Ako som prestala držať diéty

martina0812 - fotkamartina0812, 26. septembra 2013
Nikdy v živote som nebola štíhla. Jediné obdobie v mojom živote, kedy som sa tomu slovu priblížila, bolo obdobie, keď som bola čerstvo zamilovaná do svojho terajšieho už mažela. A aj vtedy to bol výsledok skôr toho skvelého pocitu prvotného zaláskovania, než diéty.

Diéty zásadne nedržím. Prečo? Nuž pre toto:

Celý život počúvam od mamy, od sestry, od kolegýň a ktovie akých ešte expertov: nejedz toto, nejedz tamto, vieš ty, ako sa od toho priberá?! A vôbec, ty nechceš byť krásna, štíhla?! Aj oblečenie by na tebe lepšie vyzeralo, aj by si sa viac páčila, aj by sa ti zvýšilo sebavedomie...

A tak som prakticky celú pubertu, čo je dosť náročné obdobie aj bez podobného podkopávania ega, strávila pokusmi schudnúť. Nie že by som do nich vkladala srdce. Jedlo mám rada. Najradšej to nezdravé a kalorické. Ale keď všetci hovorili, aby som schudla... proste som tým zabila veľa času, veľa energie, a stále som sa cítila tučná ako veľrybie mláďa, škaredá, neschopná...
Keď som zjedla kúsok čokolády veľkosti špendlíkovej hlavičky, mala som výčitky svedomia, proste, bola som nešťastná už len z toho, že existujem v mojej tukom obalenej telesnej schránke.

Keď som mala dvadsať, nastal zlom. Z Austrálie sa vrátila moja sestra. Vyzerala, akoby strávila rok nie v Sidney, ale v Osviečime. Vychudnutá ako reklama na anorexiu. Vlastne som ju podozrievala, či touto chorobou netrpí. Takže som si začala na internete hľadať informácie o anorexii, keďže ségra vždy "žrala ako kyselina" a aj tak bola štíhla, ale toto hraničilo so zlúčiteľnosťou so životom. A práve toto hľadanie radikálne nabúralo môj postoj.

Natrafila som na stránky, ktorým sa hovorí pro - ana. Pre tých, ktorí nepoznajú - sú to blogy dievčat ( ak nechcem povedať rovno "detí" ), ktoré anorexiu nepovažujú za chorobu, ale ju vyznávajú ako ideálny životný štýl a propagujú ju. Pánabeka! To by som vám dopriala prečítať si výplody týchto dvanásť, trinásť a iných násťročných detí!!! Pre príklad:

- Dnes som oblízala šupku z jablka. Hneď som sa šla vyzvracať, ale nie som si istá, či sa mi nejaké molekuly cukru predsa len nedostali do krvi! Tak som si zabehla desať kolečiek okolo bloku...

- Na chladničku som si pripla túto fotku. Takto chcem vyzerať, toto je môj cieľ a ja ho dosiahnem! ( pozn. tá fotka bola čiernobiela, bola na nej vychudnutá žena s prepadnutými lícami a podľa zdroja pochádzala z koncentračného tábora - nerobím si srandu. )

- Myslíte, že dva litre jablčného octu denne budú stačiť na to, aby som zhodila ešte dve kilá? To by som vážila 38 a bola by som konečne krásna a zbavená sadla!!!

Bola som zhrozená, znechutená a bolo mi, ako by mi spadli šupiny z očí. Hneď od internetu som šla pekne krásne do špajze, zmajzla čokoládu Milku - celú, potom som si dala rezeň s ryžou a namiesto cvičenia som sa natiahla na gauč s knihou. Poviem vám, tak dobre som sa necítila už poriadne dávno. A uvedomila som si, že čerta je podstatné, čo si myslia oné expertky! Podstatné je, čo si myslím ja. Ako sa cítim. Ako mi to vyhovuje. Napokon, keby Boh chcel, aby sme boli všetky ako podľa šablóny, vysoké, štíhle a blonďaté, tak by sme pravdepodobne boli!

Odvtedy sú pre mňa recepty na redukčné diéty ako červené plátno pre býka. Neznášam ich. Človek má v živote málo radostí a jedlo je jedna z nich. Prečo si ho v rozumnej miere nedopriať? Aby som splnila očakávania okolia? Aby som sa viac páčila? A komu?!

Expertkám? Svojich sedemdesiatsedem kíl nosím s pokojom, prehľadom, šťastným úsmevom a optimizmom. A div sa svete, odvtedy som zaznamenala u druhého pohlavia početné úspechy, zatiaľ čo vychrtnuté krásky zostávali sedieť samé.

Keď som sa nedávno manžela spýtala, čo ho na mne zaujalo, keď sme sa zoznámili, najskôr vytresol čosi o očiach a vlasoch, ale potom sa zamyslel a povedal: čo ti ja viem? Asi to, že si bola totálne v pohode. Akoby ťa nič na svete netrápilo.

Podľa neho je tiež príjemnejšie pritúliť sa k mäkkým oblinám, než k vrecu kostí. Žena má vyzerať ako žena, nie ako rebriňák. Každá sme svojím spôsobom krásna. Aký má význam byť štíhla a obetovať tomu každú myšlienku? Život tak preteká pomedzi prsty a my sa len naháňame sa krásnou postavou - a napriek tomu nie sme spokojné, lebo suseda/sestra/kamarátka sú štíhlejšie! Čo je to za blbosť?

Nehovorím, aby sme všetky vláčili po zemi bruchá a zadky, ale obetovať zdravie, život a pohodu vidine štíhlej línie? Tak na to ja teda nie som. Ak niekto drží diétu pre zdravie, prosím, to je čosi iného. Ale som toho názoru, že ideálna váha neexistuje. Každá máme tú svoju váhu, tú, pri ktorej sa cítime pohodlne, zdravo a plné energie.

PS: Ségra anorexiou netrpela. Len čo prešla späť na mamičkinu domácu stravu, pribrala na svojich obvyklých 56 kg. :-D Jej telu proste chýbala pečená hus, segedín a slepačia polievka s domácimi rezancami. A v živote nechcem vyzerať ako vtedy ona. Hrdo vyhlasujem, že som spokojná, zdravá, šťastná - a nie som štíhla. Komu sa nepáčim, nech sa na mňa nepozerá.
@zareaguj


Diskusia k článku

smejkad
suhlas do poslednej bodky :-)
ked sa clovek citi vo svojom tele dobre, je zdravy a ma energiu, niet co riesit :-)
abdul
Moja reč. Krásne a pravdivo napísané.
martina0812
Ďakujem, smejkad, vďaka, abdul, som rada, že so svojím názorom nie som sama. :-D
radost
a ja bych ti aj ruklou potriasla..aj do očí kukla..ale si zu utajená..tak ja hádam:si moletnejšia..oči tmavé...v duši stále decko hravé..a to je do dnešných dní-to pravé..žiť si pre radosť..pre mnohých chlapov si proste "k-o-s-ť"...:-)
mne ako prišli po 60tke roky-radšej bych mala štíhle telo a úzke boky...
nemusela bych toľko zbytočnosti nosiť..
lenže..nestačí večernou modlitbou o štíhlosť prosiť...
mal bych menej do "huby" nosiť...:-)
radost
..ale si tu utajená..
...mala bych menej...
martina0812
Radost, trošičku ťa mýli,
očká mám modré - zato štyri! :-D
úsmev však v srdci stále nosím.
A čokoláda? Ešte jednu, prosím!
Radšej mať bruško a trošku aj r.ť,
než celý život na šaláte živoriť.
A v mojej zrelej tridsiatke
mám postavičku celkom po matke
po tej bývalej "expertke"...
luciak
pekne si to napisala. Inak tie pro ana blogy su hnus, je to uplne chory samostatny svet, v ktorom tie dievcata, casto este deti, ziju :(
2010
Mas uplnu pravdu ale je taka navykova droga ( 100x horsia ako glutamat) - cukor- na ktoru vacsina zien s pribudajucim vekom je uplne zavisla, plus kombinacia s tvojou genetickou predispozicou... kazdy rok len extra 1 kilo, plus spomalenie metabolizmu a prechod a v padesiatke mas 100 kg a cukrovku.
radost
pre @2010
máš pravdu..
ale
moje životné heslo je:=všetko je ináč=
moja svokra je celý život tučná-bez cukrovky-92 rokov..
moja mama ešte tučnejšia..s cukrovkou-85 rokov..
môj sused štíhly-silná cukrovka-má 67 rokov..
jednoznačné nie je nič..ale cukor-to je ozaj jed..
tak prečo tak chutí..?prečo ho Pán požehnal nám..??
ebaka
krásne napísané,súhlasím s tebou...ja so svojim kilami žijem viac ako 54 rokov,ale podľa úsmevu a dobrej nálady ma spoznajú aj po 30-tich rokoch ...nikdy som sladké jedlá neobľubovala....cukor je jed,dočitala som sa nedávno a k tomu umelo vyrábaný,preto málo sladí ...o:)
julica
Myslím, že anorexia nie je protikladom pažravosti, anorexia je vážna a smrteľná choroba, tu nejde o štíhlu líniu...
helica
konečne nejaký optimistický zážitok, veľmi pekne si to opísala! máš vo mne veľkú fanúšičku.
martina0812
julica, máš samozrejme pravdu, túžba po štíhlej línii je ale začiatkom tejto vážnej choroby, v tom so mnou určite budeš súhlasiť. Ako som napísala, bežná váha mojej sestry bola v tej dobe 56 kg na jej 175 cm. Už vtedy vyzerala strašne vychudnuto. Keď sa vtedy vrátila domov, mala skoro o desať menej - ver mi, skutočne som sa obávala, že ide o anorexiu. Preto som si o nej začala hľadať tie informácie. Že sa z toho napokon vykľul môj súčasný odpor k diétam, je čisto subjektívna záležitosť.
julica
Zvyčajne sú spúšťačom problémy v rodine, snaha upozorniť na seba... štíhlosť je ako výhovorka. ach, tiež som si tie stránky pobrowsovala.
hannah22
sedí vec a správny názor.... nemožme byt všetci štíhli ani manekýnky...držím palec , cukor ani masko nemusím ale milujem chlebík s dobrou polievkou, aj s jablkom, maslom a syrom , paradajkou, dobrou hruškou a podobne.... no čo už zastrelím sa ..... :))

