Môj manžel sa rozhodol, že upečie perník. Už ho robil aj predtým, recept mám od jeho mamy, navyše, pri perníku všetko zmiešate v jednom hrnci, tak si hovorím, čo na tom môže pokaziť?
Keďže sa manželovi už niekoľkokrát podaril kulinársky výtvor typu štrúdľa z lístkového cesta plnená jablkami a pod., kuchyňu pritom veľmi nezababre a navyše ho to aj baví, viac menej s pokojným svedomím som zverila kuchyňu do jeho rúk a šla som sa hrať s dcérou.
Po pár minútach som sa šla napiť do kuchyne ( a trošku jedným okom skontrolovať manžela, predsa len, istota je istota ). Prišla som práve včas, aby sa mi vlasy postavili dupkom pri tom, čo som videla.
V recepte sa písalo, že múku treba pridať do teplého mlieka. Môj drahý nechal mlieko zovrieť a ani potom ho nevypol, ale do takého vriaceho pridával múku!!! Samozrejme, vzniklo mu z toho čosi podobného hustej krupičnej kaši a tu a tam sa v tom nachádzali hrče veľkosti detskej päste. A on sa ten maglajz práve chystal hodiť na plech!!!
Po mojom zdesenom výkriku sa zastavil a spolu sme chvíľu čumeli na tú vec - cestom to nazvať nemôžem ani pri dávke fantázie. Ako sme tak na to zízali a premýšľali, ako perník zachrániť, zhodli sme sa na tom, že to ponajprv rozmixujeme - aspoň aby sme sa zbavili tých hrčí. Takže som vybrala mixér a drahý sa realizoval.
Výsledkom tejto snahy bolo čosi, s čím by sme určite urobili prielom v betonárskom priemysle, alebo vo fabrike na lepidlo, ale perníkovému cestu sa to ani len nepodobalo. Takže sme znova po spoločnej úvahe priliali mlieko, aby tá katastrofa zredla. V pôvodnom recepte bolo 0,8 litra mlieka. Pridali sme ďalší liter, kým to začalo mať akú takú podobu s perníkovým cestom. Šťastne sme náš výtvor vykydli na plech a šup do trúby.
Obvykle mám perník upečený za 20 minút. Tento trčal v trúbe 2 hodiny a vôbec nejavil nejakú snahu aspoň vyzerať upečene. Kuknem lepšie a... môj milý nastavil trúbu len na vrchný ohrev a teplota - 50 stupňov.
OK, moja chyba, mala som to po ňom skontrolovať, veď on obvykle trúbu neokupuje. Takže som si zahryzla do jazyka, nastavila som termostat aj ohrev a po dvadsiatich minútach manžel vytiahol z rúry celkom normálne pôsobiaci perník.
Natrela som ho lekvárom, urobila nejaké tie finálne úpravy, zarežeme do neho a ... boli by sme potrebovali zbíjačku. Na vrchu síce vyzeral normálne, ale vo vnútri oná "krupičná kaša" zhustla na gumovitú hmotu s elasticitou 100 %, proste, ten perník sa dal natiahnuť na metrovú dĺžku a keď sme ho pustili, svižne sa vrátil k pôvodnému tvaru.
Najedovane som šmarila perník aj s plechom nabok, že ho zajtra vyhodím psovi ( už bol večer ). Manžel hrešil ako pohan a zaprisahal sa, že viac nepečie. Tým by to teoreticky malo skončiť, ale...
Ale na druhý deň som prišla z práce domov v tvorivej nálade a pohľad mi padol na ten perník. V nejakom zatmení mysle som sa rozhodla, že sa tú vec pokúsim nejako zachrániť. Nuž, s vypätím všetkých síl a s pomocou nožníc na kačicu som nastrihala z nášho výtvoru maličké kúsky a švacla ich do hrnca. Zaliala som to celé litrom mlieka, zohriala, rozmixovala, pridala ešte prášok do pečiva a naliala späť na plech, nech sa pečie. Že som ho ja hneď nešmarila psovi!!!
Matika a logika nikdy neboli mojou silnou stránkou. Inak by som si spočítala, že objem plechu X obsiahne len cesto s objemom mlieka Y. Jednoduchá rovnica x = y. Dajako som si neuvedomila, že našimi pokusmi o prerábku sa to zmenilo na X je menšie ako Y + 1 liter mlieka + 1 liter mlieka + prášok do pečiva. Logika, matika aj fyzika fungovali v praxi bezchybne. Cesto sa presne podľa nich po piatich minútach vyvalilo z plechu a zasvinilo mi celú rúru. Drhla som ju až do polnoci, aj keď manžel pomáhal. Asi mal výčitky, lebo ten nešťastný perník bol jeho nápad. :-D
Keď budem stará, budem na ten perník spomínať s radosťou. Mimochom, manžel potom celé dve hodiny prehováral a uplácal psa, aby to čudo zožral... :-D
myslim,ze cas od casu si z toho ci onoho sudka podobne zdarny den prejdeme kazdy
tak ako @sovka , veru som sa v tichu rána aj dobre naladila na dnešný deň, aj keď mávam stavy, že si "pod fúzmi " ale pri iných manželových "koprdancoch" zanadávam. On má rád kuchyňu iba pozorovaním, skôr, ako mu nakladám na tanier .
@jerica , o tom kľude by som sa mohla hádať! Bola som vytočená ako skrutka zo závitu. Ale vrámci tvorivosti som skúšala, čo sa dá. To by som bola za machra, keby som to čudo zmenila na perník, nie?! :-D
Dievčatá, takýchto príhod mám viac, keď si na nejakú spomeniem, určite pridám, som rada, že som vás pobavila! :-D
@martina0812 , raz sa nevydarí, druhý raz bude fajn, ale poučný a úsmevný príbeh, viem si predstaviť, ako psíček z mačičkou ste tvorili, hehe. Lepšiem by bolo hneď všetko vyhodiť a začať nové cesto, sako zdokonaľovať a opravovať to pokazené. Aj škoda surovín, no, čo už, stáva sa.
@evanaaa , veru, však som si potom aj nadávala, keď som drhla pripálené cesto z rúry! Keby som bola urobila nové cesto hneď na začiatku, mohla som sa tej kalvárii vyhnúť, ale kdeže!!! Ja som musela byť vynálezca Edison a učiť sa formou pokusu a omylu.