Chcete sa rýchlo naučiť rozprávať po Švajčiarsky ?

stefanm - fotkastefanm, 17. októbra 2013
Po dlhšom čase som si všimol v spálni na skrini krabicu s „raclette“ súpravou , ktorú som dostal od Ježiška asi pred tromi rokmi a pretože sme mali dohodnuté stretnutie s priateľmi , tak som sa rozhodol , že to použijem . Nebolo to prvý krát , tak som si trúfol . Nikdy som , pravdaže , nepoužil originálny Švajčiarsky syr , k tejto úprave syra vyrábaný (kto chce nech si ho vygoogli aj s cenou !) , ale nám stačil aj taký aký sme mali . A verte mi , toho syru sa ani veľa neminulo . Vrhli sme sa hlavne na mäsko , klobásky , pečené zemiaky , slaninu , a syr bol vlastne len takým doplnkom k našej Slovenskej domácej "grilovačke" . Ale my sme predsa len po Švajčiarsky „raclettovali“ .

Keď sme s kamarátom otvárali druhu pollitrovku borovičky a manželky druhý litrík vínka , tak sme už aj celkom plynule hovorili po „Švajčiarsky“ . Teraz idem písať list Ježiškovi , lebo som bol poslušný celý rok , aby mi toho roku pod stromček doniesol „fondue“ , lebo sa chceme naučiť rozprávať aj po „Francúzsky“ !

Neporadíte mi čo si mám želať keď sa chceme naučiť aj po Anglicky ???
@zareaguj


Diskusia k článku

marianne
hod si vriaci-horuci zemiak do ust,budes "spíkovať" len taky rachot.....netreba Ti drahe kurzy platit,uz vies po "svajciarsky":-))),franzustina je na ceste,to by bolo,aby si svetovu rec nevedel....a "šprechtiť" nič??
pusta
@marianne , perfektne si ma rozosmiala :D
ako Vlasta Buriian - hned hovoril všetkými jazykmi sveta :D
marianne
ja veru @pusta...nemal chybu,mam rada jeho filmy,skoda,ze ich uz len sem-tam na Vianoce davaju,zrovna ta scena co si spominala,bola vyborna...nepamatas ako sa ten film volal? nemozem si spomenut...U pokladny stal? alebo Lelicek v sluzbach Serloka Holmse?
marianne
... moze byt...bol to pan komik, traduje sa o nom,ze sa nikdy nedrzal scenara,vymyslal si,ked prisiel na plac o sto dusi a slo mu to skvele...
radost
...po Anglicky..?dáku čajovú súpravu..?žeby si podával čaj o piatej..??
kopretina
S p. Burianem miluji všechny filmy. Jak se učil francouzsky a anglicky bylo ve filmu Lelíček ve službách Sherlocka Holmese. A Liguére: Anton Špelec Ostrostřelec. Škoda, že jsou v TV tak málo.
elixir
Ja mám najradšej U pokladny stál... :) Hlavne časť kde hral doktora a chystal sa pacientovi rezať prst na lebke :)
elixir
Inak pozrela som si jeho profil na csfd, prišlo mi to také zvláštne čítať tam "nar. 9.4.1891 Liberec, Rakousko-Uhersko"...
irenaw
@elixir ako mu tam kreslil po ruke a ten chudák celkom bledý ani nedýchal...:-D ja ani nie celé filmy, ale vybrané scénky môžem vidieť stále. alebo tie hlášky..."já jsem tajtrlik? ty jseš tajtrlik! za první nevím co to je a za druhé mně to uráží!" ;-)))
mariamka
dobru temu ste nahodili baby :) veru, miesto reklam by tu mohol bezat ten jeho povestny smiech,, OnDoň :))
pusta
...a mne teraz napadla jeho replika: ..."daj li mi medajli, ne dajlii mi medajli..." :D :D :D
jakamaka
Ježiško to bude mať ľahké.. stačí keď si pod stromčekom nájdeš nejakú fľašu.. a zrejme je to aj jedno akú, keďže si sa po "švajčiarsky" naučil po litri borovičky :):):):):):):) Tak veľa úspechov pri "učení" cudzích jazykov :):):):):):):)
aroooo
a nebol to náhodou film Funebrák, kde omylom miesto pohrebu prišiel na svadbu a tancoval tam aj kazačok? @ Štefan a aby komenty zase neodbočili úplne inam, pýtaj si rovno nejakú Whisky a k tomu aj anglicky hovoriacu osobu ženského pohlavia, aby si si mohol riadne precvičiť výslovnosť....::::))))))
silvi
ja som kupila KROWKY takze uz viem po polsky. Prosze bardzo
marianne
Hadieho masa by si sa mal najest,videla som to v televizii.Tam sa jeden chlapik najedol hadieho masa a vedel vsetky jazyky sveta,aj zvieratam rozumel....to je ,co? Len som zabudla, ako sa ta rozpravka volala:-)
kuchticka
@stefanm , dal si skutocne dobru temu na pobaveniwe, ako vzdy, ale po anglicky by sa sa naucil I bez toho horucehio zemiaka ako navrhuje @marianne. U nas by ti stejne nerozumeli s tou britskou anglictinou, musel by sa pytat: WHAT? a to sa naucic velmi snadno.
marianne
@kuchticka Naozaj? praveze milujem britsku anglictinu ,pocuvam ju najradsej, je taka....posh....ked som zacala komunikovat v anglictine,tak sa mi smiali anglicke kolegine,ze Mariana pozera vela americkych filmov,lebo tak som dotahovala koncovky,potom som sa dostala do kolektivu,kde sme boli dve slovenky medzi 60 anglanmi a tam som odpocuvala ten ich prizvuk a ten sa mi pacil ovela viac.....
marianne
Rozoznam ju na 100 honov,mala som kolegu, casto chodieval k nam na grilovacky a naopak,bol vynikajuci rozpravac a ten ju mal kralovsku,podoprela som si rukou hlavu a pocuvala ho s otvorenymi ustami,jemu vdacim za vela,co sa jazyka tyka....
kuchticka
@Marianne , vdaka za odozvu :-)) Mne s naramne nepaci britska "anglina" mam skutocne niekedy problem rozumiet co sa hovori, ked niekto rozprava rychlo. Asi zalezi na zvyku. Zdravim.
marianne
@kuchticka hlavne ta z oblasti Liverpoolu,usi ako radar,co tretie slovo:-))) co clovek,to iny nazor,ako som napisala,pre mna, je to ta prava,denne mi stale frci za usami bud v radiu alebo filmoch...
marianne
@kuchticka toto video ma pobavilo,veru som sa nechytala niekde...
To prve video co urobil toto chlapcisko bolo dobre,ale neslusne sa tam vyjadroval,tak som ho tu nedala..





elixir
Ja som sa už čosi nakomunikovala v angličtine, ale najväčší problém rozumieť som mala vždy s Britmi (juhovýchodná oblasť), hlavne po telefóne :) Som ich zakaždým prosila, aby hovorili pomalšie...tak zvláštne skracovali slová, že mi to občas znelo, akoby koktali. S Američanmi napr som vždy rozumela. Ale asi je to len sila zvyku. :)



 



TOPlist