Cesnaková pasta
Cesnaková pasta

Pikantná cesnakovo-papriková pasta - čemen videorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 18. septembra 2023

Pikantná aromatická paprikovo-cesnaková pasta známa najmä pri výrobe šunky Pastırma. Natrieť ju môžete aj na šunku, slaninu, ale aj rôzne varené alebo pečené mäso. Zobraziť celý popisPikantná aromatická paprikovo-cesnaková pasta známa najmä pri výrobe šunky Pastırma. Natrieť ju môžete aj na šunku, slaninu, ale aj rôzne varené alebo pečené mäso. Výborná je aj na raňajky, natretá na chlieb.
Zdroj: https://cesminazuenal.blogspot.com/?m=1

15 minút
príprava
Pikantná cesnakovo-papriková pasta - čemen (videorecept)
Foto: cesminaz

Suroviny

1,5 hlavičky
80 g
3 PL mletá
3 KL mletá (kimyon)
1 dl
1,5 KL
2-3 PL
cca 3 dl




Postup

  1. 1

    Najprv si očistíme cesnak, najemno postrúhame, pridáme soľ a lyžicou alebo v mažiari ho najemno rozotrieme. Čím jemnejšie, tým lepšie. Do takejto jednej dávky pasty sa dáva obvykle 1 až 1 a 1/2 hlávky cesnaku. Záleží aj od veľkosti hlávky. Ja dávam 1 a 1/2 normálne veľkej hlávky, my máme veľmi radi "cesnakové".

  2. 2

    Príprava je veľmi jednoduchá... Do misky dáme 6 PL papriky, 3 PL senovky gréckej, 3 KL rímskej rasce, 1-1,5 KL soli, cesnak a 1 dl oleja. Všetko dobre zmiešame a začneme prilievať vodu a miešať. Tá zmes tú vodu stále vsaje, takže dolievajte po troške, miešajte a trošku počkajte. Konečná konzistencia je ako pasta/nátierka. Ku koncu treba ochutnať a ak treba dosolíme a ešte dáme citrón, ktorý dodá chuti veľmi jemnučký kyselkavý nádych :-) Hotovú pastu dáme do plastovej nádoby, uzavrieme a necháme odstáť v chladničke aspoň 2-3 dni, aby sa tie chute spracovali. Keď ochutnáte pastu hneď po jej zmiešaní, jej chuť je oveľa silnejšia, výraznejšia než neskôr po odstátí.

  3. 3

    Čemen je pasta, ktorá je neodlúčiteľnou súčasťou pri príprave tureckej šunky "PASTIRMA". Lebo práve touto aromatickou pastou sa celé mäso natiera a nechá sa niekoľko týždňov až mesiacov poriadne vysušiť :-) Ale kľudne túto pastu môžete podľa chuti natrieť aj na varený alebo pečený kus mäsa. Buď to necháte 2-3 dni s mäsom pôsobiť alebo konzumujete hneď. V tureckých obchodoch ju nájdete takto v baleniach alebo aj váženú.

    Pikantná cesnakovo-papriková pasta - čemen (videorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Je to síce vec chuti, ale v Turecku a aj u nás doma je zvykom si Čemen natierať aj na pečivo. My to máme najradšej na opečenom chlebíku alebo inom pečive :) Z tejto dávky vyjde cca 400 g hotového Čemenu. Vydrží vám v chladničke kľudne aj 2 mesiace.

    Pikantná cesnakovo-papriková pasta - čemen (videorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Dalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube

Diskusia k receptu

tomeska
Čo je senovka grécka, ešte som nemala príležitost'sa s ňou stretnút'. Ak áno, tak asi pod iným názvom. Možeš prosím trochu priblížit' o čom je reč?
Na youtub som videla pár rcp na basturmu a láka ma to vyskúšat'. Je to rusky , no a ja som tak chytrá, že si to neviem poriadne preložit'. Ďakujem, budeš Zlatíčko.
tomeska
@mijaita (20.9.2023 09:04)
Děkuji za nasměrování. Slovo pískavice jsem už slyšela, ale co to je , po tom jsem nepátrala. Skusím ve Zdravé výživě, co pořídím. Díky, M




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia