Linecká torta

Linecká torta s malinovým lekvárom (videorecept)

Autor receptu: tartletka

Vynikajúci a pritom jednoduchý dezert z krehkého chrumkavého cesta s lieskovcami, doplnený pikantným lekvárom. Jednoznačne odporúčame upiecť!

10 -12
porcií
30 (+ 30 chladenie) minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Mäkké maslo vyšľaháme s cukrom a so štipkou soli dokrémova. Potom zašľaháme jedno vajce.
  2. Múku spojíme s mletými lieskovcami (podľa chuti môžeme pridať aj trošku škorice). Múčnu zmes pridáme do misy k maslovej hmote a už len vareškou spracujeme na cesto. Miesime len krátko.
  3. Cesto rozdelíme na tri časti, každú zvlášť zabalíme do potravinovej fólie a dáme na 30 minút do chladničky.
  4. Jednu časť vychladeného cesta dáme na papier na pečenie, prikryjeme ďalším papierom na pečenie a rozvaľkáme na okrúhlu placku, ktorú vložíme do tortovej formy spolu so spodným papierom na pečenie.
  5. Z druhej časti cesta vyváľame tenký valček, ktorý prilepíme po obvode cesta v tortovej forme a vytiahneme asi do výšky 3 cm. Pomocou vidličky zľahka popritláčame na boky formy.
  6. Na cesto rozotrieme malinový lekvár.
  7. Zvyšnú časť cesta rozvaľkáme medzi dvoma papiermi na pečenie a povykrajujeme hviezdičky. Časť hviezdičiek poukladáme na lekvár a časť hviezdičiek poukladáme zvlášť na plech na papier na pečenie. Všetko dáme chladiť opäť na 30 minút.
  8. Rúru vyhrejeme na 180 °C a potom tortu pečieme približne 40 minút. Chvíľu necháme chladnúť, potom odstránime tortovú obruč a tortu presunieme vychladnúť na mriežku.
  9. Hviezdičky na plechu pečieme pri rovnakej teplote asi 8 minút, potom vyberieme a necháme vychladnúť. Potom posypeme práškovým cukrom a poukladáme na tortu.