Linecká torta
Linecká torta

Linecká torta s malinovým lekvárom videorecept

tvvarecha - fotkaTV Varecha, 28. októbra 2023

Vynikajúci a pritom jednoduchý dezert z krehkého chrumkavého cesta s lieskovcami, doplnený pikantným lekvárom. Jednoznačne odporúčame upiecť!

10 -12
porcií
30 (+ 30 chladenie) minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
140 g mäkké
140 g
štipka
1 ks
200 g
140 g mleté
podľa chuti
Okrem toho:
200 - 250 g




Postup

  1. 1

    Mäkké maslo vyšľaháme s cukrom a so štipkou soli dokrémova. Potom zašľaháme jedno vajce.

  2. 2

    Múku spojíme s mletými lieskovcami (podľa chuti môžeme pridať aj trošku škorice). Múčnu zmes pridáme do misy k maslovej hmote a už len vareškou spracujeme na cesto. Miesime len krátko.

  3. 3

    Cesto rozdelíme na tri časti, každú zvlášť zabalíme do potravinovej fólie a dáme na 30 minút do chladničky.

  4. 4

    Jednu časť vychladeného cesta dáme na papier na pečenie, prikryjeme ďalším papierom na pečenie a rozvaľkáme na okrúhlu placku, ktorú vložíme do tortovej formy spolu so spodným papierom na pečenie.

  5. 5

    Z druhej časti cesta vyváľame tenký valček, ktorý prilepíme po obvode cesta v tortovej forme a vytiahneme asi do výšky 3 cm. Pomocou vidličky zľahka popritláčame na boky formy.

  6. 6

    Na cesto rozotrieme malinový lekvár.

  7. 7

    Zvyšnú časť cesta rozvaľkáme medzi dvoma papiermi na pečenie a povykrajujeme hviezdičky. Časť hviezdičiek poukladáme na lekvár a časť hviezdičiek poukladáme zvlášť na plech na papier na pečenie. Všetko dáme chladiť opäť na 30 minút.

  8. 8

    Rúru vyhrejeme na 180 °C a potom tortu pečieme približne 40 minút. Chvíľu necháme chladnúť, potom odstránime tortovú obruč a tortu presunieme vychladnúť na mriežku.

  9. 9

    Hviezdičky na plechu pečieme pri rovnakej teplote asi 8 minút, potom vyberieme a necháme vychladnúť. Potom posypeme práškovým cukrom a poukladáme na tortu.

Diskusia k receptu

janaslovakova86
Zdravím, tento recept vyzerá úžasne, máte nejaké tipy aj na iné tradičné vianočné koláče? Chcela by som ich preniesť do modernejšej formy ako váš recept na tortu.

Vedeli by ste mi odporučiť viac receptov?

Ďakujem :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia