Ako som s maželom piekla perník

martina0812 - fotkamartina0812, 6. augusta 2013
Zážitok Janger s "dopadnutou večerou" mi pripomenul ďalší môj nedávny zážitok.

Môj manžel sa rozhodol, že upečie perník. Už ho robil aj predtým, recept mám od jeho mamy, navyše, pri perníku všetko zmiešate v jednom hrnci, tak si hovorím, čo na tom môže pokaziť?

Keďže sa manželovi už niekoľkokrát podaril kulinársky výtvor typu štrúdľa z lístkového cesta plnená jablkami a pod., kuchyňu pritom veľmi nezababre a navyše ho to aj baví, viac menej s pokojným svedomím som zverila kuchyňu do jeho rúk a šla som sa hrať s dcérou.

Po pár minútach som sa šla napiť do kuchyne ( a trošku jedným okom skontrolovať manžela, predsa len, istota je istota ). Prišla som práve včas, aby sa mi vlasy postavili dupkom pri tom, čo som videla.

V recepte sa písalo, že múku treba pridať do teplého mlieka. Môj drahý nechal mlieko zovrieť a ani potom ho nevypol, ale do takého vriaceho pridával múku!!! Samozrejme, vzniklo mu z toho čosi podobného hustej krupičnej kaši a tu a tam sa v tom nachádzali hrče veľkosti detskej päste. A on sa ten maglajz práve chystal hodiť na plech!!!

Po mojom zdesenom výkriku sa zastavil a spolu sme chvíľu čumeli na tú vec - cestom to nazvať nemôžem ani pri dávke fantázie. Ako sme tak na to zízali a premýšľali, ako perník zachrániť, zhodli sme sa na tom, že to ponajprv rozmixujeme - aspoň aby sme sa zbavili tých hrčí. Takže som vybrala mixér a drahý sa realizoval.

Výsledkom tejto snahy bolo čosi, s čím by sme určite urobili prielom v betonárskom priemysle, alebo vo fabrike na lepidlo, ale perníkovému cestu sa to ani len nepodobalo. Takže sme znova po spoločnej úvahe priliali mlieko, aby tá katastrofa zredla. V pôvodnom recepte bolo 0,8 litra mlieka. Pridali sme ďalší liter, kým to začalo mať akú takú podobu s perníkovým cestom. Šťastne sme náš výtvor vykydli na plech a šup do trúby.

Obvykle mám perník upečený za 20 minút. Tento trčal v trúbe 2 hodiny a vôbec nejavil nejakú snahu aspoň vyzerať upečene. Kuknem lepšie a... môj milý nastavil trúbu len na vrchný ohrev a teplota - 50 stupňov.

OK, moja chyba, mala som to po ňom skontrolovať, veď on obvykle trúbu neokupuje. Takže som si zahryzla do jazyka, nastavila som termostat aj ohrev a po dvadsiatich minútach manžel vytiahol z rúry celkom normálne pôsobiaci perník.

Natrela som ho lekvárom, urobila nejaké tie finálne úpravy, zarežeme do neho a ... boli by sme potrebovali zbíjačku. Na vrchu síce vyzeral normálne, ale vo vnútri oná "krupičná kaša" zhustla na gumovitú hmotu s elasticitou 100 %, proste, ten perník sa dal natiahnuť na metrovú dĺžku a keď sme ho pustili, svižne sa vrátil k pôvodnému tvaru.

Najedovane som šmarila perník aj s plechom nabok, že ho zajtra vyhodím psovi ( už bol večer ). Manžel hrešil ako pohan a zaprisahal sa, že viac nepečie. Tým by to teoreticky malo skončiť, ale...

Ale na druhý deň som prišla z práce domov v tvorivej nálade a pohľad mi padol na ten perník. V nejakom zatmení mysle som sa rozhodla, že sa tú vec pokúsim nejako zachrániť. Nuž, s vypätím všetkých síl a s pomocou nožníc na kačicu som nastrihala z nášho výtvoru maličké kúsky a švacla ich do hrnca. Zaliala som to celé litrom mlieka, zohriala, rozmixovala, pridala ešte prášok do pečiva a naliala späť na plech, nech sa pečie. Že som ho ja hneď nešmarila psovi!!!

Matika a logika nikdy neboli mojou silnou stránkou. Inak by som si spočítala, že objem plechu X obsiahne len cesto s objemom mlieka Y. Jednoduchá rovnica x = y. Dajako som si neuvedomila, že našimi pokusmi o prerábku sa to zmenilo na X je menšie ako Y + 1 liter mlieka + 1 liter mlieka + prášok do pečiva. Logika, matika aj fyzika fungovali v praxi bezchybne. Cesto sa presne podľa nich po piatich minútach vyvalilo z plechu a zasvinilo mi celú rúru. Drhla som ju až do polnoci, aj keď manžel pomáhal. Asi mal výčitky, lebo ten nešťastný perník bol jeho nápad. :-D
@zareaguj


Diskusia k článku

pivonka
Ó, moja, je mi ľúto tvojej námahy. Obdivujem tvoj optimizmus a vytrvalosť, ale keď sa nedarí, tak sa nedarí, tiež som to už zažila.
rea1
:-)))))) a manžel čo, ako, v poriadku? bez výraznejších telesných poškodení? musíš ho mať veľmi rada. :-)))))))))
martina0812
ááále, aká tam ľútosť! Na tie vydarené koláče človek časom zabudne, ale takéto ságy o pokazenom perníku si zapamätá celý život a po nejakom čase sa tomu bude smiať! A úsmevných zážitkov nikdy nie je dosť! :-D
Keď budem stará, budem na ten perník spomínať s radosťou. Mimochom, manžel potom celé dve hodiny prehováral a uplácal psa, aby to čudo zožral... :-D
martina0812
@rea1 , prežil to! Mňa skoro pyclo, ale technicky vzaté, nebola to len jeho chyba. :-))) Keď mám v kuchyni začiatočníka, nemám ho nechávať bez dozoru. Ale malo to aj dobrú stránku. Malá sa o celé to prerábanie perníka živo zaujímala a ticho sa chechtala, keď som zúrivo plieskala dvermi na trúbe. Nakoniec sme sa začali chechtať aj my a čoskoro sme sa v zdevastovanej kuchyni rehnili všetci ako banda cvokov :-D
zuzananoskova
Martinka0812: Martinka, s veľkou chuťou som sa zasmiala a nasmiala. Milujem takéto úsmevné príhody a veru tak, celý život budete mať na čo spomínať :-)
smejkad
zivot by bol nudny, keby sa nam nestavali aj podobne veselosti :-)
myslim,ze cas od casu si z toho ci onoho sudka podobne zdarny den prejdeme kazdy
hannah22
....aspon budete mat na čo spomínat za 20 rokov...xixi.... :))
misa1
:-))) vidim, ze sa nerada vzdavas...snazit sa upiect z jedneho pernika iny pernik je obdivuhodne. :-))))))))))))))
sovka62
Martinka, smejem sa trojhlasne, nie som škodoradostná, ale tu sa smiechu ubrániť nedá. A chválim ťa, veľmi, si vytrvalá, len tak ľahko sa nevzdáš. To je dobrá vlastnosť.
modrykamen
Práve naopak! Hoci som pričuchol k varení u mamky, či starých mám a dokázal som ukuchtiť jednoduché jedlá na variči na internáte, hneď po svadbe sa mi zažiadalo upiecť nejaký koláčik. Zdalo sa mi , že perník je to najľahšie, lebo na to netreba veľa surovín, len jednoducho zamiešať. A tak som sa pustil do pečenia bez kuchárskej knihy a bez váhy. Zamiešať suroviny len tak od oka, ako som to mal v pamäti z domu a šup do rúry. A čuduj sa svete,taký vysoký a jemný koláč nikdy moja mama nenapiekla. Neskôr povzbudený úspechom, ale už podľa receptu a vážením surovín som sa smelo pustil do pečenia perníku (ten mám najradšej). Ale chyba lávky. Skúšam ho už päťdesiat rokov, a nikdy sa mi už nepodaril taký, ako ten prvý.
jerica
Máš môj obdiv, tvoj kľud a snaha byť záchranca , zachraňovať (aj polovičku) to sa len tak nevidí :-)
tak ako @sovka , veru som sa v tichu rána aj dobre naladila na dnešný deň, aj keď mávam stavy, že si "pod fúzmi " ale pri iných manželových "koprdancoch" zanadávam. On má rád kuchyňu iba pozorovaním, skôr, ako mu nakladám na tanier .
martina0812
@modrykamen , u mňa to bolo rovnaké s parenými buchtami! Prvé som urobila od oka a boli fantastické. Odvtedy sa mi nepodarili... no ale na druhej strane, veľmi často ich nerobím. :-D
@jerica , o tom kľude by som sa mohla hádať! Bola som vytočená ako skrutka zo závitu. Ale vrámci tvorivosti som skúšala, čo sa dá. To by som bola za machra, keby som to čudo zmenila na perník, nie?! :-D
Dievčatá, takýchto príhod mám viac, keď si na nejakú spomeniem, určite pridám, som rada, že som vás pobavila! :-D
evanaaa
Ja ako mladá som sa rozhodla upiecť kysnutý koláč s marhuľami. U dopredu som si naň chutila, také mám totiž rada, ale nemala som pri sebe nikoho, kto by mi poradil. Nakoniec, cesto bez problémov vykyslo, dala som ho piecť....koláč mal peknú konzistenciu, teda, pekne vypadal, žltučký bol, vábivý, len trochu vyšší, než by mal byť, asi som neodhadla pomer cesta a plechu....a - voňavý...? Teda, on voňal, ale kvasnicami,hrôza, ani jesť sa nedal. Bolo mi síce ľúto, lšbo napohľad bol pekný, ale putoval do smetí, skoro som plakala. A dodnes neviem, či bolo veľa kvasníc, alebo prekyslo, no, neviem.
@martina0812 , raz sa nevydarí, druhý raz bude fajn, ale poučný a úsmevný príbeh, viem si predstaviť, ako psíček z mačičkou ste tvorili, hehe. Lepšiem by bolo hneď všetko vyhodiť a začať nové cesto, sako zdokonaľovať a opravovať to pokazené. Aj škoda surovín, no, čo už, stáva sa.
evanaaa
Koľko preklepov, prepáčte.....ale si hádam domyslíte...
martina0812
@pseudocognac , ďakujem, už som napísala tri, ale spisovateľa vždy poteší podobná chvála :-)

@evanaaa , veru, však som si potom aj nadávala, keď som drhla pripálené cesto z rúry! Keby som bola urobila nové cesto hneď na začiatku, mohla som sa tej kalvárii vyhnúť, ale kdeže!!! Ja som musela byť vynálezca Edison a učiť sa formou pokusu a omylu.
janger
@martina , no mna by asi natiahlo v tom momente :-))). Skoda, ze si to nefotila, boli by sme mali este lepsi zazitok ;-))) - Ale to vobec skodoradostne nemyslim:-). Ale ved musime sa aj zasmiat. A odteraz: vsetko na fotku, hahaha.
martina0812
Janger, veru ma v tom momente nenapadlo fotiť! To vieš, keď človek rozdýchava infarktové stavy, šrotuje sa mu to v hlave, veru je fotka to posledné, na čo myslí. Ale verím, že by to stálo za to natočiť na videjko, to by ste sa šúľali ako moja malá. :-)))
samanka
jéjda, veď si tú naťahovaciu hmotu mala pokrájať a obaliť v cukre, prípadne v orieškoch, pistáciách a inom a mala by si Ratluk...:-)))))...ja ho tááák milujem, sestra mi nosieva z Srbska....
martina0812
Uf, vôbec netuším, či by to bolo jedlé! Vyzeralo to hrozne. Skôr, než Ratluk, by som z toho vyrobila pneumatiku na autá, rovnaká tvrdosť pružnosť, ani farba tomu nechýbali. :-)
gordonko
neviem neviem ,ale kedže vyzeral pekne , bol aj elastický prečo ste ho neponúkli do cukrárne do výkladu ..... vydržal by tam roky a vy by ste sa mali načo chodiť pozerať ..... si predstav svoju dospelú dceru ako ukazuje Tvojej vnučke perník zo slovami ,, vidíš , toto piekol Tvoj dedko ,,
ola111
Ale som sa pobaviláá,pripomínaš mi moju domácnosť :))))))))))))
zuzinqa
úžasne ma to pobavilo :):):) mne to pripomína ako sme robili hranolky zo sáčku a na večeru sme ich jedli ako chipsy lebo boli tak tvrdé že ani protéza by to nevydržala :D ale super príbeh... a snaha manžela sa vždy cení :) a to nič že to bolo skoro ako guma na aute... ale estetika to vynahradí :) len škoda že si tu rúru aj s manželom drhla tak dlho... no aspoň prišiel na to, že nie vždy sa oplatí piecť a hlavne dávať múku do horúceho mlieka :D



 



TOPlist