Kysnutý koláč
Kysnutý koláč

Kysnutý medovo-orechový veniec videorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 29. marca 2021

Výborný koláč s jemným cestom a vláčnou medovou plnkou. Je veľmi jednoduchý a pritom efektný svojím výzorom :-) Na obmenu ho môžete Zobraziť celý popisVýborný koláč s jemným cestom a vláčnou medovou plnkou. Je veľmi jednoduchý a pritom efektný svojím výzorom :-) Na obmenu ho môžete upiecť aj s makovou plnkou.
Zdroj: https://cesminazuenal.blogspot.com/2021/03/kysnuty-medovo-orechovy-veniec-cevizli.html

35 minút
na 180 °C
Kysnutý medovo-orechový veniec (videorecept)
Foto: cesminaz

Suroviny

Cesto:
600 g
100 g
cca 3,25 dl
4 PL
2 PL
21 g čerstvé
1 KL
Plnka:
200 g mleté
250 g
1,5 dl
Na potretie:
1 ks




Postup

  1. 1

    Cesto: V miske si najprv lyžicou premiešame múku, soľ a cukor. Následne pridáme olej, jogurt a v 2 dl mlieka napučané droždie. Tých zvyšných cca 1,25 dl mlieka pridávame postupne pri vypracúvaní cesta podľa toho, ako múka pije. Máme dostať polomäkké cesto, ktoré sa už začína oddeľovať od misky. Cesto trošku poprášime múkou a krátko ho vymiesime do tvaru bochníka. Zakryjeme utierkou a necháme cca 40 minút kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem.

  2. 2

    Kým cesto kysne, pripravíme plnku. Mleté orechy, med a olej v mixéri vymixujeme do hladka. Aby sa vám ľahšie mixovalo, môžete med aj trošku ohriať, aby nebol taký stuhnutý :-) Ja som dala agátový med, ale dajte kľudne podľa chuti. Čo sa týka oleja, ten je v plnke veľmi dôležitý a preto, ak chcete mať rovnaký výsledok, tak ho nenahrádzajte maslom. Maslo je niečo iné a olej je niečo iné :-) S maslom to bude už inak chutiť a maslo sa vám z tej plnky aj veľmi vpije do cesta :-) Naozaj sa netreba toho oleja báť.

  3. 3

    Keď nám cesto nakyslo, vyvaľkáme ho celkom na tenko na cca 5 mm, do tvaru veľkého kruhu. Natrieme celé cesto plnkou, ktorú si môžete predtým troška ohriať, aby sa lepšie rozotierala.

  4. 4

    Kruh pokrájame na 5 hrubších pásov, ktoré poukladáme na seba.Ten posledný dáme opačne. Následne rukami pláty rozťapkáme a znova pozdĺž prekrojíme a položíme na seba. (Pre lepšiu predstavu pozri video)

  5. 5

    Cesto stočíme ako vrtuľu a preložíme na olejom vytretý a múkou posypaný plech. Môžete aj na papier. Napravíme ho do tvaru venca a necháme 30 minút podkysnúť.

  6. 6

    Podkysnutý veniec natrieme vajcom a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 180 °C na cca 35 minút. Treba si to sledovať, lebo každá rúra pečie trocha inak.

    Kysnutý medovo-orechový veniec (videorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Koláč je naozaj výborný, srdečne odporúčam vyskúšať, určite nebudete sklamaní ;-P Prajem dobrú chuť!

    Kysnutý medovo-orechový veniec (videorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Ďalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube

Diskusia k receptu

pivonka
@cezminaz , krásny pletenec a orechové ja ľúbim, ale - 250 g medu? Tri razy som to kontrolovala, či sa nemýlim. Oni tí Turci a Arabi majú radi sladké, až presladené. Nie je to pre nás, pre slovenské chute, trošku veľa?
cesminaz
@pivonka (29.3.2021 13:09)

:-) nie milá @pivonka nemyslím si, že je to veľa. V ceste je velmi málo cukru, len 100g a preto aspon tá plnka musí byť sladká, aby osladila ten koláč :-) Podla mňa tolko treba, ale ak sa bojíš, tak daj 200g, ale podla mňa sa neboj :-) od baklavy to má daleko! Dakujem za komentík a pozdravujem.
pivonka
@cesminaz (29.3.2021 13:37)

