Bohužial po dvoch hodinách letu sme museli naspať pristáť v Honkongu pre poruchu lietadla . Po ďalších dvoch hodinách nám oznámili , že nás prevezú do hotela a na druhý deň nám oznámia kedy a ako nás dopravia domov . Takže konečne o pol piatej ráno nás ubytovali v krásnom hoteli , dali nám poukazy na raňajky a vraj ostatné informácie dostaneme včas . No čo už , zmier sa človeče s tým čo nedokážeš zmeniť .
Ráno sme zistili , že jedna z hotelových reštaurácii kde sme dostali "stravenky" je naozaj reštaurácia na vysokej úrovni a ako správni Slováci sme sa s chuťou vrhli na pripravene prebohaté menu . Obchádzali sme tie stoly so všetkými možnými druhmi jedál a ochutnávali , ochutnávali ...Ja opatrne , už som raz pred rokmi skúsila zmiešať európske ,americké a čínske raňajky dokopy a moje vnútornosti protestovali .Manžel však miešal a miešal -čerstvé ovocné šťavy, ovocie , sladkú aj slanú raňajkovú ryžu, hrianky s medom ,čaj s mliekom aj kávu , pikantné pirôžky aj sladké koláčiky. Čakala som búrlivú reakciu - ale nič mu nebolo .
Let sa odkladal ďalej a tak sme dostali lístky aj na obed . Podobný scénar - akurát že z asi 50 jedál ázijskej a európskej kuchyne som bola schopná ochutnať zelený šalát s pestom a parmazánom ,kúsok jemnej dusenej teľaciny , thajské karí , nejaké malajské karí , grilovaného lososa a na záver pár kúsočkov čínskych a indických koláčikov z ryže a sušeného ovocia .Ale manžel to roztočil poriadne - namiešal si na tanier mušle , krevety,japonské suši s lososom i tuniakom , malajské karí , dusenu telacinu , jahnacie kotlety a ked to zvládol tak ešte to obehol zasa ochutnával a ochutnával .
Ale to už sme poznávali spolupasažierov z lietadla - postarší nemecký manželský pár , francúzska rodina s maličkými detmi ,poľskí aj čínski obchodníci - a na počudovanie robili to isté. Kuchári v perfektne naškrobených a vyžehlených mundúroch ani okom nemihli a úklonom sa poďakovali každému hosťovi ktorý sa zastavil a ochutnal ich jedlo . Vlasy mi vstávali dupkom z tych kombinácii jedál ktoré si boli hostia schopni pomiešať na tanieri .
Naše lietadlo nebolo stále v poriadku a tak sme dostali ešte aj večeru . Ochutnávka pokračovala a tak som skúsila nejaké sečuánske kurča , thajskú praženú zeleninu ,indické karí a na záver anglický chlebový nákyp s vanilkovou omáčkou .Je to obdoba našej žemľovky ale nákyp bol jemný a nadýchaný ako sen . Tak ešte na záver čokoládové fondue s ovocím a mám pocit že už nikdy nebudem schopná požiť nič okrem bylinkového čaju a varených zemiakov v šupke ...
Moj manžel mal ešte dost síl aby vyskúšal asi desat ďalších jedál ale to som už nebola schopná sledovať. to už došla aj naša dcéra - v ten deň sa sťahovali do iného bytu a nemohla prísť skôr - a nezdržala sa smiechu .Vraj to už zažila niekoľkokrát na dovolenke a odvtedy sa vyhýba takému spôsobu stolovania . Večer sme šťastni odlietali naspať domov a manžel bol ešte schopný ľutovať že nestihol ochutnať homáre s omáčkou .Vraj sa hanbil , lebo nevedel ako sa to má jesť aby to nemusel drvit osobne zubami ...
Letušky v lietadle sa asi nečudovali , že väčšina cestujúcich odmietla večeru a následne aj raňajky. Bývali s nami v hoteli a stravovali sa v tej istej reštaurácii ako my.
No az pri plateni ked nechceli ziadne peniaze ( ved to osobne oddelenie zaplati ???).. vysvitlo oni boli presvedceny ze my sme ta tajna namatkova kontrola z generalneho riaditelstva.
Takze kazdenu kdo si chce uzit perfektny hotel v absolutne super lokalite uplne v centre mesta , novy Hyatt Regency Kowloon Tsim Sha Tsui vrelo doporuceujem.
Este pre tych, ktori sa chystaju do HK, musite vyskusat pravy anglicky caj s Devonshire smotanou a "scones" v hoteli Mandarin Oriental alebo Penninsula. Je to to prave so vsetkym! Pozostatok kolonializmu, ale skutocny zazitok :-)
Keď ťa môžem poprosiť , napíš ako je to tam s čistotou.