Dožinková zábava.

jelenik - fotkajelenik, 15. januára 2012
Pri čítaní zážitku "Môj prvý recept" a pri spomienke hubatej na dožinky sa mi vynorila táto príhoda, ktorú by som vám rada povedala.
Čas dožiniek a tanečná zábava, ktorá bola s tým spojená bola vždy
veľkou udalosťou, príležitosťou zatancovať si a pobaviť sa nielen pre družstevníkov. Pozvanie dostali aj moji rodičia /vtedy mladí a radi tancujúci/, lebo otecko po celý čas žatvy chodil po lánoch družstva , fotografoval všetky práce, prinášal každý deň čerstvé spravodajstvo občanom dediny prostredníctvom správ v miestnom rozhlase, či aktuálnou nástenkou.
Chystanie na tanečnú zábavu prebiehalo poobede takto. Mamka pripravila oblečenie pre otecka /tak ako to obyčajne býva/ a potom sa postavila k skrini. Otvorila, prezrela svoj šatník a typicky žensky zahlásila: "ja si nemám čo obliecť!" A potom prišlo k skúšaniu. Jedny šaty, druhé, taká kombinácia, onaká. Asi po hodine dospela k záveru, že to čo má na sebe, je dobré a zvolala: "môžeme ísť, som hotová!"
Ticho, nik neodpovedá, opakuje oznámenie. Potom však zistí, že otecko nie je doma. Pomyslela si, že išiel oznámiť, aby náhodou organizátori nečakali, že prečo meškajú /samozrejme predpokladala, že sa vyhovoril na deti, ktoré mamku ešte zabavili/. Prešla však polhodina, hodina a on nechodil. Vyšla na ulicu, či ho neuvidí prichádzať. Nešiel. Len okoloidúci strýco zvolal: "jééééééééj a vy co neni ste na muzice, šak pan učitel už tancujú jak odušu". Na týchto dožinkách si moja mamka nezatancovala, lebo sa nevedela odhodlať prísť sama medzi veselo tancujúcich a len netrpezlivo čakala na príchod manžela. Ten prišiel pred polnocou a na vyčítavú otázku mamky, prečo odišiel na zábavu bez nej a nevrátil sa po ňu odpovedal: " mamička moja, nehnevaj sa mňa, ale ja som si mal čo obliecť tak som išiel. A Ty, keď si si nemala čo obliecť o pol štvrtej, tak asi ani o piatej by si nemala, nie?"
Od vtedy už nikdy túto vetu nevyslovila. Nehnevala sa na ocka. Na najbližšej zábave ju poriadne vyzvŕtal, aby dobehli zameškané a na túto príučku dlho spomínala.
A spomínam i ja, i keď ich už dlho nemám medzi živými.
@zareaguj


Diskusia k článku

jelenik
Prvé uverejnenie zážitku sa mi podarilo bez nadpisu a vlastne ani som si nemyslela, že už je odoslaný, tak prepáčte.
sovka62
Nadpis mi nechýba, len sa akosi neviem spamätať. On ju naozaj nechal doma?! Asi ju chcel vychovávať, ale nemôžem si pomôcť, to bola trochu tvrdá metóda. Neviem si predstaviť ako by som to rozdýchala, keby som bola na jej mieste. A zvlášť preto, že najprv vychystala jeho.
kuchticka
@jelenik , ja si ju zivo predstavujem ako sa tesila na tancovacku a najma spolocnost raz za cas a preto vyberala, aby sa citila dobre v tom co si na tuto udalost oblecie. Ja ju dodatocne lutujem a neviem, ci bych mu tak snadno odpustila takuto krutu vychovnu metodu. Ved to bola udalost raz za rok a on takto... Mal jej razne povedat: Ak nejdes idem sam. Dolezite je, ze ta tvoja mamicka bola rozumna a obislo sa to bez hadok.
jelenik
rozumni boli obaja, zrejme sa uz musela aj pred tym takto dako vyjadrit a zdrzovat.Nikdy na to vsak nespominala s hnevom, skor s usmevom. No a u nas sa tancovalo pri kazdej peknej piesni z radia, tak ju vyzvrtal aj pocas varenia.
evas13
...jú tu ťažko písať, som baran a horúca hlava. Mamička bola naozaj výnimka, ktorá toto všetko s láskou pre dýchala.



 



TOPlist