martina0812
nezastrelíš. Prečo aj? Moja babka vždy hovorievala - a na to som si spomenula až teraz! - že muži si chudé ženy berú do postele, ale bucľaté pred oltár :-D Kľudne si ten chlebík daj. Ak naraz nezješ celý peceň, niet čo riešiť. :-D Aj ja ho mám rada - som chlebovo - zemiakovo - cukrový typ. :-D
pusta
väčšina redukčných diét je nerozumná, dokonca jednostranná a tým aj nezdravá, dokonca nebezpečná.
v mladosti som držala diétu vyslovene zo zdravotných dôvodov, bola som pred vážnou operáciou. schudla som aktívne 31 kg za 1 rok, ale aktívnou formou - racionálne stravovanie 5x denne, veľa zeleniny a ovocia, ale najmä aktívny pohyb a cvičenie a dlhé roky udržiavanie tejto dosiahnutej váhy.
10 rokov už žiadne diétne obmedzenia neprefererujem, lebo ani nemôžem. jasne, že som neskutočne pribrala...srdce nedovoľuje väčšiu fyzickú záťaž, pohybové obmedzenie pre ochorenie lokomočnného aparátu, postklimakterické naberanie, genetická predispozícia, vek...dôchodok, a iné neduhy,
chuť do jedla vynikajúca...takže so smiechom vravím:!aj veľká riť vie očariť." :D /prosím, prepáčte/
alebo: "poznám aj iné ako sexuálne radovánky /aj tie/ - napr. dobre sa nažrať." /prosím, prepáčte/, aspoň sa pred smrťou dobre naž...m. :D
chudnutie už neriešim... :D :D :D
pusta
@2010 , nie iba cukor je návyková droga a spôsobuje spôsobuje pri spomalenom metabolizme a vekom s postklimakterickým priberaním cukrovku.
ja cukor, čokoládu, zákusky a sladké vôbec nemusím. síce cukrovku našťastie nemám, ale stačí nedostatočná pohybová aktivita, je úplne jedno, z akej príčiny, potom tvoje posledné 3 klauzuly a k tomu napr. + dobrý domáci chlebík, múčne, chutné omáčky, vykrmené kačky, húsky, knedlíky, domáca údená slaninka, domáce oškvarky, z mäska poctivá flákota z bravčového - ako mastné pečené pliecko, krkovička, koleno, údené, taký dobručký vypečený mastný bôčik /pokiaľ viem, aj tebe šmakuje :-)))/,
a iné kalorické mňam dobroty...+ pohybové,pracovné, zdravotné a iné obmedzenia = výsledok je jasný :D :D :D
pipnat
ja som tiež diétovala od čias puberty, keďze som bola od mala trošku bucľatá, chutilo mi, hlavne sladké, ja som sa zaokruhľovala, zato moja sestra zjedla sladkého ďaleko viac a bola chudá. Dnes mám dve detičky a čuduj sa svete - 50 kíl pri výške 163 cm. Asi pred rokom a pol som sa naučila jesť 4-5 krát denne, ovocie a niečo malé sladké len doobeda, dokonca celozrnné pečivo na raňajky aj olovrant (pečivu som sa vyhýbala, dopriala som si max. jedno za mesiac), veľa zeleninky - ako prílohy, šaláty, dokonca jem aj o 20,30 večer..cca 2-3 hodiny pred spaním)....samozrejme ide o normálne porcie, neprejedám sa a v podstate zjem všetko. Trošku som pribrala po nástupe do práce,keďže mám sedavé zamestnanie - preto sa teraz snažím aspoň 2-3 krát do týždňa trošku hýbať...ale hmotnosť sa mi ustálila. Predsalen bol to asi šok pre moje telo takmer po 6,5 ročnej materskej, kedy som bola neustále v pohybe a vzhľadom na absolútny nedostatok spánku (maminy, ktoré majú nespavé a veeeeľmi aktívne deti vedia o čom hovorím:)))aj dosť unavená...takže moja rada:jesť pravidelne a hoci aj niečo nezdravé, len tam je potrebné ustrážiť množstvo:)
rea1