Ďakujem za odpoveď! Áno, myslela som na baklavu :-). Prajem Ti veselé prežitie veľkonočných sviatkov a jarnú myseľ.
1x haji
haji
Moc pěkný receptík, chutné suroviny, krásná práce aj fota. To musí být medové vůně při pečení! Aby mi včelka Mája nepřišla dát do nosu za plenění medíku... Hezký večer, milá Cesmínko a díky za inspiraci!
zizazi
dnes som robila s orechovou aj makovou plnkou a veru, že cez víkend asi zase. Geniálny koláčik, jednoduchý a VYNIKAJÚCI. Ďakujem veľmi pekne za recept. Skvostný ako vždy. Prajem spokojné sviatky.
zizazi
no a zabudla som napísať, že už nie je...zjedol sa do poslednej omrvinky...mňam
cesminaz
@zizazi (31.3.2021 21:13)

Tvoja správa ma velmi teší, som rada, že koláčik chutil a že si bola spokojná :-) Dakujem za odozvu a prajem ti tiež príjemné sviatočné dni.
1x zizazi
janger
@cesminka mila, piekla som tento tvoj kolacik uz davnejsie, ale este som ta nepochvalila...
Vyborny, chutny kolac, pomaskrtili sme si, dostal chvalu velku :-)!
To zapletanie som pomotala, myslienky "mi bludili inde"...
Chut (a vona) ozaj dobra!Len mediku som dala trosku menej, tak 190g, aj to stacilo. Ale, samozrejme, kto ma rad, aj sladsie moze spravit.

Iste ho budem robit znovu.
Takze dakujem!
Vsetko dobre ti prajem.
Nie je ale taky pekny, ako je ten tvoj. Tu je fotka:


cesminaz
@janger (11.7.2021 14:09)

Milá moja @janger velmi sa teším, že ťa vidím :-) Som naozaj rada, že vám koláč chutil a že si bola spokojná. U nás je tiež velmi obľúbený :-) Toho medu si môže každý ubrať ak chce, my lúbime takto :-) Srdečne pozdravujem a dakujem za odozvu aj s fotkami!
2x janger a haji
irenaw
Ešte je horuci, kvaskova verzia, mandlovo-kakaova plnka. Piekla som v remoske. Zajtra na rodinnom stretnuti degustacia, zatial aspon vôna. Dakujem za pekny recept.


cesminaz
@irenaw (16.7.2021 23:48)

Fantázia, vyzerá super a som si istá, že aj tak chutil :-) Dúfam, že sa ozveš, či boli stravníci spokojní :-)
zizazi
milá @cesminaz , nedá mi aby som ti znova nepoďakovala za skvostný recept. Tento koláč má stále miesto v našom jedálničku. Naraz robím najmenej z 2 dávok a dnes zo 4 - makový, orechový, čokoládový a tvarohový, každému podľa chuti. Rodina sa ho nevie dojesť a recept si pýta každý, kto ho ochutnal. Cesto je vláčne a mäkké aj na druhý deň, dopriala by som ti pohľad na plné ústa mojich vnúčat. Ďakujem, dakujem
cesminaz
@zizazi (21.8.2021 11:54)

Zdravím milá @zizazi :-) No to je fakt super správa, velmi sa teším že je tento koláč u vás až tak obľúbený :-) A veru čo je krajšie vidieť pre jednu babku, než spokojné plné ústa vnúčat?! Pri tom pohľade sú slová zbytočné :-) Pekný deň!
kucharka
Tak som chcela robiť tento koláč a reklama mi zakrýva “suroviny”…
Nieje to prvý raz, čo nemôžem variť alebo piecť podľa Varechy, kvôli takému istému problému.
Škoda, @cesminaz , budem aj tak skúšať :-))
cesminaz
@kucharka (24.8.2021 09:03)

Milá @kucharka veď ťukni na "zavrieť" reklamu, aj ja to tak robím :-) Alebo je ešte jedna možnosť, ktorú Varecha ponúka...






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia