Citrónový koláč
Citrónový koláč

Citrónový tart videorecept

foodinspo - fotkafoodinspo, 10. júna 2022

Svieži citrónový dezert, ktorý je na horúce letné mesiace úplne TOP 🍋 ! Ak máte radi trošku nezvyčajné chute, určite vyskúšajte recept Zobraziť celý popisSvieži citrónový dezert, ktorý je na horúce letné mesiace úplne TOP 🍋 ! Ak máte radi trošku nezvyčajné chute, určite vyskúšajte recept spraviť. Dajte vedieť aký mal doma úspech. U nás chutil aj deťom, veľmi prekvapilo. 😜

12
porcií
45 minút
príprava
15 minút
na 190 °C
Citrónový tart (videorecept)
Foto: foodinspo

Suroviny

100 g
80 g
1 ks
180 g
Plnka:
3 ks
3 ks
150 g
150 ml (3-4 citróny )
1 PL
140 g
125 ml




Postup

  1. 1

    Maslo, cukor a vajce vymiešame, pridáme múku, soľ a vypracujeme hladké cesto. Cesto necháme stuhnúť v chladničke aspoň 30 minút.

  2. 2

    Keď je cesto trochu stuhnuté, vyvaľkáme z neho kruh a vložíme do formy na tart. Cesto po krajoch popritláčame a popicháme vidličkou. Zo zvyšku cesta môžeme urobiť sušienky. Korpus pečieme v rozohriatej rúre na 190 stupňoch cca 15 minút.

  3. 3

    Kým sa korpus pečie, pripravíme si citrónovú plnku známu tiež ako ako lemon curd. Najprv odšťavíme šťavu z 3 -4 stredne veľkých citrónov a nastrúhame citrónovú kôru.

  4. 4

    V miske zmiešame vajíčka, cukor, citrónovú šťavu a citrónovú kôru. Zmes miešame nad vodným kúpeľom cca 5 minút. Pridáme maslo, šľahačkovú smotanu a miešame dovtedy, kým plnka nezhustne.

  5. 5

    Upečený korpus necháme vychladnúť a následne naň vylejeme citrónovú plnku. Necháme v chlade odležať minimálne 3 hodiny alebo najlepšie cez noc. Dozdobíme podľa chuti a fantázie.

Diskusia k receptu

farbuska
Veľmi sympatický recept na sviežo chutnajúci koláč. Nie veľmi zložitý postup - rada vyskúšam. Ďakujem za recept.
evanaaa
Pozerala som reláciu Bez servítky, kde tento týždeň niečo podobné robil jeden z účinkujúcich, ale jeho tart bol vraj presladený a príliš citrónový, asi sa netrafil do chuti jedákov. Ale tento sa zdá byť dobrý, aj keď by som predsa len dala menej citrónovej šťavy. Pekne vyzerá aj na oko.....
foodinspo
@evanaaa (11.6.2022 17:55)
Tento dezert som robila už viac krát, musím sa priznať, že s pomerom citrónovej štavy som to skúšala rôzne. Najprv som dala 160 ml to už bolo dosť, potom som ubrala na 130 ml, to už bolo zase málo. 150 ml štavy a 150 g cukru som našla ako ideálny pomer týchto dvoch surovín. :) My doma máme radi citrón takže, tú chuť pri 150 ml štavy je tam pekne cítiť ale zároveň nie prehnane. Ak chcete vyskúšať recept prvý krát, skúste pomer od 130 -150 ml a uvidíte.
Určite mi dajte vedieť ako to dopadlo. :)
foodinspo
@farbuska (11.6.2022 13:16)

Ďakujem pekne, ak máte radi svieže dezerty, myslím, že neoľutujete keď ho vyskúšate. :)