múdro píšeš, múdro - a ani mi to nie je divnô. :-) ja mám veľmi dobrý a na vlastnej koži odskúšaný recept na schudnutie - prvýkrát sa rozvádzať. keďže som roky športovala, dokonca som hrala hádzanú v reprezentácii ČSSR, nikdy som problémy s váhou nemala, hoci som počas aktívneho tréningu nejedla ale žrala. potom, keď som otehotnela a šport išiel pápá, mierne som pribrala ale všetko bolo stále o.k. a pri výške 162 cm som nikdy nemala viac ako 53 kíl. i nastal rozvodový čas, stres a nervy a ja som začala chudnúť. ale prisahám, toľko, koľko som zjedla v tom období, tak toľko som nezlikvidovala ani v najaktívnejšom športovom období. a chudla som stále. prišla som do práce, naraňajkovala sa. na desiatu 20dg tresky + 3 rohlíky a o dvanástej som už stepovala prvá v rade pred jedálenským okienkom. po vydaní obedov mi kuchárky vždy doniesli zvyšné koláče a ja som spokojne o 14,00 zlikvidovala 8 (!!!) lekvárových šišiek. teraz ak zjem dve, trčia mi aj z uší. a chudla som a chudla, keď som sa prepracovala na 40 kíl, bola som oficiálne vedená vo výskumnom ústave výživy ľudu ako podvyživená. schudla som na 38 kíl a vyzerala som ako úspešný odchovanec mauthausenu. bývala som vtedy tak unavená, že keď som prišla z práce domov, len z jedného konca ulice na druhý, musela som si ľahnúť a odpočinúť. priniesť z neďalekého obchodu 2 litre mlieka a 1/4 chleba bol priam heroický výkon. skončili všetky rozvodové, porozvodové a BSM deliacie radosti a ja som začala priberať. ani som nebola tak strašne hladná ako predtým, jedla som oveľa menej ako predtým (t.j. už ako normálny človek) a váha sa mi znormalizovala. potom, po čase, po rokoch a ďalších ďeťoch sa mi síce zas nadnormalizovala, ale som spokojná, nie som unavená, aj keď - zopár kíl zhodiť by neuškodilo. :-))) a sladké som nikdy nemala rada. ani kávu/čaj si nesladím. :-)
hubata
Jéžišmárja ja bez sladkého ani deň: v mojom obchode len pre mňa objednávajú keksy "princesky".....
sneica
spokojna stastna a vyrovnana zienka....:) aj ja som uz spokojna so svojim telom a mam nejake to kg viac....:)
rea1
hehe, pred chvíľou som čítala:
- já nejsem tak tlustá, já jsem tak krásná až to přetéká.
:-)))))))))))))))))))))))))
katica76
gratulujem k optimizmu. Ale dost jednostranny nazor. To, ze blogy pro-ana su strasna somarina a mali by byt zakazane je kazdemu jasne. Ale hodit zdrave stravovanie za hlavu je druha vec. Chodte sa pozriet na interne oddelenie, kolko ludi tam lezi a preco asi. Lebo si dopriali... A chodte sa pozriet na geriatriu a tucneho cloveka tam neuvidite. Preco? Lebo sa vysokeho veku nedozije. S vahou 77 kg by ste museli byt velmi vysoka, aby ste boli zdravotne v norme. Ale je stale vela ludi, ktori vam daju za pravdu, lebo su na tom rovnako ako vy.
martina0812
katica76, ďakujem za názor. Len by som vás chcela poopraviť. Tento príspevok nemal byť propagáciou nezdravého stravovania, ale skôr odsudkom spoločnosti, ktorá núti mladé ženy vyzerať rovnako vychudnuto, hoci genetické predispozície má každá iné. Výsledkom sú početné redukčné diéty, z ktorých 90% je už od pohľadu neúčinných, ak nepoviem rovno, že škodlivých. Nech mi nikto nehovorí, že jesť 30 iba ryžu je zdravé. Telo potrebuje pre zdravé fungovanie všetko, závisí len na množstve, ktoré tvorí hranicu medzi normálnym a nezdravým stravovaním. Netvrdím, že mám ideálnu váhu - tvrdím, že pri svojej váhe sa cítim dobre, som s ňou spokojná a zdravotne som na tom úplne skvele. Opakujem - ja. Je to môj subjektívny názor. Niekto iný sa možno už pri 60 kilách cíti nafúknutý a niekto iný sa cíti dobre, keď má 80. Závisí od človeka. Všetky tabuľky s BMI sú len orientačné, na to ľudia často zabúdajú. Jednoducho nie je možné niekoľko miliárd ľudí vtesnať do jednej jednoduchej tabuľky. Každý sme iný. Mimochodom, prosím, neberte to ako útok na váš názor - na geriatrii som strávila pomerne dosť času ( babička... ) a veru tam bolo podstatne dosť ľudí s nadváhou - zato ani jediná ex modelka. Možno medzitým všetky pomreli od hladu, na podvýživu, alebo čosi iné. Drsný názor, ja viem. A takisto viem, že všetky súčasné modelky ( používam vo význame "nezdravo vychudnuté" ) by sa do mňa pustili zubami nechtami. Ale bohužiaľ mám zopár kamarátok, ktoré si podobným "zdravým" stravovaním privodili najrôznejšie zdravotné problémy od straty menštruácie cez vypadávanie vlasov a zubov až po stratu takého množstva svalovej hmoty, že dotyčná nemohla ani prejsť desať krokov. Ono "nezdravé stravovanie " a redukčné diéty majú podozrivo veľa spoločného, pokiaľ ide o priaznivosť vplyvu na ľudský organizmus.
katica76
ano, BMI je orientacne. Ak nemate ale velmi vela svalovej hmoty (tu mozte mat len ak intenzivne posilnujete) alebo nie ste velmi vysoka, tie vase kila su navyse. Ale sposob ako bojujete proti dietam (lahnut si na gauc a zjest cokoladu) je uplne zly. Napisali ste to vtipne, ale je to skor smutne. Nemusime skakat z extremu do extremu. Vacsine ludi pripada vas nazor velmi konformny, lebo vacsina ludi problem s nadvahou ma. Mne sa tato propaganda za "par kil navyse" vobec nepaci. Ale je to len moj subjektivny nazor.
martina0812
Samozrejme, chápem vás. Ale rada by som zdôraznila, že nejde o propagandu za pár kíl navyše. Ide skôr o odpor voči tomu, že by sme všetky mali vyzerať na jedno kopyto. A to, čo sa dnes pokladá za zdravý ideál, určite zdravé nie je. Každý má svoj vlastný zdravý ideál. U niekoho je to 60 kíl, u niekoho o päť viac, či o päť menej. Nemožno človeka, ktorý má o šesť kíl viac, než vy ( nevzťahujte na seba, prosím! ), odsúdiť ako "tučného". Ale to je presne to, čo súčasná "móda" robí. Vedeli ste, že modelingové agentúry majú stanovenú presnú váhu, ktorú ich modelky nesmú prekročiť? Kde je započítaný faktor jedinečnosti každého človeka? Prečo by mala mať žena, merajúca meter šesťdesiat, rovnakú váhu, ako žena o 15 cm vyššia? Toto ja kritizujem. To, že ostro vystupujem proti ohavným, nezdravým a poškodzujúcim diétam, ktoré nám ženám vnucuje okolie, spoločnosť a móda, neznamená, že sa zasadzujem o nezdravé prežieranie a absenciu cvičenia ( nech už to ja robím akokoľvek :-D ). Proste sa mi nepáči, keď chcú žene všetci diktovať, ako má vyzerať. Je to podobný nezmysel, ako vyžadovať, aby sme boli všetky blond a mali na hlave rovnaký počet vlasov v presne rovnakej kvalite. Ako som napísala už v zážitku, nie som za to, aby sme vláčili bruchá a zadky po zemi. Ale to, ako nás odvšadiaľ bombardujú reklamami o dokonalej kráse ( čítajte štíhlosti ), je hnusné citové vydieranie a podkopávanie zdravého sebavedomia ženy. Inak, ľahnúť na gauč a zjesť čokoládu je perfektný spôsob, ako odbúrať stres. Nie každodenný, samozrejme, ale určite si po tej jednej čokoláde nepôjdem zabehať desať koliečok okolo baráku, neužijem preháňadlo, nevyvolám si preto zvracanie a nasledujúce tri dni nevezmem do úst ani zrnko ryže. Ale plne s vami súhlasím, že netreba skákať z extrému do extrému. Vysoká váha prináša úplne rovnako závažné zdravotné problémy, ako hlboká podváha. Ide len o to, aby si každý našiel ten svoj zdravý stred - a ten je u každého iný, nech si tabuľky a reklamy a spoločnosť hovorí čo chce.
radost
@martina0812
súhlasím s tvojimi názormi..
tento svet je chorý-svedčia o tom aj tie-silikonom prepchaté-vychudnuté stvory /dory/...
trend je taký..lovia boháča..
a volajú sa celebrity..
toto pomenovanie ma vytáča..
dnešný človek detaily dopodrobna rieši-a potom ho žitie na tejto zemi veľmi málo teší..
poznámka:
čo sa zdravia a dlhovekosti týka-to štíhlosť nezabezpečuje..
život mi to potvrdzuje..
netreba sa prežierať..
ale hlavne:
s radosťou veselo na svet pozerať..
dnešný deň -s úsmevom-len..:-)
katica76
ano, suhlasim. Kaslat na nejake medialne prezentovane idealy krasy. Ide len o zdravie. Len na tom zalezi.
lenka46
Ano mati súhlas ani ja nemam rada vychrtlé anorexičky ja nie som tučná ale zase ani úplne chudá som tak akurát:)A som s tým úplne spokojná



 



TOPlist