnu. a naozaj nestrati nic na chuti. Tiez pouzivam hlbsi plech a krajame si z nej.
julica
No to je naozaj dobre vediet. Chystam sa ju pripravit tomu mojmu, tak teraz je vdaka tebe o nieco mensia sanca, ze to dokafrem :)
alexdidi
@babav , samozrejme, že sa všetko nepodarilo na prvákrát, pamätám, že aj prvé halušky išli do WC, lebo sa rozvarili, atď...ale na ponaučenie na vlastných chybách sa nikdy nezabúda, to je najlepšia škola....@honestka , o tom som už počula,ale po tejto skúsenosti to radšej neskúšam....
evusik
u nás keď dostane muž chuť na huspeninu, vždy mu hovorím: "Nevar toho veľa." no ale dá sa? .... takže pravidelne rozdávame. Ešte že máme komu :-)
evanaaa
Tak to ma prekvapilo, že huspenina miesto toho aby stuhla, zostala tekutá len kvôli mrazu. aké to tam platia fyzikélne zákony ?. Ale ešte to nebolo takéto: Jedna známa, stolo sa to ale dávno, postavila veľký hrniec s mäsom a ostatným na huspeninu a keďže muusela odbehnúť niekam preč, povedala dcére, nech to nechá pomaly variť, a keď to bude mäkké, nech vypne plyn a odstaví to. Ale keď sa potom vrátila domov, čakalo ju prekvapenie - plyn vypnutý, hrniec zakrytý, odkryla teda pokrievku a čo nevidí? Vodu, tekutinu, teda vývar tak potrebný na huspeninu. Keď s amilej dcéry spýtala, čo to urobila, tak povedala, že len to, čo jej kázala, keď to bolo už mäkké, plyn vypla a vodu zliala. Ešteže tam zostalo to mäso.....
danielas
Joj,tu je kopec uzitocnych rad!!Velmi som si varesku oblubila,super citanie. Ja davam do huspeniny tiez zelatinu a do misiek pred zaliatim davam na ozdobu pomedzi masko do sulka stocene platky sunky,na mesiacky pokrajane vajicka,petrzelovu vnatku...ako to robievala moja maminka
hanach
to nič, huspenina je vždy fain, ak sa vydarí. robím dvakrát do roka, vraj nie je dobrá na dnu.. je dobrá na dnu..na kĺby a čo ja viem nám chutí.



 



TOPlist