Citrónový koláč

Citrónový tart (videorecept)

Autor receptu: foodinspo

Svieži citrónový dezert, ktorý je na horúce letné mesiace úplne TOP* 🍋 ! Ak máte radi trošku nezvyčajné chute, určite vyskúšajte recept spraviť. Dajte vedieť aký mal doma úspech. U nás chutil aj deťom, veľmi prekvapilo. 😜

12
porcií
45 minút
príprava
15 minút
na 190 °C

Postup

  1. Maslo, cukor a vajce vymiešame, pridáme múku, soľ a vypracujeme hladké cesto. Cesto necháme stuhnúť v chladničke aspoň 30 minút.
  2. Keď je cesto trochu stuhnuté, vyvaľkáme z neho kruh a vložíme do formy na tart. Cesto po krajoch popritláčame a popicháme vidličkou. Zo zvyšku cesta môžeme urobiť sušienky. Korpus pečieme v rozohriatej rúre na 190 stupňoch cca 15 minút.
  3. Kým sa korpus pečie, pripravíme si citrónovú plnku známu tiež ako ako lemon curd. Najprv odšťavíme šťavu z 3 -4 stredne veľkých citrónov a nastrúhame citrónovú kôru.
  4. V miske zmiešame vajíčka, cukor, citrónovú šťavu a citrónovú kôru. Zmes miešame nad vodným kúpeľom cca 5 minút. Pridáme maslo, šľahačkovú smotanu a miešame dovtedy, kým plnka nezhustne.
  5. Upečený korpus necháme vychladnúť a následne naň vylejeme citrónovú plnku. Necháme v chlade odležať minimálne 3 hodiny alebo najlepšie cez noc. Dozdobíme podľa chuti a fantázie.